Ako pomôcť negatívne naladenému partnerovi?
Ahojte, môj priateľ je veľmi negatívne nastavený. Áno, má zmysel pre humor a snažíme sa odľahčiť vždy situáciu, ale celkovo ho zomleli životné udalosti a vidí všetko negatívne. Politiku, zahraničnú, slovenskú, svoje zdravie, svoje financie, zdravie svojich rodičov, ekonomickú situáciu na Slovensku. Mám čo robiť, aby som nenastolila témy, ktoré ho zvedú opäť k tomu, že začne nadávať na všetko... doma to majú veľmi rovnako. Ja chápem, že to má v živote ťažké, ale ako mu pomôcť zmeniť mindset a nastavenie? Je už 5 rokov doma a stará sa o chorých rodičov...
@anonym_4c3f42 toto nie je predmetom tejto témy 🙂.
@mandzula deti nemajú a partnerku má vedľa všetci sú s tým v poriadku je to jeho rozhodnutie nie každá rodina dá rodičov do DSS.
@anonym_autor partner vyhorel treba, aby chodil k psychológovi.Musi mať aspoň chvíľu cas pre seba on pracuje 5 r 12 hodín denne s tým, že vie, že bude už iba horšie.Mate veľké srdce obidvaja, ale toto bez pomoci odborníka neda
@mandzula deti nemajú a partnerku má vedľa všetci sú s tým v poriadku je to jeho rozhodnutie nie každá rodina dá rodičov do DSS.
@anonym_autor partner vyhorel treba, aby chodil k psychológovi.Musi mať aspoň chvíľu cas pre seba on pracuje 5 r 12 hodín denne s tým, že vie, že bude už iba horšie.Mate veľké srdce obidvaja, ale toto bez pomoci odborníka neda
@anonym_3aea8a Rozumiem, že nie každý to rieši DSS, no potom musí rátať s tým, že mu to nefunguje na ostatných frontoch, čo sa ukazuje aj tu. Chlap sa obáva finančnej situácia, trápi ho ekonomická situácia na Slovensku, čo je pochopiteľné, lebo okrem toho, že sme celkovo s sračkách, on sa opatrovaním oberá o normálny plat, neviem, či aj dôchodok. Obáva sa o svoje zdravie - pochopiteľne, psychicky mu to evidentne neprospieva, pochybujem, že má čas sa o seba starať, športovať, ak sa o rodičov stará od 8 do 20, kedy stíha lekárov? Ja sa mu vôbec nečudujem, že je negatívne nastavený, keď nemá žiadnu pozitívnu víziu plus je celý deň v negatívnom nastavení rodičov. Ak je v podstate celý deň s rodičmi, kedy sa venuje partnerke, budovaniu ich vzťahu? Má veľké šťastie, že má ženu, ktorá mu to toleruje, lebo on žije život svojich rodičov. A dokonca majú dve deti, to je masaker. Obetoval ženu aj deti.
@anonym_3aea8a máme dve deti, syn študuje na VŠ a dcéra chodí na gympel ešte. Ja som prebrala naše podnikanie oficiálne. Samozrejme táto situácia aktuálna podnikateľom nepraje ( konsolidácia, dane, odvody...) Manžel 90% času cez deň je u rodičov.
@anonym_3aea8a máme dve deti, syn študuje na VŠ a dcéra chodí na gympel ešte. Ja som prebrala naše podnikanie oficiálne. Samozrejme táto situácia aktuálna podnikateľom nepraje ( konsolidácia, dane, odvody...) Manžel 90% času cez deň je u rodičov.
@anonym_autor Neviem, či už u vás padla téme DSS, ak nie, porozprávajte sa o tom skôr, ako vás to oboch zrazí na kolená.
@anonym_4c3f42 pisem to v uvodnom prispevku: Ako mu pomôcť zmeniť mindset a nastavenie?
@anonym_autor nuž nijako, pokiaľ sám od seba nechce, neurobís nic
Psychológ by možno pomohol, ale nemyslím, že by šiel
@anonym_90111a ja na to mám peniaze, ale bez neho nepôjdem nikam. Čo ma pri ňom drží? Že ho milujem.
@anonym_autor On na dovolenku nemá peniaze, ty máš, nechápem, veď ste predsa partneri, máte deti, ste spolu 25 rokov, tak aké on nemá a ty máš?
@anonym_autor On na dovolenku nemá peniaze, ty máš, nechápem, veď ste predsa partneri, máte deti, ste spolu 25 rokov, tak aké on nemá a ty máš?
