icon

Ako pomôcť kamarátke s obrovským neporiadkom v domácnosti?

valeri1122
18. máj 2025

Dobrý deň, mám kamarátku, ktorej zomreli rodičia aj starí rodičia. Zostala sama a býva v jednoizbovom byte. Je veľmi inteligentná , má vysokoškolské vzdelanie a má veľmi dobré zamestnanie. Nemá partnera a žije sama. Osamelo.Kto ju však nepozná , nevie si predstaviť ako doma žije. Má obrovský neporiadok. Sama mám rodinu a povinnosti v domácnosti a nemám taký veľký časový priestor jej to vyriešiť. Ďalšia vec je aj to ,že upratať je takej domácnosti bude vyžadovať možno aj nejaké mesiace. Pomoc odmieta , pretože sa hanbí za to ako žije. Nikoho si ani domov nepozyva. Vravi, že nevie ako to má dať do poriadku. Je to naozaj v extrémnom stave a sama by som tiež asi nevedela ako začať. Takže ju chápem.Videla som na facebooku rôzne videá z Česka. Volalo sa to projekt Uklizeno. Kde dokázali skupiny ľudí, upratať aj takto extrémne znečistené domácnosti. Preto sa obraciam sem ,či náhodou neviete poradiť nejaké takéto diskrétne upratovacie služby,ktore by vedeli dať do poriadku jej domácnosť a v podstate aj jej život. Pretože takto sa naozaj žiť nedá. Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď.

Strana
z3
viestta
18. máj 2025

Zasadna otazka je, ci ona to chce upratat a vypratat. Lebo ak by naozaj chcela, uz doavno to robi. Netreba naraz vsetko, staci po kuskoch, dnes jednu skrinku, zajtra druhu a tak postupne. Vylozit vsetko von a rozdelit na 3 kopy. Vyhodit, darovat, nechat. To co je na kope vyhodit ihned vyniest z domu, to co je v darovacej kope zabalit a iba to co ostava odlozit spat do skrine. To co je na darovanie pri najblizsej moznej prilezitosti odniest na charitu.
Netreba jej ziadne diskretne firmy ak sa toho chce naozaj zbavit.

mamina7070
18. máj 2025

@valeri1122 posli jej linku na ten projekt Uklizeno, je to psychicka porucha sama to neda tam treba aj odbornu pomoc lebo to nie je len o fyzickom upratani

valeri1122
autor
18. máj 2025
@viestta

Zasadna otazka je, ci ona to chce upratat a vypratat. Lebo ak by naozaj chcela, uz doavno to robi. Netreba naraz vsetko, staci po kuskoch, dnes jednu skrinku, zajtra druhu a tak postupne. Vylozit vsetko von a rozdelit na 3 kopy. Vyhodit, darovat, nechat. To co je na kope vyhodit ihned vyniest z domu, to co je v darovacej kope zabalit a iba to co ostava odlozit spat do skrine. To co je na darovanie pri najblizsej moznej prilezitosti odniest na charitu.
Netreba jej ziadne diskretne firmy ak sa toho chce naozaj zbavit.

@viestta ako ono sa to ľahko povie , ale to sú kopy veci na sebe, doslova smeti. Plne relagele, plná zem. Nedá sa ani kade chodiť, nedá sa u nej kde sadnúť. Plné sú stoličky , plný stôl. Plná posteľ. Vravela som jej ,že aspoň prázdne fľaše, krabice treba vyhodiť. Ale jej sa všetko ešte zíde:( že to nebude vyhadzovať. Všade je špina, nevyzuva sa. Ja by som jej veľmi rada pomohlo. Pretože je to veľmi dobrý človek. Ale to by potrebovala ju na mesiac vysťahovať a zavolať skupinu ľudí, čo by to spravili.

valeri1122
autor
18. máj 2025
@mamina7070

@valeri1122 posli jej linku na ten projekt Uklizeno, je to psychicka porucha sama to neda tam treba aj odbornu pomoc lebo to nie je len o fyzickom upratani

