icon

Ako povzbudiť a podporiť kamarátku po strate mamy?

25. jan 2024

Kamaratka nemala okrem nej nikoho, bola na nu dost naviazana. Nema deti ani muza. Vek 50+. Hovori,ze nema uz preco zit. Ako jej pomoct??? :(

bublinka1426
25. jan 2024

vela pomoze jej robit spolocnost, aby nebola sama...mozno poradi aj psycholog...
je to hrozne ked clovek ostane sam, vtedy je dobry kamarat => ako sol nad zlato ...
urcite by bolo dobre, aby sa neuzatvorila medzi 4 steny a mozno si nasla dakeho konicka napriklad.

denkatn
25. jan 2024

nebran jej prejavit smutok, musi sa vynariekat, nie to zadrziavat. viem pre teba to bude tiez tazke, mojej susede zomrel dospely syn, zavolala ma ze jej je smutno a velmi velmi nariekala, tak som to dala hodinu denne. ale mala aj sestru nemohla som byt pri nej, neboli sme blizke, len mi jej bolo luto. tak viem ze je to strasne ked bude nariekat. emocie von. (ty si predtym urob nejaku radost a povedz si ze hodinu pocuvat nareky daš!) a potom ju bravaj von, aby sa rozprylila, na prechadzky, nebude chciet ist, do kina, hocikde von. Postupne sa vie z toho dostat. a ked sa ti bude zdat, ze moc upada, ze rozmysla nad ukoncenim zivota, zavlec k psychologovi, prechodne aj lieky by mala brat. potom v dalsej faze s nou vymyslaj co by ju bavilo, aby sa napojila na nejaku zalubu- zahrada, turisti, hocico kde su ludia.

cookie29
25. jan 2024

povzbudit ako? Tu nejde o nejaky vykon... prepac, ale zrejme je slovo zle zvolene... povedala by som ze kamaratka momentalne potrebuje smutit, mozno spolocnost? Vypocut? Hlavne neradit, len byt pri nej.

bloger
25. jan 2024

Skús pozrieť stránku no Plamienok. Prípadne si vypočuj nejaký podcast. Nájdeš tam cenné rady od odborníkov. Ale v podstate byť pri nej. To asi to najdôležitejšie.

bublinka1426
25. jan 2024

@bloger myslim ze je lepsi psycholog ako podcast. ona potrebuje pritomnost...nie pocit samoty a PC, lebo samota samo o sebe ubija...

bloger
25. jan 2024

@bublinka1426 Ale ja som nemyslel tú kamarátku. Ja som myslel autorku. Aby ona získala rady ako sa vhodne správať.

drahusa333
25. jan 2024

Vraj najviac co mozeme cloveku dat je nas cas, ak je to mozne venuj jej ho, aby sa necitila sama

bublinka1426
25. jan 2024

@bloger

tak ja pisem z pohladu cloveka ktoremu uz umrel rodic. :((( a to co clovek ''uvita'' z okolia...aj ked na najvacsie bolesti sme vzdy na svete sami...

bloger
25. jan 2024

@bublinka1426 Prepáč to mi je ľúto😢

bublinka1426
25. jan 2024

@bloger

dakujem je to tazke.

grof_monte_christo
25. jan 2024

Ja som v takmer rovnakej situácii, až na ten vek. Tiež mám momentálne brutálne obdobie, ťahá sa to už od Vianoc, mama je v januári už druhýkrát hospitalizovaná. Rozprávame sa otvorene o tom, ako ja budem ďalej žiť, sama v dome. Prosila ma, nech sa po jej smrti nezrutim, nech naďalej žijem ako najlepšie viem. Aj teraz mi tečú slzy, ako to píšem a myslím na moju mamu v nemocnici.
O smrti zvykne hovorievat, že mladý zomrieť môže, ale stary musí. Každý sa raz vrátime "domov".

grof_monte_christo
25. jan 2024

@fannynka Ďakujem ♥️