Ako reagovať, keď kamarátka chce vedieť váš ročný príjem?
Mám kamarátku, s ktorou sa viem dobre porozprávať, ale nehovoríme si úplne všetko. Zvykneme spolu riešiť rôzne témy od vzťahov, cez prácu po oblečenie. Teraz ide meniť prácu a som sa pýtala aké má ponuky, čo sa jej pozdáva a podobne. Ona vie cca koľko zarábam, povedala som približne pretože mávame od odmeny, nadčasy atd.. Viem približne koľko aj ona. Neviem, či som precitlivelá ale celkom ma zarazilo keď sa ma spýtala, či jej budem vedieť aj svoj ročný príjem, aby mala prehľad koľko mi to presne vychádza na mesiac, že ona si to vypočíta.. Vtedy som zmenila tému ale neviem čo si mám o tom myslieť. Pre mňa sú takéto veci dosť osobné.. Zarábam menej ako ona, keďže je čašníčka a máva dosť vysoké tringelty ale mňa moja práca baví a mám aj dobré pracovné podmienky.
Čo si o tom myslieť? Čo by ste takému človeku povedali vy?
Ak hľadá prácu v podobnej oblasti, tak ju to asi môže zaujímať... ak by som nechcela povedať, povedala by som buď že neviem, že som to nikdy takto neprepočítavala (ja napríklad naozaj neviem, musela by som počítať 😅) alebo úplne narovinu, že veď približne vie a nemusí presne, nech sa nehnevá, ale je to pre mňa osobná informácia.. ale nebrala by som to nijak osobne, ani negatívne, proste sa spýtala, možno trošku osobnejšiu otázku, ale jednoducho odpoviem a zdieľam koľko a čo uznám za vhodné...
Nevidim najmensi dovod rozpravat kamaratom a kamaratkam, kolko zarabam. Ani doma o tom nehovorim. Ju to nema co zaujimat. A mozno je na case prehodnotit to, co vsetko budes kamaratkam hovorit a kedy.
Ja nechápem načo jej je info, aký čistý príjem mas TY mesacne, wtf?? To chce ísť robiť financne poradenstvo a hneď ti ponúknuť investovanie ci ako?
Mne ozaj nejak uniká pointa... Ty vieš uplne presne hej mesačný čistý príjem od do s tringeltami. Aj ti povie, ci si ich prerozdeli aby mala teda každý mesiac ten príjem rovnaky?
Je ju do toho fakt ho....
Ak by sa zaujimala o podobnu pracu, tak by som to este pochopila ale aj tak by som jej povedala plus minus autobus 🤷♀️ ani moj muz nevie presnu sumu, kolko zarabam nieto kamaratka 😵💫
Nepovedala by som, toboz nie ak takto okato vyzveda. Na nic dobre to nebude. A do buducna by som si davala pozor aby som nedavala ziadne indicie k platu.
S kamarátmi absolútne detailne hovorím o mzde a naopak.
Viem kto koľko má na zmluve, akým spôsobom majú počítané odmeny a rovnako všetko zdieľam aj ja. Nevidím na tom nič osobne a beriem to tak ze zdieľaním týchto informácií si pomáhame a nikto nás na pohovore v budúcnosti neokasle.
Par kamarátov vďaka tomu zmenilo prácu lebo zistili ze zarábajú malo aj keď robía niečo iné.
Pridávam sa k @misanthropicdann . Nevidím najmenší dôvod prečo kamarátke nepovedať svoju mzdu. V partii je nás 10 (rovnaká profesia v rôznych kútoch ČR a ST) a bežne sa rozprávame o tom, aké máme platy a akým spôsobom nastavené odmeny. Kto nechce povedať presne, povie orientačne od-do
Normálne by som jej povedala, nechápem čo je tu k riešeniu.
Nepovedala by som a ani by som mzdu s nikym neriesila. Mam v okoli osoby ktore si radi robia zavery ze…iba tolko zarobi a ide na taku drahu dovolenku? ….alebo ze ved nema hypoteku preco ma take stare auto? …len same povrche kecy ktore mne osobne vadia ich aj pocuvat.
No ak zarabas menej, mozes sa citit trapne, ale tak nemala by si mat s tým problem jej povedat. Určite preberate aj citlivejšie témy ako bodycount, zdravotne problemy,…
Ja s tym problem nemam. Uz som sa bavila s kamoskami kto co zaraba, ake odmeny mame, sama viem ze kolko priemerne so vsetkym na mesiac zarabam a dobrej kamoske mi to nevadi povedat. Mohla si sa jej opytat ci chce byt tvoja kolegyna ze sa pyta 🙂 asi len sondovala v akych profesiach sa co zaraba co je normalne kedze chce menit pracu
Píšeš že vie približne kolko zarábaš a ty tiež. Tak to už nie je jedno? Keď už sa o tom bavíte a rozoberáte to. Či približne znamená že cez 1000/mes., a reálne to je 4500? 😁
Otázka na príjem, ak sa stretneš s niekým novým v spoločnosti, je v našich končinách prejav neslušnosti. V tomto prípade je to ale len o vašej dohode a spôsobe komunikácie. Inak napríklad v Amerike je to úplne normálne. Dokonca sa s tým radi pochvália.
