Ovplyvní detstvo človeka aká povaha z neho bude?

18. máj 2023

Moja úvaha ovplyvní to čo ako dieťa prežil v detstve a formuluje to povahu človeka?Keď je príklad niekto ako dospelý a psychicky týra ženu a celú rodinu, má to nejaký vplyv na to čo prežil v detstve?Keď muž neprizná nikdy chybu,nevie sa ospravedlnit,ani poďakovat.Kamaratka toto prežíva s manželom.Manzel hovorí že ako dieťa bol samostatny,hral sa sám v izbe,rodičia sa mu nevenovali.Svokra tvrdí že mal pekné detstvo,že bol taký samotár a hamblivy ale vedel sa slušne správať.Otec chodil do krčmy a doma často nadával.No a teraz muž nadáva za všetko kamarátke,viní ju za všetko proste psychicky teror.Alebo nehladat za tým nič,každý dospelý sa sám rozhodne akým človekom bude?

panelacikova
18. máj 2023

áno, jednoznačne to ovplyvniť môže.

vanessad15
18. máj 2023

Určite áno.

ivangeline
18. máj 2023

Ovplyvnim no da sa s tym pracovat a zmiernit nasledky.

pribinak
18. máj 2023

Samozrjeme že detstvo nás veľmi ovplyvňuje, ale ak viem že nebolo ideálne je na mne, aby som na sebe pracoval a história sa neopakovala (nebudem tyran ako môj rodič)

veronikavaneska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
18. máj 2023

Ano, moze to byt dosledok citovej deprivacie v detstve, nespravne preziteho vzdoru a zvladania hnevu, naucenych zlych vzorcov spravania. Preto mame my rodicia sakra dolezitu ulohu.

marianarem
18. máj 2023

Nevie sa presne, aky vplyv ma detstvo a aky genetika. Niektori hovoria, ze 50:50, ale nazory sa roznia. Kazdy clovek ma inu vrodenu povahu a ta sa potom nejako spoji s tym, co sa deje v rodine.
Moj manzel mal.otca alkoholika s poruchou osobnosti a teda dodnes si nesie nasledky, hoci sa snazi a robi pokroky. Kamoska mala obidvoch rodicov alkoholikov, zomreli na cirhozu pecene v pomerne mladom veku. A ona z toho nejaku extra traumu nema, rozhodne nie ako moj muz. Kamarat mojho svokra je tiez tazky notorik a jeho syn to zase vyriesil tak, ze pije tiez.
No a zober si bratov Kocnerovcov - jeden mafian a vrah, druhy usmievavy sympatak, ktory prevadzkuje malu cokoladovnu. Detstvo mali v tej istej rodine.
Kazdopadne dnes sa vela hovori o vplyve detstva na cloveka a tu dochadza casto k omylu, ze ludia hodia vsetko na rrodicov, ze co maju robit, ked maju taku minulost. Ja hovorim, ze dospely clovek uz jednoducho moze za svoje problemy sam. Minulost sa nezmeni, ale veci sa daju riesit a korigovat. A kto tak nerobi, tak zodpovednost je uz proste jeho

luccija
18. máj 2023

Jednoznačne ovplyvni
Niečo z povahy a temperamentu dostane do vienka génmi a ostatné je odpozorovane veď malé deti nás kopírujú neraz povedia celé vety ako my.Ja si pamätám ako dcéra sa raz postavila a začala, že rátam do troch...🙂)
Všetko je odpozorovane ako riesime problémy či s kľudom, alebo hystériou, povieš, že sused je debil a dieťa to berie ako bernú mincu a povie o týždeň to isté.
Prvých 6 r je najdôležitejších a potom v puberte si dieťa hľadá svoju cestu, vzorce.
Celý život môže človek pracovať na svojich negatívach každý má čo naprávať.Kamaratkin muž videl roky ako sa otec správa k mame to nemá nič spoločné s tým, že sa pekne hral v izbe a bol dobrý.Ak by si ten chlap našiel iný typ ženy, tak sa pozabíjaju.

@pribinak on si nemusí myslieť o otcovi, že je tyran berie to ako normálne správanie muza.Moze k nemu aj vzhliadat

ema22270
18. máj 2023

K tejto teme odporucam knihu Odvaha byť neobľúbený, tam sa pise, ze nase traumy z detstva nas az tak "neovplyvnuju" a mame moznost rozhodnut sa, aky zivot chceme zit, ci chceme byt stastni, alebo budeme cely zivot obetami atd. Ja si myslim, ze urcite to na cloveku nieco zanecha, ja to na sebe vidim, ze v stresových situaciach s detmi proste kricim, podobne, ako sa kricalo doma. Ale je dolezite, ze si to uvedomujem, viem, ze je to nieco zle a chcem to zmenit. Cize taketo vzorce spravania sa daju pretat, len zalezi, aky je to clovek, ci sa zmenit chce a ako sa on sam pozera na detstvo. Tak ako aj vychova celkovo urcite dieta nejako formuje...

