icon

Ako riešiť manželove pripomienky k domácim prácam?

23. jan 2025

Moj manžel má čerstvú 40-tku. Som od neho mladšia viac ako o desať rokov. Sme spolu takmer 6 rokov. Aj keď som od neho o dekádu mladšia, tak som ho veľa veci naučila. Som veľmi praktický človek. A väčšinu mojich poznatkov som mu za tie roky odvzdala. Rôzne “hacky” praktického života, ako chlap, ktorý žil dlhu dobu sám, tak nemal organizačne zvládnuté ani rozloženie kuchyne, nevedel navariť takmer nič a všetko si komplikoval zlým postupom alebo organizáciou. Či už v osobnej alebo pracovnej oblasti. Netvrdím, že som ho spasila, veľa ma naučil aj on, ale aj vďaka mne je dnes naozaj všestranný. A tam nastal problém. Začal ma terorizovať rečami. Na všetko ma upozorňuje, pripomína a komentuje. Aktuálne som na RD a chodí mi za zadkom, upracat toto, umy riad, daj vitamíny malému, prebaľ ho a iné. Ako keby som to bez jeho reči nerobila. Je pravda, že som upustila z domacich prác, ale ja jednoducho nemam na to tolko casu. Mame dieta v rozkvete, treba ho vybit dlhymi prechadkami von, doma sa s nim hrat, takze je tu nekonecny kolobeh rozhadzanych hraciek a omrviniek. Predtym som upratovala v jendom kuse a sam ma hamoval, ze sa moj zivot nemoze tocit len okolo upratovania lebo si to odniesol aj on ked nieco napriklad rozlial a ja som mu vycitala, ze si nevazi moju snahu, ze som pred chvilou napriklad umyla podlahu. Polavila som. Zacala som sa viac venovat synovi a konecne aj sebe. Kedze s upratovanim mi nepomaha, tak je podla mna nevhodne ze sa k tomu vobec vyjadruje. Len otvorim oci a hned ide po mne a pokazi mi den. Vela pracuje z domu a neustale ma kontroluje co a ako robim. Hranici to s ponizovanim ako ine lavou zadnou stihaju vsetko, starat sa o deti, pracovat alebo studovat na RD, mat navarene kazdy den cerstve jedlo, upratane do posledneho detailu, starat sa o seba, chodit do fitka, chodit medzi ludi a mnoho ineho. Ja uprimne viem, ze to vsetko nestiham. Nas syn je narocnejsie dieta, stale aktivny a naviazany na mna. Chodi s nim na prechadzky aj on, so starostlivostou o neho si to delime v case jeho volna. Raz mi vycita, ze nepracujem, potom ze necvicim, potom ze je bordel, potom ze sedim doma a nejdem si vyvetrat hlavu, potom ze idem neskoro spat a na druhy den som unavena. Ale kriste kedy to mam vsetko stihat, spat 8 hodin, mat upratane, navarene, dieta spokojne, odcvicene, mat zarobene navyse atd..

Strana
z3
lujza123
24. jan 2025

Tak ale to je tvoja chyba, tvoje vlastne nastavenie ze z titulu žena mas pucovat domácnosť a obskakovat chlapa. Ked si si to tak sama nastavila a chlapa vychovala ze nemusí prstom pohnúť tak toto sú nasledky …
Milión takýchto tém tu je, v rôznych štádiách, frajer s frajerkou začnú žiť spolu a baba emancipovana za vsetko platí tu svoju polovicu ale domácnosť jak v 18 storočí všetko robí len ona sama, žena s deckom na materskej, nespí, maká jak fretka a aj ten blby rodicak, úspory všetko minie aby šli financne pekne napoly … no a potom ďalší level, úplne vyšperkovaný sadomasochizmus, 2-3 deti, v domácnosti šichta zdarma, v práci šichta za peniaze ktoré aj tak všetky odovzdá 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ kariéra ziadna, konicky ziadne a všetko sa točí len okolo chlapa aby sa on mal dobre

Pritom je to také jednoduché, ked ta buzeruje odvrkni mu nech si to láskavo spraví sám ked to vie lepšie
A nie vyhodiť ta nemôže, matka s dieťaťom je chránená osoba ak ta chce vysťahovať musí ti najskôr nájsť bývanie. Dovi dopo … Žena kde si ty stála ked rozdávali hrdosť 🤷🏼‍♀️