@mandzula on na dovolenku ísť nechce, lebo tých peňazí teraz nie je veľa, tým, že jeho príjem vypadol. De facto on teraz peniaze oficiálne nemá.
@mandzula on na dovolenku ísť nechce, lebo tých peňazí teraz nie je veľa, tým, že jeho príjem vypadol. De facto on teraz peniaze oficiálne nemá.
@anonym_autor Má ich menej, ale ste v tom spolu. Ale ja si teda aj tak nemyslím, že mu pomôže jedna dovolenka. Pomôže mu jedine to, keď vybavíte rodičom DSS a on si bude môcť žiť svoj život, zvyšok je len mlátenie prázdnej slamy, pretože rodičia mladnúť nebudú, časom ho budú potrebovať aj v noci.
@anonym_autor Má ich menej, ale ste v tom spolu. Ale ja si teda aj tak nemyslím, že mu pomôže jedna dovolenka. Pomôže mu jedine to, keď vybavíte rodičom DSS a on si bude môcť žiť svoj život, zvyšok je len mlátenie prázdnej slamy, pretože rodičia mladnúť nebudú, časom ho budú potrebovať aj v noci.
@mandzula rodičov do DSS, nedá. S tým nikdy súhlasiť nebude. Jemu rodičia veľmi pomohli v živote, a tým nemyslím len finančne, naozaj boli pre neho obrovská podpora a on ich nikdy do žiadneho DSS nedá. Ak by sme finančne boli na tom tak, ako pred 5timi rokmi, mohli by sme si dovoliť aj opatrovateľku určite. Ale žiaľ táto situácia teraz tu je celé zle. A bude ešte horšie budúci rok.
Povedz mu to na rovinu ze je taky a ze stým máš problém, jednoducho mu hovor vsetko ako citis. Ziadne tie zenske reci okolo horucej kase kde si musi chlap domyslat co tym myslis =) a vecr mu urob masaz
Úprimne pokiaľ bude takto fungovať celé dni až do večera so svojimi rodičmi a domov bude chodiť len viac menej spávať tak sa to nezmení. Oni nie sú na tom tak zle žeby potrebovali starostlivosť, ale vlastne stále je pri nich a s nimi pokiaľ ich neuloží spať. Máte dve predpokladám šikovné zdravé deti, to ho netešia ani oni a ich úspechy? Rodičov môže dať cez deň do nejakého centra alebo občas im niekoho vybaviť, kto bude s nimi a môže s deťmi niekam ísť. On musí chcieť, ty mu myslenie len tak neprestavíš. A nič vôbec nič nie je možné aby sa na chvíľu venoval aj niečomu inému nejakému pozitívnemu vnemu alebo udalosti?
@mandzula rodičov do DSS, nedá. S tým nikdy súhlasiť nebude. Jemu rodičia veľmi pomohli v živote, a tým nemyslím len finančne, naozaj boli pre neho obrovská podpora a on ich nikdy do žiadneho DSS nedá. Ak by sme finančne boli na tom tak, ako pred 5timi rokmi, mohli by sme si dovoliť aj opatrovateľku určite. Ale žiaľ táto situácia teraz tu je celé zle. A bude ešte horšie budúci rok.
@anonym_autor Pozri, pokiaľ nič nezmeníte, dokonca predpokladáte zhoršenie, je naivné si myslieť, že sa niečo zmení v pozitívnom smere. Vybrali ste si život, aký ste si vybrali, tak musíte niesť následky. Ešte si spočítajte, či by vám fakt nevyšla tá opatrovateľka, lebo toto je cesta do pekla. Mala som to v priamom prenose s kolegyňou, chorá mama ju privádzala do šialenstva a keď sa konečne dokopala do riešenia DSS, mama umrela. Zato kolegyňa skončila s rakovinou prsníka, porážkou, chorou štítnou žľazou a teraz je sama odkázaná na pomoc. Drahá daň za hrdinstvo.
@anonym_autor Pozri, pokiaľ nič nezmeníte, dokonca predpokladáte zhoršenie, je naivné si myslieť, že sa niečo zmení v pozitívnom smere. Vybrali ste si život, aký ste si vybrali, tak musíte niesť následky. Ešte si spočítajte, či by vám fakt nevyšla tá opatrovateľka, lebo toto je cesta do pekla. Mala som to v priamom prenose s kolegyňou, chorá mama ju privádzala do šialenstva a keď sa konečne dokopala do riešenia DSS, mama umrela. Zato kolegyňa skončila s rakovinou prsníka, porážkou, chorou štítnou žľazou a teraz je sama odkázaná na pomoc. Drahá daň za hrdinstvo.