Kľudne poviem kamarátke presný príjem, nevidím na tom nič zvlast osobné ani utajeniahodne. Ale zase vôbec nebudem hovoriť o plate s ľuďmi, ktorý by na oplátku hneď vedeli, čo a ako si mám rozdeliť a na čo ho použiť. Alebo že mám priveľa 🙄
Normálne mi to príde,odpovedala by som.Nevidim dôvod prečo nie.
@tramtada31 No o platoch sa nemá len tak rozprávať.
Ako uz spominal kolega - je velmi dolezite bavit sa o platoch a nerobit z toho tabu. Iba tak sa dosiahne realny tlak na zvysovanie miezd v hospodarstve..... Ja napr. viem, kolko presne maju kolegovia v praci. Ked je niekomu pridane, tiez si to navzajom povieme. Vytvara nam to ovela lepsiou vychodiskovu poziciu ohladne vyjednavania svojho vlastneho platu..... Rozumej - ak mam 2200gross a kolega s uplbne rovnakym performance berie za to iste 3000, dava mi to sebavedomie vyjednavat o svojom plate. (Ako argument to samozrejme nepouzivam, "hentan ma viac, chcem aj ja" je to neprofesionalne). Viem vsak zhruba, kde sa mozem cca pohybovat a mozem na firmu zatlacit.
Cize este raz na vas vsetkych apelujem - hovorte o svojich platoch.
@123_monika prečo nie?
A na co si to potrebuje vyratat kolko presne mas mesacne? :D to je take zvlastne. Ale teda ten pojem "rocny prijem" je taky asi najpresnejsi ak sa bavime o roku dozadu (cize "historicky udaj"), dopredu.. je to len taky odhad, o nic viac to cloveku neda ako mesacna mzda+odmeny.
@zelenina1 Tu su na toto dva pohlady, robila som s oboma a v tymoch, kde bolo zakazane to riesit, aj takych kde to bolo transparentne. V tymoch kde odmeny boli spolocne a delili sa spravodlivo, aj takych kde bol odmenovany podla vykonu aj pristupu jednotlivec a aj mix tychto dvoch. A nie je jedine pravidlo na to. Ty a kolega mozete mat inu cenu pre zamestnavatela, iny pristup.. v momente ako sa zacnu robit natahovacky aporovnavacky kto ma kolko, moze nastat kopa scenarov (s vplyvom na ten tym)... su ludia, ktori zmenia pracu, su taki co budu pytat viac, bez objektivneho poznania toho "robime rovnaku vec", ale aj taki, cobudu pracu sabotovat a bojkotovat. A budu sa viest s kolektivom len a znizovat vykon. A este dalsi, a ten je velmi oblubeny, ze zacnu sa medzi sebou "sikanovat" a intrigovat zamestnanci.SO vsetkym tymto treba ratat... Cize ja nevidim dovod v tom,a by ludia si pasky porovnavali, na druhej strane ano, malo by sa vediet a bavit o tom, ze ktora pozicia ma cca plat od-do... aby clovek vedel co pytat. Ale nie ze, Betka mala za pracu tento mesiac 1500EUR ale Zuzka vedla 1800EUR...
@simca06022011 Ano, hovorit o plate je obvykle zakazane (byva to zmienene aj v pracovnej zmluve). Je to zakazane prave kvoli tomu, ze zo zdielania tejto informacie profituju iba zamestnanci a zamestnavatel na tom trati.....
Velmi dobre si pamatam, aky odpor u zamestnavatelov vyvolal zakon, ked museli zacat uvadzat minimalnu ponukanu mzdu. Nepredstavitelne. Teraz ti to uz pride uplne normalne 🙂 Rovnake je to aj s tabuizovanim platu - cim viac sa o tom budeme rozpravat, tym normalnejsie to bude. Vytvori to problemy v kolektive? 🙂 Ale prosim ta. Tie problemy tu uz davno existuju - ked niekde robis dlhsie, skor ci neskor sa aspon orientacne dozvies, kolko maju kolegovia. Ak vytvaras rovnako kvalitny output ako kolegovia co su lepsie zaplateni - mozes dat pokojne sefovi ultimatum v style - bud viac penazi - alebo nizsia kvalita outputu. To by si nedokazala, keby nemas vedomost o platoch kolegov.
@zelenina1 ja pracujem pre viac firiem a ziadny odpor to nevyvolalo u ziadneho, tak neviem.. rovnako ani som nikdy nevidela, aby sa to pisalo do zmluv, ale tiez som iste nevidela vsetko este, o roznych pikoskach som pocula 🙂 (aj ked myslim, ze ludia ako ja a starsi, to brali automaticky tak, ze o platoch sa nehovori len tak s kde kym)... je o mnoho pravdepodobnejsie, ze zacnu problemy ako som napisala v kolektive a to je problem. Pre zamestnacov mozno nie, ale pre zamestnavatela ano. A viac nemusim k tomu pisat, mam na to xy prikladov a kopu skusenosti.
