Ako riešiť chúlostivý problém so zanedbanou hygienou?
S manzelom mame firmu , jeden zamestnanec zial mal velky problem s pachom potom plus usta a nohy…. Zanedbana hygiena .. mali sme teambuilding ako to budeme riesit kedze je to chulostiva tema . Zhodli sme sa na darceku hygiene - deo / sampon / sprchas / pena / pasta - atd od jednem kvalitnej bio kozmetiky. Nepomohlo . Dostaval to rok na meniny narodeniny vianoce a ked bola moznost vzdy dostaval hygienu v roznej podobe usta voda / zuvacky atd .
Nezmenilo sa nic . Bol to ostry puch ako ked obleciete nieco spotene dookola a nohy detto.
V jednej situacii ma neskutocne vytocil a ja som v zapale hnevu nanho vybehla s tym “RADSEJ SI UZ UMY ZUBY A UMVAJ SA !” Všetci dookola stichli jak sochy … on bol v soku . Aj ma to mrzelo aj nie uprimne … Manzel mi povedal ze som mohla byt jemnejsia ale inak nejak nedbal. Odvtedy ale o seba tak dba ze je to az sok …. Mam niekddy vycitky ci som nebola velmi zla :( ale dodnes som sa neospravedlnila…. Zaroven som pomohla jeho kolegom v kancli a okoliu travit cas v jeho blizkosti vo vacsej pohode
Hlavne si bola absolutne neprofesionalna.Toto su veci ktore sa medzi styrmi ocami jasne komunikuju a nie kvoli tomu robit porady a davat dary,ktore ludia so zlou hygienou nikdy nepochopia.Divne ze ludia si myslia,ze zrejme tito smradosi ziju na Melmaku a nikdy nepoculi o deodorantoch...🤦♀️ Takze vy ste nemali dost profesionality mu to povedat ako sa ma,tak si ho radsej strapnila pred vsetkymi kolegami.Tlieskam.Ak chcem viest tim ludi,tak si aspon trosku nastudujem ako.
Niekedy nestačí naznačovať ľudia nepochopia. Veci jasné pre teba pre iného sú zbytočne. On sám sebe nesmrdel a možno bol lenivý sa umývať alebo ho k tomu nikto neviedol. Je lepšie hovoriť veci aj nepríjemné narovinu bez výčitiek vysvetliť pohovoriť si v súkromí a trvať na tom na čom sa dohodnete. Na tom že si vybuchla nič zle nie je ty si naznačovala čakala že pochopí on nepochopil možno tie veci daroval ďalej. Logické že každý ste to brali inak a tebe už rupli nervy. Ale vidis že to pomohlo. Aj keď pravidlo by to byť nemalo k tomuto často naznacovanie dôjde. A jeho to zobudilo. Ale bola to skôr šťastná náhoda. Mne raz hovoril psychológ niečo podobné. Keď ste mi tu ticho slušne nenápadne vysvetľovali naznačovali veci ja som už aj pomaly driemal a prestaval som vás vnímať a brat vážne. Keď ste minule zvýšili hlas a rázne mi to oznámili bez dlhých omáčok okamžite ma vystrelo a začal som vnímať. Kľudne ak máš pocit že treba si s ním pohovor. Že ste mu toľko naznačovali a vôbec nič s toho až ti rupli nervy čo ta mrzí ale si rada že aspoň to už konečne pomohlo a nieco so sebou urobil a že budeš rada ak v tom bude pokračovať a bude sa o seba starať lebo robí s ľuďmi a všetci sa chcú cítiť príjemne. A k tomu patrí aj osobná hygiena pretože on sám seba necíti ale bohužiaľ neumyty človek a neoprate veci zapachaju a pre okolie je to nepríjemné.
@sova7 🙏🏻🩷
Čo za hlúpa otázka, veď si to už vyriešila...
