icon

Ako prekonať pocit závidenia?

29. sep 2025

Ako ste sa zbavili pocitu zavidenia?

Strana
z3
anonym_d4f5de
29. sep 2025

Nikdy neprešiel 🙂

autor
29. sep 2025
@anonym_d4f5de

Nikdy neprešiel 🙂

@anonym_d4f5de Ako s tym zijes?

ayushka77
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d4f5de Ako s tym zijes?

@anonym_autor snažím sa nepozerať a uvedomiť si v tom momente že môžem byt vďačná za to čo vôbec mám, ten pocit tam bude vždy ale ignorovať sa dá

anonym_2434de
29. sep 2025

Akože ty závidis niekomu alebo ti vadí, vze tebe ostatní závidia?

biba_18
29. sep 2025

fuuuch… ja som asi nikdy nezávidela… proste je mi jedno čo a kto… robím si veci po svojom…

autor
29. sep 2025
@biba_18

fuuuch… ja som asi nikdy nezávidela… proste je mi jedno čo a kto… robím si veci po svojom…

@biba_18 Tak tu nepis.

autor
29. sep 2025
@anonym_2434de

Akože ty závidis niekomu alebo ti vadí, vze tebe ostatní závidia?

@anonym_2434de ja

anonym_62d0ae
29. sep 2025

@anonym_autor Vďačnosťou 🍀

anonym_2434de
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_2434de ja

@anonym_autor tak múdre knihy hovoria, že závisť vlastne je náš pomocník, upozorňuje nás na to, že nieco v našom živote nie je v poriadku, môžeš to dat na vedomu úroveň, porozmýšľať sa, prečo a co konkrétne závidis na tých druhých a môžeš porozmýšľať, čo by si mohla urobiť pre to, aby si to dosiahla v svojom živote.

biba_18
29. sep 2025

mala by si popracovať aj na iných svojich vlastnostiach…

haraburdova
29. sep 2025

Uvedomenim si, ze moja zavist mne nijako nepomoze v zivote, nijako mi nepomoze zlepsit sa a jedine co sa stane je, ze ma zozerie, znici mi vztahy, sebavedomie a srdce.

anonym_b8c23f
29. sep 2025

@anonym_autor A čo tou závisťou získaš? K čomu ti je taká zbytočna emócia? Závidia len rozumovo a charakterovo menej zdatní jedinci. Vždy bude niekto, kto má viac, kto sa má lepšie, to celý život chces závisieť ?? To musí byť hrozné. Rozumnejsi ľudia sa z úspešnejsich snažia poučiť, hlupáci vedia len závidieť

pralinka25
29. sep 2025

neviem. nikdy v zivote som nikomu nic nezavidela. naco aj. ja sa fakt uprimne tesim ked niekto nieco ma alebo sa mu podari. mam radost z veci aj ked ich nevlastnim.
navyse ono je to tak ... vidis nieco, ale vobec netusis co za tym je. nikdy nic nie je zadarmo. kazda cesta ma svoje uskalia. to ze o nich nevies neznamena ze nie su. vsetko je vykupene niecim.
u mna naozaj plati dopraj a bude ti dopriate.

vkatush
29. sep 2025

Ja závidím zväčša v dobrom. Mám dve najčastejšie.
1. Závidím, keď má niekto dom, ale teší ma, že má svoj vysnívaný domov.
2. Závidím dovolenku, ale teším sa, že cestujú, spoznávajú svet, vypnú od sveta (a mne povinne pošlú fotky 😅).
Teším sa strašne zo vzťahov, svadieb a detí (aj keď v tomto nemám čo závidieť, skôr môžu a často aj nahlas závidia mne 😅). A závidim, ak sa niekto našiel vo svojej práci, napĺňa ho a zároveň je dobre ohodnotený. Ale to je už iná kategória...

