icon

Ako reagovať na nečakajú žiadosť vzdialenej príbuznej?

3. sep 2025

Príjemný večer prajem,
ozvala sa mi istá osoba, vzdialená príbuzná. Táto osoba mi nikdy nikdy nezavolala ako sa mám, keď prišla do nášho mesta, nikdy nedala vedieť. Udržiavali sme "gratulačný vzťah" na FB.
Zrazu mi zatelefonovala, že ona potrebuje zistiť jednu informáciu, nakoľko pracujem v úrade. Podotýkam, že pri telefonáte sa ani nespýtala, ako žijem ja. Zostala som zaskočená, s otázkou v mojom vnútri: "má ona chrbtovú kosť" ?
Nemienim jej nič zisťovať. Ak by ešte náhodou volala pre odpoveď, ako na ňu reagovať ? Aby som jej nastavila trošku zrkadlo.
Ďakujem

Strana
z3
anonym_e71484
3. sep 2025

Ja by som jej pomohla

autor
3. sep 2025
@anonym_e71484

Ja by som jej pomohla

@anonym_e71484 Z akého dôvodu ?

rozculena
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor máš v popise práce zisťovať nejaké informácie?

anonym_2d7f25
3. sep 2025

My máme zákaz lustrovať. Teda nesmieme pozerať iné ako pridele. Tak by som jej to vysvetlila. Nech sa nehnevá, ale bohužiaľ by si mohla prísť o prácu.

viestta
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor povedz, ze to nie je v tvojich kompetenciach, nech vyuzije infozakon a poziada o informaciu oficialne

pribinak
3. sep 2025

Ak jej nechceš pomôcť tak narovinu povedz: nemám k tomuto prístup, je to úplne mimo moju kompetenciu, nemám to ako zistiť

Ak je to niečo všeobecne, nech si dá všeobecnú žiadosť - prístup k informáciám

autor
3. sep 2025
@anonym_2d7f25

My máme zákaz lustrovať. Teda nesmieme pozerať iné ako pridele. Tak by som jej to vysvetlila. Nech sa nehnevá, ale bohužiaľ by si mohla prísť o prácu.

@rozculena
@viestta
@anonym_2d7f25 Nie dievčatá, nemám to v popise práce, jasné, že nie. A nechcem prísť v práci do problémov. Preto to 100 % robiť nebudem.

anonym_e71484
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nikdy nevies ci ju nebudes potrebovat. Potrebujes predstierany zaujem o tvoju osobu ked jej ocividne ide len o laskavost. Stoji ta za to zacinat zabo-mysie vojny v rodine?

O tom ci je to legalne/moralne v tvojej pozicii podavat dane informacie netusim a nehodnotim.

autor
3. sep 2025
@pribinak

Ak jej nechceš pomôcť tak narovinu povedz: nemám k tomuto prístup, je to úplne mimo moju kompetenciu, nemám to ako zistiť

Ak je to niečo všeobecne, nech si dá všeobecnú žiadosť - prístup k informáciám

@pribinak Aj toto, čo píšeš. Ale to, že inak ani nemá záujem o kontakt. My sme mali. A zrazu keď niečo potrebuje sa ozve. A takúto vec.

autor
3. sep 2025
@anonym_e71484

@anonym_autor nikdy nevies ci ju nebudes potrebovat. Potrebujes predstierany zaujem o tvoju osobu ked jej ocividne ide len o laskavost. Stoji ta za to zacinat zabo-mysie vojny v rodine?

O tom ci je to legalne/moralne v tvojej pozicii podavat dane informacie netusim a nehodnotim.

@anonym_e71484 Nechcem ju ohovárať. Ale ona nikomu v rodine nepomohla. Ani vlastnej sestre nie. A nieto ešte vzdialenej rodine.

viestta
3. sep 2025
@anonym_e71484

@anonym_e71484 preco osoba, ktora inac nema o pribuznu zaujem ziada aby jej spravila laskavost? Nepride ti to prinajmensom falosne?

pribinak
3. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak Aj toto, čo píšeš. Ale to, že inak ani nemá záujem o kontakt. My sme mali. A zrazu keď niečo potrebuje sa ozve. A takúto vec.

