Ako pomôcť kamarátovi s finančným problémom?
Ahojte, mám dobrého kamoša, čo má problém s financiami a akokoľvek mu chcem pomôcť, tak jednoducho neviem, lebo sa zamotáva. Aktuálne poberá OP na otca a má teda príjem iba 650 eur/m. On sa mesačne podieľa na nákladoch domácnosti sumou cca. 100 eur mesačne. Sám si hradí svoje náklady - mesačník na MHD, čiastočne stravu, drogériu, ošatenie, niečo na kávu v meste, ale to je max. 5 eur do týždňa apd. Gro peňazí dáva na cigarety, kde ho jedna krabička vyjde skoro 6 eur a vystačí mu na deň, niekedy na deň a pol. Čiže on reálne cca. 180 eur prefajčí. Pravdepodobne od polky mesiaca už nejako nevychádza a požičia si peniaze odo mňa, cca. 50-100 eur. A to už zistím, že má požičané od otca rovnakú sumu. Čiže zase na druhý mesiac mi vráti vráti 100 eur, vráti otcovi 100 eur, a opäť sa dostáva do kolotoča, že ku koncu mesiaca nemá peniaze. Ako mu pomôcť? Samozrejme, že som mu x krát vravela, nech obmedzí fajčenie a nech má jednu krabičku aspoň na dva dni a zníži náklad na polovicu. Nasporené nemá nič, na budúcnosť nemyslí. Nie je to žiaden sociálny prípad, chalan bol zvyjnutý mať príjmy predtým 1400 - 1700 eur/m netto. Ale takto už žije niekoľko rokov a zamotáva sa.
@anonym_autor tak nech ide otec do domova a milostivý má šmýkať do práce za 1700€ a môže vyfajciť aj 390€
@anonym_0ec1bb tak predstav si, že sú ľudia, ktorí, ak je to aspoň trochu možné, nedokážu blízkeho odložiť do zariadenia. Aké šmykat do práce? Myslíš, že on by radšej nežil iný život?
@anonym_autor prečo si nevybavil invalidný dôchodok? Ale vlastne prečo by sa o niečo snažil, keď mu požičiaš. Myslím, že jeho problém je niekde úplne inde, ako to, že nebude môcť pracovať fyzicky. Som zvedavá, z čoho bude žiť, keď sa raz jeho otec pominie. Zase téma, kde sa nájde 150 krát, ako to nejde
@anonym_3492b2 vybavoval si 2x, ani raz mu neuznali, max. mu dali 35%. Vraj operácie sa podarili a má byť schopný manuálnej práce - ale nie je.
Nepozicala by som mu nic. Nech orestane fajcit a ma po probleme.
@anonym_e7b83f hradí nielen sebe, ale nakupuje bežne aj otcovi, keďže on varí a stará sa o domácnosť. Čiže každý týždeň kupuje pečivo, nejaké ovocie, zeleninu, šunku, malo apd. Samozrejme väčšie nákupy sa robia aj z otcovho dôchodku, keďže sám by to nedával a otec má dôchodok vyšší ako je jeho OP. On varí, piecť veľmi nevie, ale vie robiť žemlovku, ryžový nákyp, palacinky, čiže aj o sladké sa postará.
@anonym_autor jeho otec má dôchodok vyšší, ako on opatrovateľský, čiže majú dvaja muži príjem okolo 1300 eur a majú problém z toh vyjsť? Z toho musí vyjsť často samživiteľka s dvomi deťmi, ktorým potrebuje dookola kupovať oblečenie a školské pomôcky. Ale asi si nedovolí dve stovky vypustiť do vzduchu. Ani by som sa ním ďalej nezaoberala, povedala by som mu, že dlh má už u mňa privysoký a už mu nepožičiam. Bodka. Nech sa zariadi
Hlavné je to, že musí vracať peniaze. Čiže 100 eur vráti mne, 100 eur otcovi, 100 platí do domácnosti, ostane mu 350 eur na všetko a z toho už nevyžije ku koncu mesiaca a na začiatku nového mesiaca. Už som mu vravela, nech si na 2-3 hod denne nájde prácu z domu. Nech aj predáva, to je jedno, musí niečo robiť, takto to ďalej nejde.
