icon

Ako riešiť financie vo vzťahu?

14. mar 2025

Ahojte. Mam priatela cca 2roky, nebyvame spolu a nemame ziadne zavazky. Sem tam ku mne chodi, ostava aj na noc napr. cez vikendy (ja k nemu velmi nechodim, dovod nie je podstatny). Vzdy, ked ma prist, tak idem na vacsi nakup, navarim atd. Robim to casto aj kvoli sebe, varenie ma bavi a tiez sa chcem ukazat ako dobra gazdinna.
Zacalo mi to ale v jednom smere prekazat - na potraviny nic neprispeje. Jedlo objednavame malokedy, snazime sa setrit.
Niekedy mam pocit, ze ked pride, "vyzerie chladnicku". Ranajky 4 vajcia, obed vyvar + pecene maso, nejaka vecera a pomedzi to samozrejme kopa ovocia, potom povyjeda cipsy alebo nejake sladke hluposti. A bum, po jednom vikende skoro cely nakup v prdeli.
Ako to mam odkomunikovat? Nechcem od neho pytat peniaze, citila by som sa trapne keby mu dokladujem blocky. On sam od seba ide na nakup len raz za mesiac/dva.
Inak financne poblemy nemame. Ked sme vonku, casto pozyva on, ale obcas aj ja (ideme tak cca 60/40). V podstate ine financne otazky zatial neriesime.

Nechapte ma zle, lubim ho a inak mame krasny vztah a iny problem nevidim. Ako mam ale vyriesit tento problem? Je mi to velmi nekomfortne (lebo sa samozrejme citim ako sebestacna a sikovna gazdinna, ktora doma vzdy vsetko ma). Ale toto vyzieranie ma uz fakt nebavi.
Co ma robit?

Strana
z3
crazy_cat_lady
14. mar 2025

a co takto mu navrhnut, aby ten nakup spravil on? (aj ked ma zaujima, preco ty k nemu takmer nechodis :D). ale ked bude mat ist k tebe najblizsie, tak mu povedz, nech po ceste urobi nakup a daj mu zoznam, co treba nakupit

zic
14. mar 2025

Ak to nechces hrotit, tak "zo sradny" mu mozes povedat, ked bude nabuduce vyzierat, ze "hej, mohol by si aj ty niekedy nakupit"...
A inac teda ak je dospely clovek takyto "pomalsi", ze ho nenapadne sameho, tak ruzova buducnost ta s nim asi necaka... Ja si teda neviem predstavit, ze dlhodobo by niekomu nemalo docvaknut, ze by bolo slusne nakupit (vlastne pred prichodom na vikend by to malo byt z jeho strany automaticke, ze spravi nakup aby ti ostalo aj na tyzden...
Dufam, ze nebyva z mamickou doma...

colsami
14. mar 2025

"Ahoj Jano, dobre ze uz si tu, rada Ta vidim. Prosim Ta mozes ist na nakup? Tu mas zoznam co vsetko nam treba na vikend a z coho planujem varit."

Alebo jeden den nevar neries nekupuj ale povedz mu, ze by ste mohli skocit do restiky alebo objednat donasku. A nech plati on samozrejme 😉

Win win✌️

fiafia
14. mar 2025

Ste spolu dva roky a stále je len ako "navsteva" v tvojom prípade "návšteva s vyhodami". Nechcete bývať spolu? Tiež by mi to asi vadilo. Treba to s nim odkomunikovat. Niektorým chlapom to treba povedať jasne a nečakal,že si domyslia sami....

dskjhfdlkdjhl
14. mar 2025

Zacnite spolocny vikend tak, ze pojdete spolu na nakup. A uplne normalne mu povedz, ze bud to teraz date na polovicu, alebo teraz zaplati on a na buduce Ty. Ak si teraz nevies toto vykomunikovat a on sa tvari ako nechapavy, tak to k nicomu dobremu nevedie.