@sova7 🙏🏻🩷
@anonym_autor je to moja osobná skúsenosť ja som to takto urobila. Pár krát som sa stretla s chlapom cez 50 r čo divne smrdel. Na ksichte červené suché lisaje. Nešiel mi ten smrad do nosa prvá voľba bola kúpim mu voňavku alebo sprchac. Potom som si povedala je to dospelý chlap neuľahčuj mu život a pýtam sa. Xy mne sa zdá že smrdíš od Sava. Ale to je blbosť nie? Ujo vytrestil oči akože nechape čo mi vadí že mamička s ktorou žil všetko a tiež jeho dezinfikuje Savom a umývať sa môže len v dezinfekčnom mydle. Preto smrdel. On to bral ako bežnu vec a už sa necítil. S toho mal aj tie lisaje. Snažila som sa mu vysvetliť že dettol je na ruky a Savo len na vécko a kúpeľňu nie miesto vody po holení ale nechápal. Keby mu kupujem sprchace smrdí ďalej lebo mamička by mu to vyhodila a ušetrila som si čas strávený s dilinom
Ďakujem vam baby každej jednej za vyjadrenie či ste suhlasili alebo nie cenim si vaš čas 😊 nič prijemného toto riešiť a verím , že žiadna z vas toto nezažije ani ako vedenie ani kolega
@anonym_autor "Ja som celkom spokojna lebo viem ze aj druhykrat by som tak konala."
Prosím ťa nie. Naozaj to bolo ponižujúce. Je úplne v poriadku, že si mu to povedala. Ale ten spôsob. V hneve, ako podpásovku mimo kontextu, a PRED VŠETKÝMI...
@anonym_autor lenze ty nie si kolega, ty si hlavne vedenie. Si na inej urovni. Ci sa ti to paci, ci nie, oni od teba cakaju impulz, aky pristup zvolis, co urobis. Sleduju ta velmi pozorne, hoci si toho nemusis byt vedoma. Tak to je. (A to aj ked sa ty citis ako jedna z nich.)
Mame firmu, poznam to.
A bud najdes spojenca v empatickom podriadenom, ak to nezvladas ty a poziadas ho o pomoc v tomto. Alebo to urobis sama.
Ale si vzor, si priklad, ty udavas ton, ako sa veci budu riesit. Ono to vyzera spociatku zanedbatelne, bezvyznamne a uplne jedno, co urobis a ako. Stale si myslis, ze v najhorsom si to so vsetkymi predsa vysvetlite. Ale nie. (Napr. aj ked sa o tom hromadne porozpravate, tak nie kazdy ti povie uprimne svoj nazor, hoci si ho v duchu bude mysliet a riadit sa nim. Nahlas ti ale pritaka a ty budes spokojna. Trebars teraz ti vsetci povedia, ze spravne, bolo mu to konecne treba nahlas povedat. Ale niekto, hoci nahlas odsuhlasi vacsinu, si v duchu bude mysliet, ze si sa zachovala ako chudera, bolo to pekne sproste takto bezcitne to pouzit ako argument v hadke a ty si kus…. A stratil k tebe kusok ucty.)
Takze takuto reakciu si mozes mysliet, ze vsak sa az tak nestalo, ale casom sa to moze vyvrbit velmi zle (napr. ti zrazu vybuchne skaredy tvrdy vystup medzi kolegami pre nieco (kludne banalne), ktory moze skoncit vypovedou niekoho, koho potrebujes. A zrazu stojis medzi dilemou, kto pojde prec a kto ostane. Stojis medzi nekompromisnym bud-alebo a ani jeden nie je ochotny ustupit.), ak to zanedbas.
Aj spolocnost desiatich ludi je zivy orgnizmus, ktory citlivo reaguje na to, ako vedenie riesi veci. Takze musis byt rozhodna, jasna, ale ludska.
Nemas na vyber, je to tvoja firma, tvoje vedenie.