@mandzula tak rakovinu, štítnu žľazu a porážku môžeš dostať aj keď sa máš ako prasa v žite. A byť zdravý aj keď máš život úplne na ho..no.
@mandzula tak rakovinu, štítnu žľazu a porážku môžeš dostať aj keď sa máš ako prasa v žite. A byť zdravý aj keď máš život úplne na ho..no.
@anonym_4876b1 Samozrejme, no mama, ktorá ti vyvoláva do práce, keď máš pred sebou pojednávanie, potom ti zas volá pani, ktorá jej nesie obed, že ju nechce pustiť, doma potom nájdeš rozotreté hovno, a opakuje sa to roky, ti na pohode a psychickom a následne ani fyzickom zdraví nepridajú. O tom, že stres je spúšťačom chorôb dnes vari nepochybuje už nikto. Mama s nimi žila v byte, dosah bol taký, že muž radšej ostával v práci do neskorého večera, pretože život s manželkou nemal žiadny.
@anonym_4876b1 Samozrejme, no mama, ktorá ti vyvoláva do práce, keď máš pred sebou pojednávanie, potom ti zas volá pani, ktorá jej nesie obed, že ju nechce pustiť, doma potom nájdeš rozotreté hovno, a opakuje sa to roky, ti na pohode a psychickom a následne ani fyzickom zdraví nepridajú. O tom, že stres je spúšťačom chorôb dnes vari nepochybuje už nikto. Mama s nimi žila v byte, dosah bol taký, že muž radšej ostával v práci do neskorého večera, pretože život s manželkou nemal žiadny.
@mandzula tak toto ozaj nezávidím. Mali sme v rodine človek s postupujúcou demenciou a v tej vzdialenejšej s horšujúcou schizofréniou a ďalšími diagnózami. Je to surovo povedané, ale niekedy je smrť vykúpením aj pre toho chorého aj pre okolie.
@mandzula tak toto ozaj nezávidím. Mali sme v rodine človek s postupujúcou demenciou a v tej vzdialenejšej s horšujúcou schizofréniou a ďalšími diagnózami. Je to surovo povedané, ale niekedy je smrť vykúpením aj pre toho chorého aj pre okolie.
@maury Presne toto mi kolegyňa povedala: "Mysli si, čo chceš, ja som rada, že mama to má za sebou". Sedela som s ňou v jednom kancli, viem, čím si prechádzala, chradla na duši aj tele. Mama mala rakovinu, vývod.
@anonym_2c673b my spolu byvame a nechcem svadbu, mozno o 10, 15 rokov.
@anonym_autor nechceš svadbu a na ďalšej strane píšeš o manželovi. Zase sa niekto nudí?
Chce radu, ale komplet všetko odmieta, nuž tak ako pomôcť ?
Nedá sa.
@anonym_autor nechceš svadbu a na ďalšej strane píšeš o manželovi. Zase sa niekto nudí?
@anonym_cb631a pre mňa je manžel, aj keď sme svadbu nemali. Je to jednochuho môj muž už dlhých 25 rokov. Pre nás osobne je svadba formalita. Jediné, čo je inak je naše priezvisko. To sa zmení po svadbe, inak všetko ostane takéto aké je. Mnoho ľudí ani nevie, že nie sme manželia. Aj susedia ma oslovujú "pani napríklad Nováková" hoci ja nie som 🙂.
@anonym_autor a ty na to tiež nemáš peniaze? Celkovo, čo ťa pri ňom drží?
