icon

Ako pomôcť kamarátke s obrovským neporiadkom v domácnosti?

valeri1122
18. máj 2025

Dobrý deň, mám kamarátku, ktorej zomreli rodičia aj starí rodičia. Zostala sama a býva v jednoizbovom byte. Je veľmi inteligentná , má vysokoškolské vzdelanie a má veľmi dobré zamestnanie. Nemá partnera a žije sama. Osamelo.Kto ju však nepozná , nevie si predstaviť ako doma žije. Má obrovský neporiadok. Sama mám rodinu a povinnosti v domácnosti a nemám taký veľký časový priestor jej to vyriešiť. Ďalšia vec je aj to ,že upratať je takej domácnosti bude vyžadovať možno aj nejaké mesiace. Pomoc odmieta , pretože sa hanbí za to ako žije. Nikoho si ani domov nepozyva. Vravi, že nevie ako to má dať do poriadku. Je to naozaj v extrémnom stave a sama by som tiež asi nevedela ako začať. Takže ju chápem.Videla som na facebooku rôzne videá z Česka. Volalo sa to projekt Uklizeno. Kde dokázali skupiny ľudí, upratať aj takto extrémne znečistené domácnosti. Preto sa obraciam sem ,či náhodou neviete poradiť nejaké takéto diskrétne upratovacie služby,ktore by vedeli dať do poriadku jej domácnosť a v podstate aj jej život. Pretože takto sa naozaj žiť nedá. Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď.

Strana
z3
srbskalizzy
23. máj 2025

To zne ako depresia nie ako "hromadenie"

tianna
23. máj 2025

@valeri1122 toto bude diagnóza.. skús jej navrhnúť (ak by to teda finančne utiahla) aby si prenajala malý skladový priestor. Ona to nedokáže vyhodiť. Ak áno len za cenu traumy. Teda pretriedit vyslovene bordel (to by dokázať mohla, ideálne s niekoho pomocou, skús na ňu ísť tak ak je empatická že keď dá krabice na recykláciu nemusia rúbať stromy atď) a čo sú pre ňu cenné veci (nie odpad!) to nech dá do toho skladu. Hlavne na ňu netlač. Máme v širšej rodine niečo podobné, dokonca 2 generácie.. tam sa to ale našťastie dá aj dalo korigovať, nežijú/li tí ľudia sami, teda partner to dáva/l na poriadok.. u nej je to oveľa ťažšie, vecami si zapĺňa prázdny priestor vo svojom vnútri a je jej všetkého ľúto si myslím, má k nim nezdravý citový vzťah keďže je osamelá. Držím palce.

princezna_bosorka
23. máj 2025
@valeri1122

@viestta ako ono sa to ľahko povie , ale to sú kopy veci na sebe, doslova smeti. Plne relagele, plná zem. Nedá sa ani kade chodiť, nedá sa u nej kde sadnúť. Plné sú stoličky , plný stôl. Plná posteľ. Vravela som jej ,že aspoň prázdne fľaše, krabice treba vyhodiť. Ale jej sa všetko ešte zíde:( že to nebude vyhadzovať. Všade je špina, nevyzuva sa. Ja by som jej veľmi rada pomohlo. Pretože je to veľmi dobrý človek. Ale to by potrebovala ju na mesiac vysťahovať a zavolať skupinu ľudí, čo by to spravili.

@valeri1122 to, co opisujes, neriesi upratovacia sluzba, ale psycholog (alebo mozno dokonca psychiater). Tam ju treba dostat.

karolinakr
23. máj 2025

tam je každa rada draha, ten človek je schopny sa mesiac s tebou nebaviť, ked mu jednu vec z tisic, čo nepotrebuje, vyhodiš..z vlastnej skusenosti a boja proti verernym mlynom by som radšej obetovala človeka a prerušila s nim kontakt ako mala nekonečne ťahanicie o to, že smeti treba vyniesť,ked jeho to nenapadne ..ak chce navštiviť psychologa, daj jej konakt, ak nie, tak by som sa jej stranila

daaaaaska
23. máj 2025

@valeri1122 ahoj mám takého uja. Po smrti rodičov absolútny nezáujem smeti špina haldy veci (myslím si že depresia, zomreli jeho obaja rodičia v jednom roku). Byt zanedbal v priebehu 10 rokov.S mojou mamou sme mu všetko upratali trvalo to týždeň. Snažili sme sa vyhodiť všetko nepotrebné. Od vtedy on si neupratal (12rokov)sám ani jeden krát byt je v žalostnom stave a už vtedy tam kde čo liezlo vselijaky hmyz teraz to bude oveľa horšie. A keby len toto prestal platiť účty, žije otrasné bez elektriky v špine a smrade. Pomoc odmieta. Kamarátke skús pomôcť cez psychológa a sama to určite nezvládne upratať.

alexanderkovacs
23. máj 2025

@valeri1122 nehnevaj sa ale 1 izbak vypeacem za 1 vykend nie za mesiace. Pretriedit oblecenie . co ostane a co ide do smeti. Vsetko dat do sackov, co este chce nechat preprat. Co nie. Do smeti. Skryne vyprazdnit uplne, vsetko do krabic . V kauflande sa daju kupit velke krabice z umelej hmoty priesvitne. Treba kupit aj 15 ked treba. Gauc, a take veci urcite idu do smeti ked zije v spine. Ked je byt prazdna vsetko vydezinfikovat, vycistit. Umyt vsetko co su krabiciach a dat na miesto. Hotovo. 2 sni robotu. Priatelku poslat za psichologom.

nominka86
25. máj 2025
@valeri1122

@mamina7070 presne, ja si to tiež myslím, ona to sama nezvládne a ja sama tiež nie.Je to porucha a treba jej pomôcť ,pretože to môže zle skončiť.

@valeri1122 to je nejaká diagnóza... náš sused na chate to mal. Všade samé haraburdy... nepamätám názov tej diagnózy.

sova7
17. júl 2025

Jej život je prázdny a tak si ho zaplnuje zhromaždovanim. Logiku to nemá. Je to v podstate obsedantno kompulzivna porucha druh zhromazdovac. Poznám taku pani keď jej upratali zavolala políciu že ju vykradli a plače že prišla o veci. Plesnivé odpadky rarohy a haraburdy. Ak sa neporiesi základný problém prázdnota v jej živote a ocd aj keby jej upratali zachvilku má bordel zas. Bordel je iba priznak nie základny problém. A ma to princíp zavyslosti. Tam sa zvonka ťažko pomáha

sova7
17. júl 2025
@nominka86

@valeri1122 to je nejaká diagnóza... náš sused na chate to mal. Všade samé haraburdy... nepamätám názov tej diagnózy.

@nominka86 ocd. Obsedantno kompulzivna porucha. Nutkave konanie. Sú zhromažďovaci potom taký čo sa umývajú v kuse a taký co majú rôzne rituály napríklad keď idú po chodníku nesmú stupit na škáry a podobne aby nemali smolu

Strana
z3