Ako presvedčiť manžela, aby doma nefajčil?
Ahojte, prosím Vás, skúste mi úprimne pomôcť a poradiť, ako by som ešte mohla docieliť, aby môj manžel doma nefajčil elektronickú cigaretu ( s nikotínom ) v bytových priestoroch, ja som silný alergik, mám astmu a som tehotná po IVF. Vec sa má takto,že predtým užíval také tie nikotínové sáčky, ktoré ma nijako neovplyvňovali. Potom si kúpil elektronickú cigaretu a zo začiatku chodil fajčiť na balkón, čo mi nevadilo, lebo sa ma to tiež nijak nedotýkalo. Lenže teraz v zime mu bola na balkóne zima a začal fajčiť v miestnosti na pranie, čo mi veľakrát znemožňuje ísť dať prať veci, všetko je tam nasmradnuté a viackrát som ho prichytila ako fajčí aj v obývačke a ja to potom po celom byte musím dýchať, spôsobuje mi to alergické reakcie, je mi z toho zle, smrdí mi to a bojím sa o zdravie nášho bábätka, keď to musím vydychovať. Môj muž nie je zlý človek, inak by som si ho nevzala, celkovo v živote je obetavý a láskavý, toto je ale jediný problém, ktorý medzi sebou máme. Skúšala som ho poprosiť o to,aby fajčil len na balkóne, povedala som mu aj o mojich zdravotných dôvodoch, no v tom som nepochodila. Má takú vlastnosť,že niekedy je veľmi tvrdohlavý (ale kto z nás je bez chyby?) a vždy, keď mu o tom,že mi to vadí a neželám si to poviem sa urazí, nejako sa ho to dotkne a hnevá sa. Viem, že je to nefér voči mne a nášmu bábätku, viem,že v tomto robí chybu on, ale neviem ako mu dopomôcť k tomu uvedomeniu si,že keďže on je ten fajčiar,tak on sa musí prispôsobiť mne ako nefajčiarke. Nechcem vyvolávať nepríjemné hádky, mám to odskúšané a nevedie to nikam. Mali ste aj vy podobný problém a ako ste ho vyriešili? Ďakujem.
@anjelicek26 Nie,celkovo nie je zlý človek, len v tomto mi príde, že je sebecký a neviem prečo, keď v iných veciach to tak vôbec nie je. Potrebovala by som radu ako mu to ešte vysvetliť a povedať, v ostatných sférach života je mi skvelým partnerom, ani sa nehádame, toto je nová záležitosť a potrebovala by som vedieť ako sa takéto veci riešia. Evidentne je na tom závislý a neuvedomuje si vážnosť situácie, ľudia čo sú závislí sú citliví, keď ich pre to niekto kritizuje a ťažko sa im to prijíma. Neviem čo mu ide v hlave, preto skúšam tu, či mi niekto nebude vedieť konštruktívne poradiť.
Nie, prepáč s takýmto by som ani minútu nevydržala a dupľom nemala dieťa
. Som alergička astmatička.
O par tyzdnov porodis, co bude potom? Bude to male dychat tie vypary priamo? Nikto mu to nevysvetli, len on sam... moj muz prestal sam od seba fajcit ked som bola tehotna s dcerkou, proste nechcel, aby vona, ktorou bude vnimat ako babatko otca, boli cigarety...
skutocne laskavy clovek nieco taketo neurobi.. tvoj muz zrejme nie je uprimne laskavy, len sa snazi byt dobry.. no a kedze sa vo vsetkom potlaca a je obetavy, tak v tejto jednej veci si dovoli a neustupi.. bohuzial s nim asi nepohnes.. a bohuzial je ta predstava o nom ako o dobrom cloveku pravdepodobne len iluzia
@katica06 Ja svojho muža neopustím len preto, že robí chybu, veštci ich robíme v živote. Chcem mu pomôcť vyjsť z situácie, len neviem ako. Tak Vás všetky ženy prosím, zamyslite sa a ak vás napadne nejaké riešenie, ktoré by mi mohlo pomôcť, tak budem vďačná za zdieľanie. Ak vám je ľahšie odsúdiť celého človeka len kvôli jednej veci, ktorú nerobí v živote správne, tak radšej ani nepíšte.
v panelaku oproti nasmu zije x muzov - fajciarov. Normalne si oblecu bundy a idu na balkon fajcit a zjavne im nie je zima. Laskavy clovek to s radostou pre svoju zenu a dieta urobi. A mozno mu fakt nenapadlo sa len jednoducho obliect. Von po ulici chodi v zime ako? len v tricku?
