Ako pomôcť večne nespokojnej kamarátke?
Žienky poraďte, čo mám robiť s kamarátkou ktorá je večne nespokojná??
Poznáme sa od detstva, vyrastali sme v jednej dedine, chodili sme spolu do MŠ aj do ZŠ. Po čase sme sa obe presťahovali do mesta aby sme boli blízko, boli sme ako sestry. Ja mám jedného brata, ona bola adoptovana. Prežila toho veľa zlého určite aj to ju poznačilo, no čím je staršia tým ďalej vidí všetko negatívne. Má 8 a 11 ročné deti, venuje sa im nonstop všetko robí namiesto ne aj úlohy do školy s nimi píše. Jej manžel je despota požaduje od nej sto percentnu čistotu doma a každý deň varené jedlo. Keď nemá čo potrebuje tak je na ňu hrubý nadáva jej že je neschopna. Ona chce každému vyhovieť aby ju začali vážiť. No manžel ju má na háku a pomaly aj deti. V robote robí za minimálnu mzdu, s kolegyňami nemá dobrý vzťah. Neznáša ľudí, počasie, všetko jej vadí. Ona žije ako keby vo svojej bubline a nevidí ďalej nič. Nebola takáto, posledné roky to a ňou ide dolu vodou. Je večne nespokojná so všetkým. Ľutuje sa ako sa má zle že jej nikto nič nepomôže. Ja som tu pre ňu viem ju vypočuť poradiť no to jej nestačí vraj.
@anonym_autor včera jedna podobná, založila o tom diskusiu. Prečítaj. 😉
@anonym_autor a ty by si ako vnímala život keď by si mala muža idiota čo nevidí na tebe nič dobre za všetko ta buzeruje plus robíš otroka jemu aj deťom ..
@simca115 Ja by som sa rozviedla.
@anonym_autor včera jedna podobná, založila o tom diskusiu. Prečítaj. 😉
@koniarova Vieš mi dať na to link?
@anonym_autor Ono vždy tá nespokojnosť pramení s toho presne.,že e sa cíti doma ako slúžka ,doslova handra,nemá pochopenie u svojich najbližších.
V podstate robí ako otrok a nik si nič neváži ani ona danu seba. Je vyhorená úplne. Vnútorne zlomená, nedocená,vyčerpaná a možno trpí depresiou len to skrýva.
Je mi to ľúto.
@anonym_autor Ono vždy tá nespokojnosť pramení s toho presne.,že e sa cíti doma ako slúžka ,doslova handra,nemá pochopenie u svojich najbližších.
V podstate robí ako otrok a nik si nič neváži ani ona danu seba. Je vyhorená úplne. Vnútorne zlomená, nedocená,vyčerpaná a možno trpí depresiou len to skrýva.
Je mi to ľúto.
@anonym_1676fe A ako jej pomôcť?
@anonym_1676fe A ako jej pomôcť?
@anonym_autor Pomôcť jej veľmi nevieš.Zmena musí prísť od nej.Zmeuu myslenia, nastavenia a zmeniť uhol pohľadu.
Musí s,začať mať rada, vážiť si sanu seba a poznať svoju hodnotu .
Skus ju brať von do prírody ,na kávu, kde koľvek kde Vám je fajn.
A nastav jej zrkadlo.Mozno aj otvorený úprimný rozhovor pomôže a uvedomí si,že ľudia nemôžu za jej manželstvo .
Otvorený rozhovor môže pomôcť.
V prvom rade musi najst samu seba. Zbavit sa despotu ktory ma tiez dve ruky. Ten jej najviac priklada do tychto stavov. Nerobit vsetko za deti. To ju tiez zbytocne nici. Musi sa vediet postavit sama za seba. Neviem aky ma vztah s rodinou ako adoptovana. Ale bolo by fajn keby ju nejak moralne podporia. Dobre vztahy nebude mat v ziadnej praci ked bude vecne ufrflana.
Nic zle nevidim na tych ulohach. Nepises ake ma deti. Niektore su take hrace, ci s adhd ze samy to nenapisu.
Cely jej problem je muz kkt.