@mamina7070 presne, ja si to tiež myslím, ona to sama nezvládne a ja sama tiež nie.Je to porucha a treba jej pomôcť ,pretože to môže zle skončiť.

miskajerry
18. máj 2025

len či to potom nebude robiť odznovu-hromadiť

viestta
18. máj 2025
@valeri1122

@viestta ako ono sa to ľahko povie , ale to sú kopy veci na sebe, doslova smeti. Plne relagele, plná zem. Nedá sa ani kade chodiť, nedá sa u nej kde sadnúť. Plné sú stoličky , plný stôl. Plná posteľ. Vravela som jej ,že aspoň prázdne fľaše, krabice treba vyhodiť. Ale jej sa všetko ešte zíde:( že to nebude vyhadzovať. Všade je špina, nevyzuva sa. Ja by som jej veľmi rada pomohlo. Pretože je to veľmi dobrý človek. Ale to by potrebovala ju na mesiac vysťahovať a zavolať skupinu ľudí, čo by to spravili.

@valeri1122 ja som myslela, ze su to veci po rodicoch, ak je to jej neporiadok, tak zacat treba u psychologa. A ani ked jej to firma vyprace, nic to na veci nezmeni, vrati sa a bude zas zhoromazdovat. Treba vyriesit pricinu az potom odstranovat dosledok

miskajerry
18. máj 2025

bola aj taka relacia

hankab
18. máj 2025

@valeri1122 je to choroba “zbercstva”. Namiesto toho, aby si jej isla upratat s nou radsej zbehni k psychiatrovi, alebo ju naved aby sa k nemu objednala. Akonahle zacne s liečbou a ta zaberie za par tyzdnov, tak si byt sama uprace. Teraz na to nema psychickú kapacitu a aj keby ste jej zajtra upratali, o mesiac to bude rovnake. Je to len iny odvar depresie.

alzbeta311
18. máj 2025

Odkiaľ je ?

valeri1122
autor
18. máj 2025
@hankab

@valeri1122 je to choroba “zbercstva”. Namiesto toho, aby si jej isla upratat s nou radsej zbehni k psychiatrovi, alebo ju naved aby sa k nemu objednala. Akonahle zacne s liečbou a ta zaberie za par tyzdnov, tak si byt sama uprace. Teraz na to nema psychickú kapacitu a aj keby ste jej zajtra upratali, o mesiac to bude rovnake. Je to len iny odvar depresie.

@hankab áno , určite ,tiež si myslím ,že musí tam byť aj odborná pomoc. Ale ako jej to povedať tak, aby som sa jej nedotkla. Aby som ju neurazila. Chcem jej naozaj iba pomôcť.

zorienka28
18. máj 2025
@viestta

@valeri1122 ja som myslela, ze su to veci po rodicoch, ak je to jej neporiadok, tak zacat treba u psychologa. A ani ked jej to firma vyprace, nic to na veci nezmeni, vrati sa a bude zas zhoromazdovat. Treba vyriesit pricinu az potom odstranovat dosledok

@viestta Nie je pravda, ze keby to davno chcela urobit, tak to urobi. Tito ludia, takzvani “hoarderi” su celkom malo znama, ale existujuca diagnoza v DSM-5. Oni presne takto ziju - v strasnom neporiadku a spine, a velmi saza to hanbia, ale nemaju mentalnu silu s tym nieco urobit, tak ako clovek s depresiou nema mentalnu silu na to, aby sa proste tesil, ze svieti slnko. Preto existuju v zahranici rozne projekty, ktore tymto ludom bez odsudenia upracu, aj anonymne, ze ten clovek idude na tyzden na hotel, a kluce odovzda a prevezme psycholog alebo iny zastupca. Na Slovensku sme stale za opicami a myslime si, ze ludia vzdy nerobia/robia veci lebo nechcu/chcu.

valeri1122
autor
18. máj 2025
@alzbeta311

Odkiaľ je ?

