Ako riešiť konflikt kvôli alkoholu s priateľom?
Chcem len váš názor lebo ja som už zúfalá... Nemôžem piť alkohol zo zdravotných dôvodov. Mám priateľa, obaja máme 21. Ten však veľmi s obľubou vyhľadáva chaty, žúrky a oslavy typu "v liehu 24/7". Ja nerada chodím na také aktivity keďže mi nerobí dobre že som jediná v spoločnosti ktorá nepije a každý je na mol a mne ostáva vždy úloha mamičky. Priateľa som prosila že ak už na také aktivity chce chodiť, aby aspoň si len vypil do nálady 3-4 panaky, nie sa zložil aj on ... Veľmi však protestuje lebo mu beriem "zábavu"... In sa správa veľmi podrazdene, agresivnejsie a povysenecky keď ma vypite... Nechápe však ze mne nerobí dobre taká spoločnosť. Jeho riešenie je aby som ja nechodila ale sú to naši spolocni kamaráti a ja nemám lepru. Chcela by som aby bral na mňa ohľad aj na moje pocity v takej spoločnosti ako čierna ovca. Ja sa chcem stretávať s ostatnými tiež. Nemyslite si že teraz mu zakazujem piť, to nie. Ale chcem aby bral ohľad na mňa ešte keď viem že najväčší problém po alkohole z celej partie má asi on.... Ako mu to vysvetliť a čo žiadať?
@zzuunnaa to správanie je najmä vtedy, keď mu čokoľvek poviem či mu nestaci už lebo sa správa ako idiot a tak. A jeho to ešte naštartuje a začne ma mať v pi
Autorka už to pochop prosím ťa.Tvoj frajer sa inak ako chlastom zabaviť nevie a najprv je chlast a potom ty
Ty zhadzujes len samu seba tým,že sa mu snažíš vyhovieť,dohovarat,odhovarat a staráš sa o neho.Ano,predstav si,môj muž naposledy pil alkohol keď mal 18.Dnes má 36.Su muži,ktorí nepijú.
Prosím ťa maj rozum a pošli chalana kade ľahšie.Na to koľko má rokov sa správa hrozne a ty dopadnes zle
Autorka, píšeš, že “ Moja otázka znela- akým spôsobom by som vysvetlila niekomu prečo by som chcela aby na oslave píl malo? “ Normálnemu mužovi, ktorí ide trebars na oslavu 3-5x počas môjho tehotenstva, ja nejdem lebo som aj unavená a aj tak teraz nepijem, normálne poviem: “prosím nepi veľa, zle teraz spávam, ty prídeš v noci a hoci nechtiac ma zobudíš, plus strašne mi teraz smrdia tie výpary z alkoholu, budem ich z teba cítiť ešte druhý den”. Dá si pár pív a príde domov v pohode, zabaví sa rovnako, obaja sme spokojní. Viem, že ty tehotná nie si, to bol príklad z môjho aktuálneho života. Ale muzovi, ktory ako píšeš “s obľubou vyhľadáva chaty, žúrky a oslavy typu v liehu 24/7", toto nevysvetlíš… ženy ti tu nastavili zrkadlo, síce ta to poburuje, ale fakt chceš budovať vzťah s človekom ktorý “sa správa veľmi podrazdene, agresivnejsie a povysenecky keď ma vypite”? Tak potom veľa šťastia, u praktická rada (taká, ktorú by si chcela ty počuť) neexistuje.
@minenkak
Rovnako ako patri k "muznosti", ked zenaty chlap si zasexuje s cudzou zenou 😉
Vo vseobecnosti z tychto tem a tato mi to len potvrdzuje mam pocit, ze znacna cast zien ani nema nejake extra naroky na buduceho muza.
