Ako pomôcť osobe, ktorá sa opúšťa?
Ahojte idem si sem pre radu co by ste robili na našom mieste. Svokra ma 5 deti, 65 rokov, pred rokom fungovala, chodila na brigádu. Jeden deň spadla a ublizila si na členok.
Odmietla ist k lekárovi, dokonca sa zamkla doma pred lekárom ktorého sme zavolali lebo ho pozname a ktorý jej to chcel prísť pozrieť.
Po roku situácia nasledujuca: nevychadza von, nevari si, nedodrzuje hygienu, odmieta lekarov, brat nejake vitaminy, cvičiť. Pri každom rozhovore na tuto temu sa urazí.
3 jej deti to s nou uz vzdali lebo sa s nou nedá pohnúť a prestali ju navstevovat.
Moj manžel a švagor-jej ďalší syn k nej pravidelne chodia, upracu robia co sa dá vramci moznosti ze maju svoje povinnosri (robota, deti). Mna ani svagrinu u seba svokra nechce, takze max pomôžem spraviť nakup ktorý muž odnesie.
Co mame spravit ked si takáto osoba nechce nechat pomôcť? Ani od rodiny, ani od opatrovatelky ci upratovačky. Ani do ziadneho zariadenia nepôjde.
Je to hrozna situácia a oni sú z nej unaveni a smutní a zufali ako zanevrela na život a ako chradne pred očami. Muž sa preto jeden den trapi, dalsi den na nu kričí, ďalší deň sa ukludni lebo mu sľúbi ze si aspon zuby umyje a takto dokola
na psychiatriu ju dostaneš iba ak by bola nebezpečná sebe alebo pre okolie. to že ona nikam nechodí ani nič ju nezaujíma, to neviem či by sa dalo klasifikovať že je sama sebe nebezpečná 😔 aj keď v podstate je. ale proste nemá alzheimera, nehrozí že vyhorí dom alebo podobne…
@biba_18 presne myslim si ze tu bohuzial nie je moc pomoci co sa doktorov tyka. jedine treba ju nejako rozveselit. bude to mozno tazke, no my sme tak u svokry mali nieco podobne.
vnúčatá aký majú vzťah s ňou, oni môžu dodať radosť do života
@ajka19 vnucata tam uz nechcú chodiť. Ostatné netere a synovci neviem presne, ale my mame 10r a 8r dcéry ktoré chodievali a potom plakali ze uz nie. Znie to strašne ale svokra zapacha, je na nu hrozny pohľad, je velmi neprijemna a je taka zla atmosféra v miestnosti ani neviem ako by som to popisala. Ale nemyslim si ze budem deti nútiť k nej chodiť. Proste mi to trhá srdce, akoby sa jej báli, radšej si hovorim nech im zostanú na babku aj pekne spomienky, nech si ju nepamätajú len v takomto zlom stave.
Ale ako som písala tak uz u seba nechce ziadne navstevy ani mna, iba svojich synov bez manzeliek.
môže mať psych. diagnózu... riešiť s obvodným a s psychiatrom. skúsiť aj bez nej len ako pohovorom.
Na konzultáciu s psychiatrom ju skúste dostať. Dohodnúť sa telefonicky so sestrickou, vysvetliť situáciu, poskytne vám termín poobedie, keď je už málo ľudí, keby ju bolo treba nasilu tam dostať. Samozrejme chlapi s ňou. Možno sa vám podarí. To už bude starecka demencia. Neviem, či je už aj sama sebe nebezpečná, ale treba to riešiť.
Tak to sa riadne opustila. A môže chodiť s tým poraneným členkom? Ako sa pohybuje po dome? A čo jej manžel? No toto je sakra ťažká situácia. Nemala nejake kamarátky predtým, možno by si dala dohovoriť od cudzích,keď nie od rodiny. Ja by som skúsila osloviť jej obvodného dr a poradila sa
Uz sme to riesili s obvodnou aj so psychologom. Ale nikto nam viac nepomoze skončilo to pritom ze treba prist osobne a nou alebo osobnú návštevu, ktorú ona nedovolí.
Raz som zavolala kamarátku sestricku aby jej zobrala aspon krv a neodomkla dvere.
Zohnali sme jej barle aj vozík , zajednali vysetrenie teraz uz neviem ci rontgen ci CT ale proste bol termin ona slubila ze pojde a v ten deň sa vymkla ze nejde. Tak si predstavte kolko ludi mohlo využiť ten termin namiesto nej.
