Ako riešiť konflikty ohľadom upratovania v domácnosti?
Dobrý deň.
Chcem Vás poprosiť o radu žienky aj muži. Včera sme sa s manželkou chytili kôli upratovaniu v dome. Naštvalo ma a vyjadril som svoj názor keď my manželka vyčítala že neupratujem poriadne po deťoch neodložím každú vec na svoje miesto pritom nemám problém umyť riad, dať do umývačky, popratať hockedy kuchyňu, obývačku, hračky po deťoch keďže ešte nemajú upratovacie návyky. Neviem či som reagoval šťastne že som sa bránil že nie každý vie upratať veci presne kam patria pritom sa jej snažím pomáhať a nemám s tým problém baví ma to. Vraj by som mohol niekedy popratať pričom to robím skoro denne po deťoch. Tak som vybehol že to nieje pravda že nepoupratujem a každý upratuje inak. Nemám problém povysávať požehliť no k tomu ma nepustí vie to lepšie tak sa do toho nemontujem. Robím veci čo sa týka prác okolo domu keďže ešte dokončujeme dom no aj napriek tomu si nájdem čas každý deň sa deťom povenovať aj dve tri hodinky sú to moje zlatíčka a aj poupratovať. Aj s manželkou sme stále spolu keďže aj spolu pracujeme v jednej firme trávime spolu všetok čas. Tak moja otázka znie reagoval som správne že som sa bránil keď my vyčítala že neupratujem ako si ona predstavuje. Veď to robím aby som jej urobil radosť a pomohol aspoň takto no štve ma keď si potom vypočujem kritiku že to nie je podľa jej predstáv. Mňa napríklad nenapadne povedať jej že je neupratané v kuchyni riady radšej to spracem a je pokoj o nič nejde nebudem jej to vešať na nos že neupratala načo. Mal som si radšej kusnúť do jazyka alebo vyjadriť názor že upratujem ale ako viem. Ďakujem za názor.
@andrej7708 moj muz tiez neupratuje veci na svoje miesto. On vyklada umyvacku tak,ze co nevie,kam patri,necha na linke. Alebo odlozi tak,ze to ja potom neviem najst. Snazim sa mu to vtipne okomentovat,nikdy nepindam. Som vdacna,ze spravi aspon nieco. Tvoja zena by tiez mohla byt vdacnejsia. Ale mozno mala zly den,mozno nervy z deti tak vypenila. Netreba si z toho robit tazku hlavu. Podla mna je dobre,ze si sa ozval,netreba sa nechat zahnat do kuta. Ked vysumite mali by ste si to slusne vyrozpravat,nejako sa snazit odlahcit situaciu,obratit to na zart.
@andrej7708 reagoval si spravne. A neries. Preco by si sa nemal ozvat? nie si pod papucou predsa. Jej by sa pacilo keby si sa ty ozyval a ona by mala byt ticho? OC keby si sa ozyval denno denne, ze nie je vsetko tip top a napr. preco nedokoncuje dom? No asi by sa jej to nepacilo... kazdy si moze povedat nazor, a dvaja mozete najst system a riesenie. Napriklad: "deti, idu sa upratovat hracky". "Deti, upracte si hracky". A mamina sa neposklada, ked si to nedaju na PRESNE urcene miesto. Su to ich hracky, staci im dat lokalitu, kam si to maju odkladat a nie kazdy den hodiny upratovat :D
@viestta toto pouzijem, hned rano.. aj s tymi 20rokmi :DD riesim to kazdy druhy den.. prisaham.. kde mam opasok? kde mam teplaky? :DDD
@andrej7708 to naozaj však môj mi nepomôže ani smeti vyniesť z domu mála bi bit rada ze ta ma napr. Ber príklad zo mňa ja mužovi miláčik prosím môžeš po ukladať riad do umývačky ? Žena ty si sa zbláznila ja nemám kundu si žena a to je tvoja práca ja pracujem všetky peniaze ti dávam ako sa patrí nech si snimi robíš co chceš urob to ty a večer ta poteším 🤣🤣🤣 no jak toto povedal ja zaskočená jak šedá myš hneď som zmlkla
@vivienkalejova toto dúfam nemyslíš vážne
@vivienkalejova to si fakt nechala tak a cela natesena si cakala na to vecerne "potesenie"?
@viestta tak ja len jedno muž je nato aby pracoval, postaral ,sa o rodinu postaral sa o dom ale v inom zmysle a žena tiež pracuje ale inom zmysle ket je napr.na rodičovskej je nato aby upratala ináč len po svojich deťoch to robí nie po cudzích,navarila pre svoje deti a muža a ko vlastné to chce od muža príde spráce unavený a ešte ma aj upratovať nebodaj navariť? Ty to máš tak ? Alebo čo ? A inak teba nemusí zaujímať ci som na to potešenie čakala alebo nie
@vivienkalejova a muz by tiez upratal po sebe, svojej zene a svojich detoch. Aj riady do umyvacky pouzili jeho deti, jeho zena a aj on. Tak isto pradlo v pracke je celej rodiny, aj spina na dlazke je v konecnom dosledku rodinna spina, nie zenina. Kym je matka doma s detmi, tak toho stiha viac, ale v momente ked aj ona bude zamestnana tiez bude len jej povinnost starat sa o pohodlie celej rodiny a u muza staci ak donesie vyplatu?