@anonym_autor veď jej povedz to čo si napísala: nemáš prístup, nechceš prísť do problémov, nedá sa to

Je to jasna a reálna odpoved

gladys_07
Autor odpoveď zmazal
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
olimuc
3. sep 2025

Nemas pristup odvolaj sa sa GDPR … a vysvetli, ze nemozes si dovolit kvoli nej stratit pracu, ona ta zivit nebude a zablokuj ju.

ruxandra
3. sep 2025
@anonym_e71484

@anonym_e71484 a ty si myslíš, ze niekto taky, kto sa ozve len pre to, ze nieco potrebuje, bude v budúcnosti nápomocný, ak bude nieco potrebovať autorka? 😀 dost o tom pochybujem..

anonym_1f6be1
3. sep 2025

Ja sa nese.riem s nikým tak ako sa nikto neserie so mnou.
Volala ti na tvoje súkromné číslo?Písala ti?......Nereagovať!!!
Ak ti volala do práce vybaviť ju tak isto ako hociktorého iného klienta.Ak to nieje v tvojej kompetencii ,povedať tak ako by si to povedala hoci komu cudziemu.

guiseppinka
3. sep 2025

Ak by to bolo v mojej kompetancii zistit to, tak by som to zistila. Proste by som ju brala ako klientku. To, ze sa neozyva, a? Tak si spomenula, lebo ta potrebuje. Je to vyuzivanie? Moze byt. Ja mam zasadu, ze ked viem/mozem pomoct, tak pomozem. Ked potrebujem pomoc ja, tak mi pomozu/poradia ini.

marca12
3. sep 2025

@anonym_autor No a? Ja naopak neznasam,ak mi niekto zavola a opyta sa ako sa mam a vzapati vychrli,ze odomna nieco chce. Tu zdvorilostnu otazku ako sa mas neznasam. Pokial by clovek normalne poprosil o pomoc,nemam problem vybavit,ak je to v mojich silach. Ak ta to tak obtazuje a si dotknuta,ze sa nezaujimalano teba,tak jej povedz,ze sa ti nepodarilo zistit.

autor
3. sep 2025
@marca12

@anonym_autor No a? Ja naopak neznasam,ak mi niekto zavola a opyta sa ako sa mam a vzapati vychrli,ze odomna nieco chce. Tu zdvorilostnu otazku ako sa mas neznasam. Pokial by clovek normalne poprosil o pomoc,nemam problem vybavit,ak je to v mojich silach. Ak ta to tak obtazuje a si dotknuta,ze sa nezaujimalano teba,tak jej povedz,ze sa ti nepodarilo zistit.

@marca12 Čítala si prosím zadanie celej témy, že ona nemala záujem byť v nejakom kontakte celý život ? Nie, len v daný moment.

vilma7
3. sep 2025

Súkromným osobám mimo pracovného času nesmieš poskytovať dané informácie. Ak to potrebuje zistiť nech zavolá tej a tej osobe.
Nechcem riskovať vyhadzov. Ťažké povedať???

anonym_58989e
3. sep 2025
@guiseppinka

Ak by to bolo v mojej kompetancii zistit to, tak by som to zistila. Proste by som ju brala ako klientku. To, ze sa neozyva, a? Tak si spomenula, lebo ta potrebuje. Je to vyuzivanie? Moze byt. Ja mam zasadu, ze ked viem/mozem pomoct, tak pomozem. Ked potrebujem pomoc ja, tak mi pomozu/poradia ini.

@guiseppinka gdpr ti asi veľa nehovorí? Či

viestta
3. sep 2025

@guiseppinka citala si toto? Skor ako si napisala

guiseppinka
3. sep 2025
@anonym_58989e

@guiseppinka gdpr ti asi veľa nehovorí? Či

@anonym_58989e samozrejme, ze mi hovori. Robim s tym dennodenne a len tak mimochodom, vsetci vieme, ze ako sa to uzasne dodrziava. Autorka nedefinuje nijako o aku informaciu ide. Len ze sa jedna o nejaku uradnu info. Ta moze byt vselijaka - od vseobecnej ako nieco funguje az po velkost topanok riaditela...

autor
3. sep 2025
@vilma7

Súkromným osobám mimo pracovného času nesmieš poskytovať dané informácie. Ak to potrebuje zistiť nech zavolá tej a tej osobe.
Nechcem riskovať vyhadzov. Ťažké povedať???

