Ako reagovať na nevhodné správanie syna kamarátky?
Ahojte… idem sa poradiť, lebo neviem ako reagovať na kamoskinho syna.. chlapec má 2,5 roka, je to ich jediné a vytúžené dieťa.. s kamoskou sa poznáme dlhé roky, navstevujeme sa.. no odkedy jej malý rozpráva, návštevy sú jedna katastrofa.. mam dve deti, takže sa chodíme hrať raz my k nim, potom zase oni k nam.. lenze malý cca od 2 rokov krásne rozpráva a je na nás veľmi nepríjemný.. hocikedy počas návštevy príde za mnou alebo za mojimi deťmi a povie nám “choďte už domov”, “kedy konečne odídete”, “nechcem vás tu”.. nehovoriac o tom, že pritom na nás doslova kričí.. je mi to nepríjemne hlavne kvôli deťom… kamoska to vždy uhrá nejako dostratena, že on ma také obdobie, že to tak nemyslí apod.. nikdy ho nenapomenie, nevysvetlí mu, aby tak nakričal na návštevu, aby sa tak k iným deťom nesprával… proste oni toho maleho ofukujú a robí si doslova čo chce… počas návštevy sa hocikedy zavrie sám do izby, moje deti k sebe nepustí, nepožičiava hračky, keď majú na stole ovocie, zakazuje mojim deťom si nieco z toho vziať a podobne.. je to ozaj nepríjemné, už som to aj kamoške povedala, ale stále sa na niečo vyhovára.. neplánujem k ním ísť v najbližšej dobe, len ma to mrzí kvôli nášmu kamarátstvu
Asi si chráni svoje teritórium...😂 Ja osobne tiež nemam rada taketo nominovanie sa niekomu do domacnosti. Stretajte sa na neutralnej póde a keď bude mať rovnaké správanie normalne ho napomeň, že to sa nepatri.
@anonym_autor keď to kamoška uhra do stratená, tak by som k nej prestala s deťmi chodiť, ani by som ju nepozyvala k nam
ake nevhodne? Sprava sa ako dieta lebo je dieta. Ty pockaj pol roka a zas bude mat inu fazu, mozno lepsiu, mozno horsiu. Proste sa nestretavajte s detmi
Asi si chráni svoje teritórium...😂 Ja osobne tiež nemam rada taketo nominovanie sa niekomu do domacnosti. Stretajte sa na neutralnej póde a keď bude mať rovnaké správanie normalne ho napomeň, že to sa nepatri.
@anna777115 nanominovanie? Veď sa streatavame roky. Ja mam starsie a nikdy sme u nás podobnú situáciu nezažili, ani si moje dieťa nič podobne nedovolilo. Ja občas žasnem nad mamičkami, ako dokážu niektoré situácie obhajovať.. ziape na dospelú osobu, dve deti, mamička nezakroči a však pohoda? No sorry, toto by som ja ako matka nikdy neakceptovala.. deti sa poznajú od narodenia, nie sme žiadny votrelci.. a keď bolo pekne počasie, hocikedy sme chodili aj na prechádzky
@anna777115 nanominovanie? Veď sa streatavame roky. Ja mam starsie a nikdy sme u nás podobnú situáciu nezažili, ani si moje dieťa nič podobne nedovolilo. Ja občas žasnem nad mamičkami, ako dokážu niektoré situácie obhajovať.. ziape na dospelú osobu, dve deti, mamička nezakroči a však pohoda? No sorry, toto by som ja ako matka nikdy neakceptovala.. deti sa poznajú od narodenia, nie sme žiadny votrelci.. a keď bolo pekne počasie, hocikedy sme chodili aj na prechádzky
@anonym_autor tak deti su bohuzial casto uprimne. Mozno naozaj mu v tej chvilke staci a chce mat svoj klud. Tak ako my dospeli, ale takto na rovinu to nikdy nepovieme.
Sa ti čudujem, ze tam ešte chodíš. Ano, deti sú rôzne, ale na to sú dospelí, aby aspoň nejako vychovávali. O chvíľu bude mať kamoška doma despotu.
@lukbe toto začalo, keď sa rozrozprával - cca posledných pár mesiacov.. jasne, že sa tam v najbližšom čase neukážeme.. predtým som rešpektovala, že môže mať nejaké horšie obdobie a pod, ale proste nebaví ma to, že ziape po mojich deťoch..
ake nevhodne? Sprava sa ako dieta lebo je dieta. Ty pockaj pol roka a zas bude mat inu fazu, mozno lepsiu, mozno horsiu. Proste sa nestretavajte s detmi
@ljmmm mam dve deti, starsie od neho a nikdy si nedovolili ziapať po návšteve a to sme často u nás niekoho mali…
1., nie je ti tam príjemne, nechoď tam. Ty tam doma nie si, oni a to dieťa áno. Ty si len návšteva.