@alzbeta311 Nechcem hovoriť presne z akého mesta je. Aby som zachovala diskrétnosť . Ďakujem za pochopenie.

viestta
18. máj 2025
@zorienka28

@viestta Nie je pravda, ze keby to davno chcela urobit, tak to urobi. Tito ludia, takzvani “hoarderi” su celkom malo znama, ale existujuca diagnoza v DSM-5. Oni presne takto ziju - v strasnom neporiadku a spine, a velmi saza to hanbia, ale nemaju mentalnu silu s tym nieco urobit, tak ako clovek s depresiou nema mentalnu silu na to, aby sa proste tesil, ze svieti slnko. Preto existuju v zahranici rozne projekty, ktore tymto ludom bez odsudenia upracu, aj anonymne, ze ten clovek idude na tyzden na hotel, a kluce odovzda a prevezme psycholog alebo iny zastupca. Na Slovensku sme stale za opicami a myslime si, ze ludia vzdy nerobia/robia veci lebo nechcu/chcu.

@zorienka28 ja som vysvetlila, ze som to pochopila ako bordel po rodicoch, nie jej vlastny

hankab
18. máj 2025
@valeri1122

@hankab áno , určite ,tiež si myslím ,že musí tam byť aj odborná pomoc. Ale ako jej to povedať tak, aby som sa jej nedotkla. Aby som ju neurazila. Chcem jej naozaj iba pomôcť.

@valeri1122 povedat jej to normalne narovinu, ale zaroven so súcitom. “Vies, Lenka, myslim si, ze mas chorobu XY. Citala som o tom aj na nete, lebo ta mam rada a chcem ti pomoct. Neber to v zlom, naozaj to myslim dobre, mozem ti ponuknut pomoc? Mala by si sa porozpravat s odborníkom. Ak si myslis, ze to sama nezvladnes, mozem ti pomoct sa k nemu objednat. A ak budes potrebovat podporu, skocim tam s tebou, kym ta vyšetrí”.

zorienka28
18. máj 2025
@viestta

@zorienka28 ja som vysvetlila, ze som to pochopila ako bordel po rodicoch, nie jej vlastny

@viestta Ale aj bordel po rodicoch leby to bol. Deti hoarderov maju casto podobne sklony, a ten bordel byva velakrat niekolkogeneracny. Tiez nie je pravda, ze upratanie tretou stranou je zbytocne - ono hoardovanie je vzorec dlhorocneho spravania, a “novy zaciatok” v podobe uprataneho bytu spolu s terapiou vie motivovat k zmene spravania predtym, nez sa to o niekolko mesiacov/rokov dostane do rovnakeho stavu.

valeri1122
autor
18. máj 2025
@zorienka28

@zorienka28 presne ako vravíte. Ona naozaj minule aj plakala. Nevie ako s tým ďalej. A raz aj začala upratovať a prišlo jej psychicky zle. Nemá proste na to kapacitu fyzicku ani psychicku, aby to dala dokopy. Život mala ťažký v detstve , a teraz žije osamotene a takto sa jej tá domácnosť zvrtla. V podstate ten byt bude zachvilku neobyvatelny. Veľakrát sa jej už niečo pokazilo a keď volala opravára ,tak každý povedal ,že to sa nedá opraviť a rýchle z toho bytu utiekol :( je to smutné.

basska_b
18. máj 2025

Ale vieš, keď to ona sama nechce... upraces a o rok to tam bude vyzerat rovnako. V tom projekte Uklizeno to stalo 1000 eur dat tie extremne byty dokopy.

mamina7070
18. máj 2025
@valeri1122

@zorienka28 presne ako vravíte. Ona naozaj minule aj plakala. Nevie ako s tým ďalej. A raz aj začala upratovať a prišlo jej psychicky zle. Nemá proste na to kapacitu fyzicku ani psychicku, aby to dala dokopy. Život mala ťažký v detstve , a teraz žije osamotene a takto sa jej tá domácnosť zvrtla. V podstate ten byt bude zachvilku neobyvatelny. Veľakrát sa jej už niečo pokazilo a keď volala opravára ,tak každý povedal ,že to sa nedá opraviť a rýchle z toho bytu utiekol :( je to smutné.