Ver mi, rastli sme za tie roky z troch na mnoho ludi. Takze sme uz zazili vselico. Viem aj ako sa z “rodinneho” prostredia stava postupne coraz odcudzenejsie a formalnejsie, ako pribuda pocet ludi.
(Najlesie je to tak do tridsat).
A kradeze na kuchynke a z chladnicky - to su uz take klasiky.
Neviem, kam planujete rast vy, ale aj keby ste uz nerastli, tak cele vase prostredie zavisi na tebe a muzovi.
A najlepsia metoda je “cukor-bic-cukor”.
Ked riesis neprijemnu vec, vyzdvihni najprv jeho prinos pre vas. Potom vznes problem/poziadavku/zmenu/cokolvek potrebujes. A na zaver znova zjemni a pripomen svoju vdacnost za pracu pre firmu (jeho vyznam pre vas). Nenechaj cloveka odist iba s pachutou kritiky. Sama by si to nechcela, tak to neurob druhemu.
@moonlight1210 svata pravda, kolektivne byjadrenua velke kamky a ked som sa pytala individualne podozvedala som sa take veci ze sama som chcela dat vypoved 🤣
Dobre si urobila vôbec sa nemáš za čo ospravedlňovať aspoň sa chlapec konečne zbadal je veľa takých ľudí čo majú z hygienou problém poznám to a je nepríjemné stakým človekom pracovať
My sme mali kolegu technika, že on bol aj cukrovkár a chlapi okolo neho, čo mali skrinku sa sťažovali, že neskutočne smrdel, keď sa prezliekal. Hlavne keď bolo leto, to bol smrad na vracanie. Normálne mu to povedali. On im na to, že on si umýva len tvár a ruky. Zuby vôbec aj v takom stave boli a nesprchuje sa. Raz do mesiaca naplní plnú vaňu vody s výkupe sa. Že to aj kedysi tak ľudia robili a stačilo to 😄 potom pred poradami sa začal kúpať, normálne mu povedali, že tam s nim nikto nevydrží. Absolútne sa na to neurazil. Ako hygiena je základ a nutnosť. Nielen z estetického, etického ale aj zdravotného dôvodu. Hlavne teraz.
Dobre si urobila vôbec sa nemáš za čo ospravedlňovať aspoň sa chlapec konečne zbadal je veľa takých ľudí čo majú z hygienou problém poznám to a je nepríjemné stakým človekom pracovať
@clementisa nielen nepríjemné, ale aj rizikové. Žltačka sa teraz vo veľkom šíri - choroba špinavých rúk a kopec ďalších chorôb zo zanedbanej hygieny. Naozaj to človek dostať nechce. Tí ľudia by sa skutočne mali uvedomiť a normálne hroziť im postihy za vedomé ohrozovanie verejného zdravia. Ja by som v tomto bola nekompromisná
@anonym_autor mala si to vyriešiť už dávno a osobne v súkromí. Takto si to absolútne nezvládla. Za mňa si úplne slabučká šéfka aj s tvojim mužom. Chudáci vaši zamestnanci.
@anonym_autor Dobre si spravila, ja by som.mu to povedal hned na zaciatku.... Ved robi zle meno celwj firme
@anonym_autor Dobre si spravila, ja by som.mu to povedal hned na zaciatku.... Ved robi zle meno celwj firme
@aatuhv 🥰😊
@anonym_autor mala si to riešiť tak, že si ho s mužom zavoláte bokom na rozhovor a otvorene sa o tom porozprávate. Takto ste to riešili ako malé deti. Kozmetika ako darček 🤦🏻♀️ Asi to nepochopil. Ak by pochopil, mohol sa aj uraziť už vtedy.
