icon

Ako pomôcť dcére prekonávať sociálnu izoláciu?

2. jan 2025

Dobry večer, ako už z nadpisu vyplyva, trápi ma dcerin život. Ma 26 rokov, odpracovane ledva dva roky, strednu skončila v 18tich. Raz za mesiac tak pojde do okresneho mesta, inak je zavreta v izbe. Mlada pekna žena. Bojim sa ako to s nou bude dalej. Nema ani priatela a ani nemala. Ako sa to dá riesit? Nechcem aby bola stale zavreta doma. Povedala, že vydavat sa neplanuje.

Strana
z3
sleepy_joe
6. jan 2025

@deti95060810 nemôžeš stratiť niečo, čo si nikdy nemala! :D

faelyn
6. jan 2025

Teraz ti napíšem z vlastnej skúsenosti, pokiaľ ona sama nebude chcieť, tak ju len veľmi ťažko donútiš urobiť vo svojom živote zmeny. Ja to mám podobne, vek a niektoré iné veci len ja sa s tým snažím aspoň niečo robiť a aspoň pracujem a do domácnosti prispievam. Neviem, či ma soc. fóbiu, ja áno a preto je mi lepšie doma, ako medzi ľuďmi, ale sama si uvedomujem, že to nieje život a snažím sa to postupne meniť, ale ja veľmi chcem, aby sa to zmenilo a preto sa to snažím praktizovať, ako to len ide. Ak ona nemá vnútorný záujem veci meniť, tak sa to ani nezmení, lebo za ňu to nespraví nik. Ak ma depresie, treba to určite riešiť odborne. Ak je len lenivá, tak treba byt prísnejšia na ňu, prestať jej variť, prať atd pokiaľ nezačne prispievať🤷🏼‍♀️

dunajranger
8. jan 2025

Nemá náhodou vaša dcéra hraničnú poruchu osobnosti, alebo nejakú inú diagnózu? Nebola niekedy hospitalizovaná na psychiatrii?

dunajranger
8. jan 2025

V prvom rade riešiť psychológa, psychiatra. Ak to už riešené je, má nárok na ZŤP, takto by mohla aspoň trochu začať financovať niektoré veci.

Ďalej, je kreatívna? Možno nie je typ, ktorý bude zvládať robiť 8 - 12 hod. práce každý deň v supermarkete, ale čo napríklad spraviť si kurz na nechty? Alebo začať doma vyrábať náramky, háčkovať, keramiku a predávať. Áno zo začiatku z toho možno nebude mať veľa peňazí, ale to sa po čase rozbehne a aj nejaké peniaze sú zo začiatku lepšie ako nemať žiadne. Pri kreatívnej práci si bude môcť určovať od kedy - do kedy bude pracovať a v ktoré dni, bude to pre ňu udržateľejšie a nebude ju to možno na toľko vyčerpávať ako byť zamestnaná u niekoho - nezvládať pracovať - a opätovne musieť z práce odchádzať. Kreatívna práca ju navyše môže viac "nabíjať" môže to byť jej koníček, iba ho skúsi speňažiť.

Ďalšia vec, dokým nevyriešite prácu, môže doma zatiaľ upratovať a variť, alebo čokoľvek čo jej ide. Len nech neleží celé dni, bude jej z toho horšie. Zo začiatku sa bude musieť prekonať, ale nakoniec jej bude o veľa lepšie keď začne doma niečo robiť.

Strana
z3