Ako pomôcť negatívne naladenému partnerovi?
Ahojte, môj priateľ je veľmi negatívne nastavený. Áno, má zmysel pre humor a snažíme sa odľahčiť vždy situáciu, ale celkovo ho zomleli životné udalosti a vidí všetko negatívne. Politiku, zahraničnú, slovenskú, svoje zdravie, svoje financie, zdravie svojich rodičov, ekonomickú situáciu na Slovensku. Mám čo robiť, aby som nenastolila témy, ktoré ho zvedú opäť k tomu, že začne nadávať na všetko... doma to majú veľmi rovnako. Ja chápem, že to má v živote ťažké, ale ako mu pomôcť zmeniť mindset a nastavenie? Je už 5 rokov doma a stará sa o chorých rodičov...
No, ta posledna veta vsetko vysvetluje… keby som ja 5 rokov doma a staram sa o chorych rodicov, tiez neviem byt velmi optimisticka. Asi by som mu skusila pomoct v tom, ze by som ho na par dni niekam zobrala na dovolenku, rodicom zatial vybavila niekoho na staranie.. To tak na zaciatok, no a potom sa s nim vela rozpravat, snazit sa ho vzdy nastavit tak, aby na veciach videl aj to dobre…
@anonym_90111a on nepôjde nikde od rodičov, ani na to nemá peniaze. My sme nikde neboli už 5 rokov.
obaja rodicia su tak chori, ze on nema vlastny zivot? no neviem kolko ma rokov, ale nevidim to na nejaky stastny zivot s nim, ked ste 5 rokov nikde neboli
@anonym_90111a on nepôjde nikde od rodičov, ani na to nemá peniaze. My sme nikde neboli už 5 rokov.
@anonym_autor a ty na to tiež nemáš peniaze? Celkovo, čo ťa pri ňom drží?
Pretože keď on si vybral takýto život, budiš, ale ty ho nemusíš žiť s ním…
obaja rodicia su tak chori, ze on nema vlastny zivot? no neviem kolko ma rokov, ale nevidim to na nejaky stastny zivot s nim, ked ste 5 rokov nikde neboli
@anonym_b4a1a0 obaja rodičia ho potrebujú, jeden rodič sa bez neho nepohne z bytu a druhý ani nechodí mimo byt, lebo nevládze.
@anonym_autor a ty na to tiež nemáš peniaze? Celkovo, čo ťa pri ňom drží?
@anonym_90111a ja na to mám peniaze, ale bez neho nepôjdem nikam. Čo ma pri ňom drží? Že ho milujem.
Hmm, a ako ste na tom vekovo? Planujete si zalozit rodinu alebo? Pretoze je pekne, ze mas prenho pochopenie a ze ho lubis, ale mysli aj na seba, v dobrom ti to pisem.
Hmm, a ako ste na tom vekovo? Planujete si zalozit rodinu alebo? Pretoze je pekne, ze mas prenho pochopenie a ze ho lubis, ale mysli aj na seba, v dobrom ti to pisem.
@anonym_90111a toto nie je teraz o mne, chcem pomoct jemu psychicky, aby ho to nezomlelo.
@anonym_autor mala by si si uvedomiť, že nie je možné zmeniť človeka, ak sa človek zmeniť nechce sám. Pokiaľ to budeš skúšať, skončíš zle. Bez energie, a vlastného životného elánu. Negatívneho človeka tak ľahko nezmeníš. Je to jeho životne nastavenie z pôvodnej rodiny, jeho životný štýl. Pokiaľ nie si sama vo svojej podstate negatívna, jeho negativita ťa unaví, vyčerpe, zvalcuje. Iste, miluješ ho a skúšaš. Ale poviem ti, ešte chvíľu to potiahneš a potom ťa to zvalcuje a bude koniec lásky. Pud sebazáchovy je silnejší ako láska. Inak, negativita je aj súčasťou mnohých porúch osobnosti, depresií a psychických ochorení.
