icon

Ako pomôcť kamarátovi s finančným problémom?

15. okt 2025

Ahojte, mám dobrého kamoša, čo má problém s financiami a akokoľvek mu chcem pomôcť, tak jednoducho neviem, lebo sa zamotáva. Aktuálne poberá OP na otca a má teda príjem iba 650 eur/m. On sa mesačne podieľa na nákladoch domácnosti sumou cca. 100 eur mesačne. Sám si hradí svoje náklady - mesačník na MHD, čiastočne stravu, drogériu, ošatenie, niečo na kávu v meste, ale to je max. 5 eur do týždňa apd. Gro peňazí dáva na cigarety, kde ho jedna krabička vyjde skoro 6 eur a vystačí mu na deň, niekedy na deň a pol. Čiže on reálne cca. 180 eur prefajčí. Pravdepodobne od polky mesiaca už nejako nevychádza a požičia si peniaze odo mňa, cca. 50-100 eur. A to už zistím, že má požičané od otca rovnakú sumu. Čiže zase na druhý mesiac mi vráti vráti 100 eur, vráti otcovi 100 eur, a opäť sa dostáva do kolotoča, že ku koncu mesiaca nemá peniaze. Ako mu pomôcť? Samozrejme, že som mu x krát vravela, nech obmedzí fajčenie a nech má jednu krabičku aspoň na dva dni a zníži náklad na polovicu. Nasporené nemá nič, na budúcnosť nemyslí. Nie je to žiaden sociálny prípad, chalan bol zvyjnutý mať príjmy predtým 1400 - 1700 eur/m netto. Ale takto už žije niekoľko rokov a zamotáva sa.

anonym_aa59ab
15. okt 2025
@anonym_0af11d

vypni si spasielsky syndrom. preco takto extenzivne riesis jeho problemy a hladas na to odpovede? prosil ta o to? alebo o peniaze? peniaze nepoziciam a hotovo. co sa tyka prace a zarobku sam sa musi obracat a nieco si najst zlepsit kvalifikaciu/situaciu a pod tak aby mu to vyhovovalo.
treba si pomahat ale nie si v pozicii stavat dospelu cudziu osobu financne na nohy, neviem ci si taka naivna alebo co :(

@anonym_0af11d je to zrejme jej frajer

anonym_5deedd
15. okt 2025
@anonym_aa59ab

@anonym_0af11d je to zrejme jej frajer

@anonym_aa59ab výborná partia 😀

anonym_aa59ab
15. okt 2025

2x do tyždna do lekárne?

anonym_fdc7f0
15. okt 2025

Podľa mňa to je buď vymyslené, alebo to píše priamo ten chlap. Lebo aj to obhajovanie do detailov by sedelo na to, že tak obhajuje seba samého.

anonym_7e6ee0
15. okt 2025

Ak chodí 2 týždne z mesiaca na rehabky, tak mu mesačník netreba. Ja chodím denne do práce ráno s MHD a poobede chodím pešo. Plus chodím 2x týždenne do mesta cvičiť. Keď si to prerátam na jazdy, mesačník ma stále vyjde drahšie ako jednorazové lístky.

Fešák môže ísť na brigádu. Napr. do fitka na recepciu ku kase. Tam brigáduje poobede aj moja stredoškoláčka. To by mohol zvládnuť. Otec snáď zvládne byť 4-5 hodín sám. Či? K cigaretám sa nevyjadrujem. Relaxovať môže aj na prechádzke s otcom. Či ten vôbec nechodí von?

anonym_b5b8f8
15. okt 2025
@anonym_7e6ee0

Ak chodí 2 týždne z mesiaca na rehabky, tak mu mesačník netreba. Ja chodím denne do práce ráno s MHD a poobede chodím pešo. Plus chodím 2x týždenne do mesta cvičiť. Keď si to prerátam na jazdy, mesačník ma stále vyjde drahšie ako jednorazové lístky.

Fešák môže ísť na brigádu. Napr. do fitka na recepciu ku kase. Tam brigáduje poobede aj moja stredoškoláčka. To by mohol zvládnuť. Otec snáď zvládne byť 4-5 hodín sám. Či? K cigaretám sa nevyjadrujem. Relaxovať môže aj na prechádzke s otcom. Či ten vôbec nechodí von?

