icon

Ako riešiť financie vo vzťahu?

14. mar 2025

Ahojte. Mam priatela cca 2roky, nebyvame spolu a nemame ziadne zavazky. Sem tam ku mne chodi, ostava aj na noc napr. cez vikendy (ja k nemu velmi nechodim, dovod nie je podstatny). Vzdy, ked ma prist, tak idem na vacsi nakup, navarim atd. Robim to casto aj kvoli sebe, varenie ma bavi a tiez sa chcem ukazat ako dobra gazdinna.
Zacalo mi to ale v jednom smere prekazat - na potraviny nic neprispeje. Jedlo objednavame malokedy, snazime sa setrit.
Niekedy mam pocit, ze ked pride, "vyzerie chladnicku". Ranajky 4 vajcia, obed vyvar + pecene maso, nejaka vecera a pomedzi to samozrejme kopa ovocia, potom povyjeda cipsy alebo nejake sladke hluposti. A bum, po jednom vikende skoro cely nakup v prdeli.
Ako to mam odkomunikovat? Nechcem od neho pytat peniaze, citila by som sa trapne keby mu dokladujem blocky. On sam od seba ide na nakup len raz za mesiac/dva.
Inak financne poblemy nemame. Ked sme vonku, casto pozyva on, ale obcas aj ja (ideme tak cca 60/40). V podstate ine financne otazky zatial neriesime.

Nechapte ma zle, lubim ho a inak mame krasny vztah a iny problem nevidim. Ako mam ale vyriesit tento problem? Je mi to velmi nekomfortne (lebo sa samozrejme citim ako sebestacna a sikovna gazdinna, ktora doma vzdy vsetko ma). Ale toto vyzieranie ma uz fakt nebavi.
Co ma robit?

crazy_cat_lady
14. mar 2025

za mna normalne zmyslajuci chlap, ktory ma chrbtovu kost, by sa opytal, kym pride na ten vikend, ci ma nieco doniest.. a nie cakat, ze pride na hotove. a preco byva s rodicmi? neplanujete spolocnu domacnost po dvojrocnej znamosti?

deti95060810
14. mar 2025

ja by som troška ubrala z tej štedrosti... chladnička nemusí praskať vo švíkoch len preto že má prísť on. nech zostane prázdna po jeho odchode ale pred príchodom nech je len poloplná.

marygk
14. mar 2025

Nikdy a naozaj nikdy nemaj výčitky keď niekoho upozornis nato ,ze prekročil hranicu a ze ti niečo nevyhovuje, takýchto situciaci budeš mat v živote ešte veeelmi veľa, to je proste život. A to ze si šetrí na zubára... všetci si na niečo šetríme a teraz čo prestanem platiť elektrinu? A ked mi budú volať z elektrární poviem im ,viete co ja si teraz šetrím na auto, teraz mi nepasuje platiť elektrinu...asi nepochodim

0silvia0
14. mar 2025

akože máš výčitky svedomia, že nenarveš chladničku do prasknutia a on nemá výčitky svedomia, že u frajerky zežere všetko čo vidí?
Skús menej gazdinkovať a prestaň sa ukazovať, aká si schopná žena nachovať chlapa, jeho zuby sú jeho záležitosť. Ty bývaš sama, výdavkov máš dosť, upokoj svoje materské pudy kŕmiť a chovať chlapa, nechaj si to pre deti. Pokojne nakúp polovicu ako si nakúpila minule, vybehnite nakúpiť spolu a nehroť to tak.

wevin
Autor odpoveď zmazal
zic
14. mar 2025

"lebo byva s rodicmi" - to nam tu bolo jasne viacerim... z jeho spravania... ale to nemeni nic na tom, ze snad je vychovany a chape, ze tebe sa chladnicka neplni sama... pokial si on nemysli, ze kuracie prsia rastu v Tescu a peniaze vznikaju v bankomate...

ika02
14. mar 2025

Pracujete obaja? Veď, keď býva s rodičmi, nemá veľké výdavky. Na zuby, hádam, nešetrí už 2 roky?

autor
14. mar 2025

@ika02 ano, pracuje normalne a nezaraba uplne ze malo

0silvia0
14. mar 2025

ja mám syna vo veku cca 24 rokov, jeho frajerka je rovnako stará. Nikdy nemala tendenciu ho obskakovať, síce bývajú už teraz spolu, ale rozhodne mu nerobí mamičku.

ika02
14. mar 2025

Tak nech Ti ani nenapadne mať nejaké výčitky. Keby študoval, alebo mal minimálnu mzdu, tak možno, ale keď pekne zarába? Môžem otázočku? Keď máš narodky, Vianoce... aký darček Ti dá? Keď ste v reštike a platí on, nechá sprepitné? Prispieva doma rodičom?

zmrzlinka2021
14. mar 2025

Autorka,
A prečo nenakupujete a nevarite spolu?

lubina
14. mar 2025

tak ist na nakup spolu, povedat, ze podme nakup, ked prides ku mne, mam prazdnu chcladnicku a v obchode povedat, ze teraz plati on a druhy raz zaplatis zasa ty, na striedacku. A hotovo, ked sa nevie sa domysliet.

domkakvet
14. mar 2025

Nepytala by som nic, je to navsteva, ocakavala by som potom platenie v restike a to uvadzas, ze plati, ak sa to zda malo, ze je to aj tak nevyrovnane, chodievajte do restiky castejsie.

