icon

Ako reagovať na nevhodné správanie syna kamarátky?

10. okt 2025

Ahojte… idem sa poradiť, lebo neviem ako reagovať na kamoskinho syna.. chlapec má 2,5 roka, je to ich jediné a vytúžené dieťa.. s kamoskou sa poznáme dlhé roky, navstevujeme sa.. no odkedy jej malý rozpráva, návštevy sú jedna katastrofa.. mam dve deti, takže sa chodíme hrať raz my k nim, potom zase oni k nam.. lenze malý cca od 2 rokov krásne rozpráva a je na nás veľmi nepríjemný.. hocikedy počas návštevy príde za mnou alebo za mojimi deťmi a povie nám “choďte už domov”, “kedy konečne odídete”, “nechcem vás tu”.. nehovoriac o tom, že pritom na nás doslova kričí.. je mi to nepríjemne hlavne kvôli deťom… kamoska to vždy uhrá nejako dostratena, že on ma také obdobie, že to tak nemyslí apod.. nikdy ho nenapomenie, nevysvetlí mu, aby tak nakričal na návštevu, aby sa tak k iným deťom nesprával… proste oni toho maleho ofukujú a robí si doslova čo chce… počas návštevy sa hocikedy zavrie sám do izby, moje deti k sebe nepustí, nepožičiava hračky, keď majú na stole ovocie, zakazuje mojim deťom si nieco z toho vziať a podobne.. je to ozaj nepríjemné, už som to aj kamoške povedala, ale stále sa na niečo vyhovára.. neplánujem k ním ísť v najbližšej dobe, len ma to mrzí kvôli nášmu kamarátstvu

maciatkolulu
10. okt 2025

@anonym_autor veď to je ešte batoľa a zjavne hovorí,čo cíti.... Takže ja po prvej takejto vete by som brala deti a odišla. Nič to neznamená a nie je to ani dôvod sa nekamaratit. Ale chodievať radšej spolu von kútiky atď. Prípadne iba s kamoškou a bez detí. To,že ste vy dve kamarátky neznamená,že si zákonite sedia aj vaše deti. Čakala som,že príspevok bude o oprsklom piatakovi a nie o batoľati🙃

deti95060810
10. okt 2025

nemá tie blbé reči malý šuhaj od rodičov? by som povedala že áno.
už by som k nim nešla a stretávala sa len na ihrisku napr.

bielasovicka
10. okt 2025

Na vine sú jeho rodičia.. Nechoď tam a hotovo. A vy co tu hovoríte ze je to je batoľa, no možno áno, ale keby bol vedený k tomu od rodiča, že sa také nehovorí, tak by sa naučil. Lenže matka ho pravdepodobne rozmaznáva, a necháva ho robiť čo on chce. Takže on iný nebude, aj keď bude väčší. A to už je problém.Deti sa majú viesť k slušnosti už od malička.

bluka2
10. okt 2025

Napomenula by som ho sama 😀 a dala by som si pauzu s tymi navstevami, vsak treba sa obklopovat situaciami, ktore su nam prijemne.
Mozno to vekom prejde, ale skor by som si tipla, ze s takym pristupom rodicov ani nie

lenvam
10. okt 2025

@anonym_autor tak naňho zrukni aj ty,, ja ta počujem, nemusíš po mne ziapat!,, Postavím sa oblečiem deti a aby neboli v šoku poviem im ideme do cukrárne a vy sa tu majte.

nicegirl369
10. okt 2025

@anonym_autor ziaľ niektori rodicia “vychovavaju” svoje deti takto. Potom z nich vyrastaju sebestredny, arogantny, drzi, sebavedomí frackovia.
Ja by som pri takomto jeho spravani a hlavne preto, ze ho matka nenapomenie, odisla. Slusne by som jej povedala, ze to nie je prijemne tvojim detom a ze mi je luto, ze sa nechce podelit, pozicat hracky atd.

danica2711
10. okt 2025

kamoška moja zlatá, je možné, že tvoj syn má len takéto obdobie, ale mne a mojim deťom je to veľmi nepríjemné. Mrzí ma to, ale daj mi vedieť, kedy ho to "obdobie" prejde, dovtedy do videnia

autor
10. okt 2025
@anna777115

@anonym_autor Stretávate sa roky a ty to nedokážeš riešiť s matkou toho chlapca. Tak, ale s tym malym sa nestretavaš roky. Každý človek je osobnosť a individualita, sám za seba. Nie ako jeho rodičia, nie ako jeho surodenci, nie ako tvoje deti a ty, ale"ON", sám za seba. K deťom sa pristupuje individualne, preto treba odhaliť, čo ho k takemuto spravaniu vedie. Može to byť pova, može to byť vysoka citlivost a moze to byť rovnako nevychovanosť. A za tým Slovenskym zlozvykom nominovať sa niekomu do domácnosti na dennej báze, si stojim.

