Ako pomôcť neteri s neúspešnou kariérou?
Môj brat má dcéru na ktorú je už dlhšiu dobu sám. Podotýkam že je dospelá, no odkedy dokončila strednú školu, nikde nepracovala ani nepokračovala na vysokú ,jednoducho si ostala žit vo svojej detskej izbe. Brat to nikdy s nami ako s rodinou neriešil, vedeli sme že byva stale s nim, ale keď som sa ho aj pytala že co ako sa ma, tak povedal že dobre, že ma aspoň brigadu. Počas korony ale ostala uplne bez prace, ako sme sa neskôr dozvedeli, tak žiadnu brigádu nikdy ani nemala... Prednedavnom som jej volala že ak chce, možem jej pomôcť so životopisom a pošleme na nejake ponuky, na čo mi povedala že je ťažke niečo si najst v dnešnej dobe, že až tak nevladze fyzicky. Jednoducho som na nej počula že asi nič z toho nebude, ked bola mala tak sme mali vyborny vztah, tak som myslela že možno da skor na mna keď už otca v tomto tak trochu ignoruje. On je často mimo SK ciže je v byte sama, pride mi že sa zmieril s tym ako žije a už to ani nerieši. Mesačne jej da par eur na jedlo, to je asi cele. Ale to dievča ma dlhy, nikdy si neplatila odvody, však o par rokov jej budu vyvolavať exekutori alebo nakoniec ešte aj brat pride o byt, ja neviem. Ako jej nejako pomocť, asi nie su nejake organizacie ktore pomahaju ľudom v takej situacii, vsak? Brat uz aj spominal ze nevie co by s nou bolo keby sa jemu niečo teraz stalo. Že ona si vie isť tak nakupiť a uvariť par jedal, ale tam ti žiaľ začína aj končí...
Medzi socialnou fobiou/depresiou a lenivostou je sakra rozdiel. Mlada je proste hnila, nebude robit lebo nemusi, ocinko zaplati najom, posle prachy na jedlo a vybavene, moze lezkat doma pri compe. A vy jej zerete tie kecy o tom ako sa neda najst praca a nema si co obliect a bla bla bla. Dlhy bic a kratky dvor jej treba. Brat nech sa vrati zo zahranicia a bohuzial co na dcere zanedbal doteraz, nech pekne dobieha.
nieco velmi podobne ma moj muz. Jeho sestra ma diagnozu - schizofrenia a mozno aj daco naviac. Okrem ineho ho trapi, poviem to hrubo,aby mu ( teda nam) raz nezostala na krku.
Zanedbaná výchova a asi aj žiadna podpora v ťažkej situácii (zomrela mama), tu pomôžu len velmi rázne opatrenia. Inak škoda premrhaneho mladého života.. Tie deti si to neuvedomujú a práve preto majú rodiča, aby ich usmernil. Alebo rodinu. Toto už nieje sranda
Oficialne nemá žiadnu diagnozu. Razne opatrenia, ale akeho druhu, keď má k dispozicii byt ktorý by bol inak prazdny. Otec ju nevyhodi, to by ju na jednej strane asi už uplne odpisal, no a zas tiež je to hanba keď by v menšom meste o ňom susedia vedeli že ma dceru bezdomovkyňu. Už jej aj hovoril že jedlo, energie su drahe, sam veľa minie na život v zahraniči čiže to ide do penazi. Ani to nezabralo, že jej vela netreba. Určite je to aj jeho chyba že to neriesil skor, len to bolo jednoduche neriesit ked bol niekedy aj mesiac prec, este ju v podstate kryl tym že klamal že pracuje..
Ved si pohovor s bratom. Ze to uz naozaj treba riesit. A nepocuvat blbe vyhovorky jeho dcery. Ale evidentne je na svoju dceru makky a tym jej vobec nepomaha. Prinutit ju ist k psychologovi, nech sa to zacne riesit co najskor.
Evidentne je na to sam. Myslela som, ze ste blizsie ty a tvoja mama a vedeli by ste pomoct, ale asi sa neda.
