Ako prostredie a rodina ovplyvňujú budúcnosť detí?
Taká otázka do pléna, ako podľa vás ovplyvňuje prostredie, rodina v ktorom dieťa vyrastie, jeho budúcnosť?
Manželov syn čo má ex sa vôbec nesnaží niekam posunúť, aj keď sa jeho rodičia rozviedli, aj tak mal svoje miesto u oboch rodičov. Ledva dokončil strednú školu, neprijali ho na vš, potom už ani neskúšal. Zostal bývať s nami doma a mal iba občasné brigády. Vlani mal manžel nehodu, zomrel. Chlapec sa dušoval že mi pomôže s mladšími súrodencami a bude prispievať na domácnosť ale žiaden zázrak sa nekoná.
Švagor pred pár rokmi iba náhodou zistil, že má nemanželské dieťa z mladosti. Chlapec bol dlho v detskom domove, potom v náhradnej starostlivosti, stále utekal od nich, bol radšej na ulici ako u tej rodiny. Švagor sa ho ujal, zaplatil mu doučovanie, bez problémov zmaturoval, študoval na univerzite, po celý čas pracoval v odbore. Teraz pracuje v zahraničí v zahraničí, je ženatý majú synčeka.
Len uvažujem ako ďalej...
Tak je to určite aj o chcení. Chlapec, ktorý bol v domove nezažil pocit rodiny, nebol obklopený materiálnymi vecami, pravdepodobne na vlastné oči videl všakovaké prípady detí/dospelých a to pre neho môže byť hnacím motorom, že chce pre seba a teraz teda už aj pre rodinu lepšie.
A naopak, chlapec, ktorý je u vás mal všetko a aj po rozvode rodičov sa mu dostávalo dostatok pozornosti a všetkého, čo chcel. Pravdepodobne otec aj mama robili isté ústupky, ktorými chceli vykompenzovať rozvod a povolili mu viac, než mali. Je pohodlný, vo svojom komforte a z toho sa veruže ťažko vylieza. Tam by trebalo jeden veľký rozhovor s tebou aj s chlapcovou mamou o tom, ako ďalej, pretože on sám sa zrejme pohnúť neplánuje.
To su podla mna veci, na ktore nepozname a ani nikdy nebudeme poznat vsetky odpovede a vstupuje do toho tisic roznych faktorov. A aj tak to budu vzdy len nase dohady. Vsade mas take ukazky ludi - deti ktore boli zo super pomerov, vedeni uzasnymi rodicmi, a otocili sa, ze nikto nechape. A naopak decka z hroznych pomerov, ktore sa dokazali udrzat a mali vytlak a su z nich super ludia. To je podla mna na filozoficke eseje, pretoze zivot tieto situacie prinasa uplne pravidelne.
No a ten chlapec Ti byva doma? Aky je stary? Tak bud praca a riadne fungovanie v systeme, ktory sa vola rodina, alebo... 🤷
@colsami má 27. Doma ako doma po manželovej smrti dedili byt jeho aj naše spoločné deti. S manželovou exkou nie som v kontakte, býva niekde na dedine, od vtedy je už ďalší krát rozvedená. Silou mo
Asi budem hnusná, ale kde ma chlapec matku? Prečo nebol u nej? Podľa mna po smrti manžela máš toho dost aj s vašimi ešte malymi detmi, že všetko ťaháš teraz sama a ešte s prepáčením sa staráš o povalača. Ak som to dobre pochopila je to nevlastný syn, zvyknuty na komfort a že nikdy nič nemusel, toho času už dospelý a ani sa nemieni zamestnať?
Silou mocou nám chcela prekaziť, pokaziť svadbu . Rozhovor bolo pár aj kým manžel žil aj nedávno.
No tak teraz citam že chlapec ma 27? Hnala by som ho z domu a nech sq začne o seba starať sám. Skoro 30rocny chlap už ma mat predstavu o zázemí rodine a pracovne návyky, ja že sa tu bavíme o 18+- ročnom chlapcovi, ale toto je uz stary mládenec, navyše lenivý
Takze je to aj jeho dom, ak dobre rozumiem? Nemozes mu ponuknut ze vyplatite jeho podiel?