@anna777115 na dennej báze? To som kde napísala? Vidíme sa príležitostne, občas si medzi dverami odovzdáme koláč, ovocie, zeleninu zo záhrady..

autor
10. okt 2025
@sisaka

Dva krat som sa vrátila k úvodnému príspevku overiť ten vek dieťaťa . Dieťa ma 2 a pól roka! Slovami dva a pól roka. Je to malé dieťa - batoľa neovláda svoje emócie, čo na srdci, to na jazyku, bontón mu nič nehovorí

@anonym_autor ty sa koli tomu, že ťa batoľa pošle domov ideš zavzdušňovať? 🤦‍♀️
Skôr mám pocit, že máš potrebu poohovarať kamarátku a skritizovať jej výchovné metódy… Možno ho nevedie výchovne správne, ale to malé batoľa za to fakt nemôže.

@sisaka on ziape na moje deti, chápeš? Toto mi vadí.. ja som jej to narovinu povedala, že za mňa to nie je ok.. prečo by som si mala nechať ziapať na svoje deti, obzvlášť keď moje sú tam uplne pokojne a hrajú sa uplne inde ako on? Prečo by moje deti mali vnímať, že takéto správanie je ok? U nás sa neziape. Ani deti, ani my dospeli…

autor
10. okt 2025
@anonym_784e85

Chces tvrdit, ze mensi, ked este nehovoril sa s vasimi detmi hraval? Ved take malicke deti sa ani moc spolu nehraju, leda tak vedla seba... Proste vyjadruje, ze sa mu nieco nepaci. Sedite si mozno poahami vy mamky, ako kamosky, deti si nemusia.

@anonym_784e85 áno hrával.. normálne sa u nás na dvore hrabali v piesku, vozili v autíčku, kŕmili si plysakov, varili v kuchynke, lepili sme nálepky.. normálne vždy spolu, na našich návštevách nikdy nebol odstrceny.. akože sa malé deti spolu nehrajú? Moja mladšia sa so staršou hrala od roka..

autor
10. okt 2025
@anonym_5075b9

Neviem,si fakt taká nechápava?
Dieťa vykrikuje, že ťa tam nechce,zrejme to počuje od rodičov, ak majú vždy paniku a stres pred tvojím príchodom .
Apropo,to ten malý chlapec čo býva za trest v kúte?

@anonym_5075b9 Aký chlapec? V akom kúte??

anonym_187e18
10. okt 2025

To je doba.. aby deti vrieskali po dospelakoch😅

anonym_187e18
10. okt 2025

No ja by som zrušila také návštevy, chúďa tvoje deti ako keby to mali za trest

maminkadeticiek
10. okt 2025

Na maleho by som sa usmiala a povedala mu,ze deti dospelym nerozkazuju a ty si prisla aby si navstivila jeho maminku.Doma si alle pabi u seba ty,takze bud malemu dohovoris,alebo ich nepozyvaj.Je dost realne ze toro priatelstvo sa rozpadne lebo kamoska ho nezvlada.

anonym_25dc61
10. okt 2025

@anonym_autor V prvom rade si ujasniť treba ,že "je to len dieťa "a dosť malé nato, aby som riešila dieťa. Rieš to skôr s matkou.
Ak ste naozaj také dobré kamošky ,tak jej povedz normálne (teda ja takú mám) bez okolkov,že nech mi niečo povie, dohovorí, vysvetľuje Ale že radšej neprídeš.
My sme veľmi domov nechodili. Ja som mala svoju rodinu, istý režim a stretávali sne sa väčšinou von. Veľmi málo sne chodili k ním a oni k nám. A áno deti majú rôzne povahy, obdobia a sú aj také čo im dovolia všetko a potom sú od mala (tak trochu nevychované). Tak aj vy stretávajte sa von a nemusíte sa nominovať k nim a oni k Vám a vyrieš to normálne s kamoškou a nie na koňovi.