Zajednali sme fyzioterapeuticku ze ved to nie je lekar s ihlami ze ak by sa proste bala... Ale nedala sa ani vyšetriť.
A na clenok sa uz aj postaví ale tým ze chodi len po byte tak jej zoslabli nohy, ziadny sval, ruky ma slabé. Proste ked sa jej dalo aspon krivkat a vraj ju to nebolelo tak odmietala aj tak aspon sa k smetnym kosom prejsť.
Kamarátky nemá asi uz žiadne v okoli, muž o nikom takom uz nevie, ale keby boli tak viem ze by ich aj tak odmietla.
hospitalizovať do nemocnice... inak to asi nepôjde.
regulerne jej preskočilo 😔 len neviem čo sa s tým dá robiť, legálne… možno osloviť nejakú charitu, alebo nejakú cirkevnú organizáciu, nech jej venujú čas a skúsia ju zapojiť do života. a potom by už možno vedeli presvedčiť aby sa liečila. toto potrebuje intervenciu…
treba dat navrh na sud na zbavenie svojpravnosti lebo takymto stylom ju raz najdete (ako sa stalo znamej s jej otcom) vnutri bez znamok zivota...inou cestou to nepojde, ak ho budete mat (trva to dost dlho a ano zaklad je sedenie so psychologom psychiatrom) mozete za asistencie policie vyzdovat hospitalizaciu v jej vlastnom zaujme...lenze na to sa treba obrnit tonou trpezlivosti....svokru sme nastastie podchytili vcas, berie silne AD a prejavy agresie a izolacie sa zmiernili...ona ma zacinajucu starecku demenciu a podozrenie na Alzheimera...v jej vlastnom zaujme konajte lebo ona konat urcite nebude...
Bude mať psychickú poruchu. Možno už starecka demencia. Treba ísť s ňou na psychiatrické vysetrenie. To vôbec nie je normálne ako sa správa. Možno keby dostala správnu liečbu by sa moholo jej zlepšiť. Treba čím skôr tým lepšie. Môže pomôcť zbaviť ju svojpravnosti. ...Ale ako sa hovorí komu niet rady, tomu niet pomoci.
@sonicka19983 aj mna toto riesenie napadlo, ale neviem si ani predstavit to muzovi navrhnúť. Par krát také veci v hneve uz povedal... Ale proste ona by s nim pravdepodobne uz nikdy neprehovorila.
A bojim sa jednej veci.. ze jedného dňa povie ze to bol moj nápad a ze je to kvoli mne.
Autorka, nie psychológ, len psychiater vie pomôcť. Ona už nikam nechodí? Je len doma? Možno by jej pred plánovaným vyšetrením mohol syn dať nejaký oblbovak...Ak jej nepomôže vy, sama si nevie pomôcť.
to sa bude riesit ked jej bude nastavena liecba...ked svokre zacinalo jej ochorenie, bola vkuse doma (nastastie svokor bol velka opora jej aj nam), bol kovid, vsetkeho sa bala, uplne sa desocializovala a nebyt jeho,ktory pod zamienkou ze idu jej zobrat krv ju nezobrala k psychiatrovi, nasledne na MRI atd, tak ona sama by vsetko odmietala....ale ano chapem ze ak nie je podpora od muza, pojde to asi tazko...velmi silno drzim palce..
@darinkaninka aj mňa to napadlo nejako ju uspať a na invalidnom vozíku s ňou na psychiatrické vysetrenie. Pretože jej sa zdravotný stav môže zhoršovať. Čím skôr ju vysetria tým skôr jej môžu pomôcť.
@darinkaninka nema planovane vysetrenie nechodí nikde, nevieme ju dostať napriklad ani k zubárovi na preventivku, gynekologicka nehrozí, proste ziadneho odborníka nevidela uz niekolko rokov. Ale to je napriklad vec o ktorej muž netusil.... Fungovala samostatne nikoho to ani nenapadlo ze rozumna pracujuca zena ale nebola napr u zubara uz bohvie kolko rokov.
@sonicka19983 ono ani nie tak ze podpora od muža... Ale hovorí to tak ze ona vychovala 5 deti a oni sa nevedia o jednu mamu postarať. Proste si to vyčíta.