0silvia0
14. mar 2025

ešte vysvetli túto vetu, citujem:

Zacalo mi to ale v jednom smere prekazat - na potraviny nic neprispeje. Jedlo objednavame malokedy, snazime sa setrit.

Kto sa snaží šetriť? On či ty? Či to ty šetríš jemu, aby nemusel objednať jedlo, aby mal čím skôr tiez zuby urobené? Tak radšej nakúpiš, navaríš aby on nemusel do reštiky pozývať? Keď ti to vadí, a máš pocit, že nechceš toľko míňať, tak s tým niečo rob. Lebo jemu to možno nedocvakáva, tým že žije s rodičmi a doma sa naje tak si myslí, že toto je bežné, že žena sa stará o plnú chladničku a varené jedlo.

momoqui
14. mar 2025

Dost ma zarazila tvoja proaktivita - pride k tebe chlap a ty vyvaras a chystas? 🤦‍♀️ manzela obskakovat, to chapem. Ale frajera? A s tym ze iba ty a on ani nepohne prstom …

aleza
14. mar 2025

Toto iste riesila kamoska, rozvedena s dietatom vo vlastnom dome. Chodil k nej jeden chlapik so synom stale na vikendy. Normalne dve noci tam spali kazdy vikend, jedli, pili, sprchovali sa . Ona k nemu nechodila. Nikdy nic nepriniesol. Jej to po case zacalo velmi vadit ale nevedala ako mu to povedat. Raz sa jej 12rocna dcera nastvala a vykricala mu ze ich chodi vyzierat aj so synom ci sa nehanbi. No a bolo po laske.
Ku mne by tak chodit nemohol. Hned ako by prisiel dostal by zoznam do ruky. Bez nakupu nevarim.

muchotrafka298
14. mar 2025

Nezaraba malo a nevie si na zuby 2000 EUR nasetrit? A este pride frajerku pravidelne vyzrat a ani ho nenapadne, aby zaplatil alebo kupil nakup? Kolko redflagov v tejto veci este potrebujes???? Ja by som nikoho nehostila a uz vobec by som nenarvala pred jeho prichodom chladnicku. Na co sa chces ukazovat? Ked na to nemas. Lebo mne to tak pride. ZE teba to stve, lebo Ta to stoji peniaze a nemozes si to dovolit. Tak setris na inom.On setri na com? Aha, vlastne na vsetkom, lebo jedlo ma zadarmo, pocas vikendu je o neho postarane jak o krala, tak co by si robil nejake starosti?

kitycat
14. mar 2025

Len ho pekne vezmi do obchodu nech to zaplati. On ti dokaze zozrat ovocie, zeleninu, keksiky, cipsy a neviem co a pritom nema zuby?
Ty si fakt uplne sprosta?

Ud ma zo zlata?

barbie2023
14. mar 2025

Nikdy nepochopím ako môže niekto s niekým chodiť , spávať a nedokáže byť zároveň úprimný. Tak akože o čom to je taký vzťah? Čoho sa bojíš keď mu to povieš ? Hádky? Aj pohádať sa treba vedieť. Ak ti je to trápne tak mala by si mať na zreteli,že to že ťa vyziera by mu malo byť trápne ešte viac 🤷

bg92
14. mar 2025

Podla mna nie je dobry napad to robit cez naznaky a “hry”. Normalne si treba sadnut a porozpravat sa o financiach. Ako prepac ale on ma 26 a zije v mamahoteli. Tj on realne podla mna nevie co je to sam sa zivit a starat. Kolko stoji nakup, co znamena byt sam na udrzbu bytu, nakupy a vsetko okolo. a dva roky su uz dost. Pockala by som na jeho reakciu a podla toho sa zariadila. Prepac ale ak sa dva roky takto sprava musi byt vadny alebo mega zadubeny takze by som chcela pocut jeho uprimnu reakciu ako to vidi. Ak spolu mate byt dlhodobo taketo rozhovory budu nutne v roznych sferach takze len si to pekne vyskusaj.
Inak ja som mala takeho frajera ale rychlo sme sa rozisli. On sice zil sam ale v byte bez akehokolvek vybavenia(zgrlos) a vzdy sme teda boli u mna. Mala som taky isty naivnohlupy mindset gazdinky ako ty ale ked som precitla hned som sa rozisla. Vedela som ze s jeho zgrlactvom to nie je partner pre mna.

bu_bu_bubak
14. mar 2025

Treba si to odkomunikovat, urcite to v poriadku nie je.

