Ako pomôcť kamarátovi v zložitej životnej situácii?
Ahojte.
Jeden z mojich najlepších kamarátov potrebuje pomoc, mám pocit, že aj odbornú, no nedá si povedať. Je to takpovediac beznádejný, stratený prípad. Všetko robí opačne, ako by sa malo a neviem mu pomôcť. Žije s rodičmi, má tesne pred 40tkou, nevie sa pohnúť z miesta, počúva len svojich rodičov, ktorí majú absolútne zastaralé názory vo všetkom, a to je práve kameň úrazu. Bez toho, aby sa odsťahoval, sa proste v živote nepohne.
Všetko ho neustále bolí (nebaví ho šport, necvičí, nerobí pre seba nič, opustil sa), ak mu niečo je, tak hneď googli, určuje si smrteľné diagnózy a potom je z toho psychicky na dne a nie je s ním ani reč...
Je v práci, ktorá ho nebaví, ale nevie z nej odísť, pretože nemá rád zmeny a bojí sa, že by si inde nezvykol...
Nešoféruje, pretože má strach...
Nikdy nemal priateľku, pretože má pocit, že by ho žiadna nechcela, tak sa aj prestal snažiť...
Jediné, čo mu prináša úľavu je alkohol, čo je úplne najhoršia možná voľba...
Proste celé zle. Na rady najbližších kamarátov nedá, už nevieme čo s ním, viem, že napíšete, že je to jeho život a nezmení sa nič, pokiaľ sám nebude chcieť, ale zaujímalo by ma, či skutočne nie je niečo, čím by som mu mohla pomôcť, pretože ma to trápi, mám ho rada a obávam sa, že to s ním skončí veľmi zle...
Bohuzial, asi nevies prenho spravit nic, nakolko si mu povedala, co ma zmenit a tu tvoja rola konci. Vsetko ostatne je v jeho rezii.
Si si istá, že on chce niečo meniť? 😀
Takyto clovek potrebuje dlhodobu terapiu alebo zial zivotnu tragediu, ktora mu otvori oci. Rozhovor s priatelmi mu uz nepomoze.
@veklipo toto je veľká pravda. Človek dokáže precitnut až po veľkom šoku, tragédii, traume,.kedy mu život stupi na krk a nemá inú možnosť, len sa prispôsobiť zmene. Ktorá bude nakoniec obrovským prínosom. Alternatívou je psychoterapia, úplne s tebou súhlasím.
Ale nejaké tie nápady inak mám.
Môžeš mu zaplatiť prenájom bytu na rok, nech tam skúsi odísť a uvidíš.
Prípadne mu k tomu pridaj nejaké vstupenky na rôzne žúžo, možno ožije :D
@liwka303 poznám jednu 40 ročnú čo presne takto žije. Je mi jej ľúto.. už som jej toľkokrát dohovárala a nič, žiadna zmena...ona zatiaľ nepije, ale či sa časom k tomu neuchyli, neviem... Je to veľmi smutné, takto premrhať život...
Bohužiaľ toto je klasický prípad dieťaťa ktoré sa zaseklo vo vývoji a ostalo s rodičmi. Taký ten druh chlapa mama ožeň ma. Diagnóza v podstate. Nič s ním neurobíš musel by sám veľmi chcieť. A zachraňovať ho zo zavyslosti na rodičoch keď si ju sám ani neuvedomuje je rovnaké ako pri každej zavyslosti. Pre teba strata energie. Musel by odísť na začiatok sa všetko učiť úplne zmeniť svoje návyky od základu si vybudovať vlastnú osobnosť keďže teraz je len predĺžením rodičov a ich sposobu života. Určite toky terapie a tá lacna nie je. To je robota na roky a bez istého výsledku. Niekedy skrátka musime len počkať či ten človek sám nepríde s tým že by potreboval pomôcť a potom to skúsiť ale ak by sa to ani potom nepohlo nič sa nedá robiť. Tiež som robila tieto záchranné práce ale vzdala som to. Keď ťa život neboli viac ako zmena nepihnes s ničím sa hovorí. Pomôcť každému a zachrániť všetkých sa nedá.
Takéhoto kamaráta som mala, musela som ho odstrihnúť, všetci sme mu dohovárali, podávali pomocné ruky. Žiadna zmena neprišla, teraz sa pozdravíme a tým to pre mňa hasne. Dosť ma to mrzí, ale tento život si vybral sám. Je ťažký alkoholik, má cirhózu pečene, zlyhávajú mu orgány. Celé zle a to ešte aj spôsobil nehody, keď pil za volantom. A pritom super chalan to bol. Napísala si to sama, pokým on sám nechce, nič sa nezmení.
nesnaz sa riesit zivoty inych, fakt. naozaj.
upäl sa na alkohol ktorý mu prináša úľavu - to rodičia tolerujú? jemu potom treba protialkoholické liečenie, popr. sedenia .
pozri anonymní alkoholici. sk
@liwka303 stratený prípad
Nenazvala by som to zložitou životnou situáciou. On sa len zasekol a nechce s toho von. Keby skutočne chcel tak by tak nežil.
@liwka303 rodičia tu nebudú večne, potom sa buď spamätá alebo úplne opustí
Si si istá, že on chce niečo meniť? 😀
@procrastique Tak stále hovorí, aký je nešťastný a že by chcel viesť iný život, len nevie, kde začať, tak asi áno...
@procrastique Tak stále hovorí, aký je nešťastný a že by chcel viesť iný život, len nevie, kde začať, tak asi áno...
@liwka303 kde začať? Prestať sa ľutovať, všetko ostatné pôjde samo. Keď nechce nijak mu nepomôžeš.
@liwka303 mňa by zaujímalo,ako k tomu došlo,že toto je tvoj najlepší kamarát
@liwka303 a čo tak zobrať ho na nejaký výlet hoci s tvojou rodinou ak by súhlasil manžel a deti? Možno by aspoň pookrial na duši, že niekde bol a nesedí doma. Je leto tak kľudne k vode či na túru aspoň každý druhý víkend, veď ak ste dobrý kamoši, určite neodmietne. Aj doma ak grilujete, pozvať ho vonku na grilovacku. Aj my poznáme takého 40 ročného slobodného chlapa, ktory žije s matkou, zakukleny doma na gauči s depkami. No on je ešte horšie na tom, nepracuje vôbec. Brávame ho k nám vonku na grilovacku, výlety po Slovensku a začína sa to meniť. Už aj s bývalým spolužiakom a jeho rodinou bol v Slovenskom raji na 4 dní.

Takyto clovek potrebuje dlhodobu terapiu alebo zial zivotnu tragediu, ktora mu otvori oci. Rozhovor s priatelmi mu uz nepomoze.