anonym_829cd8
10. okt 2025

@anonym_autor vela dnešných rodicov jr ako tvoja kamoska. Nevie decko upratat,kym je male a stanovit mu hranice. Potom pride do skoly a tam ma dospele osoby u riti. Cele zle. Kašli na nu

anonym_25dc61
10. okt 2025
@anna777115

Asi si chráni svoje teritórium...😂 Ja osobne tiež nemam rada taketo nominovanie sa niekomu do domacnosti. Stretajte sa na neutralnej póde a keď bude mať rovnaké správanie normalne ho napomeň, že to sa nepatri.

@anna777115 Moja reč. Ja som nikfu sa nenominovala niekomu a veľmi zriedka aj k nám. A nemám absolútne ani problém povedať dieťaťu (aj cudziemu) že to ,alebo hento sa nepatrí a nesmie robiť. Aj vysvetľovať. Aj k nám občas chodili taký dobrý známy ,oni chceli kecať pri kávičke a deti som musela strážiť ja .A nie raz ich malý aj co to pokazil a ja som nie raz robila policajta. Ale ja som vždy povedala. Ale nakoniec sme rýchlo toto zrušili. Pretože nás to už obťažovalo.Ja som robila servis aj pestúnku a oni trkotali aj celý večer.
@anonym_autor

svetlonos
10. okt 2025

To sa naozaj dospela zena matka dokaze hnevat na 2,5 rocne dieta za to, ze ju poske prec zo svojho bytu?? To fakt?
Tiez som matka, deti 5 & 2,5 (skoro) & polrocne.
A teda nie vzdy reagujem perfektne alebpotomvsi ivrfomim ten vek. Oni nedokazu sptacovat este emocie a veru su uprimne tie male deti.
A ta to ze su male by damozrejme msli byt t8cho a posluchat 😉 ze?
Ja by som sa skor zsujimala o toho chlapca, co mu je ked takto reagoval. Mozno je predrazdeny a bol uorimny. Ved aj ty spolupracujes s kolegynami i ked ich nemusis. Si zober, ze tie deti "hodime do hromady " a oni nemaju na vyber. Nemozu dať vypoved ani ukoncit stretnutie ako my dospelaci.
Tiez by som to nebrala ok keby mi krici na deti ale skusila by som rozhovor s jeho mamou. Odisla by som, nir urazena ale chapajuca, ze to dieta proste nema naladu na cudzich ludi u seba doma.
Ved tu precitaj par diskusii ako ani dospeli tu nemaju radi navstevy u seba doma, je ich dosť.
A skus si to predstavit na seba - pridu ti kamosky a zacnu ti lasovat v obleceni, obliekat si ho - ved ho prave nenosis tak co!?
Stretnitr sa s kamoskou na neutralnej pode alebo u vas.

mikadooo
10. okt 2025

@anonym_autor jedináčik sa nemusí deliť s hračkami, byť ohľaduplný k súrodencovi, mladší nedostáva frčky v roznej forme od staršieho - nie je dennodenne vystavovaný takýmto situáciám. Len v jednom prípade - keď príde návšteva... 😁. Ktorá si ZRAZU dovoľuje veci, ktoré sú v jeho očiach nevídané neslýchané. Lebo to dieťa žije vo svete dospelých. Hlavne ho neporovnávaj so svojimi deťmi. Ak sa tam necítiš dobre, tak to kamarátke taktne vysvetli, že bude lepšie stretnúť sa niekde v kútiku atď., lebo vidíš, že malý nemá rád, a opíšeš čo sa tam deje (keď sa tvoje deti chcú hrať s jeho hračkami, keď si chcú brať jedlo, atď atp). Ale nesúď. A neporovnávaj. Je to príliš malé dieťa na to, aby si mohla vyvodzovať nejaké závery (typu "je rozmaznaný") a pravdepodobne aj tvoje deti sú ešte dosť malé. A to ti vravím v dobrom ako matka troch detí. Ak nechceš prísť o kamošku, hľadaj cestu ako sa stretávať, talk, aby bolo všetkým fajn a nerieš ako a prečo to nejde.

anonym_fa6e93
10. okt 2025

@anonym_autor viac by som tam nechodila. Kamoska vás iba využíva na jeho socializáciu keďže je jedináčik a nechodi do škôlky a tvoje deti nepotrebujú byt takto využívané a toto od niekoho pocuvat.

tykat
10. okt 2025
@anonym_autor

@lukbe toto začalo, keď sa rozrozprával - cca posledných pár mesiacov.. jasne, že sa tam v najbližšom čase neukážeme.. predtým som rešpektovala, že môže mať nejaké horšie obdobie a pod, ale proste nebaví ma to, že ziape po mojich deťoch..