Ma kam odist s detmi a uzivit ich? Hm... asi nie ze?
Tak potom sa blbo radi rozvod, i ked striedavka by jej mohla pomoct.
Jasne, ze jej nestaci vypocutie. Ona je uolne v ... .
Potrebuje financnu stabilitu a pokoj. To by hej zrovna po rozvode ta striedavka zabezpecit mohla.
Aspom by riesila len deti a nie pana, ktory potrebuje osobneho sluhu.
Ake to musi ten krok urobit ona, nik to za nu nevyriesi.
Ty hkad sama na seba, nech ta netaha dole. Nemas jej ako pomoct, pokial jej nedas byt.
ja sa priklanam k nazoru @svetlonos. Ano vypocut si ju je od teba pekne, mile a kamaratske ale jej situaciu to nevyriesi. Proste nasla si debila od ktoreho sa nechava buzerovat. Ak keby nemala na 100% cistucko a vsetko tak ako si panko praje co by sa stalo ? Bude je ublizovat ? Tyrat ju ? Alebo len papuluje. Do toho nevidime, takze tazko. Ak by len papuloval tak je najvyssi cas mu ukazat ako sa veci maju a co znamena partnertsvo. Ale to samozrejme musi riesit ona. Rovnako aj keby jej zacal ublizovat - odist a postavit sa na vlastne nohy musi ona. Avsak samozrejme nevieme ake ma moznosti a ci vobec. Deti by som neriesila pretoze tie jej mozu pomahat iba do urovne ich veku. Ak je vsetko na nej necudujem sa, ze hundre, ma zlu naladu, depresie a je vecne unavena. Skus s nou prebrat vsetky moznosti a vykalkulovat financne ako by to zvladala po rozvode s nim. Ak vsak rozvod chce. Ak nie a bude sa pri nom drzat nuz tak s tym nic nespravis.
@anonym_autor ak to ona nechce zmenit, tak neurobis nic.
@anonym_autor Pomôcť jej veľmi nevieš.Zmena musí prísť od nej.Zmeuu myslenia, nastavenia a zmeniť uhol pohľadu.
Musí s,začať mať rada, vážiť si sanu seba a poznať svoju hodnotu .
Skus ju brať von do prírody ,na kávu, kde koľvek kde Vám je fajn.
A nastav jej zrkadlo.Mozno aj otvorený úprimný rozhovor pomôže a uvedomí si,že ľudia nemôžu za jej manželstvo .
Otvorený rozhovor môže pomôcť.
@anonym_1676fe Príroda ju nebaví, volala som ju neraz von aj na výlety, nechce nikam ísť. Rozhovor tiež som skúšala no utiahla sa ako slimák do domčeka.
V prvom rade musi najst samu seba. Zbavit sa despotu ktory ma tiez dve ruky. Ten jej najviac priklada do tychto stavov. Nerobit vsetko za deti. To ju tiez zbytocne nici. Musi sa vediet postavit sama za seba. Neviem aky ma vztah s rodinou ako adoptovana. Ale bolo by fajn keby ju nejak moralne podporia. Dobre vztahy nebude mat v ziadnej praci ked bude vecne ufrflana.
@anonym_65b292 Ona vlastne žije pre deti a robí všetko za ne, doma nemusia pohnúť ani prstom. S adoptyvnymi rodičmi má vlažný vzťah.
Nic zle nevidim na tych ulohach. Nepises ake ma deti. Niektore su take hrace, ci s adhd ze samy to nenapisu.
Cely jej problem je muz kkt.
Ma kam odist s detmi a uzivit ich? Hm... asi nie ze?
Tak potom sa blbo radi rozvod, i ked striedavka by jej mohla pomoct.
Jasne, ze jej nestaci vypocutie. Ona je uolne v ... .
Potrebuje financnu stabilitu a pokoj. To by hej zrovna po rozvode ta striedavka zabezpecit mohla.
Aspom by riesila len deti a nie pana, ktory potrebuje osobneho sluhu.
Ake to musi ten krok urobit ona, nik to za nu nevyriesi.
Ty hkad sama na seba, nech ta netaha dole. Nemas jej ako pomoct, pokial jej nedas byt.
