Ako riešiť hluk od susedov v paneláku?
Presťahovala som sa do väčšieho bytu, v prvom byte bolo ticho, akože niekedy nejaké buchnutie alebo vodu počuť bolo, ale v podstate fakt kľud. V tomto byte, ja si myslím že vedľajší susedia hneď vedľa mňa, starí na dôchodku cca 70 rokov, neviem či sú hluchí či čo... Cez deň je kľud, večer vypnem telku a oni strašné nahlas rozprávajú, buchocu, furt hlasná vrava a zvuky do polnoci. Vstávam ráno o štvrtej, neviem si predstaviť, ak to takto bude stále... Som tam len týždeň zatiaľ ale už mám toho dosť... Ako by ste to riešili? Tú ženu odvedla som videla raz na chodbe, keď mi vŕtali technici káble na tv, už na pohľad taká rozdrapena drzá pani. Neviem či jej mám zaklopať večer a poprosiť ju,nech sú ticho po tej 10tej, predpokladám že to aj tak bude mať na háku. Možno už aj predtým to niekto riešil. Alebo čo by ste robili? Napísať oznam napr do výťahu anonymné? Nechcem sa tam hádať do susedmi hneď po pristahovani ale oni asi Spiš do obedu a vylievajú v noci lebo cez deň fakt nič nepočujem. Som z toho úplne znechutená. Ja si ani práčku nedovolím pustiť cez víkend pred ôsmou,aby som niekoho nezobudila... Idem si kúpiť štuple do uší, ale neviem či nebudem počuť aj cez ne a ešte zaspím do práce...
Rob ako chces, chcela som ti len podať reálne info ako to mám ja, a že takých starších ľudí mám v paneláku viac. Bývaš tam týždeň, rob si zbytočne zo susedov nepriateľov. Pekny deň
@sante81 dobre a teraz akože čo... môžu žiť ešte 20 rokov, čím ďalej budú viac hluchí a ja sa nám zblázniť z toho či ako? Chápem že v paneláku žiješ aj do susedmi ale zas nevyspat sa je trochu extrém. Ak sú hluchí, nech idú spať o desiatej, vstanú v normálnom čase aj spat pôjdu v normálnom čase nie po polnoci
@sante81 veď preto tu píšem, že nechcem sa hádať hneď na začiatku, preto hľadám spôsob ako to riešiť vo najmenej drzo. Doteraz som bývala 6 rokov v paneláku kde boli dôchodcovia snáď 80% obyvateľov bytovky a bolo ticho.
Presťahovala som sa do väčšieho bytu....si napísala,tak choď spať do inej miestnosti.
@maciatkolulu tak bola som v jednoizbovom, tu mám svoj. V jednej izbe je dieťa, v obývačke ja a potom je kuchyňa
@sante81 lenže sloboda jedného končí tam, kde začína sloboda druhého.. ak je niekto ťažšie pocujuci, tak podľa hodiniek tuší kedy má byť tichšie, o to skôr ak býva v paneláku.. poznám mnoho nepočujúcich ľudí a každý z nich je naučený byť tichšie, pretože chápe že pocujuci ho môžu počuť.. poznám aj starších ľudí ktori toto chápu a nemajú s tým problém.. ti, čo s tým problém majú, majú celkovo ťažkú povahu a prepáč to neznamená, že treba len proste šúchať nohami a trpieť..
Tak ako deti od malička normálny človek učí, že musí akceptovať ostatných a nežije na svete sám, tak aj starších ľudí treba usmerniť ak nevedia, že ich konanie môže niekoho obťažovať.. a je to z celkom pochopiteľných dôvodov - vyspať sa musí každý človek na planéte a preto je aj vyhlásený nočný kľud ktorý má dodržovať každý človek, nehľadiac na jeho vek..
@jana_eyre_2 ja ťa presviedčat nebudem a ani nechcem, neverím že za 7 dní budú dedkovci hore každý deň 365 dní v roku, len mi je ľúto akym spôsobom vznikla diskusia a opísali sa starší ľudia ktorí asi ani netušia že týždeň idú niekomu na nervy iba tým že sa rozprávajú, úctu k nim autorka mať nemusí, úctu si treba zaslúžiť, ale slušnosť chyba mnohým ľuďom.
