icon

Ako prekonať obavy z minulosti partnerky?

samysk95
4. feb 2025

Chodíme spolu niečo vyše 4 rokov. Čakáme spolu dieťa. Po narodení dieťaťa, keď sa zhon z dieťaťa ukľudní, som ju plánoval požiadať o ruku. Všetci nás brali ako dokonalý pár.

Ale...

Počas celého vzťahu sa nezmienila o svojej minulosti ani raz. Nikdy mi to nevadilo, veď každý máme svoju minulosť a pomyslel som si, že možno mala len nejaký smutný rozchod na ktorý chce zabudnúť. Ale pred pár týždňami sme sa rozprávali o rozchode jej sestry a spomenula že mala "jedného takého toxického ex". To mi dlho nedovolilo nad ničím iným rozmýšľať. Dúfal som, že ma to prejde. Že je to len krátkodobá žiarlivosť. Dosť dlho som to v sebe dusil, lebo som jej nechcel sťažiť tehotenstvo. Ale neprešlo ma to. Predsa len budeme zviazaní na celý život, tak mi to nedalo. Tak som sa jej na to spýtal. Čakal som že povie že mala možno jedného/dvoch bývalých. Ale odpoveď čo som dostal som teda nečakal. Priznala sa mi, že mala prvý vzťah z lásky a potom už len viac-menej fyzické. A nie zrovna málo.

Prečo som to nečakal? Vždy sa mi vykresľovala ako dobré dievča. Že sa modlí. Že na strednej bola bifľoška čo nechodila na párty. Že sa jej páči, keď žena zostane verná mužovi aj po jeho smrti. Že sa jej páči ako sa kedysi ženy zahaľovali aby svoju intimitu ukazovali iba svojim mužom. Nikdy nenosila nejaké vyzývavé oblečenie. Proste nebol na to žiadny náznak.

Čo sa týka mojej minulosti. Moja mama nenávidela mužov frajeríkov, čo zneužívajú ženy. A dosť nám (jej deťom) to dávala na javo. A tak som sa vždy snažil správať k ženám úctivo. Keď som nejaké dievča spoznával, tak som si vždy najprv dobre rozmyslel, či to dievča naozaj milujem alebo nie som iba nadržaný, a či by som si vedel s takým dievčaťom predstaviť život. A áno, stretol som aj také, ktoré som miloval, ale ony zase nechceli mňa. Ale aj naopak, že sa mi priznali že ma milujú ale ja som im to neopätoval, tak som to skončil skôr, aby som ich náhodou nezneužil. Inými slovami, priateľka je moja jediná, s ktorou som bol. Možno aj preto to nesiem tak zle. Že som mal mať nejakú ženu iba na sex. Ale to nie som ja. Tak ma nevychovali.

Viem, že nie je racionálne, aby mi to vadilo. Veď ma vtedy ani nepoznala. Nikdy ma nepodviedla. Vždy bola dobrá žena. Napriek tomu ma strašne bolí srdce, nemôžem spať a myslieť na nič iné. Čo ak mi tají ešte niečo ďalšie? Snažím sa myslieť na to dobré, čo sme zažili a čo zažijeme s našim budúcim dieťaťom. Veľmi sa naň teším. A nechcem aby vnímalo, že by som jeho mame mal niečo za zlé.

Prosím poraďte mi, ako sa cez túto moju detinskosť preniesť.

Ďakujem

lenkalienka321
4. feb 2025

@ina2405 keď ťa to zaujíma, napokon aj mňa ( z profesionálneho hladiska), našla som jednu štúdiu, ktorú si vyggogli. Táto štúdia sa na problematiku pozerá neutrálnymi očami psychológie a sociologie. Čiže nemá svoj základ v náboženskom presvedčení, čo je aj pre mňa veľmi podstatne. Dávnejšie som mala na škole predmet, kde sme sa tomu venovali podrobnejšie a boli spomínané napr. aj genetické príčiny a možnosti prevencie zapnutia určitých génov, ktoré vedú k promiskuite. Ale chcem zdôrazniť, že mi je jasné, že autora príspevku pravdepodobne netrápia práve tieto psychosociálne faktory.

ina2405
4. feb 2025

@lenkalienka321 inak ja nie som za bezhlavé striedanie partnerov, ani skákanie z postele do postele. Len sa mi nepáči, že sa použije nejaká fráza bez toho, aby tam človek napísal svoj názor a zatiaľ ho nevidím.