@svetlonos Deti sú v poriadku nemajú žiadnu dis ani adhd. Nie nemá kam odísť aj preto sa drží manžela zubami nechtami a snaží sa mu vyhovieť vo všetkom. Bohužiaľ nemá ani nič našetrené.
ja sa priklanam k nazoru @svetlonos. Ano vypocut si ju je od teba pekne, mile a kamaratske ale jej situaciu to nevyriesi. Proste nasla si debila od ktoreho sa nechava buzerovat. Ak keby nemala na 100% cistucko a vsetko tak ako si panko praje co by sa stalo ? Bude je ublizovat ? Tyrat ju ? Alebo len papuluje. Do toho nevidime, takze tazko. Ak by len papuloval tak je najvyssi cas mu ukazat ako sa veci maju a co znamena partnertsvo. Ale to samozrejme musi riesit ona. Rovnako aj keby jej zacal ublizovat - odist a postavit sa na vlastne nohy musi ona. Avsak samozrejme nevieme ake ma moznosti a ci vobec. Deti by som neriesila pretoze tie jej mozu pomahat iba do urovne ich veku. Ak je vsetko na nej necudujem sa, ze hundre, ma zlu naladu, depresie a je vecne unavena. Skus s nou prebrat vsetky moznosti a vykalkulovat financne ako by to zvladala po rozvode s nim. Ak vsak rozvod chce. Ak nie a bude sa pri nom drzat nuz tak s tym nic nespravis.
@zuzikak Rozvod nechce lebo nemá kam odísť a hlavne nemá peniaze. Len došlo to už do takého stavu, že po večeroch plače do vankúša že to už nezvláda a pár krát povedala že najradšej by to ukončila toto jej trápenie. Tak pochopiteľne sa bojím o ňu. Má z toho už depresie a nechce to riešiť nechce čo vyhľadať ani odbornú pomoc.
@anonym_65b292 Ona vlastne žije pre deti a robí všetko za ne, doma nemusia pohnúť ani prstom. S adoptyvnymi rodičmi má vlažný vzťah.
@anonym_autor to su tie problémy. Za každého všetko robí. Ťažko sa pomáhabčloveku čo asi ani pomôcť nechce. Možno nejak jej zdvihnúť sebavedomie.
@zuzikak Rozvod nechce lebo nemá kam odísť a hlavne nemá peniaze. Len došlo to už do takého stavu, že po večeroch plače do vankúša že to už nezvláda a pár krát povedala že najradšej by to ukončila toto jej trápenie. Tak pochopiteľne sa bojím o ňu. Má z toho už depresie a nechce to riešiť nechce čo vyhľadať ani odbornú pomoc.
@anonym_autor tak musi dievca nabrat odvahu a prestat skakat chlapovi okolo zadku. Musi si uvedomit, ze aj ona ma hodnotu a podla toho si nastavit zivot doma lebo plakanie do vankusa nepomaha. Mozes jej pomoct jedine v tom, ze jej budes opakovat aby si nastavila domacnost podla seba.
A co by si chcela robit? Kamaratka je dospela a svojpravna zena, zodpovedna za vlastny zivot. Ty jej realne nemas ako pomoct okrem psychickej podpory.
@anonym_autor tak to si vychovava ďalších 2 despotov navyše .
@anonym_autor s adoptívnymi rodičmi má vlažný vzťah, nie je vlažný vzťah lepší ako despota doma? Nebolo by lepšie aj s deťmi ísť k adoptívnym rodičom? Sú tam podmienky?
@anonym_autor Ahoj, velmi zavisi od toho, ci ona vobec nejaku pomoc (napr.teda od teba) chce realne a realne chce aj s tymto zivotom spravit nieco k zlepseniu, alebo je to ozaj len stazovanie sa. Ma velmi zlu situaciu a ono je dost tazke odist od takehoto despotu, pokial ju ovladol silny strach. Väcsinou taketo matky maju strach z neho ako takeho, ci ju nezbije alebo nejako inak uplne neznici, ci jej nevezme deti a kam s detmi pojde, ak sa aj podari ujst.Uz si sa s nou na tieto temy rozpravala? - ze jej mozes navrhnut, aby isla do krizaku pre matky s detmi, kym sa postavi na nohy? ; pripadne, ak mas ty tu moznost tak na nejaky cas ju vziat k sebe?