Ak je to závisť, ktorá ťa poháňa vpred plniť si svoje sny, zlepšovať sa, pracovať na sebe alebo závisť, z ktorej sa tešíš, že je druhému dobre a je šťastný, tak na nej podľa mňa nie je nič zlé.

anonym_afaff6
29. sep 2025

Riešim seba a nie druhých, tak

any_soj
29. sep 2025

@anonym_autor vďačnosťou a uvedomenim, že vidím len časť príbehu druhých aj seba.

vladuska20
30. sep 2025

Zavist je svina,najlepsie je zit len pre rodinu a nikdy sa s nikym neporovnavat.Necitat take veci,co ti tu zavist umocnuju,skor motivacne,pozitivne veci.Nestazovat sa vecne,ja som taka nestastna ale zamerat sa na to,co ta robi stastnou.Nezufat si,vzdy moze byt este horsie.A byt vdacny za vsetko,co v zivote clovek ma a co dokazal.

anonym_f6eb3e
30. sep 2025
@vladuska20

Zavist je svina,najlepsie je zit len pre rodinu a nikdy sa s nikym neporovnavat.Necitat take veci,co ti tu zavist umocnuju,skor motivacne,pozitivne veci.Nestazovat sa vecne,ja som taka nestastna ale zamerat sa na to,co ta robi stastnou.Nezufat si,vzdy moze byt este horsie.A byt vdacny za vsetko,co v zivote clovek ma a co dokazal.

@vladuska20 ale to moze byt aj taka zavist skor ze napr porovnavat deti,ze ako keby dufas ze tvoje bude lepsie akonapr sestrine a podobne.Chces aby sa lepsie ucilo ako ostatne deti v rodine,chces sby sa dostali na lepsiu skolu a podobne,nemusi sa jednat zavist materialnu.

anonym_f6eb3e
30. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 Tak tu nepis.

@anonym_autor a co presne zavidis?spytaj sa AI ta tiez poradi.

denkabemommy
30. sep 2025

Vieš ako? Vždy som začala rozmýšľať vedome, prečo to tak cítim, čo je pôvodom. A do hĺbky som v sebe rozoberala svoj pocit, až som sa dostala do fázy, kedy som sa zamerala len na svoje pocity a akosi už neostal priestor niekomu závidieť. Okrem toho, píšem si denník, nie pravidelne, sem tam, o tom, čo chcem v živote dosiahnuť. Zistila som, že moje mladšie ja, by závidelo mne, lebo som dokázala to, čo mladšie ja chcelo. To mi stačí k tomu, aby mi bolo jedno, čo majú druhí 🙂

tykat
30. sep 2025
@biba_18

mala by si popracovať aj na iných svojich vlastnostiach…

@biba_18 pravda, vyzera ze zavidenie je ten najmensi problem ked je hnusna povaha.

minenkaa
30. sep 2025

Ta ty si blba,závistlivá ,no odpisuj nech sa úkazu aj ostatné zle vlastnosti

modrahruska
30. sep 2025

Ak zavidis nieco materialne, tak tam sa treba viac posnazit a mozes to mat aj ty. Moze to sluzit ako motivacia. Ak zavidis veci co sa nedaju ovplyvnit, tam si spomen na vsetko co mas ty a bud za to vdacna.

bielasovicka
30. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 Tak tu nepis.

Závisť je veľmi zlá vlastnosť. Ale ty máš aj iný problém ako vidím.
@anonym_autor

13uzivatelka11
30. sep 2025

Záleží čo závidíš? Peniaze? Vzťah? Postavu?..
Na mňa to ešte občas príde, áno, závidím keď niekto nemusí žiť od výplaty do výplaty a môže ísť do hocijakého obchodu a nepozerať sa na ceny.. hlavne keď som nastúpila do práce a je tam jedna bohatá kolegyňa.. s tým som troška bojovala, ale tak treba s tým pracovať, ja si tak hovorím že teda jej muž má dosť vydreté tie peniaze, má dosť vysokú pozíciu a žije polovicu týždňa v zahraničí, takže som si povedala že za to by mi peniaze nestáli, nechcela by som robiť alebo aby môj muž robil na vysokej pozícií lebo je to dosť veľa stresu aj. A teda hovorím si že máme sa v podstate dobre, sme šťastní zdraví, nemáme problémy vo vzťahu.. a teda verím že aj ja budem mať raz ten dom s bazénom 😀 a teda necítim sa ako horšia osoba kvôli závisti, ale zas tá závisť má nezožiera celé dni.