@kristinka92 býva na nejakej dedine asi 150 km od nás, a chlapcovi patrí %z bytu
@colsami nie dom byt. Na to treba dvoch., žial takto mu to vyhovuje
Ak máš financie alebo aspoň plat na hypo, tak jedine vyplatiť jeho podiel, tým pádom by ste nemuseli odísť z bytu kde sú deti zvyknuté. Ak sa inak nedá tak predať a ist s detmi do menšieho. Skôr či neskôr bude chcieť svoj podiel.
Ale to už ako ok dopadne sa teba veľmi netýka. Chápem že máš k nemu citovú väzbu za tie roky, veď stretávať, písať si môžete, ale on je už dávno dospelý a zodpovedný sám za seba. A ak to dlhe roky bolo jeho vlastnej matke jedno…už s tým nikto nič nespraví
Ja ti neviem, vyrastali sme s bratom spolu, vychovavala nas jedna matka, vychovavala nas rovnako - on bol mladistvy delikvent, neskor aj vo vazeni a ja som niekde uplne inde, tak ako ovplyvnuje?
@petamich Tak ako pri vsetkom aj v tomto prípade- niečo je genetika, niečo vplyv prostredia a okolia
@kristinka92 suhlasim, ani rovnaka vychova, rovnake prostredie, v ktorom clovek vyrasta negarantuje, ze obe deti (alebo aj viacere) budu rovnake, este velmi vela faktorov tam vstupuje 🙂 len to som tym chcela povedat
@kristinka92 momentálne to nehrozí mám dvojročného a päťročného doma. Do práce som sa síce vrátila ale krátko na to znižovali stavy. Momentálne nemám prácu na neurčito, ani neviem či tu zostať do konca skúšobnej doby.
@colsami absolútne súhlasím. Poznám x prípadov...
1. 4 súrodenci, rodičia total alkoholici, domáce násilie, týrané deti= rozdelené do DD, 2 a 2 deti v iných okresoch.. 1- žena absolútne nepoužiteľná do života, psychiatrická pacientka... 2- žena VŠ, úplne odstrihnutá od biologickej rodiny, super žena, matka, šťastný život... 3- muž 2 ročná učňovka, predieral sa životom od mlada, fušky, brigády. Svojou naivitou dosť doplácal na zlých ľudí, aj finančne. Oženil sa, remeslom podniká, bývajú v krásnom dome, lokalite, cestujú, netrú biedu. Deti nikdy nechcel, tak ho detstvo poznačilo. Fajn chlap, váži si manželku a dobré medziľudské vzťahy. Na hrob rodičom nechodí a nemá pekné slovo... 4-žena- jediná z nich šla do adopcie, nikdy ich nevyhľadala. Mala šťastie na rodinu, a dobrý život.
2. 4 súrodenci, polosiroty, matka total alkoholička, agresívna, hlad, bieda... Ako deti ju pomočenú dvíhali spred bytovky, "kradli" peniaze a schovávali pod kobercom, aby mali čo jesť... 1- muž, total alkoholik, vo väzení, stratený prípad..2- 3- muži, súkromne podnikajú, nepijú, nefajčia, ukážkoví otcovia, manželia... 4- žena, ušla čo najďalej zo SR, dobre sa vydala, má fajn život..
2. Mnohé iné rodiny-finančne zabezpečené, krúžjy, športy, časové aj finančné možnosti... Deti závislé na drogách, alkoholici, trouble maker, zúfalci... Vlastná rodina ich zavrhla...
Osobne si myslím, že záleží aj od genetiky, mentálnej výbavy detí, súvislostiach cháoania, charakteru, povahy a správny výber života v hesle- Nechcem žiť ako moji rodičia. (hlavne v tých patologických rodinách) A vtedy je to veľký úspech. Ináč prúser!