@anonym_autor mala by si si uvedomiť, že nie je možné zmeniť človeka, ak sa človek zmeniť nechce sám. Pokiaľ to budeš skúšať, skončíš zle. Bez energie, a vlastného životného elánu. Negatívneho človeka tak ľahko nezmeníš. Je to jeho životne nastavenie z pôvodnej rodiny, jeho životný štýl. Pokiaľ nie si sama vo svojej podstate negatívna, jeho negativita ťa unaví, vyčerpe, zvalcuje. Iste, miluješ ho a skúšaš. Ale poviem ti, ešte chvíľu to potiahneš a potom ťa to zvalcuje a bude koniec lásky. Pud sebazáchovy je silnejší ako láska. Inak, negativita je aj súčasťou mnohých porúch osobnosti, depresií a psychických ochorení.
@anonym_4876b1 sme spolu 25 rokov, ja viem, prečo je to teraz tak, ako to je., je toho na neho vela a nema ziadny svetly bod. Pomaham mu, ako viem, ale toto je velmi tazke. Nikdy takyto nebol, az tieto posledne roky ho dorazili.
Potrebuje psychický oddych, nemá žiadnych súrodencov? Zaplať opatrovanie a vypadnite niekam na pár dní preč, nech zmení vzduch aj myšlienky.
Potrebuje psychický oddych, nemá žiadnych súrodencov? Zaplať opatrovanie a vypadnite niekam na pár dní preč, nech zmení vzduch aj myšlienky.
@anonym_1ca022 celkovo opatrovanie je tazka práca psychicky,sama ju vykonávam niekoľko xy rokov,a ešte v domácnosti je veľmi ťažké oddeliť akoby prácu a svoj život,možno keby si nám povedala viac aké ma ešte trápenia lebo takto ťažko poradíme
@anonym_autor ono na jednej strane je to o tom, že sa sťažuje, pokojne nech sa vyrozprava, pomôže, ak ma komu a ten niekto sa nesnaží mu to vyhovárať, hľadať riešenie, zľahčovať situáciu, ale jeho cieľom je ho iba pochopiť a rozumieť.
Na strane druhej je fajn si konkretizovať a zistiť, coho sa vlastne presne obava a ísť hlbsie do detailov - že sa zdvihnú ceny, dane, bude mat problém si nájsť prácu, bude mat bolesti, nedostane sa k liečbe..?
Potom sa ho môžeš spýtať, čo by mu mohlo v takej situacii pomôcť? Čo mu pomohlo naposledy, keď prežíval niečo podobne? Aký najmenší konkretny krok by mohol spraviť pre seba, aby mu bolo lepšie?
Jednoducho preniesť sa z roviny stazovania sa, na úroveň hľadania riešeni, prip.sa nejako začať vyrovnávať so situáciou, ak je neodvratitelna.
viem ze je to jedno lebo to neurobi ale osobne si myslim ze ked su rodicia na tom tak zle treba vybavit odlahcovaciu sluzbu opatrovatelku na par hodin alebo zvazit zariadenie. jednoducho niektore veci su nad limit. ja by som nikdy nevzala svojmu dietatu najlepsie roky zivota aby zilo takto. pokial budem pri zmysloch nikdy im to nedovolim.
treba najst sposoby ako to odlahcit. takto ho to zomele a znici ci ty nieco spravis alebo nie a zomelie to aj teba.
obeta ano ale tiez musi mat svoje hranice
viem ze je to jedno lebo to neurobi ale osobne si myslim ze ked su rodicia na tom tak zle treba vybavit odlahcovaciu sluzbu opatrovatelku na par hodin alebo zvazit zariadenie. jednoducho niektore veci su nad limit. ja by som nikdy nevzala svojmu dietatu najlepsie roky zivota aby zilo takto. pokial budem pri zmysloch nikdy im to nedovolim.
treba najst sposoby ako to odlahcit. takto ho to zomele a znici ci ty nieco spravis alebo nie a zomelie to aj teba.
obeta ano ale tiez musi mat svoje hranice
@pralinka25 nie su na tom tak zle, netreba ich ani pliekovat, ani polohovat, stale este znesitelne.
@pralinka25 nie su na tom tak zle, netreba ich ani pliekovat, ani polohovat, stale este znesitelne.
