icon

Ako pomôcť kamarátovi s finančným problémom?

15. okt 2025

Ahojte, mám dobrého kamoša, čo má problém s financiami a akokoľvek mu chcem pomôcť, tak jednoducho neviem, lebo sa zamotáva. Aktuálne poberá OP na otca a má teda príjem iba 650 eur/m. On sa mesačne podieľa na nákladoch domácnosti sumou cca. 100 eur mesačne. Sám si hradí svoje náklady - mesačník na MHD, čiastočne stravu, drogériu, ošatenie, niečo na kávu v meste, ale to je max. 5 eur do týždňa apd. Gro peňazí dáva na cigarety, kde ho jedna krabička vyjde skoro 6 eur a vystačí mu na deň, niekedy na deň a pol. Čiže on reálne cca. 180 eur prefajčí. Pravdepodobne od polky mesiaca už nejako nevychádza a požičia si peniaze odo mňa, cca. 50-100 eur. A to už zistím, že má požičané od otca rovnakú sumu. Čiže zase na druhý mesiac mi vráti vráti 100 eur, vráti otcovi 100 eur, a opäť sa dostáva do kolotoča, že ku koncu mesiaca nemá peniaze. Ako mu pomôcť? Samozrejme, že som mu x krát vravela, nech obmedzí fajčenie a nech má jednu krabičku aspoň na dva dni a zníži náklad na polovicu. Nasporené nemá nič, na budúcnosť nemyslí. Nie je to žiaden sociálny prípad, chalan bol zvyjnutý mať príjmy predtým 1400 - 1700 eur/m netto. Ale takto už žije niekoľko rokov a zamotáva sa.

Strana
z5
veroni2
16. okt 2025

@anonym_autor Ak mu chces pomoct, jednoducho mu nedaj prachy, inak ho udrzujes v agonii. Tolko prachov na cigu, ktore ho este aj ničia je hriech. Musi najst v sebe volu a obmedzit to.

lucioques
17. okt 2025

@anonym_autor fajčí? Mám v piči potom.

ludmia
17. okt 2025
@mira0611

@anonym_autor teraz tie OP budu menit, budu zvysovat aj davky a uz sa bude moct vedla toho privyrabat. Dufam, ze to fakt da ten tvoj kamos, drzim palce.

@mira0611 ale už po novom som počula že sa privyrobiť dať nebude ako doteraz uz to bude celé inak

anonym_023b7b
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_3492b2 no do domácnosti sa nakupuje aj z otcovho dôchodku, aj z jeho peňazí. Väčšie nákupy robia od otca - ten hradí nájom, elektrinu, plyn, poistky, dane, odpad, väčšie nákupy do domácnosti - niekoľko krát za mesiac ( mäso, zelenina, prací prášok, aviváž, čistiace potreby, z jeho peňazí sa hradia lieky a náklady na liečbu). Také obyčajné - že sa ide kúpiť 5 rožkov, malo a 15 dkg šunky, malo - hradí kamoš.

@anonym_autor kde má našetrené peniaze, keď pracoval?

evansova
20. okt 2025
@anonym_autor

Hlavné je to, že musí vracať peniaze. Čiže 100 eur vráti mne, 100 eur otcovi, 100 platí do domácnosti, ostane mu 350 eur na všetko a z toho už nevyžije ku koncu mesiaca a na začiatku nového mesiaca. Už som mu vravela, nech si na 2-3 hod denne nájde prácu z domu. Nech aj predáva, to je jedno, musí niečo robiť, takto to ďalej nejde.

@anonym_autor Mám skúsenosť, že v takomto prípade rady niet. Takto akosi žil môj brat so švagrinou, s tým rozdielom, že brat zarábal nadštandardné. Peniaze mizli ako sneh na slnku, čo videli, museli mat, napr.kilo dubákov za 60 korún z trhu, v čase keď kilo bravčového stehna stalo 30 korún a najhoršie bolo, že dubáky po troch dňoch strávených v kuchyni na stole splasniveli a vyhodili ich. Nemal ich kto dať do chladničky!
Každý mesiac pred zalohou si požičali, z výplaty vrátili (nie vzdy všetko, ak sa viac minulo na cigarety a alkohol, nebolo z čoho.)
Takto žili desiatky rokov a švagriná mi často prízvukoval ako sa my máme dobre aj keď sme mali tri deti tak ako oni a príjem sme mali nižší.
Podľa mňa to takí ľudia nemajú v hlave v poriadku, nezmenia sa.

Strana
z5