Ako reagovať na nevhodné poznámky kolegov?
Tak napríklad kolega včera mi povedal, že mi nesvedčia okuliare. Že nech sa nehnevám , ale je len úprimný. No ja ich nosím, keďže už nemôžem nosiť kontaktné šošovky, čo som mu samozrejme nevysvetľovala.
Čo zvyknete povedať v takýchto situáciách?
@ibatanecnica Neviem, či krásne, skôr smutné, že to nevieš inak
@morusha Ja som úprimne v šoku. Asi žijem v inom vesmíre.
@morusha smutné je, že si ľudia klamú a pretvarujú sa. To, že s niekým dokážeš normálne hovoriť o rôznych veciach, dokazuje tvoju vyspelosť
@egonsk ja sa teba pýtam, ze aku kritiku? Ake nazory druheho a aku schopnost to neprijimat? O com ty konkretne meles? Si predstav na seba, ze som tvoja kolegyna, pridem k tebe a poviem ti najskor o prepacenie a potom vysolim sama od seba, ze ti nepasuju okuliare. Nepasuje ti kosela. Nepasuje ti kravata. Nepasuje ti cokolvek. Aj si to myslim a predbieham udalosti; pozeral by si na mna ako puk, chcel sa ma cim skor zbavit a ponahlal sa prec. Predstav si, ze pride podriadeny za nadriadenym a s tym, aby sa mu prepacil najskor a potom nanho vysoli, ze mu nepristanu okuliare/topanky/kravata/..../.... . A veduci nejde s davom podla teba a neprijima kritiku, atd? Je nesebakritickym a daleko sa nedostane? Moze si toto obycajny zamestnanec dovolit ist povedat nadriadenemu alebo iba este viac podriadenemu a rovnorademu si moze dovolit otravovat svojim lepivym a dobiedzavym otvaranim papule? Ked to pride povedat obycajny robotnik svojmu majitelovi firmy, kde je zamestnany, ze mu nepristanu okuliare a tenisky/..../...., tak podla teba majitel firmy je nesebakriticky prijimat kritiku od druhych, daleko nezajde a nekraca v dave? Ten by ho vykopol, rehotal by sa z neho, splechol by mu sproste poznamky naspat alebo by sa aj opytal, ci chce vypoved. Aby takyto clovek, ktory pride oznamit jeho postrehy, co komu nepristane a co komu pristane mal sancu niekde nieco dokazat a mohol kracat s tym davom a bol nadalej sebakritickym, ale inde, co najdalej. Osobne hodnotim takyto oznam za detske sproste, hlupe, neinteligentne spravanie, ktore oznacujem za vyrusovanie osoby a na ktore sa ma pravo stazovat vo velkej miere dotycna osoba zamestnavatelovi, nakolko aj slovne napadanie na pracovisku je slovne napadanie a neriesenie pracovnych zálezitostí.
@ibatanecnica Vyspelosť sa podľa mňa prejavuje v tom, že nebudem zbytočne, nevhodne komentovať niečo, čo dotyčný nemá ako ovplyvniť( v tomto prípade " fakt" že okuliare sa nehodia), a akurát to môže ublížiť. Pracujem s dospelými ženami a vidím aké majú komplexy. Zjavne nie sú vyspelé a vyrovnané podľa teba.Ja to vídavam, a preto sa snažím na na to neupozorňovať, ale skôr vyzdvihnúť ich prednosti. To neznamená, že klamem a pretvarujem sa. Prečo takto paušalizuješ? Vždy sa dá niečo pochváliť, preto ešte nemusím byť za klamára.
Niekto si mýli úprimnosť s drzosťou, to by som asi aj povedala.. to sú fakt trápne komenty od kolegu.. 🙄
@ibatanecnica ja napríklad nemám potrebu niekomu kritizovať okuliare, ani šediny, tobôž nie človeku, ktorého poriadne nepoznám a nemám s ním bližší vzťah. Prečo si myslíš, že keďže to niektorí nerobia, tak automaticky druhá možnosť je ohováranie alebo pretvárka, respektíve nekomunikácia (ako píšeš v komentári pre morusha)? S blízkymi ľuďmi sa bavím o dôležitejších veciach, než to, kto ako vyzerá (jedine, že niekto vyslovene požiada o radu, či názor). A cudzích alebo iba takých známych mám natoľko v úcte, že nemám potrebu negatívne komentovať ich vzhľad.