Nie nadarmo sa hovorí, že s kým si, taký si a od toho, koho máš pri sebe veľa závisí… Veľmi tá ovplyvnuje prostredie, v ktorom vyrastas a akého partnera si najdes. Ja som z rodiny vs vzdelaných (VS profesorov), raz mi povedala mama, že nie je dôvod, aby som si skolu nespravila aj ja - to bola moja cesta (vs som si spravila, dokonca dve, rovnako môj súrodenec, teraz si ide robit druhu). Manzel nemal ani maturitu, lebo síce mal nadpriemerne IQ (biologicky otec, s ktorým nevyrastal, bol vystudovany - medicínsky odbor, mama chodila na najlepšie gymnazium v Bratislave, VS pred skončením vzdala, cely zivot sa len tak pretmolila, poriadne nerobila. Muž nebol teda vedený k vzdelaniu a k riadenému spôsobu zivota. Pri mne si maturitu spravil a študuje VS. Keby mal mojich rodicov, veľa by toho v zivote dokazal, lebo má vyššie inteligencne predpoklady ako ja. Ale to nie je jediný priklad. Všetci spoluziaci zo ZŠ (to je taká najrelevantnejsia vzorka, lebo to nebola výberová skola, dostudovali a prebili sa zivotom tak, z akého prostredia pochádzali). Ani jeden sa nenasiel na stretavke, ktorý by si nespravil VŠ a jeho obaja rodičia mali VS a zase naopak). Práve takí, ktori pochádzali od jednorodicov, či z nizsej vrstvy sa zle učili a nie všetci skončili s maturitou. Proste ani jeden výrazne nezahviezdil najmä z tých, ktori pochádzali z tej nizsej sociálno-ekonomickéj vrstvy. Viem, že môj príspevok kladie do popredia najmä parameter vzdelania, ale je to jeden z ukazovateľov prístupu k zivotu a rozvoju (ako povedal J.A. Komenský - ak sa človek má stat človekom, musí sa vzdelávať). Väčšinou ti, ktori vyštudujú VŠ, vynaložili nejaké úsilie, prejavili zodpovednosť, snahu pracovať na sebe a potom aj prebieha ich zivot, že si najdu stabilnu prácu, väčšinou neskončia na hranici chudoby (ak nenastane nepredvídateľná situácia ako závislosť, zhoršenie zdravotného stavu, …). Sú aj priebojní jedinci, ktori sa presadia bez VS, či zo zlého prostredia, ale je to skôr svetla výnimka a dotyčný musel fakt chcieť.
Ak si manzelov syn nespravil skolu, “nic z neho nie je”, je chyba aj na vasej strane. Ako ste ho k zivotu viedli. Evidentne to nebolo k prílišnej zodpovednosti. Lebo ak by nastala taká situácia v našej rodine, zobrala by som si aj dve prace, aby som pomohla finančne.
Skôr je to o povahe človeka,stáva sa,že talent zaspí na vavrínoch a iný si všetko vydrieť.Rovnako je to aj s prostredím,môže sa stať,že deti dobre situovaných majú všetko na tácke,aké bez ich pomoci by ani do autobusu nevedeli nastúpiť.A naopak ľudia zo zlých podmienok sa dokážu vypracovať,lebo vedia,že pre svoje deti chcú iný život,ako museli zažívať.Takze prostredie má vplyv do určitej miery,potom je tu povaha,charakter,vízie ambície..a tisíc iných faktorov.
@tramtada31 na mojej? Veď keď som ho spoznala mal skoro 18. Prepáčte ale vychovávať 18 ročného chlapca čo má oboch rodičov
Autorka na Vašej - ako celej rodiny (bio rodicov), keby bol tlačený k zodpovednosti, nesprával by sa dnes takto.
No to máš celkom blbé, lebo vyhodiť ho nemôžeš. A pracuje aspoň teraz?.
@tramtada31 keď manžel pritvrdil tak sa chlapec sťažoval a exka robila cirkus, ale to je na dlho. Pracuje u nás na rohu vo večierke ale iba na dohodu
Ono je to velmi ťažké...myslim si ze aj deti ktore maju ťažký zivot, aj deti ktore maju vsetko musis byt ucene nejakym cielom, proste mat ich a bojovat za ne. Bez toho to neide. Muzov bratranec mal vzdy všetko, ale po smrti otca sa uz nepostavil na nohy...vsade mu dlzia, vsade on dlží, dom po otcovi v exekucii a mamina s nim este v tom dome ziju...cize kam odtiaľ pojdu, netuším

No uz je asi neskoro dat ho do domova 😅