@anonym_autor tak to dobre vybabral sám so sebou pokiaľ mal taký príjem a teraz cca 650€, len aby sa nedostal do exekúcie. Dalo sa to aj inak riešiť, to je veľmi nezodpovedný prístup. Mesto ponúka 8 hod.opatrovanie, rodina niečo dopláca, nie veľa a on kľudne mohol chodiť do roboty.
@anonym_autor tak to dobre vybabral sám so sebou pokiaľ mal taký príjem a teraz cca 650€, len aby sa nedostal do exekúcie. Dalo sa to aj inak riešiť, to je veľmi nezodpovedný prístup. Mesto ponúka 8 hod.opatrovanie, rodina niečo dopláca, nie veľa a on kľudne mohol chodiť do roboty.
@anonym_autor čakala som túto odpoveď. Ešte čakám, kedy dáš číslo účtu.
@slecnazkosic mal úraz...tu sa dozvieš, len ako sa nedá, hlavne, že sa mu dá zobák vypaľovať, nad talýmito ľuďmi ja nemám zľutovanie
@anonym_autor prečo si nevybavil invalidný dôchodok? Ale vlastne prečo by sa o niečo snažil, keď mu požičiaš. Myslím, že jeho problém je niekde úplne inde, ako to, že nebude môcť pracovať fyzicky. Som zvedavá, z čoho bude žiť, keď sa raz jeho otec pominie. Zase téma, kde sa nájde 150 krát, ako to nejde
@anonym_3492b2 Presne toto mi napadlo. Ze ked umrie otec, potom co??? Ked uz teraz mu to nevychadza. Ak je na tom tak zle, nech si vybavi invalidny na seba.
@anonym_autor jeho otec má dôchodok vyšší, ako on opatrovateľský, čiže majú dvaja muži príjem okolo 1300 eur a majú problém z toh vyjsť? Z toho musí vyjsť často samživiteľka s dvomi deťmi, ktorým potrebuje dookola kupovať oblečenie a školské pomôcky. Ale asi si nedovolí dve stovky vypustiť do vzduchu. Ani by som sa ním ďalej nezaoberala, povedala by som mu, že dlh má už u mňa privysoký a už mu nepožičiam. Bodka. Nech sa zariadi
@anonym_3492b2 presne ako píšeš. Pred troma rokmi som musela vyjsť sama s dieťaťom zo 650€. Sama vyplatiť nájom, stravu, školu, všetky výdavky. Museli sme sa uskromniť. A prvá vec, ktorú by ľudia mali oželieť, keď nevychádzajú, by boli tie cigarety za 180€ mesačne.
@slecnazkosic do akej práce by mohol chodiť? Do pôvodnej ho nezoberú, do žiadnej inej manuálnej neprejde lekárskou prehliadkou. ID mu neuznali napriek tomu, že má chrbticu došróbovanú. Čiže snažím sa pomôcť ako sa dá. Ak bude treba, naučím ho robiť na PC, s excelom. Možno by niekde vedel využiť maďarský jazyk, ktorý ovláda plynule - nejaký zákaznícky servis z domu apd.
@anonym_0ec1bb tak predstav si, že sú ľudia, ktorí, ak je to aspoň trochu možné, nedokážu blízkeho odložiť do zariadenia. Aké šmykat do práce? Myslíš, že on by radšej nežil iný život?
@jaroe to je v poriadku, že otca nechce dať do zariadenia, inak by ma zaujímalo, kde otec bol, kým bol on na operácii. Ale musí mať prostriedky na to, aby vyžili, len u neho je ako vidieť najľahšou cestou si požičať. Kým má od koho. Ak by nemal, rýchlo by našiel spôsob
@anonym_3492b2 Presne toto mi napadlo. Ze ked umrie otec, potom co??? Ked uz teraz mu to nevychadza. Ak je na tom tak zle, nech si vybavi invalidny na seba.
@luccys Bude musieť ísť niekde niečo predávať - ale bez záťaže - možno Alza, alebo mobilný operátor, predaj a servis telefónov, zákaznícky servis Antik a niečo podobné. Prípadne zákaznícka linka Telekom napríklad, call centrum apd.