@valeri1122 nie oni jej pomozu z toho projektu ale tam fakt treba psychiatra/terapie k tomu
napis im daj na nu kontakt jej povedz posli link a hadam si poradia

valeri1122
autor
18. máj 2025

Napísala som už do toho projektu uklizeno

valeri1122
autor
18. máj 2025

Ja by som bola ochotná aj jej to zaplatiť

annm81
18. máj 2025
@hankab

@valeri1122 povedat jej to normalne narovinu, ale zaroven so súcitom. “Vies, Lenka, myslim si, ze mas chorobu XY. Citala som o tom aj na nete, lebo ta mam rada a chcem ti pomoct. Neber to v zlom, naozaj to myslim dobre, mozem ti ponuknut pomoc? Mala by si sa porozpravat s odborníkom. Ak si myslis, ze to sama nezvladnes, mozem ti pomoct sa k nemu objednat. A ak budes potrebovat podporu, skocim tam s tebou, kym ta vyšetrí”.

Ako ti to napísala @hankab je to najlepšie. Buď k nej úprimná, nemáš zlé úmysly a navyše sa ti sama priznala, že to riešiť chce, ale nevie ako. Najviac zo všetkého jej pomôžeš tým, že ju postrčíš k odborníkovi. Ak jej navrhneš, že zavoláš, dohodneš termín a pôjdeš s ňou na prvé sedenie ako opora, bude to to najepšie, čo pre ňu môžeš spraviť.

blaazi
18. máj 2025
@valeri1122

@valeri1122 ...bohuzial, je tam.aj riziko poziaru. Nedavno sme o tomto probleme hovorili so znamym poziarnikom a on spominal, ze v tychto hromadicskych bytoch, ked zacne horiet, tak z tych smeti je zachvilu ohniva fakla a niet pomoci. Skutocne treba apelovat na vyhladanie odbornej pomoci.

olimuc
18. máj 2025

Treba naozaj odbornu pomoc, zbieranie a uchovavanie veci je dosledok nejakej prekonanej nespracovanej traumy … mozno strata rodicov/ starych rodicov sice firma uprace ale padne do toho isteho, kym nespracuje pricinu. Najlepsie by bolo urobit to subezne poriadok + 9odbornik

rozculena
18. máj 2025

@valeri1122 to je psychiatrická diagnóza,keď to firma uprace,o chvíľu to bude v rovnakom stave...
Podľa mňa asi trpí depresiou

rozculena
18. máj 2025
@valeri1122

Napísala som už do toho projektu uklizeno

@valeri1122 ale kamoška najprv s tým musí súhlasiť,že niekto tam príde a vyhádže jej to komplet....lebo oni vyhadzujú,nechávajú fakt len minimum vecí

bielasovicka
18. máj 2025

V jednoizbovom byte je taky problém vypratať? 🤦🏼‍♀️Iné by bolo, kebyže je to poschodová vila, ale 1 izba?

rozculena
18. máj 2025
@bielasovicka

V jednoizbovom byte je taky problém vypratať? 🤦🏼‍♀️Iné by bolo, kebyže je to poschodová vila, ale 1 izba?

@bielasovicka to je psychický problém.majiteľka to nezvláda a kamoške to nedovolí

zabka79
18. máj 2025

@valeri1122 myslis ze je to kompulzivne zhromazdovanie? Zberacstvo? To uz je psych.porucha a to ze jej niekto uprace to nevyriesi navyse ona pri vypratavani odpadkov bude prezivat silnu uzkost...preto to nechce.treba psychologa/ psychiatra

mk1111111111
18. máj 2025

Ved zavolaj vypratavacov bytov a domov. Bezna podnikatelska cinnost. Zostan tam s nimi a len im povies, co ano, co nie. Vypracu, zaplatis a hotovo. Nasledne zavolaj upratovaciu sluzku a bude aj vycistene. Potom sa pokus riesit psychiku kamaratky, lebo sama vies, ze sa to zopakuje.

domkakvet
18. máj 2025

@valeri1122 ona s upratovanim pravdepodobne suhlasit nebude, s takymi ludmi sa neda pohnut.

Strana
z3