@zmrzlinka2021 ja tiež niekedy nechápem,to tie stereotypy
Alkohol by nemal byť v žiadnom vzťahu tolerovany ,ak sa užíva v nadmernej miere .Ono po pár rokoch to zrazu začne jednému vadiť a ten čo chlasta ,nebude chápať ,že prečo teraz po rokoch .Časom ako človek starne,to bude zvládať čoraz menej
NEVYSVETLIS MU TO NIJAKO,uz to pochop.on sa chce bavit a inak ako zliat sa jak prasa to nevie.a teba vtedy berie ako kaziča zabavy.je este mlady,ma ine priority ako ty.on ti pri zadku sediet nebude,a pokial nebudete mat rovnako zmyslajucu partiu,tak to bohuzial nezmenis
Za pivo a dva panaky nikto nie je ozran, ale ak niekto rád vyhľadáva príležitosti kde sa pije 24/7 tak uz asi aj hej... Drzim palce autorka
Vytlač si tento príspevok a prečítaj o 10 rokov. Garantujem ti, ze sa na to budeš pozerať úplne inak.
Nejde iba o to, že pije, ale on ťa vôbec nerešpektuje. Namiesto snahy o empatiu a kompromis, sa na teba hnevá. Takto zdravý vzťah nemá vyzerať.
A co si sisi? Preco ty chces poucat svojho frajera, ako sa ma spravat? Rozumny a normalny chlap to vie aj sam, ze ked ma so sebou na chate aj frajerku, prisposobi sa aj jej a bude brat ohlad aj na nu. Nerob mu mamicku, ani v poucani, ani v poopicnej starostlivosti. To nie je tvoja uloha.
Ak je to mentalne este pubertiak, kasli na neho. Najdi si niekoho vyzretejsieho.
ale tvoj priatel problem s alkohol ma a poriadny, moji priatelia a manzel nikdy nepili v takomto mnozstve, obcas nejake pivo, vino, liker na Vianoce a sme tu. Mna by taketo opijase nebavili a dotycny by moj priatel vobec nebol, ani by k tomu nikdy neprislo, aby som si zacala s takymto typom chlapa
Si si istá že je to partner do budúcnosti? Takéto veci som robila keď som bola teenegerka. Nevedela by som si predstaviť vzťah s niekým kto je skoro stále v alkohole a pozná len tento druh zábavy.
Máš tu kopec názorov, že toto nie je normálne a ty len stále hľadáš spôsob ako vysvetliť, ako požiadať.... No už fakt neviem, čo poradiť. Už len povedať frajerovi, že ak bude na chatovačke menej piť, tak mu potom urobíš pekný striptíz a o zábavu bude mať postarané aj bez alkoholu. Možno bude sekať dobrotu, ktovie?
No ale ako citam autorkine dalsie prispevky, tak to nebude tak, ze len mladost, pochabost...Toto uz je o prioritach...
Citujem ťa: "Akým spôsobom by som vysvetlila niekomu prečo by som chcela aby na oslave píl malo?" Odpoveď- NIJAKO
on ťa má v pi** stále,nie iba keď je ožratý,už to pochop.
Jemu ked vyhovuje pitie a nechce s tym prestat, tak darmo budes vysvetlovat. Je to jeho zivotny styl, vyhovuje mu to. Aj 50-rocni ludia su, co kazdy vecer vysedavaju v krcme a nevedia sa inak zabavit. Su ludia, ktori namiesto riesenia problemov doma a s detmi vzdy radsej idu na pivko dve, ved to predsa nie je alkoholizmus, ale nefunguju doma, volny cas travia v krcme. Nie vzdy to suvisi s mladostou, ked pije rad a nevidi na tom absolutne nic zle a ocividne si to neda ani vysvetlit, tak ja neviem, jednoducho asi mate ine predstavy o zivote a to je niekedy vo vztahu jednoducho neriesitelne. Tu si asi len ty musis odpovedat na otazku, ze ak sa to nezmeni, tak ci ti stoji ten vztah za to a dokazes to respektovat bez toho, aby si mu to vkuse vycitala. Ked budes vycitat, pravdepodobne sa este viac zatne a bude este viac utekat z domu a chlastat, aby nemusel doma riesit problemy. Alebo mu jasne povedat, ze toto tvoj zivotny styl nie je a ak on na tom nevidi nic zle, tak by bolo rozumnejsie rozist. Ja som tiez frajerovi vravela, ked si prilis casto vypil, ze ked mu toto vyhovuje, aj on by bol stastnejsi s takou, ktorej to nebude vadit a nebude ho kritizovat, ale by este aj chodila s nim a vypila by si s nim.