@0silvia0 ono mama, teda jej starka, byva blizsie pri nich ako ja. Akurat ona s nou zas nema veľmi dobry vzťah, mama mala problem s jej matkou, vtedajšiou bratovou ženou. A ked sa im narodilo dieťa tak sa to nejako presunulo aj na ňu, nikdy nemali taky klasicky vzťah vnučata a starkej ako ma napr s mojim dietatom. To bol aj dovod prečo brat klamal že neter pracuje, aby sa vyhol jej poznamkam, no
Aha chapem. Takze nic ine nezostava ako pohovorit si s bratom. On jediny s tym vie nieco urobit. Nechal to zajst prilis daleko. Povedz mu, ze ked jeho dcera bude takto sediet doma este dalsie 2, 3, 5, 10 rokov, bude to len horsie a horsie.
@sissy27 a podľa čoho si usúdila že mladá je len hnila a nemá psychické problémy? Tieto vynasania sudov na základe pár informácií - to nikdy nepochopím..
Už len to zhrnutie - ako dieťa nemala matku ktorá by k nej mala dobrý vztah, v 10tich ju defacto opustila.. B škole sa jej síce darilo, ale vždy bola utiahnuta.. otec asi nikdy moc neriešil.. nechce nikam chodiť, s niekým neudrzuje vzťahy.. toto by človek čo je len lenivý nerobil..
Okrem toho, otec možno vie niečo čo nevraví ostatnej rodine, ak sú vzťahy vlažne..
Neter nie je leniva. Je opustena. Najprv ju opustila mama potom umrela a potom ju opustil otec .. babka ju nikdy nemala rada lebo neznasala jej mamu. Ty si daleko a ani poriadne nic o nej nevies , Ved toto je je jeden totalne izolovany opusteny clovek. Po strednej skole koniec socialneho zivota nema kamaratky nikam nechodi. Nevie si ist kupit oblecko a ist na pracovny pohovor . Cely zivot bola pre najblizsich nic, tak zije ako nic . Nic nema nic nechce. Toto nie je “ normalne “ . Ona potrebuje pomoc psychologa / psychiatra. Asi mà socialnu fobiu Alebo aj agrofobiu. Nie je chudak brat tvoj chudak je jeho dcera . Tak Keby mal o nu zaujem byt moze prenajat a ju zobrat zit k nemu do zahranicia. Mozno jej zmena prospeje minimalne nebude opustena a bude sa menej opustat. A bude mat viac penazi na nejaku terapiu alebo ich odlozi na neskor Lebo tymto štylom z jeho dcery bude raz bezdomovec. Nie je to zanedbana vychova je to zanedbana dcera . A urcite mà nejaku diagnozu A riesit by to mal Hlavne On . Jej otec .
Chudak dievca, sama nevie co robit a je nechana tak ako je, akoze je leniva a nechce....clovek co ma kamaratov a podporu rodiny si jej situaciu nevie predstavit, ona nema nikoho kto by jej pomohol....to ze moze u otca byvat a da jej par eur je jedna vec ale to ze on je stale prec a ona nedokaze sama veci riesit aj ked je dospela je vec druha .... Ona nepotrebuje rady,najdi si robotu..... ale pomoc, zaujem.
Komu by sa chcelo vobec ist von ked nema jedinu osobu za ktorou by isla, ci sa poradit, postazoval, alebo aj podelit o radost...moj nazor je ze potrebuje citit zaujem, chytit ju za ruku a povedat, pod, ideme, vybavime, pomozem ti....najprv ist na urad prace, potom najst hoc nieco na par hodin aby ziskala navyk rano vstat a vychystat sa do prace, hoc len roznasat letaky, ale robit to zodpovedne, zarobit si tych par eur a zistit ze je to fajn byt samostatna
Toto môže vyzerať aj ako skrytá depresia. Dievca sa citi možno vnutorne velmi osamela a opustena. Ak jej chceš pomoct, tak bude potrebne, aby sa citila bezpečne. Ak doteraz nikde nepracovala, bude náročné, aby vyšla z tejto svojej ulyty a trochu sa otvorila do sveta, ale so správnou oporou to určite zvládne 🙂 ak má obavy, aby fyzicky vladala pracovat, treba ju trochu motivovat, aby chodila do prirody, pripadne cvičila.