Ci chce takyto zivot prezit cely, ked ho moze prezit aj lepsie? Opytala si sa jej, ze ci jej nevadi,ze takyto agresorsky a submisivny vzor odovzdaju detom a ze raz v dospelosti mozu mat oni obdobne alebo aj horsie problemy vo vztahoch? Skus jej nejak takto postupne otvorit oci. Ze ked jej nezalezi v com zije ona, nech jej zalezi na detoch, aby raz nemali taku buducnost ako ona, alebo neboli despoticke po otcovi. Väcsinou zabera na tyrane matky uvedomenie si,ze ide o pritomnost a buducnost deti. Kludne sa moze obratit okrem krizaku aj Centrum Nezabudka (vygoogli) a tam jej tiez poradia aj nasmeruju. Len vies, ked to je v stadiu,ze ona je apaticka voci vsetkemu moznemu, priprav sa na to,ze ozaj moze vsetko odmietnut. Ale skusila by som jej este cez deti, lebo uz ma dost velke deti na to, aby si vsetko co sa doma deje uvedomovali, a su vo veku ked cele to jeho despoticke spravanie a jej submisivne nasavaju ako spongia.
Najhorsie je ked sa clovek opusti,a zacne sa lutovat.Toto bude staly kolotoc,a nevystupi z neho.Este chyba kazdy vecer potajme poharik na nervy,na zabudnutie a uz to bude konecna.Aj ten debil by vysudil deti ako by mali zit s alkoholickou.A tam to speje milovymi krokmi.Mozes sa len z dialky prizerat,lebo len ona musi poziadat o zachrannu ruku.Poskytnes jej ju???Pomozes vybavit ubytovanie pre nu a deti???A mozno potom ked jej toto povies bude chciet rozvod a ist novym zivotom.
Mala by chodiť na terapiu. Tam sú traumy ešte z detstva. A len sa to životom nabaľuje.
Toto si vždy ľudia vytvoria sami. Predpokladám že má rolu obete a myslí si že bože aká som chúďa na všetkých som dobrá a oni sú ku mne takýto. Treba si vedieť nastavovať hranice, správne sa rozhodovať s kým sa dám dokopy.
A pre teba, môžeš jej odporučit kurzy, socializovat ju, pomôct najst lepšiu prácu.
@anonym_autor o chvíľu sú tu jesenné prázdniny. Ako je na tom s peniazmi, pripadne ty? Nevieš ju aj s deťmi niekam zobrať? Kdekoľvek na nejakú lacnú chatu. Myslím, ze im to dobre padne. Alebo jej skus pomôcť nájsť lepšiu prácu. Alebo sa vyberte na nejaký kurz spolu. Taky na rozvoj... Motivačný.
@anonym_autor sla by som sa porozpravat s jej adoptovnymi rodicmi.
Po vydaji som sa uplne izolovala od surodencov (rodicov sme uz nemali) ex bol despota, upadla som, bola som unavena, az uplakana. Pomoc prisla zvonka, bratis mi odpustili, rozviedli nas, postupne som sa spamatala, ked som nevysla s peniazmi, financne trochu pomohli.
Vyhodou bolo, ze sme mali kde byvat.
Tvoja kamaratka sa bez pomoci zvonka nepohne dalej. Ja som tiez, este aj po rozvode, zila len pre deti.
Vyzved od svojich rodicov, ako sa maju jej adoptovni rodicia a potom by som sla za nimi. Kamaratka je na tom naozaj zle, nie je vecne nespokojna, ale je na dne
Pomôcť si musí sama..či a kedy dôjde do toho štádia že si povie dosť je otázne..bohužiaľ je to tak , nepomôžeš jej kým sa sama nezobudí
najdi jej milenca = )

@anonym_autor a ty by si ako vnímala život keď by si mala muža idiota čo nevidí na tebe nič dobre za všetko ta buzeruje plus robíš otroka jemu aj deťom ..