@anonym_7e6ee0 a to vieš, že keď príde na kontrolu sociálka a nenájdu ho doma, má prúser? A k tomu mesačníku netrep blbosti
Ja som chodila do práce 10 x do mesiaca a jednorazové lístky by ma vyšli drahšie. Takže nechápem, ako ty môžeš vedieť, čo sa komu oplatí.

autor
15. okt 2025
@anonym_def17c

@anonym_autor a ty s ním žiješ,ked tak všetko o ňom a o jeho výdavkoch vieš uplne do detailov? Aj to kedy si dá kávu za 1,70?

@anonym_def17c som s ním takmer každý deň a snažím sa im pomáhať, ako viem. Kde pije kávu viem preto, lebo tam chodím aj ja, z času načas idem s ním. A áno veľké presso s mliekom stojí 1,70 eur.

mira0611
15. okt 2025

@anonym_autor aj ja mam jednu takuto kamaratku a vies, co trvalo mi to roky kym ma osvietilo a dosla som na 1 zasadnu vec.

Komu niet rady, to niet pomoci.

Poviem jej, kde by mohla usporit a ako a hned dostanem, ano, ale...
Takze, kym dana osoba nechce sam sebe pomoct ani ty jej nevies.
A okrem toho si myslim, zevedla otca by vedel robit aj nejaku brigadu na skrateny uvazok.

autor
15. okt 2025
@mira0611

@anonym_autor aj ja mam jednu takuto kamaratku a vies, co trvalo mi to roky kym ma osvietilo a dosla som na 1 zasadnu vec.

Komu niet rady, to niet pomoci.

Poviem jej, kde by mohla usporit a ako a hned dostanem, ano, ale...
Takze, kym dana osoba nechce sam sebe pomoct ani ty jej nevies.
A okrem toho si myslim, zevedla otca by vedel robit aj nejaku brigadu na skrateny uvazok.

@mira0611 ja som sa dnes s ním rozprávala. Uvedomuje si, že musí obmedziť fajčenie. nemyslím, že prestane, ale nech mu krabička vydrží aspoň dva dni a nech zníži náklad na cigarety na polovicu. Povedala som mu, že od budúceho roka bude všetko oveľa drahšie, konsolidovať sa bude všade a musí aj on. Že mu už peniaze nepožičiam a teda si musí vystačiť nejako sám, prípadne si zohnať prácu alebo brigádu, ktorá by zohľadnila jeho zdravotný stav a bola v súlade s poberaním OP. Všetko to pochopil, či to bude realita, uvidíme o mesiac.

1sally12
15. okt 2025
@anonym_def17c

@anonym_autor a ty s ním žiješ,ked tak všetko o ňom a o jeho výdavkoch vieš uplne do detailov? Aj to kedy si dá kávu za 1,70?

používa google, chat gpt , sociálne siete, netflix, voyo 👏👏 wooow tlieskam
@anonym_def17c podľa mňa to píše sám dotyčný

anonym_a56426
15. okt 2025
@anonym_b5b8f8

@anonym_7e6ee0 a to vieš, že keď príde na kontrolu sociálka a nenájdu ho doma, má prúser? A k tomu mesačníku netrep blbosti
Ja som chodila do práce 10 x do mesiaca a jednorazové lístky by ma vyšli drahšie. Takže nechápem, ako ty môžeš vedieť, čo sa komu oplatí.

@anonym_b5b8f8 to zas nie je úplne pravda. Poberateľ peňažného prispevku na opatrovanie môže pracovať, nesmie presiahnuť 2,5 násobok sumy životného minima. A ak by aj prišla kontrola z úradu tak sa nič nastane, že mladý nebude doma ak uvidia že starý pán je obriadený. Plus treba nahlásiť že chodí do práce.

mira0611
15. okt 2025
@anonym_autor

@mira0611 ja som sa dnes s ním rozprávala. Uvedomuje si, že musí obmedziť fajčenie. nemyslím, že prestane, ale nech mu krabička vydrží aspoň dva dni a nech zníži náklad na cigarety na polovicu. Povedala som mu, že od budúceho roka bude všetko oveľa drahšie, konsolidovať sa bude všade a musí aj on. Že mu už peniaze nepožičiam a teda si musí vystačiť nejako sám, prípadne si zohnať prácu alebo brigádu, ktorá by zohľadnila jeho zdravotný stav a bola v súlade s poberaním OP. Všetko to pochopil, či to bude realita, uvidíme o mesiac.