Ahoj, za mna z prečítaného vychádzajú psychické problémy tvojej netere, na ktoré žiadne ultimáta a vyhrážky neplatia.. určite za to nemôže len výchova, aj keď tá možno tomu nepomohla… podľa tvojho opisu zázemia by mohla mat a genetickú predispozíciou na takéto problémy.. ak jej chceš pomôcť, tak by to pre jej otca a teba bolo velmi náročné a je to beh na dlhé trate…
Ja len v okoli mojich známych mám 2 podobné prípady. Dokonca dievča po vyštudovaní medicíny sa stiahlo a zostalo doma. Už je to vyše 20 rokov, čo chodí len nakupovať a stará sa o domácnosť..
Inak z toho co si napisala. Nie je to chyba dievcata ale otca. Ma sa vratit domov a pomoct jej. Je uplne na hlavu postavene, ze to chces riesit ty. Mala by si sa porozpravat s nim a nie s nou. Uprimne - ako moze otec nechavat doma same dieta ktoremu zomrela matka a ist zarabat do zahranicia? Podla mna places na nespravnom hrobe.
@autorka, veľký problém bude aj na strane tvojho brata - jej otca. Mne to príde ako keby mu to vlastne ani nevadilo, no keď sa v spoločnosti rieši jeho dcéra, tak aby sa nepovedalo tak povie ako je z toho nešťastný. A teraz napíšeš že ju ešte aj kryje s tým že akože chodi do práce. To je obrovské pochybenie, ona nemá žiadny rešpekt pred otcom, to tam chyba zjavne najviac, vie, že on ju nevyhodí a to je ten problém. Ak by si nebola ista, mala by prirodzený rešpekt pred rodičom, tak by to bolo úplne inak. Takte tretí krát napíšem. Zanedbaná výchova. Ona veľmi dobre vie čo robí, no nie je k ničomu vedená, žiadne ambície, ciele, tam musel byt problém s výchovou už v detstve.
@kittykat22 ja poznám viacero rodín kde zomrel jeden z rodičov a žiadne z deti toto nerobi, to je všetko o výchove.
Ma to znaky depresie. V mladom veku si prežila peklo, to nie je možné aby to na nej nezanechalo následky. Dala by som jej ultimátum, že ak chce ďalej žiť v tom byte, pôjde k psychiatrovi a potom sa uvidí čo ďalej, musíte ju nejak rozhýbať. Ultimáta typu rovno vyhadzov z bytu sa ľahko píšu, ale malo ktorý rodič ma na to srdce, takže poradiť toto je úplne zbytočne. Očividne potrebuje pomoc, ale musí aj ona chcieť. Treba ju motivovať podľa mňa ako malé decko aby sa rozhýbala. Verím, že by jej terapie pomohli aj keby nemá depresiu. Ale určite je tam aj zanedbaná výchova. Ja ked som bola v najhoršej fáze depresie, síce som sa ani nepohla, ale chcela som, strašne som chcela žiť normálne, ale nedalo sa to. Ona mám pocit, že už ani nechce, neviem, či je to možnou diagnózou alebo tým, že s ňou bolo zachádzane v rukavičkách. A otec namiesto toho aby sa jej venoval a snažil sa túto situáciu nejak zmeniť radšej len pičuje zo zahraničia a čaká na zázrak. Ako hovorme si čo chceme, že je dospela a mala by to zvládnuť sama, ale očividne nezvláda a jediný, ktorý jej môže pomôcť zmeniť to, sa radšej odprace preč
@jana_eyre_2 presne tak, ako ste tu vy poniektore hned usudili, ze ma depresiu ci socialnu fobiu 🤷♀️
Ty mas taky nazor, ja zas onaky,v oboch pripadoch je to len nazor a vo finale ani jeden nemusi byt spravny.
Riesenie je aj tak na otcovi - bud ju dotiahne k psychiatrovi, bude sa liecit a zaradi sa do spolocnosti (teda bude pracovat a platit si svoje ucty a raz, ked sa jej otec pominie, tak bude vediet fungovat a nemusi skoncit na ulici), alebo je bez diagnozy a donuti ju prevziat zodpovednost sa svoj zivot, aby raz, az sa otec pominie, nemusela skoncit na ulici.