Prvotne by ma asi sokovalo, ze sa k mojmu vzhladu v okuliaroch vyjadruje v podstate cudzi clovek 🙄...ale istotne by som sa nechapavo zasmiala s odpovedou, ze sice som sa na jeho nazor nepytala a nechapem, ze mal taku potrebu ho vyslovit ale "ooookkk" respektujem 😀, no ja som so sebou a s okuliarmi spokojna...Ale ty si mu tiez dobre povedala 😀. Dalej by som sa fakt nad tym nezamyslala. Ved vo svete sa deje tolko absurdnosti, ze takato hlupa "uprimnost" by ma fakt netrapila.
Treba takemu kolegovi odpovedat: - povedal si, ze sa ti nepacia moje okuliare, nevsimla som si moju otazku na tvoj nazor. ! ( pri opakovanom dobiedzani ho treba odkazat na veduceho, nech saxtam ide stazovat na tvoj zovnajsok).
@kassandra25 Evidentne ide o úprimnosť ako tu čítam 🙈 Ale nie, samozrejme že je to iba primitívnosť, mňa len zaujímalo ako to vnímajú ostatní, ale po odpovediach sa už nečudujem šikanám na školách a na pracovisku. Veľmi smutné.
@kassandra25 vidis, presne si opisala ako by sa choval clovek ako je zadavatelka a presne opacne by sa choval clovek, ktory nema problemy s inymi nazormi, kritikou, napadmi, proste komunikaciou. Odpoved reakcie vyspelych ludi na to co si opisala:
- opytal by som sa, co si myslis, ze by mi viac pasovalo a preco myslis, ze mi to nepasuje. Cize pokial to nemala byt urazka od teba, dal by som ti sancu sa vyjadrit aj obsirnejsie a zvazil by som, ci mas, alebo nemas pravdu. Neutekal by som od teba akoby si mala lepru, to ja nikdy nerobim.
- nadriadeny by mohol zostat zaskoceny, ale pokial nema IQ mrazeneho file, tak by sa opytal preco ho tak vnima a ci aj ini ludia vo firme ho tak vidia a vnimaju, nasledne by zhodnotil ci ide o osobny utok, pokus o zosmiesnenie, alebo uprimny pohlad a podla toho sa zariadil.
- vyraz otvaranie papule patri do nizsej cenovej skupiny ako niektori vravia, my slusnejsi mame usta a prejavujeme sa recou.
- majitel firmy rovnako ako nadriadeny dokaze prijat podnety, pokial ma trosku v hlave, lebo na rozdiel od zamestnanca vie, ze pre uspesnost svojho podnikania musi vediet prijimat napady, kritiku a pohlady a tie spravne vyhodnocovat a pokial mu to zamestnanec neprskne do oci primitivnym sposobom ale slusne, tak by sa nemal urazit. Zo svojej vlastnej skusenosti nemam s tym ani ja ani nikto s kym som kedykolvek spolupracoval problem.
Takze tvoj uzky jednostranny pohlad na to ako sa maju zachovat ludia je vzdialeny od toho, ako sa ludia zachovaju, ked to maju v hlave trosku zrovnane.
A mozno aj preto, ze som od ranneho detstva vyrastal v prostredi kde som sa bezne stretaval s ludmi vyssieho postavenia, tak viem ako dokazu ludia reagovat a nemal som s tym nikdy v zivote problem.