@anonym_autor keby vedel rozpravat od narodenia tak vas posle domov este z perinky. Aspon vies ze vas tam nechce, tak sa mozes rozhodnut ci tam este pojdes, pripadne na aku dlhu navstevu. Su ludia ktori navstevy nemaju radi a on je mozno jeden z nich. Je maly tak to povie nahlas. Dospely tu navstevu pretrpi.

miadi
11. okt 2025

Mne je divne ze sa hnevas na malicke 2.5r dieta . Ved hnevat sa mas na jeho mamu . Ked krici na teba ci tvoje deti . Tak jej povedz ze sorry Zuzka pre teba je to len obdobie a nenapomenies ho neukazes mu ze nema co hulakat . Tak mi ideme domov lebo na Taketo chovanie nie sme zvyknuti ani sa nemienime tvarit ze je to ok. “ Ten maly nie je problem ale jeho mama ked jej nevadi ako sa k vam chova. Dava mu tym vzor ze je to ok . A tak sa to bude opakovat . Jedine co mozes urobit je seba a svoje deti z tej situacie odstranit . .tu nejde o to aby si ty vychovavala jej dieta . Tu treba aby dospela zena kamoska pochopila kde su hranice . Ale ty sa bojis konfrontacie tak sa ventilujes na mk na 2.5r dietati . Je to Len na tebe byt uprimna ku kamoske povedat jej co ti vadi . Hladat riesenie . Lebo co je to za kamosku ked jej je fuk ze jej dieta na vas krici ? Uctu a respekt voci vam nie je priorita ukazat. Asi tie kolaciky sladkosti pokec co si vymienate su len take nepodstatne tretky . A ked ti male dieta vravi ze ta tam nechce tak sa zoberiem a idem prec a tak skoro tam nejdem
Lebo ti to hovori opakovane . A treba respektovat aj to dieta . To ze si 2.5r skova hracky nechce nevie pozicat ci sa zavrie v izbe je primerane jeho veku .Este neovlada socialne zvyky je jedinacik a navstevu pocituje ako invaziu jeho sukromia . Ja som z nazvu temy cakala nejakeho pubertaka co sa nejak skandalozne chova .Neries dieta ale jeho matku . Aj Keby cena za uprimnost mala znamenat ze prides o kamosku . ( ale to som ja ty sa riad sebou Podla svojich priorit .)

o__o
11. okt 2025

Ako sa malý správa keď ste u vás doma?

anonym_5d20eb
11. okt 2025

Stretávatjte sa s kamoškou mimo deti. Malý je úprimný, nemá náladu na vás. Tvoje deti z toho aj tak nič nemajú, tak načo to siliť? Vychovávam si zásadne svoje dieťa a rešpektujem výchovu inej matky, kým to nezasahuje na mňa a moje deti. Je to jej vec ako ho vychováva. Názor na to môžeš mať, ale zasahovať nemáš prečo. Malému sa treba vyhnúť. Moja kamoška má takého syna. Deti vyhlásili, že sa s ním nedá, takže ich k nám nevoláme a ak niekam ideme a zistím, že ho berie tiež, tak deti neberiem a nenechám im ubližovať.