@anonym_autor mne sa zdá, že si tu už písala predtým, je to tak? Nebolo to náhodou o tom, že ste dlho neboli na žiadnej dovolenke či cosi podobne? Že spolu trávite malo času, kvôli tomu, že opatruje rodičov..?
@anonym_autor Ste spolu už 25 rokov, a ste len priatelia? Za tie roky ste svoj vzťah neposunuli, a ani spolu nebývate?
@anonym_autor Ste spolu už 25 rokov, a ste len priatelia? Za tie roky ste svoj vzťah neposunuli, a ani spolu nebývate?
@anonym_2c673b my spolu byvame a nechcem svadbu, mozno o 10, 15 rokov.
Super, že ho podporujes a stojíš pri ňom
Lebo robí úžasnú vec , že sa stará o svojich rodičov
Máte obaja veľké srdce a možno si treba viac pripominať pri starostiach, že je šťastie, že sa máte
@anonym_2c673b my spolu byvame a nechcem svadbu, mozno o 10, 15 rokov.
@anonym_autor vy spolu bývate u jeho rodičov? Ste spolu 25 rokov a svadbu plánujete o 10,15 rokov? Extrémne čudná situácia, naozaj.
@anonym_autor vy spolu bývate u jeho rodičov? Ste spolu 25 rokov a svadbu plánujete o 10,15 rokov? Extrémne čudná situácia, naozaj.
@anonym_4c3f42 Asi bude svadba v 90-ke.
@anonym_autor ja by som zabezpecila na par hodin ados nech ich neustale nemusi riesit alebo cast zodpovednosti surodencom ak ma
Akoze toto podla mna zivot nieje , zabuda na teba a na vas vztah
@anonym_4c3f42 Asi bude svadba v 90-ke.
@anonym_c6dab6 mám 42 rokov, myslím si, že svadba v 60tke je ok, len z praktickych dovodov.
@anonym_4c3f42 bývame u seba, máme byt hneď vedľa jeho rodičov. Tým, že on poberá opatrovateľský, tak sa o nich stará. Vlastne sa staral aj bez OP, ale momentálne teda je to oficiálne. Je s nimi od rána od 8.00 do tej 20.00 večer. Niekedy aj dlhšie. Pomôže im s večerou, s ,večernou hygienou, podá im lieky,
@anonym_4c3f42 bývame u seba, máme byt hneď vedľa jeho rodičov. Tým, že on poberá opatrovateľský, tak sa o nich stará. Vlastne sa staral aj bez OP, ale momentálne teda je to oficiálne. Je s nimi od rána od 8.00 do tej 20.00 večer. Niekedy aj dlhšie. Pomôže im s večerou, s ,večernou hygienou, podá im lieky,
@anonym_autor asi by som tú svadbu vyriešila prv, môže sa mu stať hocičo a váš byt, trda jeho časť by zdedili jeho rodičia. Zbytočná komplikácia.
@anonym_autor asi by som tú svadbu vyriešila prv, môže sa mu stať hocičo a váš byt, trda jeho časť by zdedili jeho rodičia. Zbytočná komplikácia.
@anonym_4c3f42 toto nie je predmetom tejto témy 🙂.
Neviem, ci jemu pomozes, skor ta stiahne so sebou. Je sice pekne, ze sa stara o rodicov, no zaroven postupne pochovava vas vztah. Je na tebe, ci toto chces. Ja ako rodic si neviem predstavit, ze by som chcela od dietata, aby mi obetovalo produktivny zivot.
@anonym_4c3f42 toto nie je predmetom tejto témy 🙂.
@anonym_autor ok, beriem, ty si sef
aku radu od nas realne cakas? skus vysvetlit

No, ta posledna veta vsetko vysvetluje… keby som ja 5 rokov doma a staram sa o chorych rodicov, tiez neviem byt velmi optimisticka. Asi by som mu skusila pomoct v tom, ze by som ho na par dni niekam zobrala na dovolenku, rodicom zatial vybavila niekoho na staranie.. To tak na zaciatok, no a potom sa s nim vela rozpravat, snazit sa ho vzdy nastavit tak, aby na veciach videl aj to dobre…