Ako pomôcť kamarátovi s finančným problémom?
Ahojte, mám dobrého kamoša, čo má problém s financiami a akokoľvek mu chcem pomôcť, tak jednoducho neviem, lebo sa zamotáva. Aktuálne poberá OP na otca a má teda príjem iba 650 eur/m. On sa mesačne podieľa na nákladoch domácnosti sumou cca. 100 eur mesačne. Sám si hradí svoje náklady - mesačník na MHD, čiastočne stravu, drogériu, ošatenie, niečo na kávu v meste, ale to je max. 5 eur do týždňa apd. Gro peňazí dáva na cigarety, kde ho jedna krabička vyjde skoro 6 eur a vystačí mu na deň, niekedy na deň a pol. Čiže on reálne cca. 180 eur prefajčí. Pravdepodobne od polky mesiaca už nejako nevychádza a požičia si peniaze odo mňa, cca. 50-100 eur. A to už zistím, že má požičané od otca rovnakú sumu. Čiže zase na druhý mesiac mi vráti vráti 100 eur, vráti otcovi 100 eur, a opäť sa dostáva do kolotoča, že ku koncu mesiaca nemá peniaze. Ako mu pomôcť? Samozrejme, že som mu x krát vravela, nech obmedzí fajčenie a nech má jednu krabičku aspoň na dva dni a zníži náklad na polovicu. Nasporené nemá nič, na budúcnosť nemyslí. Nie je to žiaden sociálny prípad, chalan bol zvyjnutý mať príjmy predtým 1400 - 1700 eur/m netto. Ale takto už žije niekoľko rokov a zamotáva sa.
@anonym_autor fajčí? Mám v piči potom.
@anonym_3492b2 no do domácnosti sa nakupuje aj z otcovho dôchodku, aj z jeho peňazí. Väčšie nákupy robia od otca - ten hradí nájom, elektrinu, plyn, poistky, dane, odpad, väčšie nákupy do domácnosti - niekoľko krát za mesiac ( mäso, zelenina, prací prášok, aviváž, čistiace potreby, z jeho peňazí sa hradia lieky a náklady na liečbu). Také obyčajné - že sa ide kúpiť 5 rožkov, malo a 15 dkg šunky, malo - hradí kamoš.
@anonym_autor kde má našetrené peniaze, keď pracoval?
Hlavné je to, že musí vracať peniaze. Čiže 100 eur vráti mne, 100 eur otcovi, 100 platí do domácnosti, ostane mu 350 eur na všetko a z toho už nevyžije ku koncu mesiaca a na začiatku nového mesiaca. Už som mu vravela, nech si na 2-3 hod denne nájde prácu z domu. Nech aj predáva, to je jedno, musí niečo robiť, takto to ďalej nejde.
@anonym_autor Mám skúsenosť, že v takomto prípade rady niet. Takto akosi žil môj brat so švagrinou, s tým rozdielom, že brat zarábal nadštandardné. Peniaze mizli ako sneh na slnku, čo videli, museli mat, napr.kilo dubákov za 60 korún z trhu, v čase keď kilo bravčového stehna stalo 30 korún a najhoršie bolo, že dubáky po troch dňoch strávených v kuchyni na stole splasniveli a vyhodili ich. Nemal ich kto dať do chladničky!
Každý mesiac pred zalohou si požičali, z výplaty vrátili (nie vzdy všetko, ak sa viac minulo na cigarety a alkohol, nebolo z čoho.)
Takto žili desiatky rokov a švagriná mi často prízvukoval ako sa my máme dobre aj keď sme mali tri deti tak ako oni a príjem sme mali nižší.
Podľa mňa to takí ľudia nemajú v hlave v poriadku, nezmenia sa.

@anonym_autor Ak mu chces pomoct, jednoducho mu nedaj prachy, inak ho udrzujes v agonii. Tolko prachov na cigu, ktore ho este aj ničia je hriech. Musi najst v sebe volu a obmedzit to.