Pomôcť jedine tak že nepozicat, a už vôbec nepozicat keď ich prefajci
@slecnazkosic do akej práce by mohol chodiť? Do pôvodnej ho nezoberú, do žiadnej inej manuálnej neprejde lekárskou prehliadkou. ID mu neuznali napriek tomu, že má chrbticu došróbovanú. Čiže snažím sa pomôcť ako sa dá. Ak bude treba, naučím ho robiť na PC, s excelom. Možno by niekde vedel využiť maďarský jazyk, ktorý ovláda plynule - nejaký zákaznícky servis z domu apd.
@anonym_autor prepáč, ale neverím ti, že by mu neuznali ani čiastočný invalidný, keď má zošróbovanú chrbticu, mám určité skúsenosti. A neviem, prečo riešiš jeho, prečo neriešiš seba, kedy ti vráti tú pomerne vysokú sumu. A prečo si to požičiavanie nestopla už dávno, Prácu v call centre môže vykonávať, nie?
@anonym_autor prepáč, ale neverím ti, že by mu neuznali ani čiastočný invalidný, keď má zošróbovanú chrbticu, mám určité skúsenosti. A neviem, prečo riešiš jeho, prečo neriešiš seba, kedy ti vráti tú pomerne vysokú sumu. A prečo si to požičiavanie nestopla už dávno, Prácu v call centre môže vykonávať, nie?
@anonym_3492b2 neuznali mu, aj sme písali odvolanie, žiaľ je schopný vykonávať prácu. Veriť mi nemusíš, to je tvoja voľba.
@jaroe toto isté mi poradili ženy tu na koni keď som pred pár mesiacmi písala že iba ťažko vychádzam z peňazí. A ja mám dieťa a nefajčím. Tak si prosím schladí hlavu.
Nikde nie je určené že presne tento týpek musí opatrovať pána, može to robiť aj iný komu tých 56O stačí za živobitie. Moju tetu opatruje suseda a sesternica tej susede ešte plus platí. To je len príklad.
A načo je vlastne mesačník mhd niekomu kto môže odísť z domu 1x za týždeň na 2h?
@jaroe toto isté mi poradili ženy tu na koni keď som pred pár mesiacmi písala že iba ťažko vychádzam z peňazí. A ja mám dieťa a nefajčím. Tak si prosím schladí hlavu.
Nikde nie je určené že presne tento týpek musí opatrovať pána, može to robiť aj iný komu tých 56O stačí za živobitie. Moju tetu opatruje suseda a sesternica tej susede ešte plus platí. To je len príklad.
A načo je vlastne mesačník mhd niekomu kto môže odísť z domu 1x za týždeň na 2h?
@anonym_autor tak alebo je alebo nie je schopný vykonávať prácu, neviem, či za tým nebude lenivosť a vypočítavosť, ako som písala vyššie. Podľa výšky dlhu tento stav trvá už pomerne dlho, on má mre času, prácu na čiastočný úväzok, alebo aspoň brigádu si nájsť mohol
@anonym_0ec1bb mne tu veľa vecí nesedí, opúšťam túto diskusiu, pekný deň
Úprimne z tohto si jediná blbá ty, a všetci ostatní čo mu požičiavajú, nedala by som mu ani dve eurá, toľko ľudí potrebuje peniaze, že naozaj nie takýto čo to prefajčí, a ešte ho v tom podporovat
@anonym_0ec1bb Good point.
@anonym_0ec1bb mesačník si hradí iba v prípade, že chodí na rehabilitácie. Ak v ten mesiac nechodí na rehabky a na infúzie, mesačník si nekupuje.
@anonym_autor tak alebo je alebo nie je schopný vykonávať prácu, neviem, či za tým nebude lenivosť a vypočítavosť, ako som písala vyššie. Podľa výšky dlhu tento stav trvá už pomerne dlho, on má mre času, prácu na čiastočný úväzok, alebo aspoň brigádu si nájsť mohol
@anonym_0ec1bb mne tu veľa vecí nesedí, opúšťam túto diskusiu, pekný deň
@anonym_3492b2 mne tiež.
V dnešnej dobe fajčiť je už považované za zbytočný luxus. Asi ešte nepocítil,čo je to keď nemá, lenže ty keď mu pojčiaš,tak sa z toho nevyhrabe nikdy.