Áno, častokrát sa to ťahá od detstva, nevhodné poznámky k výzoru atď čo dieťa, dospievajúci ťažko nesie. A aj keď sa snaží byť nad vecou, vnútorne ho to to trápi. V dospelosti potom tieto zranenia pretrvávajú a práve nevhodné poznámky môžu jatriť staré rany. Niektorí ľudia týmito poznámkami vôbec nesledujú dobro človeka, ich zámer nie je konštruktívne poradiť ale apriori zraniť. Zároveň však na svoju osobu kritiku neznesú.
autorka - tak je, zjavne môžeš povedať druhému (pokojne aj cudziemu) že je škaredý, tučný, či vyziabnutý, alebo že sa strašne oblieka, čokoľvek, čo ti príde na jazyk, to je predsa len tvoj názor, kritika, ktorá ho má posunúť vpred, nemá byť vzťahovačný, mal by si z toho niečo odniesť, aby napredoval. A svoju aroganciu, neslušnosť a netaktnosť ospravedlníš tým, že to nazveš úprimnosť. Potom ešte daného človeka dorazíš, že má byť nad vecou a mal by názorovo dozrieť na tvoju úroveň.
@livuska124 Vieš čo? Nechcem. Nechcem byť taká, nechcem ľuďom ubližovať a ešte si to obhajovať tým, že som úprimná. Oni sami vedia, že je to hlúposť, že je to klamstvo. Takíto ľudia sú podľa môjho zlí, nešťastní a potrebujú do druhých kopať. A že sa niekto nevie baviť s kamarátkami o inom ako o tom čo kto má zlé a koľko vrások a šedín komu pribudlo...nemám k tomu ani čo napísať, to je mi naozaj veľmi vzdialené.
@egonsk ja som zase nemala nikdy problem, aby mi niekto nieco skritizoval. Este nikdy nikto na pracovisku za mnou neprisiel a od tolkeho dobrotiveho srdca ma neupozornil, ze mi tie okuliare/topanky/kosela/nohavice/..../...., nepristanú a nepodotkol, ze mi to vravi iba preto, lebo sam seba oznacil za úprimného. Naopak, taketo upozornenia som zazila este na ZŠ, na ktoru si ty zrejme dobre spominas, este v nej alebo ňou este aj žiješ a zit budes do smrti. Normalni ludia, ktori iba trosku rozmyslaju, si dovolia niekomu nieco pochvalit, ale ak im osobne nieco az tak nepáci, to vynechaju zo svojho rozmýslania a upriamia sa na iné dolezite a podstatné veci daneho dna. Ak si sa ty osobne v danej téme nasiel a mas rád , ked ti druhí povedia srdecne, otvorene a z celeho srdca úprimne o tvojich nedostatkoch, sup sup, hod nam sem zopar svojich fotiek a kedze si tu muz, núdze mat nebudes, zabavíš celý mk , budes povsimnutý , rady ti napíseme, co si o tebe myslíme!!
Hmm ten kolega sa spraval normalne.
Co je na tom nezvycajne ze si povedal nazor ?
Preco ta to tak rozhorcuje?
Ste kolegovia.
Vies, ludia tu, niektorí, si myslia, ze kolega má úroven tvojej babky alebo tvojho dietata, ludí, ktorí ti mozu povedat cokolvek, ale nie je to tak.
@kassandra25 chces si merat pipika, ale prepac, ty si zena a ja chlap, navyse si nepotrebujem nic dokazovat na rozdiel od teba, takze prajem ti vela zdaru v zivote tvojom 🙂
@egonsk prečo by si dokazovala, veď len píše svoj uprimny názor na teba 😉
@jana_eyre_2 jej reakcia uz bola utocna, v tom je trosku rozdiel od uprimneho nazoru.
Alebo si myslis, ze "sup sup, hod nam sem zopar svojich fotiek a kedze si tu muz, núdze mat nebudes, zabavíš celý mk , budes povsimnutý , rady ti napíseme, co si o tebe myslíme!!" je slusny prejav?
Nie, toto je uz utocny prejav zosmiesnujuci osobu, lebo je tam aj zaver "zabavíš celý mk" ... treba citat s porozumenim a vyhodnocovat v kontexte zvysneho obsahu.