U nás je v robote udržiavanie hygieny a zovňajšku súčasťou zmluvy. Keďže pracujeme s ľuďmi, s deťmi. Sú to normálne veci. Možno by si zistila, že má dokonca problémy s nadmerným potením, so žalúdkom, zubami... Nie vždy je to len o hygiene. Treba hlavne komunikovať. Nie každý majiteľ firmy, je aj manažér 🫤
Včera som vedla toho neboraka sedela ja za celom stola on po mojej pravej strane 4 miesta odomna a ked si vydychol .. ludia…. Neprajem nikomu. Šatstvo ma este k tomu zatuchnute akoby zo zmokvanej plesnivej skrini zatuchnutej vzate viete toto uz ja s tym nenarobim nic . Keby aspon robil nejake zle veci ale je to ukazkovy zamestnanec ak hodnotime pracu samotnu. Bohuzial viem ze pochadza 1,5 hodiny cesty z malinkej dediny , byva s mamou a bratom…. Neviem naozaj ci mama ho upozorni a on nepocuva ja neviem ja mu matku robit nebudem aj ked mam 3r syna a mozni preto sa niekedy chovam ako mama kedze on je mlady ale nenarobim s tym nic. Nechcem nanho nic hladat aby som ho vyhodila ja chcem riesenia ako mu pomocct. Chcem aby chlapec mal aj priatelku zivot . Je to neborak z dediny a zial poviem ako je puchne.
Prosim ludia z dediny neurazajte sa , ale on sa pravdepodobne len uci teraz mestskemu zivotu co je to ist na kavu co je to mozno chodit vyvonany ja fakt neviem . Obedy si nosi primarne z domu , nezajde na menu raz za cas …
Včera som vedla toho neboraka sedela ja za celom stola on po mojej pravej strane 4 miesta odomna a ked si vydychol .. ludia…. Neprajem nikomu. Šatstvo ma este k tomu zatuchnute akoby zo zmokvanej plesnivej skrini zatuchnutej vzate viete toto uz ja s tym nenarobim nic . Keby aspon robil nejake zle veci ale je to ukazkovy zamestnanec ak hodnotime pracu samotnu. Bohuzial viem ze pochadza 1,5 hodiny cesty z malinkej dediny , byva s mamou a bratom…. Neviem naozaj ci mama ho upozorni a on nepocuva ja neviem ja mu matku robit nebudem aj ked mam 3r syna a mozni preto sa niekedy chovam ako mama kedze on je mlady ale nenarobim s tym nic. Nechcem nanho nic hladat aby som ho vyhodila ja chcem riesenia ako mu pomocct. Chcem aby chlapec mal aj priatelku zivot . Je to neborak z dediny a zial poviem ako je puchne.
Prosim ludia z dediny neurazajte sa , ale on sa pravdepodobne len uci teraz mestskemu zivotu co je to ist na kavu co je to mozno chodit vyvonany ja fakt neviem . Obedy si nosi primarne z domu , nezajde na menu raz za cas …
@anonym_autor takže tvoj odveci hystericky výstup, pri ktorom si zhodila len samú seba bol absolútne bez efektu?
@anonym_autor veď si s ním normálne sadni a porozpravaj sa s ním ako so synom a to nie je mestský zivot chodiť na kávu a do restiky

Ono kúpit kozmetiku by aj tak nepomohlo, ak je to problém hygieny, on by ju aj tak nepoužil. Tiež takých ľudí poznám - hlavne starších, moja svokra bola v lete schopná byť 5 dní v tom istom domácom oblečení na návšteve, ani sa nesprchovat - lebo však nič také nerobila (august a tie najväčšie teplá). No liala na seba napríklad voňavky a to problém ešte zhoršuje. Takže radšej rozhovor, hoci slušný - ja som ju doslova donutila nech mi tie veci dá vyprať, dovtedy som okolo nej behala s prádlom, kým konečne nedala. U nás v práci problém s hygienou riešila priama nadriadena dotyčnej, v súkromí - hoci ono to bolo na náš nátlak, tiež pomohlo. Ak Ťa tá situácia mrzí, vezmi si ho bokom a ospravedlň sa, je to ľudské a možno mu to dobre padne. A hlavne ho pochval za to, že to zmenil.