@anonym_31f063 spláca mi to, bolo to pôvodne 3000 eur, teraz je to 1700 eur. Spláca mi to postupne, len mu to viac nevychádza.
@anonym_autor ja neviem ako je na tom jeho otec, ale ci snim bude keď sa poberie na druhý svet ? Budeš mu potom platit nájom? To koľko na rokov ten kamarat? Na co použil 3000e ? Véd sa musi postaviť na vlastné nohy
@anonym_0ec1bb mesačník si hradí iba v prípade, že chodí na rehabilitácie. Ak v ten mesiac nechodí na rehabky a na infúzie, mesačník si nekupuje.
@anonym_autor tak teraz je chorý ten kamarát či jeho otec? Može odísť z domu iba 1x za týždeň na 2h,.či može odísť denne na rehabko ak chce?
Mám dojem že si mu zhltla tú story aj s navjakom
iba som sa tak zamyslela, keď tu niekto napíše, že ide na dovolenku za vyše 2000 eur na osobu, pomaly ho ide pol koňa zožrať, tu pánko vypustí do vzduchu ročne vyše 2000 eur pri príjme 650 eur a dlhu 1700 eur.
@anonym_autor tak teraz je chorý ten kamarát či jeho otec? Može odísť z domu iba 1x za týždeň na 2h,.či može odísť denne na rehabko ak chce?
Mám dojem že si mu zhltla tú story aj s navjakom
@anonym_0ec1bb ak chodí na rehabky, tak ku otcovi na tú hodinu príde suseda. Ak na rehabky nechodí, tak maximálne mimo obchodu - čo majú pri bloku, sa ide prejsť pešo, dá si kávu za 1,70 eur a ide domov, po ceste do lekárne vyzdvihne recept alebo rezerváciu.
@anonym_0ec1bb ak chodí na rehabky, tak ku otcovi na tú hodinu príde suseda. Ak na rehabky nechodí, tak maximálne mimo obchodu - čo majú pri bloku, sa ide prejsť pešo, dá si kávu za 1,70 eur a ide domov, po ceste do lekárne vyzdvihne recept alebo rezerváciu.
@anonym_autor To dava velky zmysel, ist na 30 min.von a hned do seba chrstnut kavu...keby na to mal, nepoviem. Ale ked si poziciava, tak asi na to nema. Vsak si kavu doma urobim. Plus tie cigarety. Financna gramotnost -100. Ale vsak si poziciam, svet gombicka.
@anonym_autor
Nemá peniaze a ešte si kávičkuje za 1,70, vždy keď ide do obchodu. Tak pre tvoju info. Ja som mala tento rok 2x kávu mimo domu. Oba krát sme šli na onkológiu na kontrolu, ráno po nás prišla sanitka okolo piatej tak som si kúpila z automatu v nemocnici a nestála ani euro. Na budúci týždeň ideme zase tak si kúpim.
@anonym_autor takēmuto človeku nepomôžeš nijako. Lebo nechce. Keby chcel, prestane fajčiť alebo to obmedzí na polovicu. Aj tak sa dá. Namiesto cigarety, nech si vonku posadí do vyvýšených záhonov zeleninu. Nemôže fyzicky pracovať? A ako sa potom stará o otca. To je tiež fyzicky namáhavé.
@huxy ako ho finančne postaviť na nohy a čo by mohol robiť z domu, na PC aby si privyrobil aspoň 100 - 150 eur/m.
@anonym_autor v jednom prispevku pises ze neovlada pracu na PC a v druhom ako by si mohol privyrobit na PC. No nijako. Podla vsetkeho nema vedomosti ktore by k tomu potreboval. Tak bud pojde robit prace ake robil pred opatrovatelskym a 2-3 hodiny denne sa tomu povenuje, viac zarobi a menej prefajci alebo neviem... toto asi nie je uplne vec ktoru by si mala riesit ty ale ten tvoj znamy.

@anonym_autor tak nech ide otec do domova a milostivý má šmýkať do práce za 1700€ a môže vyfajciť aj 390€
@anonym_0ec1bb píšeš, ako by bol mladý z toho šťastný, že má chorého otca a nemusí pracovať, ti šibe?