Ahoj ja som mladsi rocnik 🙆♀️ moja rada: chce to zobrat priatela a hodit ho do kosa 😂 nemas za co💁♀️
Mala som na VŠ pár spolužiakov, ktorí 'boli v liehu 24/7', všetci s tým prestali, keď si našli frajerku.
Chodíš s malym 21 rocnym deckom.. Muzi v tom veku su este decka.. Musis si najst starsieho
Preco si s nim? Casom to bude iba horsie. Vaz si samu seba a odid
Autorka prosim ta, nepocuvaj tuto tieto hystericke reci o tom aky je tvoj priatel alkoholik a strateny pripad. Chodila som na VS, byvala som na intraku, neskor okolo 25 som absolvovala niekolko pobytov v zahranici a pracovala v podobne mladom bezdetnom kolektive v uspesnej firme. Vsade, naozaj vsade sa takto pilo. Ano, samozrejme, ze sa nasli ludia, ktori to radi nemali alebo nepili. Ale velke mnozstvo ludi, ci bab ci chalanov, v tomto veku funguje takto. Ja som pila, chodila na chatovacky, zabavy a podobne tiez. Nikdy sice nie do nemoty, lebo mi bolo zle, ale dost. Dnes nevypijem ani dva pohare vina. Kazdy kto byval na VS intraku toto musel zazit a vidiet. Ludi co v 21 rokoch pili do bezvedomia poznam desiatky. Nehovorim, ze to je nejaky spravny role model, jasne, ze to nie je uplne zdrave, ale vsetci do jedneho su dnes o 15 rokov neskor normalne fungujuci ludia, lekari, pravnici, zamestnanci, majitelia firiem s rodinami. Spomenula by som si mozno na jedneho-dvoch, z ktoreho je alkoholik a strateny pripad. Takze tolko k tomu. Teraz k tebe. Tak ako ty nchces pit, tak tvoj priatel pit chce. Ste este velmi mladi a ocividne nie je vazny vztah pre neho este zatial priorita. Ak nanho budes tlacit a “kazit mu zabavu”, on akurat bude trucovat, ze nanho tlacis a budete sa hadat, pripadne sa rozide s tebou sam. Je to este decko, co si potrebuje uzivat slobodu a nie sa prisposobovat. Ty si zvaz, ci je toto vas jediny problem a nakolko si to ochotna akceptovat. Ak je toto to jedine, tak potom bud zatnut zuby a nejako to vydrzat alebo nchodit. Ak su tam aj ine veci (co podla mna asi su slebo budu, hlavne preto, ze sa sprava voci tebe agresivne ked ma vypite), tak sa s nim rozid rovno ty a najdi si niekoho vyzretejsieho.
@lucilaines a nemuseli ani na intrakoch zit :D myslim, ze si to dost vystizne napisala... presne tak to je a aj ti co si chodia na chaty aj POTOM vypit, nie su alkoholici pokym to nerobia kazdy tyzden:D

@trema ja tam akože otravujem za to že nepijem? To čo sú za hlúposti? Keď som ja piť ešte mohla, nechcel on práve aby som sa opijala (čo mne ani nechýbalo)lebo vraj sa to nepatri (najmä keď bol on autom a nepil). A nemyslím že mu kazim týmto zábavu. Zabávať sa môže aj tak. Zábava nieje len obracať poháriky hore dnom.