autor
11. okt 2025
@miadi

Mne je divne ze sa hnevas na malicke 2.5r dieta . Ved hnevat sa mas na jeho mamu . Ked krici na teba ci tvoje deti . Tak jej povedz ze sorry Zuzka pre teba je to len obdobie a nenapomenies ho neukazes mu ze nema co hulakat . Tak mi ideme domov lebo na Taketo chovanie nie sme zvyknuti ani sa nemienime tvarit ze je to ok. “ Ten maly nie je problem ale jeho mama ked jej nevadi ako sa k vam chova. Dava mu tym vzor ze je to ok . A tak sa to bude opakovat . Jedine co mozes urobit je seba a svoje deti z tej situacie odstranit . .tu nejde o to aby si ty vychovavala jej dieta . Tu treba aby dospela zena kamoska pochopila kde su hranice . Ale ty sa bojis konfrontacie tak sa ventilujes na mk na 2.5r dietati . Je to Len na tebe byt uprimna ku kamoske povedat jej co ti vadi . Hladat riesenie . Lebo co je to za kamosku ked jej je fuk ze jej dieta na vas krici ? Uctu a respekt voci vam nie je priorita ukazat. Asi tie kolaciky sladkosti pokec co si vymienate su len take nepodstatne tretky . A ked ti male dieta vravi ze ta tam nechce tak sa zoberiem a idem prec a tak skoro tam nejdem
Lebo ti to hovori opakovane . A treba respektovat aj to dieta . To ze si 2.5r skova hracky nechce nevie pozicat ci sa zavrie v izbe je primerane jeho veku .Este neovlada socialne zvyky je jedinacik a navstevu pocituje ako invaziu jeho sukromia . Ja som z nazvu temy cakala nejakeho pubertaka co sa nejak skandalozne chova .Neries dieta ale jeho matku . Aj Keby cena za uprimnost mala znamenat ze prides o kamosku . ( ale to som ja ty sa riad sebou Podla svojich priorit .)

@miadi kde píšem, že sa hnevam na malé dieťa??

autor
11. okt 2025

Ešte raz pre všetkých - celé leto sme neboli zavretí u nich doma, chodili sme normálne von. To, že sa navstevujeme, neznamená, že sedíme 3 hodiny v ich obyvacke. Návštevy trvajú cca hodinku a počas leta sme vždy vždy boli von.

autor
11. okt 2025
@o__o

Ako sa malý správa keď ste u vás doma?

@o__o ako kedy.. vyššie som písala, že má maniere aj keď sme von.. napr chce si sadnúť do auta, tak kamoska s ním sedí 20 minút v aute a ja sa hrám s mojimi deťmi.. nepáči sa mu mikina, utekajú sa domov prezliecť.. po 5 minutach zahlási, že si niečo nechal doma, utekajú po to.. ja ju nesúdim, len hovorím, že mi to príde už cez čiaru.. hlavne keď bezdôvodne ziape na moje deti a ona mu nič nepovie.. môže byt dieťa, môže mať 2,5r, ale usmerniť ho ma snad rodič, či? Alebo nabudúce nás rovno kopne do zadku a máme to chápať, že on chce byť teraz sám a nemá na nás náladu? Tak pardon, toto určite nie…

nelili1978
11. okt 2025

@anonym_autor evidentne dieťa nie je usmerňované. Ono nevie, čo sa má a čo nie. Zlyháva matka. Ja by som tam nechodila.

anonym_552462
11. okt 2025

A nie je to tak, že má dovolené napr. pozerať rozprávku, keď tam nie návšteva? Alebo nejaké iné hračky? Ktoré sa z nejakého dôvodu pri návšteve nevyťahujú? Lebo pár krát sa u nás stalo, že som deckám povedala, že keď večer návšteva odíde, tak si spravíme "kino" a urobíme si popcorn alebo niekam ešte pôjdeme, keď boli decká malé, tak sa tešili na ten program po návšteve na toľko, že sa proste pýtali, kedy pôjdu domov. Druhá vec je, že ja som vždy zasiahla, že sa to nepatrí, je to neslušné a podobne. A teda bola to slušne položená otázka, nie krik.

sasa1310
11. okt 2025
@anonym_autor

@o__o ako kedy.. vyššie som písala, že má maniere aj keď sme von.. napr chce si sadnúť do auta, tak kamoska s ním sedí 20 minút v aute a ja sa hrám s mojimi deťmi.. nepáči sa mu mikina, utekajú sa domov prezliecť.. po 5 minutach zahlási, že si niečo nechal doma, utekajú po to.. ja ju nesúdim, len hovorím, že mi to príde už cez čiaru.. hlavne keď bezdôvodne ziape na moje deti a ona mu nič nepovie.. môže byt dieťa, môže mať 2,5r, ale usmerniť ho ma snad rodič, či? Alebo nabudúce nás rovno kopne do zadku a máme to chápať, že on chce byť teraz sám a nemá na nás náladu? Tak pardon, toto určite nie…

@anonym_autor môže byť kľudne asperger, len to ešte nikto nevie