Za mňa tým ohrozuje teba aj vlastné dieťa, a bodka.
Pozri to kamoška keď otehotnela nedovolila mužovi fajčíť v byte, balkón nemala tak musel pred bytovku, v zime sa mu tak nechcelo že radšej prestal fajčiť a to fajčil minimálne 25rokov
@hradnapani So všetkou úctou k Vám, vy môjho muža nepoznáte, je to dobrý človek, ale v tejto veci robí aj podľa mňa chybu, máte teda nejakú radu, že ako mu to ešte vysvetliť?
Skus mu to povedat raznejsie. OVELA raznejsie. A nech si nieco nastuduje o pasivnom fajceni.
No dobre, na Teba a tvoj zdrav. Stav kasle. Ale co potom novorodenec ? Bude kaslat aj na to ze mate uz aj dieta ?
Pomoct mu nepomozes ,to musi sam od seba zmenit. Moj muz bol silny fajciar cca 10 rokov,potom presiel na vape ale nikdy nehuli v byte ale na balkone
Pises ze je dobry.. ok, ale sebecky nieje tiez podla Teba ?
tak mu proste povedz jednoducho a samozrejme pokojne ale pevne nieco v zmysle "prosim ta, povazujem ta za laskaveho a dobreho cloveka, ale fajcenie v byte mi naozaj vadi a skodi - skodi nie len mne, ale aj nasmu dietatu, ku ktoremu viedla narocna cesta a nechcem to podcenit. Ocenim, ak budes fajcit na balkone, ku dveram dajme nejaky vesiak s bundou, nech po nu nemas daleko, aby ti nebola zima. Verim, ze chces pre nas to najlepsie." Atd , dalsie dopln podla uvahy. Nepojdes konfrontacne, ale asertivne. Cize moje riesenie je docielit, aby fajcil na balkone (ci uz s bundou alebo zamotany v deke, ved nech sa pripadne aj on sam zamysli, ako vyriesit jeho problem s chladom. A ak sa to podari, tak samozrejme ocenit, pochvalit, nech mu to teda vydrzi.
@laurinka27 Asi som to aj ja podala nesprávnym spôsobom, stalo sa mi,že som na neho vyletela a my sa takto doma spolu nerozprávame,tak možno preto sa ho to vtedy dotklo. Chápem,že má tú závislosť na nikotíne a že určite má aj stres z práce, len by som ho chcela nejako motivovať, že toto nie je správna cesta. A aj keď tvrdí,že on to potom vyvetrá,tak aj tak niečo určite vdychujem. Tak budem trpezlivo skúšať otvárať túto tému a veriť,že sa dostaneme spoločne k želanému výsledku. 🙏 Popravde by som bola radšej, keby sa keď už tak vrátil k tym nikotínovým sáčkom, lebo s tými som ja nemala nič, no uvidíme.
Jedine ako mu pomôžeš, ze si budeš stať za svojím názorom a nebudeš ho vtedy nejako prehnane ľutovať a vysvetľovať ci ustupovať. On musí pochopiť a prijať, ze ty máš svoj názor a hranice a ze máš na to právo. Vo vzťahoch sa ludia hádajú a aj takéto hranice si niekedy musia určiť aj často cez veľké hádky.
@hradnapani Ďakujem za radu, to znie veľmi dobre a uvážene, určite to vyskúšam!❤️
Neviem, čo ti na to napísať. Že je sebec a škodí ti, vieš aj sama.
