icon

Ako prinútiť susedu nevetraním zamedziť úniku tepla?

11. jan 2025

Prosim byvame v panelaku ako donútim susedu aby nedávala na vetrák okná medzi poschodím? Je zima. Unika nám teplo za nám z bytu zdá na chodbu. Vraj jej tam smrdi od susedov..byt mame obe v osobnom vlastníctve

Strana
z2
januska20
11. jan 2025

Napadli ma rôzne metódy, ale čo tak odmontovať kľučku?

oblaacik
11. jan 2025

Nie je nic horsie ako ked niekde smrdi a niekto mi zakaze otvorit okno. Ale skus sa s nou nejako dohodnut, ze ked tam smrdi, nech vyvetra na 15 minut a potom zavrie.

valikasikulova
11. jan 2025

Ja tiež keď cítim smrad na chodbe ze mi je na grc keď otvorím dvere tak otvorím okno aby sa vyvetralo, o pol hodku idem zavrieť... suseda zas vetra byt do vchodu takže všetky smrady idu dnu

misslilac13
11. jan 2025

Vetrať treba ale teraz v zime často a krátko

pribinak
11. jan 2025

No nijak. Je to vec dohody

pribinak
11. jan 2025

@januska20 to nemôžeš, nie je to výlučne tvoj majetok

autor
11. jan 2025

@januska20 juu to bolo dobre. Ale ci nejak sa to nejde stazovat . Niekde na bytove ide o vetracku zoberu mi to ze unika teplo? Od spodu pivnice asi vykuruju..
@pribinak :/
@misslilac13 domovnicke podnet asi nic ze

lia2929
11. jan 2025

U nas robi suseda presne to iste s tym istym aurgumentom akurat otvara od prveho po piate vsade 🙈 ani upozornenie nic nepomaha… povedala ze jej to mam pravnicky odvododnit a prestane… nie je to ta ista …?

autor
11. jan 2025

@lia2929 nie neviem my sme v nr

autor
11. jan 2025

Toto je len jedno poschodie dve okna hore a dole

pietra
11. jan 2025

podľa mňa nič nezmôžeš. Skús sa len inak nastaviť, lebo hnevanie sa ti nepomôže. Jednoducho to okno chodievaj pravidelne zatvárať.

autor
11. jan 2025

@pietra asi ano :/ len ma napadlo dat to spravcovy bytovky ci to nepojde za to teplo v lete nevadi ani na jar

nikaeli
11. jan 2025

A čo s tým urobí správca? zakáže jej to on? či tam pošle policajnú hliadku? u nás je to to isté. My bývame na prízemí, máme stále zimu. Od druhého poschodia všetky vetračky otvorené každý jeden deň 🥴 manžel ich chodí pravidelne zatvárať. Niekoľkokrát sme susedom vysvetľovali, že sú spoločné priestory vykurované a takto nám uniká teplo, za ktoré platíme. Potom sú pri vyúčtovaní šokovaní, keď sú nedoplatky 🤷🏻‍♀️

autor
11. jan 2025

@nikaeli a jej sa asi neda dohodit naplasit ze ona to zaplati vsak.

pietra
11. jan 2025

Skúsiť osloviť správcu môžeš, on jej dá vedieť, že prišiel takýto podnet. Ale ak neakceptovala tvoj dohovor, pochybujem, že zareaguje na správcu. Lebo vetrať jej nemôže zakázať nikto. A skôr je predpoklad, že bude na teba ešte nahnevaná a bude robiť naprieky. Takže sa len obrniť trpezlivosťou, okno chodiť zatvárať a len prípadne susede dokolečka vysvetľovať, prečo nie je vhodné vetrať nonstop.
Naši susedia si nechávajú topánky vonku a teda občas susedove topánky príšerne páchnu. Suseda tam dala osviežovač vzduchu. Tak skús prípadne takéto niečo, ak dôvod nonstop vetrania má byť smrad od susedov.

domkakvet
11. jan 2025

Zaizolovat dvere.

nikaeli
11. jan 2025

Ide o spoločné priestory, ktoré platia všetci. Ako chceš vyrátať jej čiastku za vyvetrané teplo? neurobíš s tým nič. Naozaj nie. My sme to riešili na schôdzi, vysvetľovali, prosili, lepili plagátiky na okná. Sama som citlivá na smrad. Vyvetrám, zavriem. Veď ani doma nemám otvorené okno celý deň 🤷🏻‍♀️ ľudia sú bezohľadní a sebeckí. Ak je raz niekto paskuda, nepomôžeš si..