A ztp ludia bezne pracuju, aj ti s psychickymi problemami (samozrejme s ohladom na dg), takze naozaj ziadne vyhovorky by som ja osobne nedovolila.
@sissy27 lenže ja nikde neusudzujem aká je, len konštatujem to čo napísala autorka a z toho je evidentné že ľahký život nemala, z čoho môže byť aj v zlom psychickom stave.. to asi teta ktorá býva ďaleko a ma s ňou minimálny kontakt nebude úplne zasvätená do toho ako jej reálne je..
navyše asi nemáš skúsenosť s depresiou a sociálnou fóbiou keď si myslíš, že tam býva nejaký rozdiel.. práve to je totiz častý problém pri týchto psychických poruchách a už len z nejakej empatie voči ľuďom čo tým trpia by som ich neoznacovala za hnilich.. ale samozrejme môžeš si myslieť čo len chces, avšak keď píšeš na mk vieš že sa vždy najde niekto kto bude oponovať..
(A keď píšeš že ľudia s psych.dg aj pracujú.. áno mnohí pracujú.. a mnohí sú na invalidnom dôchodku)
Prepac autorka z tejto temy mam pocit ze teba vlastne ani nezaujima neter ako taka . Ale ze sa bojis o seba ako tu v poslednej dobe su temy kde sa ludia boja ze im prischne moralna zodpovednost platit za chyby pribuznych. Ako ked sa jedna bala ze rodicia umru a ona bude musiet platit ich pohreby. Dalsia sa bala ze jej dcera mà milenca opusti muza a ona babka sa bude “musiet” starat o deti. Ty sa zas bojis ze ked brat raz umrie ty ako teta budes mat nejaku zodpovednost pomoct jej .. Alebo ze ludia budu o tebe vediet ze neter mas homeless a budes to vnimat ako hanbu. Tvoj brat si žije svoj novy zivot v zahranici. Dcera aspon poleje kvety uziva byt a to je vsetko. On nema zaujem sa nou zapodievat riesit to . Radsej klame ze dcera mà brigady.Nepisala si kolko mà neter rokov . 23 ci 30? Cim dlhsie takto zije tym tazsie bude dosiahnut zmenu. Ty mozes maximalne ist za nou zobrat ju za ruku ako male dieta do l obchodu pomoct jej kupit oblecko nech mà do potencionalnej prace. Jej reakcia bola ako male dieta trosku mentalne zaostala - ze sa jej budu ludia smiat ze mà jedny stare tenisky. Moze to byt skusenost zo strednej. Chodila do skoly v tom istom zanedbana a spoluziaci sa jej vysmievali. Ty o nej vies velmi malo. Mohla tam zazit šikanu. Nema ziadne socialne vazby nema kamaratky rodinu . Zije si sama ako stroskotanec . Sklamana ludmi co ju mali chranit milovat. To je jeden nestastny clovek. Len ludia bez empatie mozu povedat ze je leniva. Ona nežije len preživa. Nema socialne navyky nevie fungovat v spolocnosti. Tvoj brat urobil chyby vo vychove a je za to zodpovedny hoci je dospela. On to riesit nechce radsej klame aby mal pokoj . Takze tlak na zmenu by som na tvojom mieste robila Hlavne nanho .
@jana_eyre_2 no a ja to tiez konstatujem len z toho, co napisala autorka 🤷♀️ ine info nemame. Nie, nemala lahky zivot, ale to nemalo ani xy dalsich ludi, dokonca mnohi mali este horsi zivot, ale to automaticky neznamena, ze lezia doma a nic nerobia. Je to vysoko individualne.