IUrcite su oblasti, kde je to pozitivne (ale tam kde sa ludia zdierali, deje sa to nadalej, kopa udi nema ani riadne pomery, robia kadejako za peniaze na ruku atd... a nezmenilo sa na tom nic za desatrocia, ani zmenami zakonov), ale su aj negativne dopady takychto "otvorenych" diskusii o mzde. Vela pozicii, nema jasne definovany "output" ak nejde o nejaku vyrobu, kde to vie zhodnotit. Vstupuju tam rozne premenne. Tak treba aj na to mysliet.
Teraz si vezmi, ze si na mieste cloveka, co maka pre firmu a ma vyssi plat ako kolegovia, a zacnu sa na teba dotahovat za to:D tak to by ti bolo prijemne.. a pre klud na firme, dostanete vsetci rovnako (mozno menej, aby to vyslo financne), napriek tomu, ze vies ze robis viac, lepsie ako kolegovia a zasluzis si viac. Ale ostatni poukazuju, ze ved robia rovnako ako ty.
Nie je problem riesit s nou vztahy, ale plat je priliz osobny? 😄😄😄
@simca06022011 Nech na moj plat poukazuje ktokolvek, nemam s tym problem. Chvala bohu nezijeme v rovnostarskej spolocnosti a za svoj plat si zodpovedame len my sami. Co si vyjedname, to mame. Vstupuje do toho miliarda faktorov, od skillu az po nacasovanie, kedy o plate vyjednavas, resp. s kym. Vedomost o platoch inych vo mne nevyvolava krivdu, prijmam to cisto ako fakt, ktory potom mozem zohladnit pri planovani svojej vlastnej buducnosti..... Ja naozaj nemozem za to, ze ostatni to tak nemaju, citia sa ukrivdene a potom "kuju pikle" 🙂 Najvacsi problem je totiz prijat fakt, ze o svojom plate rozhodujes sama. Nepaci sa ti - treba urobit dolezite rozhodnutie, vzdelavat sa, menit zamestnavatela - to su silne diskomfortne situacie a ludom sa do toho nechce. Radsej budu citit krivdu.
@zelenina1 ale ano, to je v poriadku. Su ludia, co to proste beru s nadhladom ako ty, ako ja. neriesim ci tento mesiac dostane skladnik vyssi plat ako ja alebo nie.. Ale su kolektivy kde je to problem. No.. len to som k tomu chcela. A ak si nezazila co je to taka zvada v kuríne ohladom odmien, a nasledne "vztahy" tam, tak naozaj si to nevies predstavit :D a v dnesnej dobe, pohoda na pracovisku je velmi cenena vec, odraza sa to napr. ak smerom ku zakaznikom...
Cize ano, hovorte si o mzdach, aj pasky si pre mna za mna aj pozicajte medzi sebou, ale treba byt pripraveny, ze nie vsade je to ok... a nemusi to skoncit dobre. U nas ked prisla zvada medzi ludmi (nie kvoli platu), tak dostali vypoved traja ludia naraz :DD proste ja chcem mat klud a nie som sudca, ani rozhodca. Pre mna je napr. moja praca viac, ako len 8-16 to tam odsediet a aj atmosfera tam bude ako doma.
Vela ludi si neuvedomuje, ze casto ten plat naozaj zalezi na ich vykone a vzdelavani sa, alebo aj zmene prace - ci kvoli mzde, alebo ich ta praca proste nebavi, preto nenapreduju.
@zelenina1 zamestnavatel ti nemôže zakázať hovoriť o plate. Ani do zmluvy to nemôže dať, resp môže a nemá to žiaden dopad.
@misanthropicdann Moje posledne 2 pracovne zmluvy v korporate to mali. Bolo tam nieco v zmysle, ze udaj o mzde je doverny a nesmies ho nikomu poskytnut.
@zelenina1 praveze firma uz nesmie zakotvit sankciu v zmluve ze nezmies hovorit o plate. Uz je to zakazane zakazovat toto hovorit
@zelenina1 bolo to mozne donedavna, ale uz je to zakazane davat do zmluvy
No, neviem.., ale ja mám pocit, že autorka, ktorá to tu zverejnila anonymne chce iba rozdúchať vášne na MK 😁
Ale však, na SK sa vadia politici, na svete taky-tak...treba si čo najviac znepríjemniť život ...
Kam spejeme ako ľudstvo? Fakt iba asi do záhuby 😥

1. Nevidím dôvod, prečo by som mala kamarátke hovoriť, koľko presne zarábam a aké mám odmeny. Máme zaujímavejšie témy na rozhovor.
2. Ak ste také dobré kamarátky,tak sa jej normálne opýtaj,na čo to potrebuje vedieť, či chce ísť pracovať do rovnakej oblasti alebo čo?