2., Je to dieťa. Navyše len 2,5ročné. A oni majú okolo 3 rokov takú tú fázu nefalšovanej "úprimnosti" 🙂
Navyše, naša generácia bola od detstva naučená, že treba byť hlavne milý, slušný, všetko pretrpieť, lebo "čo by hovorili iní". TJa tak už syna tiež nevychovávam. Má sa správať slušne, ale že trepne aj niečo, čo by slovek v dospelej spoločnosti nečakal, nevaí, Lebo on nie je dospelý a rozumný dospelý to pochopí.
3., Ty nevieš, či mu nedohovárajú ohľadom správania si, keď tam nie si.
4., Možno ani jej nie sú vaše návštevy príjemné a bola by radšej, keby ste tam nechodili - len ona ti to zo slušnosti nepovie, kým jej syn s tým (zatiaľ 🙂 ) problém nemá.
5., ako ti už vyššie jedna mamina písala, chráni si svoje tertórium. Preňho ste votrelci, možno si vôbec neželá tvoje deti, aby sa mu hrali s jeho hračkami a v jeho priestore. V tomto veku na to má plné právo.
@anonym_autor chyba jeho matky, naco tam chodis?
Obmedzila by som stretavanie. my sme v poslednych tyzdnoch prezili podobne situacie, rovnako ofukovany jedinacik, rovnake sceny, vykrikovanie, len bohuzial uz prvak. No spraval sa ako 2rocny. Ak nie su rodicia schopni si ukocirovat dieta, nenecham po sebe a mojich detoch kricat. Clovek pochopi, ze deti maju rozne obdobia, aj vela prehliadne, no ak rodic neriesi, nema to zmysel
Nezačal chodiť do škôlky? Správa sa takto aj ked ste u vás alebo na ihrisku? Za mňa to nemusel obkukať od rodičov ani automaticky nemusí byť zle vychovaný. Ako to kamarátka uhrá do stratena? Lebo viem si to aj predstaviť tak, že ju to netrápi alebo aj tak, že ju to trapi, hanbí sa a nevie ako reagovať. Mám v okolí tiež detičky v tomto veku a zrazu začali s takým nepekným správaním, ozaj to môže brať, že ste u neho, kde je jeho kľud, má hračky iba pre seba a zrazu mu ten klud niekto narušil, bez jeho súhlasu. Tým nevravím, že si máme pýtať od deti suhlas na návštevy a tolerovat také správanie, len si predstav že ty chceš mať kľud a zrazu ti pride návšteva, vbehne ti do chladničky, požičia si čo chce. Pre to malé dieťa, ktoré je extra úprimné a nezvláda dobre emócie to môže vyústiť do takéto správania.
1., nie je ti tam príjemne, nechoď tam. Ty tam doma nie si, oni a to dieťa áno. Ty si len návšteva.
2., Je to dieťa. Navyše len 2,5ročné. A oni majú okolo 3 rokov takú tú fázu nefalšovanej "úprimnosti" 🙂
Navyše, naša generácia bola od detstva naučená, že treba byť hlavne milý, slušný, všetko pretrpieť, lebo "čo by hovorili iní". TJa tak už syna tiež nevychovávam. Má sa správať slušne, ale že trepne aj niečo, čo by slovek v dospelej spoločnosti nečakal, nevaí, Lebo on nie je dospelý a rozumný dospelý to pochopí.
3., Ty nevieš, či mu nedohovárajú ohľadom správania si, keď tam nie si.
4., Možno ani jej nie sú vaše návštevy príjemné a bola by radšej, keby ste tam nechodili - len ona ti to zo slušnosti nepovie, kým jej syn s tým (zatiaľ 🙂 ) problém nemá.
5., ako ti už vyššie jedna mamina písala, chráni si svoje tertórium. Preňho ste votrelci, možno si vôbec neželá tvoje deti, aby sa mu hrali s jeho hračkami a v jeho priestore. V tomto veku na to má plné právo.
@dotka04 tak asi sú jej naše návštevy príjemne, keď sama nás zavolá, pozve, ja sa nikde sama nepozývam.. navstevujeme sa roky, nosíme si navzájom veci z domácnosti - koláč, dzemy, kompoty.. hráme sa dnu aj von, prechádzame sa.. mam dve deti, majú a mali kadejaké obdobia, ale v živote neziapali na návštevy..