Ked sa ten tvoj bude pýtať ako ine ženy stíhajú pošli mi ho na prevýchovu, ja by som mu to tak vysvetlila ze by plakal

loliki
24. jan 2025

Keď znovu začne, tak sa ho narovinu spýtaj, či mu zas chýba sex. Ak nie, tak ho vychváľ, že si ho vzala za to, že je taký úžasný a šikovný a všetko vie lepšie ako ty, tak nech ti pomôže.

hatsepset
24. jan 2025

Veta že "každá iná, alebo normálna žena to zvláda aj so štúdiom, prácou, alebo 5 deťmi" hovorí za všetko. To používa iba istý typ mužov....presne ten ktorý kkt robí a vie to a projektuje svoju neschopnosť do ženy, skôr než začne žena pindat.
Na to son videla perfektne meme. Muz sa pýta ženy, že prečo je doma bordel a deti vrieskaju, keď je doma, že čo celý deň robí. A žena na to že prečo ešte nesú milionári a nemá doma upratovačku a aupairku, ked on je celý deň v práci .

hatsepset
24. jan 2025

@heln od svojich matiek - moja mama nemala to a hento ako ty, robila to a to viac ako ty, mala viac detí a zvládala to 🙈🙈🙈. To že generácia našich mám je polka chorá a vyzerá o 10r staršie a druhá sa rozviedla po 50tke je vedľajšie. A potom ešte vidia v iných ženách to čo by chceli mať v jednej ...či je nemožné

mikadooo
24. jan 2025

Kam tí chlapi na to chodia, že "iné stíhajú"....? Kks toto by ma fakt zaujímalo, už som toľko krát počula túto debilnú vetu. Sa ho opýtaj, že hej a ktoré? Ale nie minútový záber z instagramu, ale real ženu sú prosíš vidieť, rada by si to s ňou rozobrala na drobné, ako to stíha sa rozdvojiť, byť napr. s dieťaťom vonku a zároveň aj upratať naraz. 🤷. Plus keď uvidíte nejakého chlapa samého vonku s dieťaťom, drcni do chlapa, že aha iní chlapi stíhajú aj chodiť do roboty, aj byť s dieťaťom vonku, takisto muža v obchode keď stretnete, atď. Pokojne argumentuj, že iní chlapi to predsa popri robote zvládajú... 🤷🤷🤷

lubkovaandrejka
24. jan 2025

@mikadooo ja som to tiež pocula x-krat a tiez by ma zaujimalo, odkial to vzali :D?

hatsepset
24. jan 2025

A ďalšia vec...to že niektorá sa venuje naplno dieťaťu má uvarené, upratané, pozehlene, stará sa o seba , je upravená a cvičí je akože sorry ale tak individuálne. Pre mňa byť upravená znamená mať účes ( nie umyté a učesané vlasy) mať nechty (nie prirodzené a ostrihané) mať mihalnice, mať make Up (nie špirálu a lesk), byť opálená a oholena zhora zdola ( nie vapenka a oholené predkolenia) - to vyžaduje čas, cvičiť znamená aspoň 3x do týždňa fitko plus ostatné dni niečo doma ( nie že si raz do týždňa na hodinu zabeham) - to vyžaduje čas. Navarené - aspoň každý druhý deň čerstvé. Upratané - povysavane, poumyvane , poodkladane denne,
Atď atď.....takže ten štandard má každý nastavený inde.

mamutka
24. jan 2025

Toto je už taká situácia, že aj keď som vždy za rozumne diskusie bez kriku, na tvojom mieste by som si pri najbližšej takejto jeho scénke len sadla na gauč pred neho a so smrteľne vážnym výrazom tvare položila otázku “z teba sa kedy stal taky chuj?”
A ak by v tej chvíli nevypol odposluchy, oznámila by som mu hned “odteraz vyžadujeme rešpekt, úctu a život bez dementných komentárov na každú tému. Nediskutujem! Oznamujem čo vyžadujem”

lujza123
25. jan 2025

@mikadooo @lubkovaandrejka to “ine ženy stíhajú “ je podľa mňa typické kto nezažil nepochopí. Ja som si ako bezdetna tiez myslela ze rodičovská bude “dovolenka”

Mne jediny krát chlap zadrel ze ine ženy stíhajú a jeho mamička stíhala 4 deti. Tak som ho hneď prvú sobotu nechala s dcerou samého doma od rana do večera nech mi teda ukáže ako to stíhať. Jasne, stihol lebo chcel dokázať ze to ide, aj bolo vyupratované aj navarené, ale chlap na pokraji zrútenia mi priznal ze kým pucoval kúpeľnu za tých 10 minút mu ročné tornádo zatiaľ spravilo z už uprataneho bytu totálnu maštal … Fakt čerstvým otcom naozaj prospeje ked sú s detmi občas sami ináč nepochopia