@anonym_autor teraz tie OP budu menit, budu zvysovat aj davky a uz sa bude moct vedla toho privyrabat. Dufam, ze to fakt da ten tvoj kamos, drzim palce.

autor
15. okt 2025
@1sally12

používa google, chat gpt , sociálne siete, netflix, voyo 👏👏 wooow tlieskam
@anonym_def17c podľa mňa to píše sám dotyčný

@1sally12 určite to píše ten dotyčný 🙂 Veď on ani nevie, že MK existuje. Ale ok 🙂

maminkadeticiek
15. okt 2025

V ziadnom.pripade by som nedotovala cloveka ktoremu nie je hanba poziciavat si ked tolko prefajci.Neviem co ta moyivuje to robit ale si riadne hlupa.

autor
15. okt 2025
@maminkadeticiek

V ziadnom.pripade by som nedotovala cloveka ktoremu nie je hanba poziciavat si ked tolko prefajci.Neviem co ta moyivuje to robit ale si riadne hlupa.

@maminkadeticiek prežila som s týmto mužom dlhé obdobie a som mu dlžník, nie finančný, ale zachránil mi život, doslova. Teraz, keď potrebuje pomoc on, som tu pre neho. v rámci mojich možností.

bashkaxyz
15. okt 2025

Ty mu nemáš ako pomôcť keď o to sám nestojí ... Načo sa do neho staráš?? Malo máš problémov??

denithestrange1993
15. okt 2025

@anonym_autor ked mal predtym aj 1700e je sam a neusetril ani grajciar tak co na to povedat...tolko realne maju niektore 3clenne rodiny a este su v pluse na konci mesiaca,ten terajsi opatrovatelsi neni nic moc ale kolko si zarobi tolko ma

anonym_f9ba6a
15. okt 2025

Len ta vyuziva vychcanec.Koľko ma rokov keď nemá nic ušetrené z čias keď dobre zarábal.Nejaky nezodpovedný typ, čo všetko preflaka.Miesto kavičiek nech ide na brigádu a fajčiť tiež nemusí keď nemá na to.Nic by som mu už nepožičala a trvala nech mi všetko vráti a dovidenia

enmery
15. okt 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek prežila som s týmto mužom dlhé obdobie a som mu dlžník, nie finančný, ale zachránil mi život, doslova. Teraz, keď potrebuje pomoc on, som tu pre neho. v rámci mojich možností.

@anonym_autor To je pekné, že ti pomohol. Ale! Zo slušného platu neodložil nič. Prefajčí 200 len tak, ma dlhy, keď umrie jeho otec potom čo?Nikto mu nekaže robiť práce, kde musí dvíhať ťažké veci. Namiesto fajčenia sa môže doma učiť jazyky, robiť si kurzy, je kopec prác, kde nemusí nič ťažké dvíhať.
Dotuješ ho každý deň tou rybou namiesto toho, aby si podporila v tom, ten čas zmysluplne využiť a naučiť sa loviť. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nie, hľadá dôvody.

alickapusinka
15. okt 2025
@anonym_autor

@alickapusinka ja len doplním k tej lenivosti - chlapec dochoval mamu, trápila sa 2 roky, v tom čase bol ale otec OK a pomáhal veľa. Syn varí, perie, žehlí, upratuje, umýva okná, stará sa o chod bytu - čokoľvek sa v byte pokazí, o otca - ranná a večerná hygiena, obliekanie, prechádzky, nakupuje iba syn, chodí s otcom po lekároch, po odberoch a vyšetreniach - pravidelné MRI, USG, rieši poštu, platby, banku, úrady apd. Sám má pritom zdravotný problém a cvičí a rieši aj svoje zdravie. Toto všetko, čo robí je v sume 650 eur mesačne, 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. Mal ísť na liečenie po operácii - nešiel. Lebo kto by sa staral o jeho ocina celý mesiac? Myslím si, že povedať o ňom, že je lenivý mi príde cez.