Netvrdim, ze treba vsetko riesit blockami, predsa nechodi k tebe ako host do restauracie, ale tak slusnost kaze aspon urobit nakup z casu nacas.

Je rozdiel ist na navstevu raz za uhorsky rok a byt pohosteny a chodit k niekomu na obedy ako do vyvarovne.

Je to vec komunikacie. On to neriesi pretoze ani ty to neriesis hoci ta to trapi.

subartic
14. mar 2025

Niektorí muži sú také tupelá , oni ani nie sú lakomí alebo by robili niektoré veci s úmyslom tomu druhému uškodiť, jednoducho im niektoré veci nedochádzajú . Samozrejme pre nás ženy je to nepochopiteľné . Mám kamarátku ktorá si po rozvode našla priateľa , ona mala dve deti , on bol slobodný bezdetný a každý víkend chodil k nim s prázdnymi rukami , Keď však boli vonku , zaplatil v reštike bez problémov vždy. To je taký chlap že sa ti lakomcom nejaví , iba takým zadubencom .
Raz jej praskli nervy a v hádke mu vykričala čo sa len dalo . Myslela si že je koniec , no ale chlapík sa po týždni ozval že či môže prísť a prišiel s dvoma plnými taškami .

vler
14. mar 2025

@subartic chapem; ale ak je to aj neumyselne, aky perspektivny a pouzitelny je taky muz do zivota? To autorka bude musiet neustale rozmyslat za dvoch?

pl2y
14. mar 2025

Veru, treba si to odkomunikovať na priamo a nie cez náznaky..ťažko je to s chlapi čo nežili sami žiaľ..ja som mala jedného takého frajera a po 3 mes som to utala..mala som už po 1.rande lebo sme holi dohodnuti ísť spolu na obed a ja hladna a on dosiel že obedoval u rodicov a už nebude🤷‍♀️..ale posledna kvapka bola keď sme boli v dmke..boli ešte take kupóny na zľavnené produkty a som mu dala take ta pánsky sprchovy a deodorant a vložila som do kosika aj balenie toaletného a myslela som, že zaplatí a on keď sme sli k pokladni sa ma spýtal, že koľko stojí taký toaletný a tak som ho vybrala a zaplatila zvlášť..to bol posledný víkend čo sme sa videli 😀chodil ku mne a este mudroval ako by si on hypotéku nikdy nevzal ako veľmi preplácam a podobne 😀s takýmto človek si založiť rodinu by bolo ako za trest..teraz mám manažela, čo nema problém ťahať celu domácnosť, keď som na materskej a nikdy mi nepovedal, že toto si načo kúpila..ale ste ešte mladi, takze ešte sa ho da snáď vychovat..ale možno ako radia ostatní..ty dávaj menej, viac komunikuj čo ti vadi a viac od neho vyžaduj..aj chlapi sa chcú citit potrební..

luccija
14. mar 2025

Normálne...v piatok pôjdeme na nákup spoločne.A nie, nemaj výčitky😀čím skôr sa naučí, tým lepšie.Tiez mozes tie peniaze minút na iné veci

vevapeto
14. mar 2025

90% chlapov musí mať jasné inštrukcie, verím tomu, že nebude mať žiaden problém 👌

betulinka1
14. mar 2025

Akoby som citala o kamoske. Presne toto riesila. Nakoniec mu povedala, ze ked pride nech donesie nakup a aj navarí. Ze raz ona a raz on. Spravil to asi 2x a prestal chodit. 🤣🤣🤣 doteraz sa na tom smejeme, ze ako sa rychlo zbavit chlapa…

muchotrafka298
14. mar 2025

@betulinka1 toto vobec nie je zly napad, hned aspon vies, ze na com si a nebude Ta vyzierat lakomy chlap.

pikachu999
14. mar 2025

Autorka je to len frajer nemusíš mu vyvárať..nech ťa berie do reštik keď mu nevie dopnut že za tie potraviny čo u teba pojje treba aj platiť..nerob zo seba jedálen a hotel ;)

taktotedanie
14. mar 2025

Na co kupujes
Pride prazdna chladnicka? No nenakupila som nemala som cas ak chces nieco si objednaj a objednaj aj mne alebo chod nakupit ty
Nepaci sa ti? Tak nejedz alebo chod vyzierat mamicku domov