Ako prekonať pocit závidenia?
Ako ste sa zbavili pocitu zavidenia?
@anonym_autor to je asi jediný pocit, ktorý naozaj nepoznám...🙏 A to nie som žiadny slniečkár. Proste neviem závidieť, neviem aké to je...
Žijem so závisťou každý deň, nie som na to vôbec pyšná viem ze je to zlá vlastnosť, snažím sa byť vďačná za to co mám, niekedy sa mi to darí viac niekedy menej...a nemyslím si ze som hlúpa ani rozumovo na nižšej úrovni...len jednoduchí závidím ostatným ze sa napr.lepsie rozhodli vo výbere školy, že sú zdraví, že majú lepšiu genetiku, že majú pokojnejšie deti, že majú peniaze,keďže počítam každý euro a keď vidím co všetko si ľudia môžu dovolit( samozrejmosťou viem ze sú milióny ktorí majú menej ako ja) ale keď si nemôžem dovoliť nič okrem jedla poplatkov tak proste závidím je to fakt...napr.velmi by som chcela uzivat kolagén keďže veľmi rýchlo stratila moja pleť elasticitu,ochabla tvár atd, ale bohužiaľ nemôžeš si to dovoliť...tak aj keď viem ze tam kde som som sa dostala sama svojimi rozhodnutiami, závidím tým co to majú lepšie...
@anonym_c7e66f a nevedie ťa to naopak k tomu, aby si ďalšie rozhodnutia robila už premyslene?
@anonym_c7e66f a nevedie ťa to naopak k tomu, aby si ďalšie rozhodnutia robila už premyslene?
@biba_18 presne mi toto napadlo, lebo ja som závidela ľudom z bandže ich znalosti a vravela som si vždy wau aj ja chcem toľko vedieť, tak sa orientovať, toľko zarábať. Potom som prišla na to, že to robia 20-30 rokov 🤣 a prešlo ma to, lebo moje pocity boli iracionálne. Vzala som ich ako motiváciu a verim tomu, že za pár rokov to aj vďaka ich poznatkom dotiahnem ďalej 🙂.
Mňa by zaujímalo kde sa to vlastne berie v človeku. Prečo to niekto ma a niekto vôbec. Myslím ten pocit závisti. Je to výchovou? Povahou? Čím?
@pralinka25 povahou... a dá sa to zmeniť ak na sebe bude človek pracovať...
najhoršia je kombinácia povahy a výchovy ... to potom ťažko vidí že to nie je správne ...
Mňa by zaujímalo kde sa to vlastne berie v človeku. Prečo to niekto ma a niekto vôbec. Myslím ten pocit závisti. Je to výchovou? Povahou? Čím?
@pralinka25 nenásytnou mysľou, ovplyvnenou našimi túžbami, využíva sa to pri automatoch, soc.sieťach, v marketingu,… súčasne to umocňuje výchova v súťaživosti a porovnávaní - buď najlepší, pozri Jarka to urobila lepšie ako ty,… a ešte prostredie, kde dieťa vyrastá - aha ten a ten si kúpili nové…, aha tamten má toho veľa,..
Áno snažím sa vedome na tom pracovať, aj teraz čítam knihu Ako sa rozhodujeme, snažím sa to pochopiť prečo sa vždy rozhodnem zle, ale no zatiaľ som na to neprišla a zároveň nemám pocit žeby som sa niekedy rozhodla lepšie , keďže mne sa to.vzdy v tej chvíli zdá lepšie ale po čase sa ukáže opak...
@anonym_c7e66f hmmm ... a čo tak potom niečo na spôsob nevracať sa k rozhodnutiam ... podľa toho čo píšeš nerobíš veci zbrklo - teda prijať fakt že som sa rozhodla, tu a teraz, najlepšie ako som vedela - a s5-ne sa nad tým už nezamýšľať? ...
lebo čo znamená že si sa rozhodla zle?