@vilma7 Ja som jej to aj takto povedala. Jej tá osoba, ktorá to vybavuje ževraj volala ( z inej pobočky).Ale tá moja príbuzná ona, že telefonickú odpoveď neakceptuje. A že úrady porušujú zákon, keď telefonujú klientom. Že ona si žiada písomné vyrozumenie. A ja mám zisťovať, ako moja kolegyňa na inej pobočke postupovala. A chce odo mňa, aby som "snorila" v databáze.
Ale ja takéto veci predsa robiť nebudem, a nebudem podrážať kolegov, aj keď sú z inej pobočky. Nakoľko podľa toho, čo mi príbuzná povedala usudzujem, že kolegovia konali bežným a správnym postupom. Len ona nevedela pochopiť, že skrátka ak na niečo zo zákona nemá nárok, nespľňa podmienky, tak bohužial je to tak. A zlí sú moji kolegovia, ktorí jej neodklepli niečo, na čo ozaj nárok nemá.

guiseppinka
3. sep 2025
@anonym_autor

@vilma7 Ja som jej to aj takto povedala. Jej tá osoba, ktorá to vybavuje ževraj volala ( z inej pobočky).Ale tá moja príbuzná ona, že telefonickú odpoveď neakceptuje. A že úrady porušujú zákon, keď telefonujú klientom. Že ona si žiada písomné vyrozumenie. A ja mám zisťovať, ako moja kolegyňa na inej pobočke postupovala. A chce odo mňa, aby som "snorila" v databáze.
Ale ja takéto veci predsa robiť nebudem, a nebudem podrážať kolegov, aj keď sú z inej pobočky. Nakoľko podľa toho, čo mi príbuzná povedala usudzujem, že kolegovia konali bežným a správnym postupom. Len ona nevedela pochopiť, že skrátka ak na niečo zo zákona nemá nárok, nespľňa podmienky, tak bohužial je to tak. A zlí sú moji kolegovia, ktorí jej neodklepli niečo, na čo ozaj nárok nemá.

@anonym_autor v tomto pripade by som ju zrusila, ze nech ai vyziada pisomne vyrozumenie z pobocky, ze ty nemas pristup do databazy inej pobocky a tvoja praca nie je robenie kontroly pracovnych postupov tcojich kolegov.

guiseppinka
3. sep 2025
@viestta

@guiseppinka citala si toto? Skor ako si napisala

@viestta autorka tam mala reakciu. Az do posledneho prispevku nespecifikovala poziadavku.. lebo je rozdiel napr pocitanie vysky nejakeho prispevku a podmienok na jeho ziskanie alebo poziadavka, aku autorka uz specifikovala...

anonym_58989e
3. sep 2025
@guiseppinka

@viestta autorka tam mala reakciu. Az do posledneho prispevku nespecifikovala poziadavku.. lebo je rozdiel napr pocitanie vysky nejakeho prispevku a podmienok na jeho ziskanie alebo poziadavka, aku autorka uz specifikovala...

@guiseppinka keby to bola nejaká úplne banalita tak snáď by nezakladala tému

eeffka
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pozri mne volali uz rozni pribuzni z 4kolena, mam zistit kam sa prestahoval zuzin muz s ktorym sa sesternica kona brata rozvadza,aby vedeli kde si na neho mozu pockat s frajerkou, dalej kolko dostal pieskoviskovej znamej muz preplatok na dani, dalej kedy mal presne exmanzel dovolwnky v juli, dalej mam okamzite zrusit zamestnancovi danovy bonus lebo on zije u frajerky... ako lapala som vzdy po dychu 🤣ludia su proste j@bnuti. Odpoved bola standardna, dane informacie neposkytujem, resp toto riesim vylucne s dotknutou osobou, vacsinou urazene polozili, a je klud.

tykat
4. sep 2025

@anonym_autor to akoze keby ti chodila osobne gratulovat a popytala sa v telefone ako sa mas tak by si jej to zistila a podala jej tuto informaciu? 🫤 No to snad nie.

Strana
z3