A ja to mam tak, ze si prace a starostlivost delime. Ked som bola doma s dietatom, tak jeho otec mal toho ovele menej ako ja, ale niejake povinnosti mal tiez. Odkedy sme obidvaja zamestnani, tak sa to prerozdelilo uplne zasadne. Pretoze je to aj jeho dieta, je to aj jeho domacnost. Dokonca sa chlap musel naucit aj varit.
@viestta tak bohužiaľ nie všade a všetci to majú tak ako si myslíš ty a nie všetci mislia a reagujú na tom ako ty lebo ty to tak máš
@vivienkalejova akože vyniesť smeti alebo odložiť riad z umývačky je taká strašná robota, že mu kamoš medzi nohami odpadne? Nuž keď ti to vyhovuje nemám čo dodať.
@vivienkalejova kazdy to ma ako si zariadi. Ked si ty prijala funkciu domaceho spotrebica a si s tym spokojna, tak niet co dodat.
@januska12323 ináč riešime tu niekoho iného tak za nenavažaj do mňa a mne je jedno kto a čo z vás upratuje ,vari a tak ďalej ket sme tak to šťastní a vyhovuje nám to tak ,tak určite vy bi ste to mali mať na háku😉
@viestta presne tak 😊
@vivienkalejova ked uz riesime niekoho ineho, vsimla si si, ze pan, ktory debatu zalozil sa podiela na domacich pracach. Sice sa vyjadril, ze pomaha, ale kedze sa jedna o domacnost, ktoru ma spolocnu s manzelkou, aj o ich spolocne deti, tak to nie je pomoc zene, ale podielanie sa na tom aby domacnost fungovala a o deti bolo postarane. Keby uz konecne zeny aj muzi pochopili, ze ak muz nieco v domacnosti spravi nepomaha zene.
@andrej7708 tak prepac ale miesas hrusky s jablkami za predpokladu ze to bolo tak ako si myslim … ze napriklad prides s detmi z vonku a ked ich vyzliekas su vsade pohadzane ich veci ktore musi este manzelka za Tebou upratovat? mna to vie tiez nastvat ked za muzom treba robit … lebo lepsie si to spravim sama, vyzleciem a hned odlozim ako za muzom robit veci ktore uz davno mohli byt urobene a manzelka mohla mat realny oddych . Ci si myslis ze sa Ti ma klanat ze jej vobec “ pomahas” ?? su to Vase deti a Vasa domacnost … cize by to tak aj malo byt ze ked vidis neupratany riad tak ho upraces miesto cakania kym to urobi manzelka … Napriklad moj muz rad cez vikend vari - tolko kecov okolo toho je ze ako on vari a ze keby cakal na mna mali by sme spagety … ale to ze je po nom vybuch v kuchyni ktory samozrejme pracem ja nevadi vsakze 🤷🏼♀️ hlavne ze navaril … to je akoby ja som varila kym je v praci a nechala mu kopu riadu nech to uprace ked sa vati lebo ved “ ja som varila a bezomna by ste umreli “ …
@viestta no tak napr.si predstav ze bi nemal prácu ale len sa podieľal na domácich prácach postaral bi sa tak o svoju rodinu ?
@vivienkalejova pozri sa, ten moj, bol pocas kovidu 4 mesiace na pandemickej OCR. Dokazal sa postarat o o dieta aj o domacnost, akurat varenie ostalo na mna, to nie je celkom jeho parketa. A ak by bol bez prace tak by sa staral o domacnost a ja by som zarabala. Kym som bola doma ja, s dietatom, tak som toho stihala viac, napriek tomu nemal problem umyt riady po veceri aj ked prisiel unaveny z roboty. On umyl riady, ja som ulozila dieta a potom sme mali cas jeden na druheho, on ma nemusel cakat na gauci, kym ja v kychyni dorobim. Nemal problem vybehnut so smetim, do obchodu, povesat pradlo, nemal problem okupat dieta a ulozit ho spat.
Moj vie, ze ma doma zenu, matku a nie sluzku, ktora ho ma obskakovat.
@viestta my to proste mame tak vyhovuje nám to a to len kvôli tomu lebo muž ide do prace 5:00 vracia sa o 18:00 takže kým príde mam upratané , navarene, o deti postarané keďže jedna my chodí do škôlky tak z malim som doma a keď príde tak deti sú už jeho starosť a napr.ked chcem idem do vane na hodinu a problém to u neho není alebo idem ku kamoške k susedom tiez problém není lebo o deti sa postará a od narodenia ich uložiť spat dava on nie ja takže ja nepotrebujem od neho aby mi ešte k tomu navaril a upratoval lebo robí dost

🤔 Stále v tom “vidím” niečo iné…