@egonsk je to presne také isté vyjadrenie ako keď skritizujes niekoho okuliare 😉 tak isto útočné a úplne zbytočne.. treba čítať s porozumením a vyhodnocovať súvislosti, chápeš..
@egonsk no co je? Na seba si úzkostlivý. Teba uz mame velebit a ty druhych nemusis, ani druhi byt velebeni nemusia. Si ozajstny farizej
@egonsk Prepáč, ale píšeš:"schopnost prijimat kritiku a nazory druheho svedci o vyspelosti, tak nehnevaj sa, ale pokial povazujes na poznamku toho kolegu (podla tvojho opisu asi pomerne slusne povedanu) za nieco neprimeraneho, neslusneho a ze je blbec, tak to svedci o tom, ze nemas ani sebakritiku dostatocnu. Niektori ludia si povedia nazor a preco je to podla teba zle? Ist s davom ako ovecka a suhlasit iba s tym, ktory ta velebia? Takto sa v zivote daleko nedostanes."... Tvoje vyjadrenia sú nekonzistentné.Prečo sa nesprávaš vyspelo podľa svojich vlastných slov, urážaš sa a neprijimaš kritiku? Kde je ten nadhľad, ktorý svedčí o vyspelosti? Ja ho nevidím.
@egonsk sa ti cudujem, ze sa vyburujes na zenach a honis si svojho vtaka s vajcami na nich a nemerias si teda pipika s chlapmi, ako si sa osvedcil. Asi az taky dobry nebudes. Padavka alebo co si ty.
@egonsk
Ďakujem ti za tvoju reakciu a pýtam sa, kde si z nej vyčítal, že je pre mna ideálny stav, aby ludia spolu nekomunikovali? Kde si z nej vyčítal, že by som upratovačke nepovedala, či je niečo v koši?
Nuž pobavil si ma, podľa tvojich reakcii by si ty jej odpovedal, že jej ale tá “zásterka” vôbec nepasuje a mala by ju mať dlhšiu.
@kassandra25
@morusha joj ako malo staci k tomu, aby ste ukazali svoju pravu tvar. Konverzacia by mala byt konstruktivna, ta vasa sa uz sklzla na dno, kde plati, ze mudrejsi ustupi a preneha na vyslni toho, kto sa potrebuje ukazat okoliu.
@egonsk ja chápem "zabavíš celý MK" čo písala kassandra, ako že sa tu ženy aspoň nebudú nudiť, nie útočne, že sa ti budú smiať (teda sa zabávať na tebe). Takže netreba byť vzťahovačný a hneď sa urážať, veď buď nad vecou, ako radíš ostatným. Veď ti len ponúkla možnosť dostať kritiku, aby si tiež mohol napredovať a vyvíjať sa. Alebo vyjadrenie názoru na tvoj vzhľad by už nebola taká zábava?
Mne sa to stava casto...."mas otrasnu vonavku, taku starecku" mas hrozny koč, to sa ani tlacit neda"ako si to oblecena, ten sal mas s cim zladeny? Mas otrasne mihalnice... A jedna kraaaska gulata s kratkymi vlasami mi povedala "vies co, moj mirino hovori, ze si to mala lepsie blond ako toto"
... Toto povedia len zakomplexovani hlupaci ktori si potrebuju obtriet papulu o niekoho a citit sa tak lepsie. Raz mi taketo daco niekto povie a skoncila som s nim.
Ja by som mu odpovedala: Nemôže byť každý taký krásny ako Ty.

@ibatanecnica samozrejme, že s bližšími ľuďmi si povieme aj takéto veci, bez toho, aby sa niekto urazil. Autorka však píše, že ide o kolegu, s ktorým sa vidí dvakrát denne na chodbe, bez nejakého bližšieho vzťahu. Veď to je pre ňu cudzí človek. Ani ja nerozoberám s 200 kolegami z práce všetko. A k takýmto cudzím ľuďom, s ktorými si povieš maximálne dobré ráno, dnes je pekne slnečno a dovidenia (aj keď sú to oficiálne kolegovia), mám snáď aspoň základnú úctu a nebudem im nakladať kritiku za výzor.