zic
14. mar 2025

@fiafia tak prepac, ale takuto vec ak treba niekomu povedat (s tym nakupom - nie byvanim), tak to je ze nevychovany, netaktny zadubenec... to nema nic s chlapskou nechapavostou "zenskych problemov" 🙂 🙂

procrastique
14. mar 2025

Nuž, ani ja si od návštevy nepýtam finančný príspevok na pohostenie :D

kitycat
14. mar 2025

To mas za to, ze sa takto ukazujes aka si gazdina. Stretnute sa v piatok vecer pred Tescom, naplne kosik a pred pokladnou na nejo zaklipkaj ocami

Ak sa po 2 rokoch nespamatal, tak velmi pochybujem, ze pochopi

lujza123
14. mar 2025

A on chodí na víkendovú navstevu s prázdnymi rukami ? Nedonesie nic a vyžerie ti ladnicku ?

Ináč tato predstava “dobrej gazdinej tohto storočia” sa mi páči, žena všetko nakúpi, zaplatí, prichystá, navarí a ešte si aj v reštikách všetko platí napoly 🤦‍♀️ Super poňatie emancipácie … dúfam ze chlap aspoň riady umyje ked mu navaris

Takto, trápne ma byt tvojmu frajerovi ze je nevychovana lakoma vyzierka, nie tebe. Toto je budto lakomes alebo teliatko z mama hotela.

Komunikácia je vo vzťahu dôležitá, aj o menej príjemných veciach, veľmi si uľahčis život ked sa naučíš odkomunikovať si všetko s frajerom. Ked sa na to ešte necítis tak chodte na nakup spolu, alebo nakúp, navar a v tej hodnote sa nechaj pozvať na obed

januska12323
14. mar 2025

Od návštevy by som nákupy nepýtala ale ani by som extra nevarila ak mi to veľmi narúša rozpočet. Raňajky, obed vybav ty a na večeru nech ťa niekam pozve.

sevrin
14. mar 2025

Vonku za teba väčšinou platí on a nejaké hodnotné dary si dostala od neho za tie dva roky?

wade
14. mar 2025

Toto je dobre cvicenie na budovanie dobrej komunikacie vo vztahu. My doma nerobime nijake naznaky, a poznamky, a neviem co. Sadnem si k stolu a poviem ako sa citim, ako to vnimam. Davame si pozor aby sme sa neobvinovali. Nikto ale nemoze nikum prikazat, ako sa ma citit. A povieme si veci na rovinu. Zdoraznil by som aj to, ze vnimas, ze plati vonku velku cast on, a ze napriklad tam sa tiez mozete dohodnut ze 50% zacnes tahat ty. Ale ze proste to takto vnimas, a chcela by si to vyriesit.

autor
14. mar 2025

@crazy_cat_lady lebo byva s rodicmi

bale1rinka
14. mar 2025

všetko je to o komunikacii, stanoviť si hranicu/pravidla=pre každého uspokojive
takže mu pekne porozprávať, že by bolo vhodné viac prispievať a nie len večera vonku raz za mesiac,dva. Ak je u teba každý/doslova/každý víkend=nech si to mäso kúpi, nech ti tie zemiaky donesie, nech to ovocie on povyberá v obchode=čas strávený v obchode je tiež čas, kt. míňaš na JEHO nazvem to : uspokojenie,potreby ako človeka lebo jesť musíme ..

bielasovicka
14. mar 2025

A koľko máte obaja rokov?

jozinzbazin22
14. mar 2025

Moj muz vzdy ked sme sli k nam,urobil nakup ale vzdy tam napr.v lidli nechal vtedy aj 500sk,a vzdy s 2 kapsami sme sli k nam,ale striedali sme to.Niekedy u nas,niekedy u nich.Zalezi ako sme sli na zabavu,alebo v piatok sme sli ku mne,v sobotu zase u nich.Ach boli to krasne casy a stale su,keby som ich ja nedojebala ako sa dalo,po 20r.