lucia147852
4. feb 2025

@lenkalienka321 a čo mu mala povedať? Zlatko? Vieš po sexe mám dojem že si panic, ale vieš ja som spala s 10 mužmi? (Možno spala len s 3, to autor neuviedol). Mal sa spýtať na začiatku. Keď sa spýtal, ona mu odpovedala. Netajila. Nezahmlievala. Mohla mu priznať len jeden vzťah, nikdy by nemal šancu to zistiť. Ale ona mu povedala pravdu. Ak mu tak na tom záležalo, mal sa spýtať hneď. Sú ľudia, ktorým na tom nezáleží a teda asi ani autorovej priateľke. Mne na tom záležalo, preto som sa spýtala hneď. A takisto mi záležalo, aby som porodila deti svojmu manželovi. Preto by mne niečo iné vadilo. U iných ľudí mi je to jedno. Ale keďže je tu autor až taký morálny, tiež by mal priviesť dieťa do manželstva. Za mňa je u neho viac pocit urazeného ega ako morálka. Jeho priateľka však nie je zavrhnutiahodna preto, že jej vaginu navštívilo viac penisov ako ten jeho. Niekto ma bujarejsiu mladosť a dospeje. Je z neho obetavý a seriózny partner a niekto naopak dostane krízu stredného veku a začne podvádzať aj keď šiel do manželstva ako panic. Nikto sa nedá škatuľkovat. Ak sa autor s partnerkou napr rozíde, tiež už nebude pre ďalšiu nepoškvrnený. Proste už momentálne z komára somára. Ak ma z toho také vážne psychické problémy nech návštivi odborníka a preberie to s ním

lenkalienka321
4. feb 2025

@ina2405 nie názor, fakty🙂

ina2405
4. feb 2025

@lenkalienka321 ďakujem👍

karolinakr
4. feb 2025
karolinakr
4. feb 2025

Buď rád, že si rád..Keby si vedel inych dievčat číslo, odniesla by ťa sanitka

earlgrey
4. feb 2025
h2
4. feb 2025

@karolinakr 🤣
"Môžem ťa volať Snežienka?"
"Prečo?"
"Lebo si moja prvá."
"A ja ťa môžem volať Boeing?"
"Prečo?"
"Lebo si môj sedemstoštyridsiatysiedmy."

karolinakr
4. feb 2025

@h2 😃

sickynickyobsadene
4. feb 2025

@samysk95 tak koľko ich bolo?

katkati
4. feb 2025

Nežiadaj ju o ruku, lebo ty sa nikdy s tým neprestaneš zaoberať a budeš jej tým strpčovať život.

karolinakr
4. feb 2025

Nemam problem, tak si vyrobím..Žiarlit na minulosť?..Ako sa da žiarlit na minulost? A ešte po 4 rokoch..Ona nemohla vediet, že ťa stretne a že požaduješ pannu.Keby ste sa na tom dohodli a poruší to, maš právo byt naštvaný
To je dobré, že si bol ako džentlmen vychovaný, ale zrejme s tým nie si stotožnený, ked nemôžeš spať kvôli minulosti partnerky

Toto je nejaka obsesia, nevyrovnanosť, nizke sebavedomie alebo ješitnosť
Nie zrovna malé čislo je kolko - 6,7? Ked povieš 34, tak dajme tomu, ale inak nechapem tvoje reakcie.
V jednej epizóde Sex ve měste Mirranda vravela, že mala 34 partnerov a Steve 76..To boli iné nálože

zmrzlinka2021
4. feb 2025

@ina2405 nemusí ísť o žiadnu morálnu nadradenost. Proste ma určité zásady, hodnoty, prístup a hlavne preferencie. A je to úplne ok. Pre niekoho je minulosť podstatná, pre niekoho nie.

derdia
4. feb 2025

@samysk95 toto milujem.
Tak bud sam. Zavri sa do izby a cakaj na pannu. Koho milujes? Ju alebo svoju uzasnu oredstavu o nrj? Lebo asi milujes predstavu o nej a nie JU.
A za to si pokrytec ty..... A nie ona. Ona sa zachovala vtedy v zivote tak ako sa zachovala. Nie kazdy je vychovany tak ako ty... Jej mozno rodicia nepovedali, ze niektori chlapi su zvrhlici, ktori chcu babu len dostat do postele...a to, ze sa v tom vrtas je len a len tvoja chyba.
Tak ju nemaj rad aj za to, ze nedostalaz dikatu jednotku ale 3jku...ty si egoista a ja by som ti povedala len jedno, ty dokonaly trhni si nohou.....

vler
4. feb 2025

@zmrzlinka2021 ak je autor taky "zasadovy" a orientovany na "hodnoty" mal sa oboznamit s minulostou partnerky pred tym ako si s nou urobil dieta
navyse mimo manzelstva

ina2405
4. feb 2025

@zmrzlinka2021 zásady, že si za štyri roky nevezme ženu, s ktorou spáva a nemá sa k tomu, aby si ju zobral teraz kým je tehotná? On sa chystá zobrať si ju, no fakt sa hecol. Štve ho, že mala viac partnerov ako on. Pri každej hádke to asi bude mať na stole...keby som si byť ňou prečítala, čo napísal, tak si ho nezoberiem. Všetko, čo o nej za štyri roky zistil, aké má kvality zrazu nie je dôležitē a on nemôže spať kvôli niečomu, kde on nehral žiadnu rolu? Fakt zásadový.
Ona mu dokázala za štyri roky, že nie je žiadna ľahká žena. Urobila len chybu, že bola úprimná.