Ano ľudia čo závidia sú hlúpi,sami sa dostávajú do toho pocitu lebo treba zistiť čo každému osobne robi dobre a čo vie s zamerať sa na to a nie ,že ako tu je by som chcela kolagén,veď staci zistiť ,čím sa dá ta drahá prísada nahradit,sú tak účinne ,tie malé kroky ktoré si človek musí osvojiť
Alebo ,že niekto ma viac peňazí a je potom človek šťastný,nie,vždy a všetko je len v hlave
Treba sa odpútať od tých zaužívaných stereotypov a uvedomiť, si čo naozaj je podstatne pre kazdeho jedného ,fakt treba si vážiť každý jeden deň ,že sa človek zdvihol z postele a od toho sa odraziť
Chyby,chyby sú vyhrá v živote ,to je naozaj ta jediná vec ,čo človeka posúva dopredu a rýchlo
Ak aj cítim závisť ,čo myslim,uz v živote cítil každý ,treba sa naučiť žiť vlastný život a nie pozerať sa dookola ,jednoducho ist si vtedy zabehať, ake fakt ist sa zničiť ,časom sa človek naučí ,že ten šport robi duši a aj telu lepšie ,ako závisť,nenávisť ,zlosť
A ak sa človek nechce zmeniť pre seba a mať sa lepšie a ľahšiu dušu ,tak srat naň ,nech sa váľa vo svojich srackach
A mňa môžte obviňovať koľko chcete,že jebem,som neempaticka,protivná a neviem čo ,ano nikdy nikoho neľutujem ,je to uplne zbytocne ,ampaticka som ak sa človek sám snaží,razom teóriu ,že človek si dokáže pomôcť len a len sám ,nik iný (nemyslím odviezť do nemocnice ,ist na nákup niekomu chorému )závisť je uplne skvelý príklad ako sa dá krásne váľať vo vlastných srackach
Ja ten pocit neberiem vzdy az tak negativne, pre mna je to taky vnutorny kompas co ma naviguje k niecomu, co vlastne sama chcem aj ked si to neuvedomujem. Potom uz je len na mne ci sa tam viem dostat, alebo nie.
Áno snažím sa vedome na tom pracovať, aj teraz čítam knihu Ako sa rozhodujeme, snažím sa to pochopiť prečo sa vždy rozhodnem zle, ale no zatiaľ som na to neprišla a zároveň nemám pocit žeby som sa niekedy rozhodla lepšie , keďže mne sa to.vzdy v tej chvíli zdá lepšie ale po čase sa ukáže opak...
@anonym_c7e66f a mozno tvoje rozhodnutia vôbec nie sú zlé. Mozno je to cesta ako sa niečo naučiť ako byť silnejší ako sa v niečom zlepšiť aj ked nedobrovoľne.
Možno si na seba moc prisna a mas nereálne očakávania. Mozno sa máš naučiť prijať sa aj so svojimi rozhodnutiami. Všetci robíme chyby všetci v podstate len skúšame. Niekedy práve z tých horších rozhodnutí vzidu omnoho lepšie ciele.
Ja napríklad takto veci neanalyzujem. Proste "varím" z toho co mam a snažím sa byť kreatívna. Vsetko je len uhol pohladu. Jedna kocka tu písala o tom dome. Ako by chcela väčšiu záhradu a ze ju stve ze niekto ju má a nevyužíva. Toto je uhol pohľadu. Ja napríklad takú veľkú záhradu mam ale pre mňa je guľou na nohe. Radsej cestujem ako sadím a pestujem. Ja by som to videla tak ze to ma lepšie ona. Bez závisti ale vidím v tom jej svete pozitíva rovnako ako by ona videla pozitíva v tom mojom hoci ja by som to chcela inak.
Mozno ľudia druhým často závidia niečo o co ti druhí vlastne vôbec nikdy nestali.
@anonym_autor v poslednej dobe zavidim ak nieto vie spat. Som priserne unavena a nedokazem si oddychnut. Ako z toho von neviem. Zároveň som ale šťastná ak moji blízki spať vedia aj keď im zavidim.
Ja som závidela v detstve kamarátkam že majú úplnú rodinu, že ich rodičia ľúbia a trávia s nimi cas. Ďalej som závidela že majú súrodencov že nikdy nie sú sami. Že majú peniaze a môžu si dovoliť kúpiť čo len chcú a podobné veci.
Môj otec bol alkoholik, nikdy sme nemali peniaze koľkokrát ani čo jesť. Rodičia sa mi nevenovali, trpela som samotou. Ako som dospela prestala som závidieť, no ešte občas ten pocit cítim keď má niekto niečo nie že závidím ale aj ja by som chcela mať. Otec už zomrel, mama ešte žije no nemáme dobrý vzťah, cítim sa sama na svete.
@anonym_c7e66f hmmm ... a čo tak potom niečo na spôsob nevracať sa k rozhodnutiam ... podľa toho čo píšeš nerobíš veci zbrklo - teda prijať fakt že som sa rozhodla, tu a teraz, najlepšie ako som vedela - a s5-ne sa nad tým už nezamýšľať? ...
lebo čo znamená že si sa rozhodla zle?