@jana_eyre_2 ty by si dala 2 starcov na súd alebo neviem kam, aby po 22.0o boli vo svojom vlastnom byte ticho, prestali sa rozprávať a vypli tv?
@sante81 ty trocha rada prekrúcas a zenies do extrému, však? Ako sme sa od poprosenia o to aby boli tichšie keď je nočny kľud dostali k tomu že ich niekto dáva na súd a vyžaduje od nich aby boli doma úplne ticho?
Medzi tichom a byť tichšie je diametrálny rozdiel, tak prosím nemanipuluj diskusiou..
@sante81 aká slušnosť mi chyba? Preto som tu napísala, že sa chcem poradiť, ako by postupovali iní ľudia v mojej situácii..nechcem ísť do konfliktu ale áno, pani na mňa nepôsobí príjemným dojmom, preto sa aj obávam, či má nepošle vieš kam, keďže aj keď je človek starší, tak snáď vie, hlavne v paneláku, že treba hrať ohľad na ostatných. Ja nie som na dôchodku že môžem do dvanástej pozerať hlasno telku a komentovať ju alebo o čom vravia, proste fakt je to nepríjemné. A potom nemôžem doobedie spať. Áno,som tu len týždeň, ale som z toho fakt unavená. Uvidím ako to bude ďalej pokračovať ale snáď nie je normálne aby som sa teraz roky nevyspala. Či áno? Oni sú stredový byt a mám s nimi spoločne tri steny. Nemám kam ísť spať do inej izby. Navyše mám školopovinné dieťa a teraz ona tiež ma ísť spať kvôli nim o polnoci? Lebo počuť to aj v jej izbe keďže je spoločná.
@jana_eyre_2 ďakujem ti za radu. Budem musieť ich poprosiť naozaj ak to nejde prejsť, čo pochybujem. Lebo aj dieťa sa má právo vyspať, ja nechápem tiež tomu názoru že sa musíme rešpektovať ako sme. Veď ok, ale ja mám rešpektovať ich a oni nevedia že keď je desať hodín a vonku tma, že ľudia spia lebo idú ráno do práce a školy?
@jana_eyre_2 a keby aj každý druhý deň to bolo, je to tiež dosť na psychiku. A to uvidím ako bude fakt cez deň a víkend, možno ich počuť nonstop, teraz boli sviatky,neboli sme doma cez deň. No ešte cez deň ok, ale načo je potom nočný kľud 10-6:00?
moja rada sú štuple do uší ... tiež máme hlučných susedov, nad nami aj vedľa nás a tiež vstávam skoro ráno do práce ... a ešte nezabudnúť si dať budík čo najhlasnejšie, aby si ho počula
@lucykelly dnes ich idem kupit
Ak sú hlucni po 22 a vieš, že to nie je len rozprávanie sa tak volaj políciu.
Ja mám tiež nahluchleho suseda zhora. A aj teraz počujem, že ma fakt nahlas pustenu telku, ja jeho telku pocujem dokonca aj napriek mojej pustenej telke. A v noci je to najhoršie. A tiež dôchodca, on si to neuvedomuje (alebo sa mu doma nechce používať strojcek) a mne sa večer, keď už som v pyzame, nechce obliekať a búchať na dvere, tak to v noci riešim vatou do uší (aspoň na ake-take utlmenie hluku. Stuple sa bojím dávať, aby som nezaspala na budík do roboty).
Zial, bezna realita v panelakoch.
Ja si myslím, že je to tou vypnutou telkou. Tá Ti "zakrýva" zvuky od susedov. My sme veľa času cez deň v kuchyni a v menších izbách. Pod nami dlho nikto nebýval. Raz som tak cez deň, keď nikto u nás doma nebol a bolo u nás úplne ticho, bola v obývačke a počula som ako nová suseda pod nami telefonuje. Nad nami som počula telku. A veruže aj nová suseda spod nás sa bola na všetko možné sťažovať. Telku nemáme, ale keď som si zapla cez deň rádio a nejaký chlap moderátor rozprával takým hrubším hlasom, hneď nám začala klopkať. Ja by som Ti odporúčala skúsiť pustiť si nejakú hudbu ako pozadie na utlmenie takých zvukov aspoň kým nezaspíš. Dcérke pustiť tak tichšie nejakú rozprávku pred spaním. Možno to pomôže. A možno len teraz sú takto dlho hore, lebo sú sviatky. My tiež máme všetko nejako naopak teraz. 🙈
@vlastnynazor
@ramzesa dcéra bola dnes doma, ja som bola v práci a že aj cez deň tak hlasno rozprávali. Buď sú fakt hluchí alebo rozdrapeni, lebo to je fakt taký krik, nie že by sa vadili,ale proste ku kriku by som to prirovnala. Teda ja už som bývala fakt v niekoľkých bytoch, aj keď dom bola slobodná po podnajmoch a teda toto zažívam 1x 😥😡 dnes dávam do uší štuple. Najhoršie je že to je fakt dlho do noci...