derdia
4. feb 2025

@ina2405 presne preto, "spovedat sama len fararovi."

jania023
4. feb 2025

Do buducna, nepytaj sa na veci ked niesi na odpoved pripraveny. Minulost je minulost a zial nikam ju neovplivnis. To ze ty si mal par zien neznamena ze kazdy tak premysla. Niekedy je to proste len o sexe à nic viac.
To nehovorim ze je to normalne lebo ja som stara Skola ale bezne co citam je to tak

zmrzlinka2021
5. feb 2025

@vler
@ina2405 v tommate pravdu, skôr som reagovala všeobecne

maidenfair
5. feb 2025

@lenkalienka321 toto ale nieje reálna vedecká štúdia ale bakalárska práca, resp. práca študenta... to len týmto máš podložené tvrdenie?

earlgrey
5. feb 2025

Už vieme koľko ich bolo? nechce sa mi všetko čítať 😄

karolinakr
5. feb 2025
karolinakr
5. feb 2025

a vsimli ste si ženy, ze to začal riešit až teraz, ked je tehotná? žeby zámienka ako vycuvať? si predstavte, že chodite 8 rokov s partnerom, otehotniete a dáte mu kopačky, lebo pred 12 rokmi na silvestrovskej oslave ohmatkaval kamarátku 🙂

lenkalienka321
5. feb 2025

@maidenfair nie, nie len tymto. Toto je Bakalárska práca, ktorá musí vychádzať z overených odborných zdrojov. Autor práce si nemôže robiť vlastne odborné závery. Tých zdrojov je množstvo, ale necítim žiadnu povinnosť ich pre diskutujúcich vyhľadávať, niekomu niečo dokazovať, alebo ho o niečom presviedčať. Skriptá zo školy už k dispozícii nemám, ale aj tak by som ich nefotila pre potreby Modrého Konika. Ved si dotyčný sám môže zistiť info. Ale musí nájsť odvahu čeliť holým faktom. Lebo ľudia majú tendenciu radšej odborníkov zosmiešniť a ich prácu bagatelizovať, akoby si sami mali priznať svoje zlyhania, alebo poruchy. Mimo tejto, alebo inej štúdie, mne osobne pripadá úplne logické všetko, čo tam stojí a nemám jediný dôvod o tom pochybovať. Ja nikoho nepodceňujem, nikoho neobvinujem a ani by ma nenapadlo sa povysovat. Každý máme niečo, na čo nie sme hrdi, dôležité je, či sme sa posunuli, ako s tým pracujeme a či vôbec sme schopní vidieť príčiny a dôsledky nášho chovania. Len tak ho vieme zmeniť k lepšiemu a vyhnúť sa recidíve.

karolinakr
5. feb 2025

@earlgrey mlčí ako partizán..Teba by aké číslo odradilo?

tinqua
5. feb 2025

Kámo, vážne? Toto riešiš? Tvoja partnerka mala pred tebou iných chlapov? No to je ale šok! Kto by bol povedal, že dospelá žena mala život aj predtým, než si sa zjavil ty....jediný, neomylný, vyvolený. Máš dve možnosti.....buď sa cez to prenesieš a budeš normálny chlap, alebo sa budeš celý život trápiť tým, že tvoja žena nebola nepoškvrnená panna čakajúca na teba v sklenenej veži....hádaj čo? Ona si vybrala teba. Nie tých predtým....teba. A ty teraz fňukáš, lebo tvoje krehké ego nevie zniesť, že mala život pred tebou?...ak sa cítiš menejcenný, tak si to priznaj a začni s tým niečo robiť. Ale nerob zo seba obeť minulosti, ktorá sa ťa netýka.....minulosť nezmeníš, ale zato si môžeš krásne posrať prítomnosť. Tak si vyber – budeš chlap a budeš mať vzťah, alebo sa utopíš vo vlastnej malosti?

karolinakr
5. feb 2025

@tinqua také otázky mu nedávaj, na to nie je pripravený 🙂

lenkalienka321
5. feb 2025

@zmrzlinka2021 mne to niekedy pripadá, akoby krásne hodnoty a pravda boli už tak hlboko zakopane pod nánosmi bahna, že sú dávno zabudnuté a bahno nad nimi sa človeku smeje do tváre. V tom momente veľmi poteší kúsok svetla🙂

earlgrey
5. feb 2025

@karolinakr Ja sa na počet partneriek nepýtam 😄 k čomu to je dobre? Opýtam sa možno na predchádzajúci vzťah a tým to padlo...a vieš, stretla som viacerých mužov a ani jeden sa ma neopýtal na počet sexuálnych partnerov...ak sme sa bavili, tak o poslednom vzťahu...teba?