Ja by som ani minútu nebola s človekom, ktorý fajčí a je úplne jedno kde.
Manžel ťa zjavne miluje. Gratulujem. Na toto rada neni, len si skôr uvedomiť, že žiješ s ignorantom a nebude to lepšie.
Ženy, ja sa nestačím čudovať, vaši muži nikdy neurobili žiadnu chybu v živote? A vy samé ste tiež nikdy nepochybili? Lebo ja áno, ja som urobila chyby v živote, možno som niekdy bola aj sebecká, ale človek môže stále mentálne rásť a rozvíjať sa, pre takéto veci sa nerozvádza, takéto veci sa majú riešiť a niekedy je v situáciách to riešenie ťažšie. Ja nehľadám odsúdenie môjho manžela a ani ho nesúdim, kto sme my, aby sme súdili? Ja hľadám pomoc a radu. Ďakujem za pochopenie.
@777januska777 Ďakujem za povzbudenie, ja sa určite nevzdám.🫶🙂
Prepáč, ale chlap, ktorý má u riti tvoju astmu a zdravotné problémy, o ktorých mu musíš povedať a ma v riti tvoje tehotenstva je u mňa buľo.
Nehnevaj sa, ale rob niečo zo sebavedomím, keď toto obhajuješ, že nikto nieje dokonalý.
Čo tu chceš poradiť? Veď si mu povedala. Sa nauč čínsky, možno to zaberie.
Tak iné problémy nemáte a inak je ukážkový partner. 😀A koľko máš rokov? V 30 som aj ja bola takto naivná. A všetky problémy došli až s dieťaťom. Tak veľa šťastia. Neverím tomu a len o ňom čítam, sa mi nožík otvára. 😀
@personality počítam že pivečko sa neodvážila pripísať. To ma teraz len tak spontánne napadlo...
@sono2 Čo si to dovoľujete takto osočovať človeka? Môj manžel nepije alkohol. Viete čo? Ja tu asi žiadnu ženu s ktorou by som si o tom mohla normálne pokecať nenájdem, aj som už oľutovala pridanie tohto príspevku a svoju úrpimnosť. Želám Vám aj ostatným hejterkám všetko dobré.
Si obeť to nevidíš? Obhajuješ ignoranta a ešte hľadáš v sebe vinu.
Nastav mu zrkadlo: toto sa ti nepáči a ja to nerobím, hoci by som mohla. A pytaj sa ho, či mieni smradit aj pri bábätku. Ja by som to netolerovala. Letela by von oknom ciga, náplň, či čo je to. Z čoho je nervózny? Pátraj po tom.
Tak sa ho spytaj ci planuje aj novorodeniatku vdychovat dym rovno do tvare ked sa narodi a ci bude chodit medzi deti v zafajcenom
A načo si zakladala túto tému? Aby si sa pochválila, že tvoj dokonalý, milujúci manžel, budúci otec serie na tvoje zdravie a tvoje tehotenstvo lebo na balkone mu je par minut zima? Aj mne je zima, keď venčím psa. Poriadne sa oblečiem, dám si čiapku a idem. Nenechám psa 💩 a štat doma lebo mne je zima.
Si dobre oblbnutá chlapom, keď toto tu predvádzaš. Ja nie som astmatička ani alergička, ale v byte mi nikto fajčiť nebude.
Ty sa ho tu zastávaš, ako malého Boha a on serie na tvoje zdravie aj zdravie vášho dieťaťa lebo jemu je zima.
A autorka chapem co sa pytas chces to nejako vyriesit ale ako co cakas za rady normalne?? no tak ked mu pekne prosby nepomahaju tak mu tu elektronicku somarinu vysmar von oknom povedz mu ze pokial bude fajcit dnu vyhodis aj dalsiu a dalsiu a jednoducho si to neprajes
Dobrý, láskavý človek.😂🤦🏻♀️ To isto.

Prepac, ale clovek, co fajci tehotnej alergicke v byte je proste hovado... nie je zly clovek??? Rozum ma? Nech ide na balkon! Ze jemu je zima wtf...