@anonym_autor ja som nepísala že je lenivý reagovala som na anonyma ktora písala že je lenivý.Treba si prečitať čo som napísla anonymu že či si mysli že je lenivý že kto neopatroval nevie čo to je slova že je lenivý nie su moje to je reakcia na anonyma ktorý to písal.Ja som opatrovala viem čo je to za drina nikdy by som o takom človeku nepovedala že je lenivý.To bola reakcia na anoym ktora písala že je lenivý.Nie ja ja o tom kto opatruje že je lenivý by som nepísala nikdy kedže som sama zažila čo je to za ťažka lopota. Za almužnu taks i prečitaj moju rekaciu ešte raz .Takže mne netreba prípisovať tieto slova treba si moju diskusiu prečitať ešte raz.

rorino
15. okt 2025

@anonym_autor najviac mu pomôžeš,keď mu prestanes požičiavat

anonym_3defad
15. okt 2025
@alickapusinka

@anonym_autor ja som nepísala že je lenivý reagovala som na anonyma ktora písala že je lenivý.Treba si prečitať čo som napísla anonymu že či si mysli že je lenivý že kto neopatroval nevie čo to je slova že je lenivý nie su moje to je reakcia na anonyma ktorý to písal.Ja som opatrovala viem čo je to za drina nikdy by som o takom človeku nepovedala že je lenivý.To bola reakcia na anoym ktora písala že je lenivý.Nie ja ja o tom kto opatruje že je lenivý by som nepísala nikdy kedže som sama zažila čo je to za ťažka lopota. Za almužnu taks i prečitaj moju rekaciu ešte raz .Takže mne netreba prípisovať tieto slova treba si moju diskusiu prečitať ešte raz.

@alickapusinka Slovo lenivy "len" 7x...super😃

autor
15. okt 2025
@alickapusinka

@alickapusinka ja viem, že si to nepísala ... len som reagovala na tvoj komentár doplnením. vedia si to prečítať aj ostatní. Sorry, ak som to zle napísala...

revikat
15. okt 2025

@anonym_autor UPSVAR prepláca rekvalifikačné kurzy, pozrite si to s kamarátom na internete, veľa kurzov je online, minimálne ten excel by sa vedel cez to naučiť 🙂

anonym_7e6ee0
15. okt 2025
@anonym_b5b8f8

@anonym_b5b8f8 netrepem blbosti a ty sa vyjadruj slušne. Keď ma jednorázový lístok stojí 1€ a mesačný 45, tak sa mi určite neoplatí. Na brigádu nemôže, ale na kávu áno? to sociálke nevadí? veď on nie je PN. Prečo by nemohol opustiť byt?

anonym_3defad
15. okt 2025
@revikat

@anonym_autor UPSVAR prepláca rekvalifikačné kurzy, pozrite si to s kamarátom na internete, veľa kurzov je online, minimálne ten excel by sa vedel cez to naučiť 🙂

@revikat Ano, to mu strasne pomoze...firmy sa o neho iste potrhaju😏

anonym_0ec1bb
15. okt 2025

Mňa by zaujímalo kdeže, akou prácou zarábal tyxh 1700€?

autor
15. okt 2025
@anonym_0ec1bb

Mňa by zaujímalo kdeže, akou prácou zarábal tyxh 1700€?

@anonym_0ec1bb robil zvárača, CO2, a to nebol na živnosť, inak by mal oveľa viac.

anonym_da6c25
15. okt 2025

A keď sa otec pominie, tak sa pôjde pásť? Keď je doma, nech využije čas na rekvalifikáciu. Do školy ísť mu nikto nezakáže. Tie peniaze čo prefajčí a prekávičkuje nech radšej vrazí do vzdelávania.

karolinakr
15. okt 2025

na cigy a kavu minie okolo 180eur zo 600 je dosť, je tretina jeho príjmu...Nescafe Gold stoji v akcii v Tescu 8.eur a nech si kupi kavovar za 50eur, bude to mať aj s penou, cigarety na jeho mieste uplne obmedzim, mal by o dvesto eur viac..