bielasovicka
14. mar 2025

@jozinzbazin22 🫣🤣

eeffka
14. mar 2025

Klasika mamahotel, ze chcem sa ukazat ako gazdina 🤣🤣🤣 dievca zlate zarabas si na pruser ako mraky.
Tak ako ti pisali, pred najblizsou vyzierackou (ano chlapi toho pozeru, zili sme len 3 zeny a ked dosiel muz nas doslova vyzral 😁) ho pekne posli na nakup a ked nebodaj bude pytat peniaze za nakup tak ho posli rovno k mamke.

autor
14. mar 2025

@bielasovicka 25 a 26

bielasovicka
14. mar 2025

On si ta asi mýli s matkou. Lebo doma ma jedlo asi zadarmo. Tak si myslí že to je aj u teba. Pekne mu to vysvetli ze to tak nie je.

nynia
14. mar 2025

Normalne sa s nim porozpravaj a najdite kompromis, zbytocne ti tu napr ja budem pisat ako to mam vo vztahu a ako som to mala s ex (s oboma som to mala uplne inak) ked mozno ani tebe ani tvojmu priatelovi tak vyhovovat nebude.

ivik4
14. mar 2025

Ved normalne mu napis predtym nez pride : pocuj zlato sprav nejaky nakup,nieco dobre si pripravime. Alebo narovinu mu to povedat. Som prekvapena ze vela zien ma problem s jednanim narovinu lebo sa boja aby sa to partnera nedotklo. Lenze on si to neuvedomuje MOZNO a toto by ho postrcilo si povedat : aha ma pravdu a zmeni to. Alebo je to hovädo ktore si to dobre uvedomuje a aspon to zistis

ika02
14. mar 2025

Ahoj, v piatok by som mu poslala SMS s otázkou, čo mám cez víkend variť, na čo má chuť. A po odpovedi by som mu napísala: “Fajn, cibuľu a zemiaky mám, ale kúp, prosím, vínko, panenku, slaninku, smotanu, jogurty, chlieb, maslo, niečo sladké a slané.... Ďakujem, ľubkam Ťa!”
Peniaze by som mu nedávala, veď ja to nachystám, energie tiež nie sú zadarmo. Stopni to včas, nenechaj sa vyžierať.

marygk
14. mar 2025

Šuhajko to ma dobre vymyslené, víkendy all inclusive so šťastným koncom a zadarmo. Len ho pekne pošli na nákup aj ho zapoj do prevádzky domácnosti, on nie je bežná návšteva keď chodí takto často a na viac dní. Nemusis okolo neho tancovať ako indián okolo ohňa.

miko_matata
14. mar 2025

@ivik4 aj mna, nepoviem po tyzdni, ale kua po dvoch rokoch chodit okolo muza ako okolo malovaneho vajca, aj keby mala 49 a je to posledny volny muz, tak ani vtedy ho netreba hýčkať, co je on daky naddruh, ze sa ho treba bat a robit zo seba super gazdinku zadarmo a dokola?
on je zjavne tupelo, co si mysli, ze jedlo sa jej same do chladnicky donesie - vsetky kontrolky by mi blikali, co je to za hlupenda, ze mu toto nedocvakne

autor
14. mar 2025

Mate pravdu baby. Nejak takticky mu napisem predtym nez pride, ze co by rad papal, pozriem co mam a zvysok mu poviem aby kupil…
Len neviem sa zbavit takeho neprijemneho pocitu z toho, neviem preco. Akoby vycitky

ika02
14. mar 2025

Aké výčitky? Aspoň uvidíš jeho reakciu, či mu to len nedošlo, alebo to bola vypočítavosť z jeho strany.

miko_matata
14. mar 2025

akoby vycitky, ty kokos mam dost na dnes

asi sa idem uz radsej odhlasit 🙈

autor
14. mar 2025

@ika02 Mozno preto, lebo viem, ze on si napr. Setri na zubara (ma dost vazne problemy so zubami, potrebuje nejakch 2000 eur

ika02
14. mar 2025

Jaaaj, veď nech šetrí, ale nie na tvoj úkor. Keď Tebe sa pokazí chladnička, kúpi Ti novú? Nech si nájde prácu, kde viac zarobí, alebo nech brigáduje niekde.

Strana
z3