rachel36a
11. jan 2025

Nijako...aj u nas tak...sto krát za tyzden ho idem zavrieť a ona ho zas otvori

kavasmliekom
11. jan 2025

Ona otvorí, že ty choď zatvoriť

balerina2025
11. jan 2025

tak ked je smrad, ma sa vetrat. alebo nech si ta, co ma doma smrad, viac vetra.

rejka7
11. jan 2025

No, keď jej raz smrdí, tak smrdí, s tým sa nedá nič robiť. Lebo aj u nás zápach na chodbe strašný je a pozatvarané okná, keď som bola tehotná, veruže som sa raz vyvracala, keď som čakala na výťah z toho smradu.
Keby mne niekto zakazoval vetrať na chodbe, poviem mu toľko, že v zmysle Občianskeho zákonníka, sa má sused správať tak, aby druhého suseda nad mieru neobťažoval neprimeraným pachom, smradom, popolčekom...., je to presne v zákone napísané . Ak by situácia gradovala, môže suseda čo jej smrdí až na súd v civilnom konaní podať občiansko právnu žalobu z uvedeného dôvodu, k čomu pravdepodobne nedôjde, no a druhý sused môže počítať koľko škody mu spôsobila vetraním, ale žiadne z brucha výpočty, riadne odôvodniť o koľko musel viac zaplatiť z dôvodu jej vetrania, resp. dokázať príčinnú súvislosť medzi jeho stratou vo výdavkoch na bývanie a jej vetraním 😁, no žiadna sranda👍. Celkovo je to zapeklita záležitosť.

0silvia0
11. jan 2025

Nalep na okno/okna odkaz, ze vetrat treba v zimnych mesiacoch kratkodobo z dovodu uniku tepla, ktore platia vsetci najomnici (setrenie zdrojov)

ramzesa
11. jan 2025

@rejka7 nikde nie je napísané, že od autorky ide smrad. Ak teda nejde od nej, tak prečo by ju dávala na súd? Ozaj ma veľmi zaujíma, ako by ona dostala pokutu 😅. A už vidím, ako by sa toto riešilo kvôli smradu napr. z varenia alebo neviem čoho, keď smrad od fajčiarov nikto nerieši. 😬

@autorka u nás sa také rieši na schôdzke. Na chodbe síce okná nemáme, ale boli susedia, ktorí v zime nechali pomaly celý deň otvorené okno v byte. A áno, riešilo sa to. Pretože to teplo je naše spoločné.

tilly
11. jan 2025

Vysvetli jej, že tým, že otvorí vetracku, nič nevyrieši. Nech otvorí dokorán na 5 minút. Tak sa vetra

sisa0818
11. jan 2025

A čo povedať susedovi ktorý si zapali cigaretu pred dvermsi bytu a ide tak dole po schodoch ? A ja idem potom s 2 malými deťmi tadiaľ .. vtedy otvorím dokorán a je mi jedno či je aj -10

valikasikulova
11. jan 2025

@sisa0818 no asi tak hovädo hnusne...fajčiť na chodbe ...nestačí ze cez stúpačky to lezie do záchoda a kúpeľne a človek pri umývani zubov sa cíti ako v poslednej cenovej stoke pajzli zafajcenom

rejka7
11. jan 2025

@ramzesa veď jasné od autorky neide smrad, to bola modelová právna situácia, v praxi ťažko dokazovatelna, hypotetická, ale nie vylúčená, však ľudia sú rôzni, súdia sa za aj banalnejšie veci. Preto sú čakačky na súdoch mesiace a až roky pokiaľ sa rozhodne, na druhej strane, od toho sú tu tie súdy, aby aj tieto veci riešili. Ak by sme brali hypoteticky, že autorka by bola vo veci odporcom, súdom by pravdepodobne nebolo rozhodnuté o peňažnom treste, alebo ako to ty nazývaš pokutou, ale by bolo súdom nariadené zdržať sa protiprávneho konania, teda " nesmradit" a keby nerešpektovala rozhodnutie súdu, tak by nasledovali iné sankcie, aké rozhodne súd. Všetko samozrejme hypoteticky.

ramzesa
11. jan 2025

@sisa0818 no, ako také papagáje sme tej našej susede furt vysvetľovali. U nás ani okná na chodbe nie sú. Tak sa to ťahalo celým schodiskom až hore. Už dlhšie som ju nestretla, tak netuším, že ako sa to nakoniec skončilo. Ale roky tak chodila fajčiť na chodbu 😡.

balerina2025
11. jan 2025

@valikasikulova toto nespominaj, mali sme doma normalne dym ako v poslednej putyke. :(

autor
11. jan 2025

@sisa0818 spravne.

Strana
z2