Ako prekonať strach z odmietnutia a stanoviť si hranice?
Nedokážem ľuďom povedať nie. Pri niektorých to už dokážem, ale na druhej strane pri tých na ktorých mi záleží a mohli by sa na mňa nahnevať mám veľký problém. Väčšinou sa zachovám tak, ako nechcem, vyhoviem, prekročím vlastné hranice. Jedno poviem a druhé spravím, preto ma i tí ľudia, ktorým nedokážem povedať nie, vedia o mne, že na moje slovo sa nedá spoľahnúť, resp. že zakaždým prekročím vlastné prehlásenia. Mali ste s tým niekto niekedy rovnako problém ako ja? Prežívali ste obrovský strach z toho že sa ten druhý na Vás nahnevá a následne keď sa tak stalo, tak ste sa cítilo poníženo akoby ste spravili niečo zlé? Podarilo sa Vám to zmeniť a ako? Ak máte nejaké dobré rady ako na tom popracovať, ja síce teórie ovládam mnohé, ale keď príde na lámanie chleba stávam sa neschopnou.
Tiež som ako mladšia nevedela povedať nie, aby sa na mňa niekto nehneval. Vekom to prišlo samé. Teraz skôr poviem nie ako ano, hocikomu. V prvom rade myslím na seba. 😀
Mala som nieco podobne. Zakladala som si na tom, aby som bola v očiach inych skvela, aby ma mali všetci radi. S každým som bez problémov vyšla. Aj ked teda obrovský strach som neprezivala. Aj ked som mala niekolko situacii (vek 20-25), ktoré som nezvládala a až som sa podlizovala, aby som sa zapacila.
U mna to preslo vekom. Materstvom. Skusenostami. Pomohol aj rozvod. A aj to, ze som pochopila, ze moja cena sa nemeria ludmi okolo mna, ale mnou samou.
Ja som sa to naučila popri manželovi. Akože od neho. Vzájomne sme pochytili takto od seba niečo. A som tomu rada, lebo kedysi som v niektorých veciach taká, že som sama sebe vadila, ale nevedela som s tým nič robiť.
Vieš, aký je rozdiel v nastavení hraníc a seba-trýznení? Nastavením hraníc a jasnou komunikáciou davas niekomu navod, akým ťa má mať rád, a seba-trýznenie je, keď mu to nepovieš a trpíš 🙂
Dnes som to tu akurát dávala, tak dávam aj tebe do pozornosti túto knihu.
A áno, ak si začneš vytyčovať hranice, ľudia sa na teba nahnevajú, možno aj nakričia, urazia sa. Veď doteraz si ustupovala, takže táto zmena sa im páčiť nebude.
Ale ide o teba. O tom, ako ty chceš žiť a čo/koho ty chceš mať vo svojom živote.
Dlhodobé potláčanie samej seba ti spôsobí aj zdravotné problémy.
Ďakujem za Vaše odpovede.
@bystrozraky ,, návod akým spôsobom Ťa má mať rád" = hranice. Pekne napísané.
@unicornlady ďakujem pekne, Tebe kniha pomohla ?

tak keď to nevieš sama, možno to zvládneš pod dohľadom statného ošetrovateľa, ehm, nie, to je iný problém - pod dohľadom odborníka 🙂 od toho psychológovia sú - aby poradili, pomohli, previedli cestou ...