Uff ale vycitanie a nic nerobenie dako nejde dokopy, svokor si musel zenu klamat aby ju niekam dostal...tak si vymyslite ze vyhrala 10tis ale musi to ist podpisat, cokolvek...neviem u nas to tiez neslo lahko ale bola taka vylakana ze so vsetkym suhlasila este vtedy...u vas uz mozno presla do stavu agresie a uzatvarania sa...svokra teraz spieva v spevokole...cize ak jej po mozete urcite sa to zlepsi a treba muzovi prizvukovat ze teraz sice nie ale mozno casom sa vam podakuje...drzim palce
Tvoj muž musí pochopiť, že toto už bude psychiatrická diagnóza. Samozrejme, že je ťažké sa s tým zmieriť. Je to jeho mama. Ale budete ju tam musieť dostať aj nedobrovoľne, jej stav sa bude zhoršovať, už teraz je to neúnosné, keďže zanedbáva hygienu.
Skúsiť u obvodného jej predpísať nejaké oblbovaky benzodiazepiny, že by ich chvíľu užívala, možno by sa stav trochu zlepšil pod ich vplyvom a potom skúsiť tie vyšetrenia ak bude spokojnejšia
Svokra moze mat zacinajucu demenciu. Zacina sa postupne, nenapadne.
65rocnu sesternicu mam, vdova, babka a lieta si po svete a uziva, hadaju jej o 10.menej. Je pravda, ze sa zasanovala, mala vzdy nobl prace a mala sa rada. Tu vasu to chytilo velmi skoro, nejaka psychotina. Clenok sa v tom len vyskytol, uz to bolo v hlave rozbehnute. Bohužiaľ... 💔
Ďakujem za komentáre. Asi vyskúšame nové kolo s obvodnou, mozno sa na to bude divat inak s odstupom času keď zistí ze si s nou stále nevieme dat rady a nieco ešte odporučí.
Vela zdaru. Napadlo mi este take "prirodne", nalejte babke cerveneho vina, akoze na nejaku prilezitost, vzdy je nejaka😅ked nic ine, aspon na chvilu povznesenu naladu🥂
A užíva svokra aj nejaké lieky? Myslím napríklad na tlak, srdce, od bolesti a pod, čo jej predpisuje lekár? Môj otec sa tiež takto opustil. Rozhodol sa, že on nikomu neverí, lekári si z neho robia iba "pokusného králika" a že "on sa bude liečiť sám"... Dával si iba polovičné (ak vôbec) dávky tabletiek na tlak, srdce... Po niekoľkých mesiacoch sa začal správať straaaašne divne, nebola s ním reč. Až toho mala mama dosť a asi po mesiaci zavolala sanitku a tí ho naložili do auta, že ho vyšetria... V nemocnici zistili, že mal porážku. Nikto z nás o tom nevedel, lebo bol celý deň vlastne sám doma (mama ešte pracovala). Tak ho za pár dní dali "dokopy"... To bolo v lete... V zime toho istého roku celý opuchol, ale fakt riadne. Zase sme ho poslali do nemocnice... A viac som ho už nevidela. Upadol do kómy a zomrel 3 dni pred štedrým dňom.
Tým som iba chcela priblížiť, že takúto situáciu poznám, a keď sa človek opustí psychicky, "je koniec". Bohužiaľ a viem si predstaviť, ako veľmi to Tvojho manžela a švagra ako synov trápi. Situácia sa však už nedostane naspäť do normálu. Môžeš akurát byť na blízku svojmu mužovi, vypočuť si jeho trápenie, upokojiť ho. Ale v podstate je to boj s veternými mlynmi, lebo ľudia, ktorí celý život pracovali a zrazu im nejaká nemoc/úraz znemožní byť potrebný a aktívny, sa z takéhoto psychického rozpoloženia len veľmi ťažko dostanú. Želám Vám doma pokoj a trpezlivosť, hlavne si nenechajte ovplyvniť svoj vzťah s manželom a zvyškom rodiny.

Este soplnim jednu situáciu ktorá vlastne uplne pokazila vztahy v rodine. Pred par mesiacmi mala nejaku virozu, vracala, uplne zozltla. Nakracala k nej cela rodina, zavolala sa sanitka a ona odmietla vyšetrenie aj odvoz. Toto vlastne viedlo k tomu ze ostatni surodenci surodenci si povedali ze uz dosť.