@anonym_90111a vieš, to je skarede, čo si napisala, tiež som mala frajera, ktorý sa staral o babku v bdelej kóme, aj takýto ľudia majú právo mať vzťah. Tiež sme nikdy nikde neboli, až keď babka zomrela, ktorú som ešte ozivovala. Hovorilo mi to o jeho kvalitách, ktoré nesklamali, keď sa narodili deti, prebaloval, staral sa o deti, utieral im zadok, na čo som nemala zaludok, chodi s nimi von, išiel na otcovskú, keď som sa chcela vratit do prace, lebo mi prišla dobrá pracovná prilezitost…
Autorka, ja ho chapem, jednak všetko, čo si menovala, je na hovno od politickej a ekonomickej situácie tohto statu až po to zdravie. My sme mali tento rok strašne problemy so svokrou, ktorá sa inak nikdy o nás nezaujímala, finančne sme ju podporovali a potom sme sa mesiace trápili s jej umiestnením v zariadení (manzela nevychovavala, takze obetovať sa kvôli nej zase xx rokov sme odmietli), taký to bol pre mna nápor, až sa mi vyvinula z toho uzkost a to som pozitivny človek, vzdy vysmiaty. Je podľa mna lepsie, keď to pusta von negativizmom, ako by to mal držať v sebe, lebo by sa to na ňom odrazilo…
@anonym_cb631a pre mňa je manžel, aj keď sme svadbu nemali. Je to jednochuho môj muž už dlhých 25 rokov. Pre nás osobne je svadba formalita. Jediné, čo je inak je naše priezvisko. To sa zmení po svadbe, inak všetko ostane takéto aké je. Mnoho ľudí ani nevie, že nie sme manželia. Aj susedia ma oslovujú "pani napríklad Nováková" hoci ja nie som 🙂.
@anonym_autor je to je mile, ze si toto myslis, ze sa manzelstvom nic nezmeni 🙂 svata prostoto
napriklad keby zajtra zomrel pri autonehode, tak by si velmi rychlo ten rozdiel zistila a prekvapenie, ten rozdiel nebude v priezvisku - na to ze ste spolu 25 rokov a mate dospele deti mas zmyslanie pubertacky
nikto nikomu nic zle nepraje, ale pozri si vecer spravy, kolko nevinnych ludi zomrie denne a tiez rano nesli do prace s tym aha kua, dnes zomriem na infarkt alebo v aute, alebo na prechode
paaa
@anonym_autor na Slovensku pojem druh a družka neexistuje a veľmi veľa vecí je po právnej stránke jednoduchších so sobášnym listom v ruke, žiaľ. Ale samozrejme je to vaša vec, ako to vám vyhovuje. Ja som sa pýtala, či existujú nejaké pozitívne vnemy, ktoré ho tešia. Napríklad úspech detí v škole a podobne. Či aj to vníma negatívne?
@anonym_autor je to je mile, ze si toto myslis, ze sa manzelstvom nic nezmeni 🙂 svata prostoto
napriklad keby zajtra zomrel pri autonehode, tak by si velmi rychlo ten rozdiel zistila a prekvapenie, ten rozdiel nebude v priezvisku - na to ze ste spolu 25 rokov a mate dospele deti mas zmyslanie pubertacky
nikto nikomu nic zle nepraje, ale pozri si vecer spravy, kolko nevinnych ludi zomrie denne a tiez rano nesli do prace s tym aha kua, dnes zomriem na infarkt alebo v aute, alebo na prechode
paaa
@anonym_4c3f42 to je odpoveď na moju otázku? Lebo téma nebola, prečo nie sme manželia, ale ako mám pomôcť jemu s jeho aktuálnym nastavením.
@anonym_4c3f42 to je odpoveď na moju otázku? Lebo téma nebola, prečo nie sme manželia, ale ako mám pomôcť jemu s jeho aktuálnym nastavením.
@anonym_autor dostala si odpovede, ktoru si si vybrala?
@anonym_autor dostala si odpovede, ktoru si si vybrala?
@mandzula kde sú odpovede?
@anonym_autor Ako to, že jeho príjem vypadol? Veď píšeš, že máte spoločné podnikanie, takže aj zisky sú spoločné.
Nejako veľa nezrovnalostí je v tvojom príspevku 🤔
@anonym_autor opatrovatelke, DSS, dovolenka, psycholog, co si pamatam.
@mandzula opatrovatelka nie, DSS nie. Na dovolenku on nepojde a psychologa mi aktualne zamietol. Hoci uz mal dojednany termin. Na dovolenku nam aktualne ani nevyjdu peniaze.
@anonym_autor Ako to, že jeho príjem vypadol? Veď píšeš, že máte spoločné podnikanie, takže aj zisky sú spoločné.
Nejako veľa nezrovnalostí je v tvojom príspevku 🤔
@jaja20 on uz nema prijem z podnikania. Prijem mam iba ja aktualne ako konatel. On ma OP.

@anonym_autor ok, beriem, ty si sef
aku radu od nas realne cakas? skus vysvetlit
@anonym_4c3f42 pisem to v uvodnom prispevku: Ako mu pomôcť zmeniť mindset a nastavenie?