Nezačal chodiť do škôlky? Správa sa takto aj ked ste u vás alebo na ihrisku? Za mňa to nemusel obkukať od rodičov ani automaticky nemusí byť zle vychovaný. Ako to kamarátka uhrá do stratena? Lebo viem si to aj predstaviť tak, že ju to netrápi alebo aj tak, že ju to trapi, hanbí sa a nevie ako reagovať. Mám v okolí tiež detičky v tomto veku a zrazu začali s takým nepekným správaním, ozaj to môže brať, že ste u neho, kde je jeho kľud, má hračky iba pre seba a zrazu mu ten klud niekto narušil, bez jeho súhlasu. Tým nevravím, že si máme pýtať od deti suhlas na návštevy a tolerovat také správanie, len si predstav že ty chceš mať kľud a zrazu ti pride návšteva, vbehne ti do chladničky, požičia si čo chce. Pre to malé dieťa, ktoré je extra úprimné a nezvláda dobre emócie to môže vyústiť do takéto správania.
@anonym_a6fab0 za cele leto sme u nich v dome neboli ani raz, chodili sme von, na výlety.. on proste čo si zaumienil, to mal.. keď zahlásil po 10 minútach, že si chce ísť sadnúť do auta, kamoska si s ním isla sadnúť do auta a my sme sa ostali hrať.. keď jej povedal, že túto mikinu nechce, utekali sa domov prezliecť a podobne.. takže to nie je správanie len voči nám.. skôr to vnímam ako jeho rozmary
@anonym_a6fab0 do škôlky nechodí, pôjde vraj až o rok v septembri, lebo si ho chcú ešte užiť, keďže ďalšie dieťa už mať nebudú
@anonym_a6fab0 za cele leto sme u nich v dome neboli ani raz, chodili sme von, na výlety.. on proste čo si zaumienil, to mal.. keď zahlásil po 10 minútach, že si chce ísť sadnúť do auta, kamoska si s ním isla sadnúť do auta a my sme sa ostali hrať.. keď jej povedal, že túto mikinu nechce, utekali sa domov prezliecť a podobne.. takže to nie je správanie len voči nám.. skôr to vnímam ako jeho rozmary
@anonym_autor v tom prípade keby vám zahlási, že máte isť preč, tak by som sa zdvihla a odišla a viac pozvanie neprijala. Uvidíš ako kamarátka zareaguje. Jednoducho jej vysvetlila, že tu nie sme vítaní a ona s tým nič neurobí. To že má také maniere je normálne na dieta toho veku, skôr je problémom rodič.
My s kamoskou sme sa od 2rokov nasich deti prestali stretavat vo stvorici a stretavame sa uz 8 rokov len my dve same. Vyborne 😃
Aj pokecame, aj klidek mame
a ty máš problém synovi svojej kamošky výchovne dohovoriť? keď začne kričať povedať že oliverko, veď na návštevy sa nekričí ... alebo naozaj sa nechceš hrať s deťmi, tak sa na teba tešili ...
môjho syna raz strážila mamina kamoška, boli sme na rodinnom pohrebe, takže nemohla ho strážiť mama. a môj malý úplne na drzovku keď si sadla s kávou do obývačky, že nesmie piť kávu, mamke sa to nepáči. ona bola taká prekvapená - a vysvitlo že samozrejme mamka nemá problém s tým že si ona urobí našu kávu keď stráži naše dieťa - ale proste on mal v hlave že mama mu nedovolí piť sirupy a hlúposti v obývačke - ani moja mama tam nepila kávu - len sa nevedel vyjadriť ... 😒
a raz tej iste tiež tak keď ho strážila a prišla mama domov, ešte ostali spolu sedieť a kecali - a on znova "drzo" - už choď preč. proste mu nešlo do hlavy načo tam ešte sedí keď už ho predsa stráži babka ...
My s kamoskou sme sa od 2rokov nasich deti prestali stretavat vo stvorici a stretavame sa uz 8 rokov len my dve same. Vyborne 😃
Aj pokecame, aj klidek mame
@ivik4 u nás to nie je možné, keďže naši muži majú prácu kvoli ktorej cestujú, sú často preč.. a babky pri sebe nemáme.. takže nevieme deti len tak “odložiť”
a si spomínam tiež na dieťa kamošky - normálne aj ja som ju vychovávala keď som tam bola, brala som to ako samozrejmosť...
a ty máš problém synovi svojej kamošky výchovne dohovoriť? keď začne kričať povedať že oliverko, veď na návštevy sa nekričí ... alebo naozaj sa nechceš hrať s deťmi, tak sa na teba tešili ...
môjho syna raz strážila mamina kamoška, boli sme na rodinnom pohrebe, takže nemohla ho strážiť mama. a môj malý úplne na drzovku keď si sadla s kávou do obývačky, že nesmie piť kávu, mamke sa to nepáči. ona bola taká prekvapená - a vysvitlo že samozrejme mamka nemá problém s tým že si ona urobí našu kávu keď stráži naše dieťa - ale proste on mal v hlave že mama mu nedovolí piť sirupy a hlúposti v obývačke - ani moja mama tam nepila kávu - len sa nevedel vyjadriť ... 😒
a raz tej iste tiež tak keď ho strážila a prišla mama domov, ešte ostali spolu sedieť a kecali - a on znova "drzo" - už choď preč. proste mu nešlo do hlavy načo tam ešte sedí keď už ho predsa stráži babka ...