S depresiou a socialnou fobiou mam celkom slusne skusenosti z blizkeho okolia, este aj v kombinacii s fyzickym handicapom, napriek tomu ti ludia dokazali fungovat samostatne. Samozrejme nastavena liecba, ustretovost zamestnavatela, ale pointa zostava - DA SA. Invalidny dochodok sa tiez nevylucuje s pracou, lenze tu slecna ani len ten ID nema, lebo ved nie je dg tak nemoze byt ani id…
A tak ako mi radis, ze mam ratat s opacnym nazorom vo verejnej diskusii, tak prosim ta zacni od seba, proste prijmi ako fakt, ze ja to vidim inak a nesnaz sa ma presviedcat o svojej pravde. Dakujem a zelam prijemny zvysok nedelneho vecera 🫠
Ma 24 rokov. Tie diagnozy neviem, to by asi musela zájsť ku psychologovi, pravdepodobne by to bolo na tu socialnu fobiu tým ako sa stráni ľudi. Nikoho to neteši že tak žije a v podstate zabija svoju mladosť zatvorena medzi 4 stenami. Mate pravdu že čim dlhsie tak bude žit tym ten navrat do spoločnosti bude tažši, ale tam boli pokusy pomocť jej. Ja som dnes ešte hodila reč s bratom pokiaľ je na slovensku a okrem toho že sa jej vyhražal že ju vyhodi (parkrat) tak sa jej aj snažil cez znameho najsť pracu vo vyrobe ,ale ona sa boji, nič nepozna, že by tam musela autobusom chodiť vidi ako problem, ze ona by to asi nezvladala ani fyzicky. To je take mesto ze tam sa na pozciiu predavačky hlasia desiatky žien, ona ma malu šancu na taku pracu keď doteraz nerobila. Ešte hovoril ze sa sťažuje už dlhsie na bolesť zubov čo ale rieši len liekmi..
Aj sa tu spominalo že sa len bojim že mi -skonči na krku - no čiastočne, ono to nie je sranda. Veď je to moja rodina, nemohla by som spavat keby som vedela že skončila niekde na ulici alebo o hlade v byte bez otcovej pomoci, my sme mali pekny vztah ked bola mala. Nikoho potom už ani nema, rodinu z maminej strany poriadne nepozna. A nejake organizacie nie su čo by pomahali takymto ľudom čo sa nevedia začleniť?
@sissy27 čiže každý kto ti dva krát reaguje na tvoj komentár ťa presviedča o svojej pravde? Zaujímavé.. 😏
Pekný večer aj tebe..
Autorka v prvom rade si myslím že najviac začleniť by sa dalo vtedy keby šla k odborníkovi.. prvý kontakt je veľmi náročný, najmä v takýchto prípadoch.. preto by som nie jej len zavolala, ale išla za ňou a otvorene sa s ňou porozprávala - a pomohla jej toho odborníka nájsť.. šla s ňou a bola jej oporou.. nech sa necíti sama, nech vie že sa má na koho obrátiť.. postupnými krokmi by sa mohla do života viac a viac zaclenovat..
Ja ta neodsudzujem ze sa toho bojis.. ale kym je sama v tom byte tak tazko sa k niecomu rozhybe., ten vek este mà ok este sa da zachranit, tak snou aspon chod k zubarovi objednaj ju a zober ju tam . Ak ma nejaku infekciu moze dostat otravu krvy . Proste zuby treba riesit. Alebo tvoj brat nech ju tam dotiahne. On by mal s nou byt v jednom byte a pracovat s nou. To by ale musel chciet. Mozno Keby ste zohnali psychologa/ psychiatra co by bol ochotny dojst za nou . Mozno nejaku pracu z domu cez internet by zvladla robit.
Skus oslovit tuto alebo podobnu organizaciu https://bivio.sk/sk/o-nas/

@gabika0825 no tak to povedala ako keby s ajej mali v praci smiať že ma jeden par tenisiek alebo stare rifle. Len to je ťažko jej vysvetlit že take veci nikto nerieši ked jej posledne skusenosti s kolektivom su zo strednej školy. Cele je to taky bludny kruh, nikto jej nechce dať nejaku vacsiu sumu na "začiatok", preto že jej neverime. A ona teraz uz podla mna ani nema ziadne sebavedomie ked sa takto opustila, aby chodila po pohovoroch a vybavovala si veci. Neviem čo by som jej vobec poradila aby povedala že čo tie roky doma robila.