Tak sa skús porozprávať s domovým dôverníkom alebo ako sa teraz ten človek volá. Aby dal nejaký oznam na nástenku o nočnom kľude. 🤔
@ramzesa no to nie je zlý nápad, akurat musim zistiť, kto je domovnik 🤔😃
my sme mali v panelaku zase 20 rocneho alfasamca co sa ozieral a robil bordel a si spievala a rapoval po nociach... tiez som nevedela ako na nho nebol to ten typ, ktoreho ked poprosim prestane... tak az raz som ho stretla na chodbe a sa ho spytala ci aj on v noci pocuje dajakeho chalana, ze vsetko rozumiem kazde slovo, ze chudak vela sukromia mat nebude, ked vsetci vsetko rozumieme😀 on odpoved, ze nie nevsimol som si a cuduj sa svete odvtedy ani raz nic podla mna doma sepkat zacal 😅
@fairyy 🤣🤣🤣toto ma ináč tiež napadlo, že sa opýtam či aj oni nepočujú taký hluk v noci🤣
Tak včera som šla dosť o 22:30, lebo som pozerala film. Dala som si štuple do uší a hneď som zaspala od únavy, asi kvôli tomu, že predtým som spala 4 hodiny. Tak včera som nepočula nič🤣
@autorka ja som bývala tiež v byte a stenu som mala zo susedmi.oni mali 2 izbový byt a ja 1 takže posteľ som mala za ich obývačkou. Prvé 3 roky dobre a potom des. Hulakanie,vreskot,trieskanie hlasná vravia..a keď bol hokej alebo futbal tak to bol des ale zvykla som si. A niekedy to fakt bolo hrozne. Bola som tam skoro 6 rokov.odstahovala som sa minulý rok kedy sme si kúpili 🏠 na dedine
Skus pozrieť www.potichu.sk vraj dokážu odhlucnit o 50-100% hluku od toho sa odvíja, aj cena. Ak je to také zlé tak by som neváhala a urobila aspoň spoločnú stenu kde mam spálňu... Pripadne tam skus presunúť na stenu skrine čosi to pomôže koľko neviem..
Hlavne, ze byty stoja státisíce. A hlúpy slovak kúpi a platí si tam za vzduch.. Z vrchu vytopi. Od spodu vyhorí. Sused hlučný. fajčí. . Kedy dostanú Slováci rozum. A to ešte v budúcnosti bude prebytok bytov.. . Kvôli demografickej krivke. Bytov bude veľa a ľudí malo.. Ceny pôjdu dole... Skôr či neskôr. Ani za vlastné si to nekúpite len požičiavať.. Hypo tu hypo tam.. Tak sa nesťažuj..
Ja byť tebou, upečiem cez víkend babovku, koláč..dám na tanier, zaklopem im a zoznamim sa: Dobrý deň, som Vaša nová susedka. Nemusíš hneď k nim ísť, keď Ťa nebudú volať, počkaj kým Ti vrátia tanier a zavolaj ich ty na chvíľu, keď sa porozprávate, najlepšie zistíš, čo sa tam deje a kľudne nadhoď tému o práci a aj to kedy vstavaš, je to jednoduché.
Na odhlučnenie pomáhajú kartóny z vajec. Dajú sa kúpiť nové ( určite lepšie kvôli hygiene) take na 30 ks, a dajak oblepit tu stenu. Dajú sa kúpiť aj take hotové drevené v obi,ale su dosť drahé.

@jana_eyre_2 okrem toho že sa nahlas rozprávajú a majú pustený televízor nahlas, mi vychádza iba to že sú nahluchli a autorka nevie či je to takto od rána, pretože je v práci. Je pochopiteľné že keď všetko v domácnosti večer vypne, tak počuje toho viac.