@biba_18 jasné, že som sa ozvala, párkrát som to otočila aj na srandu.. ale pri opakujúcich sa situáciách a celkovo manieroch toho maleho mam toho celkom dosť.. obzvlášť keď mam deti, ktoré si nikdy nič také nedovolili a nikdy by som to ani neakceptovala.. a hocikedy je ozaj hnusný na moje deti, ktoré sa často hrajú samé a on príde k mojej staršej a začne po nej ziapať, aby už isla preč..
Alexis si to ty ?😄
@anonym_autor Skus si uvedomit, ze ma 2,5 roka. To nemozes mysliet vazne, ze ta taketo male dieta urazi. Urazil by ma, keby mal 10 rokov a mal by ovladat zakladne pravidla slusnosti.
Ak ste tam viacej ako 2 hodiny, treba sa zdvihnut a odist. " Prepac, Janka a Mirko, ale tvoj syn chce klud, tak ideme." Ak bude chciet, tak sa Vas bude snazit prehovorit a dohovorit synovi.
Chlapcek moze trpiet Aspergerom a bude este viacej neprijemny k okoliu. Mam osobnu skusenost, kedy 15 rocna slecna (Asperger) mi povedala neprijemne veci s nadavkami a odvtedy som ukoncila navstevy danej rodiny. Preco by som mala chodit nielam, kde sa necitim prijemne.
Navrhni kamoske stretka iba ty a ona.
Kamarátky môžete byť aj naďalej ale nevidím jediný dôvod aby si po sebe a deťoch nechala kričať nejakého nevychovaného spratka. Ona ho rozmaznáva tak nech si trpí ale ja s deťmi by som sa s nimi už nestretla.
Chces tvrdit, ze mensi, ked este nehovoril sa s vasimi detmi hraval? Ved take malicke deti sa ani moc spolu nehraju, leda tak vedla seba... Proste vyjadruje, ze sa mu nieco nepaci. Sedite si mozno poahami vy mamky, ako kamosky, deti si nemusia.
@anonym_autor Stretávate sa roky a ty to nedokážeš riešiť s matkou toho chlapca. Tak, ale s tym malym sa nestretavaš roky. Každý človek je osobnosť a individualita, sám za seba. Nie ako jeho rodičia, nie ako jeho surodenci, nie ako tvoje deti a ty, ale"ON", sám za seba. K deťom sa pristupuje individualne, preto treba odhaliť, čo ho k takemuto spravaniu vedie. Može to byť pova, može to byť vysoka citlivost a moze to byť rovnako nevychovanosť. A za tým Slovenskym zlozvykom nominovať sa niekomu do domácnosti na dennej báze, si stojim.
Dva krat som sa vrátila k úvodnému príspevku overiť ten vek dieťaťa . Dieťa ma 2 a pól roka! Slovami dva a pól roka. Je to malé dieťa - batoľa neovláda svoje emócie, čo na srdci, to na jazyku, bontón mu nič nehovorí
@anonym_autor ty sa koli tomu, že ťa batoľa pošle domov ideš zavzdušňovať? 🤦♀️
Skôr mám pocit, že máš potrebu poohovarať kamarátku a skritizovať jej výchovné metódy… Možno ho nevedie výchovne správne, ale to malé batoľa za to fakt nemôže.
Veď to kamoške povedz narovinu. Milá Danka, prepáč ale mne sa strašne nepáči ako sa malý správa, vadí to aj deťom. Dajme si za čas pauzu od stretávok, alebo sa stretávajme buď na neutrálnom území alebo u nás doma, proste niekde odkiaľ nás malý nebude vyháňať. Vieš vadí to aj mojim deťom. Nemajú potom chuť chodiť v vám domov.
Nemáš začo.
Neviem,si fakt taká nechápava?
Dieťa vykrikuje, že ťa tam nechce,zrejme to počuje od rodičov, ak majú vždy paniku a stres pred tvojím príchodom .
Apropo,to ten malý chlapec čo býva za trest v kúte?

Sa ti čudujem, ze tam ešte chodíš. Ano, deti sú rôzne, ale na to sú dospelí, aby aspoň nejako vychovávali. O chvíľu bude mať kamoška doma despotu.