@biba_18 tak aj ja som sa rozhodla zle, co sa tyka skoly a napriklad uz medicinu robit nikdy nebudem. Lutujem velmi, ze som nesla ani skusit ist na prijimacky so spoluziackou, ktora ma volala, ze som sikovna, ze mam to skusit. A toto sa uz nikdy nezmeni. A teda aj moje pracovne prilezitosti a "kariera" je ta tam. Tak ked na to pride, tak si tak trosku "pozavidim", same to pride proste na mysel...
Záleží čo závidíš? Peniaze? Vzťah? Postavu?..
Na mňa to ešte občas príde, áno, závidím keď niekto nemusí žiť od výplaty do výplaty a môže ísť do hocijakého obchodu a nepozerať sa na ceny.. hlavne keď som nastúpila do práce a je tam jedna bohatá kolegyňa.. s tým som troška bojovala, ale tak treba s tým pracovať, ja si tak hovorím že teda jej muž má dosť vydreté tie peniaze, má dosť vysokú pozíciu a žije polovicu týždňa v zahraničí, takže som si povedala že za to by mi peniaze nestáli, nechcela by som robiť alebo aby môj muž robil na vysokej pozícií lebo je to dosť veľa stresu aj. A teda hovorím si že máme sa v podstate dobre, sme šťastní zdraví, nemáme problémy vo vzťahu.. a teda verím že aj ja budem mať raz ten dom s bazénom 😀 a teda necítim sa ako horšia osoba kvôli závisti, ale zas tá závisť má nezožiera celé dni.
@13uzivatelka11 predvidieť treba nie za vidieť. Ako? Priklad: krasne šaty - čo z toho,ked pod nimi nulky prsia trebars,,,,,krasne telo: - co z toho ked v nom nestastna mysel,alebo ine zadrhele,,,,,krasne auto : to fakt je chore v dnesnej elktromobilite a cenach a systeme,,,,,,krasny dom: si v nom jak vo väzenu trebars,,,,uzasna praca: plno falosnych nastajlovanych umelohmotnoprogreludi s nulovym pochopením reality,,,,,,krasna dovolenka: donesene bakterie domov( pocul som vo vlaku nedavno do Ziliny, skvelá tridciatnicka s5 rocnym synom ,jej muž to schytal kdesik) atd. Zavidim ludom ich ludske kvality,ale hadzat o zem sa preto určite nebudem ..
@13uzivatelka11 predvidieť treba nie za vidieť. Ako? Priklad: krasne šaty - čo z toho,ked pod nimi nulky prsia trebars,,,,,krasne telo: - co z toho ked v nom nestastna mysel,alebo ine zadrhele,,,,,krasne auto : to fakt je chore v dnesnej elktromobilite a cenach a systeme,,,,,,krasny dom: si v nom jak vo väzenu trebars,,,,uzasna praca: plno falosnych nastajlovanych umelohmotnoprogreludi s nulovym pochopením reality,,,,,,krasna dovolenka: donesene bakterie domov( pocul som vo vlaku nedavno do Ziliny, skvelá tridciatnicka s5 rocnym synom ,jej muž to schytal kdesik) atd. Zavidim ludom ich ludske kvality,ale hadzat o zem sa preto určite nebudem ..
@ubec toto je zas tiež pritiahnutie za vlasy čo píšeš. Zas nasilu všetko negovať len aby som nezavidela tiež nie je úplne v poriadku😀 potom teda ty by si mala s týmto nastavením bývať v malom byte, nekúpiť si pekné šaty a nechodiť na dovolenku
@anonym_autor závisť je hnacím motorom ambícií a cieľavedomosti.
Využi ju ako motiváciu na svoj rast
@anonym_autor nikdy som touto vlastnosťou chvála Bohu neovplývala. Každému doprajem a teším sa z toho. Závisť patrí k jednej z najhorších ľudských vlastností. Ak máš s ňou takéto problémy, treba sa íst veľmi rýchlo vyspovedať do kostola.
...treba ho len pretransformovať na sexuálnu energiu!
😉
@anonym_autor asi uvedomenie si, že nikto nemá všetko iba ružové a každý má svoje problémy. Treba sa zamerať na svoj život a naučiť sa byť vďačný.
@ubec uh. toto je dovod preco roky chodim na kona. asi nikde inde sa clovek nestretne s tolkymi roznymi myslienkovymi pochodmi. nikdy by mi nenapadlo, ze niekto rozmysla tymto stylom.