A hlavne si treba vysvetlit o čom je rodičovská dovolenka, pretože podľa mňa je to v prvom rade čas kedy sa ma matka venovať dieťaťu, jeho rozvoju, starostlivosti nie kmitaniu v domácnosti a vareniu 3 chodoveho menu. To je len bonus ked stíha a chce sa jej, nie povinnosť

mikadooo
25. jan 2025

@lujza123 👍👍👍👍👍

tina1979
25. jan 2025

Možno má manzel milenku a porovnáva , aká je ona " dokonalá" a ty si iba žienka na MD.🙂

kikappp
25. jan 2025

Muž nieje smrcnuty do autistu alebo nizke eq?

trisha_r
25. jan 2025

Veď mu povedz ,že keď je s tým nespokojný, má 2 ruky a môže si to spraviť sám. Alebo bude mať celý deň a to myslím od rána do večera dieťa 100% a ty uvaris a upraces. Jednoduché. A že keď s tým buzerovanim bude pokračovať, nebudeš mať problém ako 29 ročná nájsť si iného. Toľko k tomu. Najhoršie žiť s buzerantom vo nič iné nevie len to buzerovat.

tiika
25. jan 2025

Zďaleka to všetky dokonale nestíhajú. Pokial chce mat doterajšiu úroveň, je potrebné, aby ste sa vážne porozprávali o prerozdelení starostlivosti o domacnost a dieťa. A obcas ho vezmi na návštevu do nejakej rodiny s deťmi, porozpravajte sa o tom, ako fungujú, ako to oni zvládajú, koľko spia, chodia von atď. bez nejakého posudzovania, skôr aby ste videli aj iné možnosti či spôsob akým všetko zvládajú. Skôr takto tvoj muž poopravi svoje nazory či zmení očakávania, než keď mu to budeš vysvetľovať ty.

mantilka
25. jan 2025

@earlgrey tam nebude problém len dieťa ale tá buzerácia.....ona je z toho psychicky unavena plus zmyka ju vlastny perfekcionalizmus.
Autorka, tebe by pomohol psychológ.
A prednostne rob to, čo si všíma tvoj muž...až na druhom mieste ostatné veci....ale vtedy mu odovzdaj dieťa na stráženie. Áno, sú ženy čo všetko stíhajú, ale porobené len "naoko". Zem zmyta jedným ťahom, prach utrety metličkou na prach , kvety netreba v domácnosti a jedlo polotovary. To som si všimla. Moja známa čo všetko stíhla upratovanie podľa popisu, cez víkend u mamy, deťom na raňajky zohriala mlieko v mikrovlnke nasypala cereálie....lebo misky rýchlo oplachne a vedia sa aj samé obslúžiť.

mantilka
25. jan 2025

Návštevy iných a hlavne takých normálnych rodín vám môžu pomôcť.

mantilka
25. jan 2025

Tiež pomôže motivácia, pomôž mi a budeme mať čas pre seba. Podel prácu. Varíš večeru, on sa pohrá s malym. On vitamíny, ty pripravujes jedlo na stôl,. On kúpe, ty pripravujes izbu na spanie, poskladas veci. Uspavas, on umýva riad.

romiada
26. jan 2025

@miko_matata presne to iste som chcela napisať. Možno aj autorka vychovavala predtym (stači blby ton, nevhodne volene slova) a teraz je muž v lepšej pozicii (rozumej nadradenej) a dava jej "ochutnať rovnaku medicinu".

romiada
26. jan 2025

On odkial vie ako to ine stihaju? Zije s nimi? Nikdy nič nie je na 100%. Ak ma nejaka super navarene a upratane , tak nestiha robit možno plno inych veci čo by chcela.

margotka17
27. jan 2025

Och, daj mu dieťa do izby a povedz mu, že odchádzaš do fitka, keď sa vrátiš, povedz mu, že máš veľa roboty ešte, začni dávať prádlo do práčky a dieťa mu opäť nechaj, potom začni variť, posun ho s dieťaťom do kúpeľne, nech ho nachysta na spanie. Po večeri nech ho uloží, ty skladaj do umývačky. Potom mu daj vysávač, nech prebehne podlahy....

Strana
z3