vladuska20
30. sep 2025
@anonym_f6eb3e

@vladuska20 ale to moze byt aj taka zavist skor ze napr porovnavat deti,ze ako keby dufas ze tvoje bude lepsie akonapr sestrine a podobne.Chces aby sa lepsie ucilo ako ostatne deti v rodine,chces sby sa dostali na lepsiu skolu a podobne,nemusi sa jednat zavist materialnu.

@anonym_f6eb3e aj taka zavist moze byt,veru.

moonlight1210
30. sep 2025

@anonym_autor zavist ti hovori, ze sa porovnavas a necitis sa seberovna.

Je na tebe, ci to bude tvoj motivovator na sebe pracovat, alebo ostanes v necinnosti a nechas sa len pohlcovat pocitom menejcennosti (a najskor aj hnevu/neferovosti), ktory pri tom prezivas (ze niekto ma nieco viac/lepsie nez ty).

anonym_f6eb3e
30. sep 2025
@minenkaa

Ta ty si blba,závistlivá ,no odpisuj nech sa úkazu aj ostatné zle vlastnosti

@minenkaa ona chce ale poradit a nojobat s tym,tvoj rada zasa odbeci ako v 99% dskusii kde nieco zo seba vykoktas.

minenkaa
30. sep 2025
@anonym_f6eb3e

@minenkaa ona chce ale poradit a nojobat s tym,tvoj rada zasa odbeci ako v 99% dskusii kde nieco zo seba vykoktas.

@anonym_f6eb3e ja nekoktam a závistlivých človek je blby

anonym_e245b7
30. sep 2025

Ja napriklad "zavidim", ze mali ini lepsie okolnosti alebo moznosti a kupili si napriklad dom (ze prisli k nemu nahodou a zhodou okolnosti) v tichej lokalite, ked im vobec nevadi hluk od aut alebo ze ma niekto velku zahradu a vobec ju nevyuziva, zarastena, zanedbana a ja, co mam rada klud, tak okolnostami sme museli robit velke kompromisy a zijem na rusnej ulici a ide ma z toho slak trafit a rozmyslam nad kazdym cm2, ze kde si co posadim a ani vsetko nemam kam, co by som chcela. Tak to je len taky pocit vo vnutri, ze nie kazdy den a v kuse na to myslim, ale napadne ma to, ze si to porovnavam a kukam po peknych domoch v slepych uliciach a po zahradach, jak taky debil. Ale neviem, co s tym niekedy. Snazim sa to racionalizovat a byt vdacna za to, co mam, nie je to malo. Ale nie je to to prave orechove pre mna a to je to, ze nie som spokojna s vecami, ake su. A toto az tak lahko nezmenim. Takze nie, ako tu odznelo, ludia, co zavidia, nemusi byt nutne zrudy a hrozni, zli ludia. Lebo nie je zavist a zavist. Lebo taky ten klasicky vyznam je, ze Ta to zoziera kazdy jeden den a snazis sa druhym, tym, co im zavidis, skodit, a to je teda zle. Ale ak mas len taky pocit nespravodlivosti alebo ti je luto, ze nemas to a tamto, ze sa Ti to nepodarilo dosiahnut a tak, tak to je nieco ine. Ze ved doprajes, nech maju. Ale chcela by si aj ty to tak mat. Nie hned a lusknutim prsta sa to da zmenit. A preto treba dakovat. Dost to pomaha. Mam pre to pochopenie.

Strana
z3