@anonym_autor no mas byt spokojna s tym co maš v prvom rade vzdy maš len toľko koľko potrebuješ . Naučila som sa to tak ze strasne tuzim po babatku a prislo mi nespravodlive ked niektore mamy ktore si to dieťa ani nevažia prišli k nemu len tak "slepo" bez usilia si tie deti ani nevazia . A ja co by som dala zato vsetko tak zatial nic . Prekusla som to a sama v sebe zakorenila to ze pride to ked to bude mat prist a som spokojna tam kde som . Aj ked chvilami pride ta zavist späť rychlo sa uvedomim . 😊 Zavidiet potrebuju hlavne slovaci no malo ktorí slovak si ale uvedomi ze s tym nic nezmoze a 2 nasobne sa mu ta zavist vrati
@anonym_d4f5de Ako s tym zijes?
@anonym_autor zabezpec si to čo závidíš a prejde to😉
Mňa vie závisť motivovať k tomu, aby som v živote niečo dokázal. Je to pre mňa taká "pozizávisť", čiže pozitívna, bez pocitu horkosti či nevraživosti. Takto využívam závisť ja a je to ako palivo k tomu, niečo sa naučiť, prekonať prekážky a podobne. V tomto smere je závisť vlastne skvelý nástroj. Fakt ma to dohnalo k výkonom, o ktorých som si myslel, že ich nie som schopný dosiahnuť. Áno, občas aj ja zavidím zdravým, že môžu chodiť a behať, ale zasa, nezžieram sa tým, nechcem tej zlej závisti dávať energiu. Každý má svoj vlastný kríž.
O závisti je aj krásna pieseň ktorú spieva Naďa Urbánková.
Musím sa smiať...koľko ľudí čo nikdy nezávidelo ba priam až nevedia, aké to je ... 🫢🫢🫢
@anonym_autor naucenim sa fakt mat rad seba a rozumiet si. ked som mi podarilo poriadne chapat, preco mam urcite problemy a ini nie, a preco zase druhi
zavidia mne. A zacalo mat zmysel fakt sa tesit zo seba, dopriat si a snazit sa najst pomoc tam, kde sa veci zial nevydarili, nevysli v zivote, od zaciatku boli proste smola, tam to zlepsit, a ak sa neda, tak najst pre seba radost ktorou to vynahradim...
a hlavne najst uzdravenie mojich zraneni, mojej traumy, atd. A potom sa dalo lahsie vidiet, ze ini ludia zase maju ine traumy, a ine veci, ktore sa im mozno daria lepsie ako mne, ale oni zase vidia ine tazkosti vo svojich zivotoch a zavidia mne.
a tak sa to cele posunulo do roviny, ze uz malokomu dlhodobo zavidim. Sem-tam cloveku ktory sa napchava cokoladovou tortou, lebo dobre viem, ze pre moje zdravie by to bol velmi zly napad 😀
Musím sa smiať...koľko ľudí čo nikdy nezávidelo ba priam až nevedia, aké to je ... 🫢🫢🫢
@anonym_12c8b5 pre mna to bol velky problem minimalne prvych 25 rokov mojho zivota. hlavne v rodine, bolo to vsade a velmi a casto mi davali dospeli najavo , ze ine deti su lepsie ako ja,alebo sa maju lepsie ako ja. Nedarilo sa mi nezavidiet ani najblizsim priatelom po 18ke...potom v 25ke boli veci celkovo take zle , ze bolo treba vyhladat profesionalnu pomoc.
teraz uz to je vyse 10 rokov a mam v tom ovela vacsi klud a pokoj. Ale jedna vec, ktora to robi lahsou je asi aj ta, ze mnohych ludi sa mi podarilo proste zo zivota uplne vypustit. Druha je fakt lepsie vediet ,ze PRECO chcem nejake veci a preco nie.
Vsetci napriklad tvrdili, ze musim mat velky byt v centre mesta, byt sef, manazer, a mat 'uspesne manzelstvo', tak potom vo mne bola zavist voci manzelom a sefom,
ale neskor mi prisla konecne ta spravna myslienka: a CHCEM to vobec ja pre seba? Lebo ma to bude tesit? Alebo len zavidim druhym, lebo mi od detstva kazdy hovori,
ze take veci musim chciet?
...treba ho len pretransformovať na sexuálnu energiu!
😉
@orisker a potom zavidiet ludom , ktori maju viac sexu?😀😉

Nesuhlasim, ze kazdy zavistlivy clovek je hlupy alebo rozumovo nezdatny. Clovek moze v kutiku duse zavidiet a aj napriek tomu, ze sa snazi to nerobit. A po com napriklad? Hm... nenaplnenej tuzbe po rodine? Ale samozrejme ako v kazdej diskusii, tu zienky musia hned odsudzovat a hadzat do jedneho vreca 🙂