kittykat22
18. máj 2023

Problem je, ze ty si zalozila diskusiu kde hladas ako ospravedlnit blbe fungovanie partnera vo vztahu. Kazdy z nas ma vacsie mensie problemy ktore si taha z detstva. Ale to nas neopravnuje aby sme sa nevhodne spravali k svojim partnerom a detom. Existuje nepreberne mnozstvo sposobov ako si pomoct ked nevieme pracovat s emociami. Ale clovek musi chciet. A urcite netreba hladat sposoby ako ospravedlnovat nevhodne vzorce spravania. Pretoze niekoho matka sa nevedela vpratat do koze, tak teraz bude trpiet cela rodina o 3,4,5, clenoch? Lebo ked on bol maly, otec krical? 😀 Uz davno niesme deti.

Moja mama sa tiez nikdy neospravedlnovala, nikdy nerobila toto a tamto. Mne neostavalo v dospelosti byt ina matka ako bola ona, robit to a tamto - co som vobec nepoznala a ospravedlnit sa ako kamaratom, tak doma - aj dietatu ked vidim, ze som nieco pokazila. To, ze moja mama bola taka a makova - tak tym nebudem zatazovat rodinu a okolie po zbytok zivota.

bloger
18. máj 2023

Ja si myslím, že určite ovplyvní veľmi. Poznám jedného chalana ktorý dosť popíja. Jeho mama bola ťažko chorá. Kričala od bolesti bolo to hrozné. On si zapchával uši a ťažko to znášal. A teraz jediné čo mu pomáha je, že si vypije.

athom
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivana11155
18. máj 2023

Ovplyvnuje. Manzel tej tvojej kamaratky kopiruje vzorce spravania svojho otca. To ze svokra povie, ze mal pekne detstvo, je jej subjektivny nazor.

pribinak
18. máj 2023

@luccija ale veľa ľudí si to uvedomuje, že to čo prežili bolo mimo normu

thoughtfulweirdo
18. máj 2023

Áno, má. Odkedy mám sama deti, vidím to denno denne na sebe aj na manželovi. A to sme ani jeden nemali traumatické detstvo, rodičia robili všetko s najlepším vedomím a svedomím, a predsa sú na nás jasne viditeľné ich nevedomé "prešľapy".
K tomu, že sú často súrodenci vyrastajúci v jednej rodine úplne odlišní- žiadni dvaja súrodenci nemajú úplne rovnakých rodičov. Jednak sú pri každom dieťati rodičia v inej životnej situácii, ovplyvnení rôznymi udalosťami, s každým dieťaťom sa človek o kúsok mení, vyvíja, a zároveň je vzťah "rodič - dieťa" ovplyvnený povahou konkrétneho dieťaťa. Nedá sa byť rovnakým rodičom dvom deťom s úplne odlišnou povahou a temperamentom. Rôzne prejavy a spôsoby komunikácie dieťaťa vyvolávajú rôzne pocity a reakcie od rodičov, či už tie negatívne, ale aj pozitívne. Pri viacerčatách odpadá faktor rozdielnych životných období, ale zostáva vplyv rozdielov medzi deťmi. A keď niekto tvrdí, že ku všetkým deťom je rovnaký - to je práve problém 🙂 rôzne osobnosti potrebujú rôzny prístup a veľmi často presne to, čo z jedného súrodenca vymodelovalo silného a húževnatého človeka, druhému spôsobilo do života XY rôznych komplikácii.

domak2
18. máj 2023

Samozrejme, ale rovnako aj naša osobnosť s ktorou sme sa narodili. Sú ľudia čo mali zle detstvo a rozhodli sa ze takto sa teda k nikomu správať nebudú a ľudia čo to správanie kopírujú, zhoršujú a podávajú dalej

siminah_
18. máj 2023

Áno

marsmykkok
18. máj 2023

@marianarem k tomu alkoholu, ak je ožran pod vplyvom v pohode povahovo, decko tak akurát má menej pozornosti, musí sa hrať samé a tak. Nemá tam byť aká trauma. Ale ak ako píšeš tvoj muž, že tam bola porucha osobnosti a po vypití bol predpokladám jeho otec agresívny na rodinu, tak tam trauma samozrejme vznikne.

zmrzlinka2021
18. máj 2023

Vsetko v detsve cloveka ovplyvnuje, hlavne ak jeden z rodicov bol grazel.

elmivelmi
19. máj 2023

Urcite ano,inak kopec masovych vrahov malo zle detstvo+plus uraz hlavy.