icon

Ako riešiť obťažovanie v práci zadaným mužom?

16. sep 2025

Ahojte dievčatá, deje sa mi taká pomerne nepríjemná vec. Začal ma veľmi obiehať jeden zadaný muž, má manželku a deti, ja som k nemu bola priateľská, ale nemyslím si, že som niekedy otvorene flirtovala. Bohužiaľ je to môj nadriadený v práci, takže ho nemôžem poslať do kelu, snažím sa byť neutrálna, vyhýbať sa mu. Ale on mi sem tam vypisuje, necháva odkazy, pozýva ma k sebe do kancelárie a na večere. Nemôžem ho nahlásiť úplne anonymne a nerada by som prišla o prácu, ako by ste to riešili? Je to dosť také nekomfortné pre mňa, keď mi stále hovorí čo by so mnou robil a podobné veci. Ostatní kolegovia sa tvária, že to nepočujú...

princkrason
16. sep 2025

@anonym_autor vsak mu povedz ze som tvoj frajer a je to a ked to nepochopi tak potom uvidi, či? sprav si par fotiek s AI frajerom daj si ich na soclaine siete atd

autumn1
16. sep 2025

Veď nemusíš ho poslať dokelu dá sa všetko vyriešiť aj slušne. Normálme mu povedz, že si ceníš jeho záujem ale jeho návrhy pre teba nie sú príjemné, rada by si sa v práci sústredila na svoje povinnosti a veľmi rada by si nechala váš vzťah výhradne na pracovnej úrovni.

jumama
16. sep 2025

Nastavit hranice, cim dlhsie to nechavas bez nejakeho hlasneho vyhradenia sa voci tomu, tym dlshie to bude trvat. Ak si netrufas sama, ak mas nejakeho kamarata kolegu, kolegynu popros, aby aj oni sa ta zastali, ked zas zacne. Aby mu aj oni vtedy dali napomenutie ze je to nevhodne, nemusi to byt osocenie, da sa to povedat aj vtipne... Anonymne, asi tazko, ked vie, koho sa to tyka...

anonym_3a8d0d
16. sep 2025

vieš čo? ťaháš za kratší koniec.
ak mu vyhovieš - po čase ťa z práce vykopne lebo dosiahol čo chcel , zunuješ sa mu a veď predsa má svoju milujúcu manželku a rodinu.
ak mu nevyhovieš - aj tak ťa po čase pošle kadeľahšie lebo urazené mužské ego.

lindous
16. sep 2025

Ndriadený, nenadriadený, nahlas a jasne sa ohradiť, že ti to nie je príjemné, dá sa to aj slušne, kolegovia sa možno tvária, že to nevidia, lebo si myslia, že spolu niečo máte, ak si nikdy nedala jasne najavo, že ti to je nepríjemné, to že ty nemáš pocit, že si flirtovala, neznamená, že to tak vidí aj on, či ostatní.. a ak nepochopí, tak odkazy, správy zozbierať, najlepšie mu dať aj písomne najavo, že nemáš záujem a jeho správanie je pre teba obťažujúce, nech to nie je len slovo proti slovu a šup s tým na HR, ak také oddelenie máte a ak nie, tak za jeho nadriadeným... osobne by som to riešila aj s rizikom, že možno budem musieť hľadať novú prácu, ale chápem, že nie každý si to môže dovoliť

chlebikova
16. sep 2025

Fuuu, urcite mu povedat, ze nemas zaujem. Chapem, ze sa bojis o pracu, ale ver mi, ze je lahsie riesit novu pracu ako toto a to zial hovorim z vlastnej skusenosti. Chces v takomto "natlaku" pracovat dalsich xy rokov?
A hlavne ziadne neutralne ... Ja som sa tiez snazila to ignorovat, ale niekomu to moze prist, ze sa ti to paci, ked sa nijako neohradis. Najskor by som teda zacala s rozhovorom/emailom/spravou s nim, ze sa ti to nepaci a nechces to. Ak by pokracoval alebo ti to dal pocitit v praci, tak HR.

pribinak
16. sep 2025

Otvorené by sim povedala že nemám záujem a veľmi intenzívne by sim si hľadala inú prácu

Toto sa dlhodobo nedá zvládnuť

anonym_9df67c
16. sep 2025
@autumn1

Veď nemusíš ho poslať dokelu dá sa všetko vyriešiť aj slušne. Normálme mu povedz, že si ceníš jeho záujem ale jeho návrhy pre teba nie sú príjemné, rada by si sa v práci sústredila na svoje povinnosti a veľmi rada by si nechala váš vzťah výhradne na pracovnej úrovni.

@anonym_autor slušne vysvetliť ako radí @autumn1. Ak neprestane natočiť obťažovanie a oznámiť mu, že to ukážeš jeho žene a podáš trestné oznámenie za sexuálne obťažovanie.

sevrin
16. sep 2025

Toto si zarámuj a daj na stôl v kancli, že je to tvoj frajer, ktorý sa nedávno vrátil z basy a nemá rád keď sa mu šahá na osobné veci.

halford89
Odpoveď bola odstránená
strelkyna1
16. sep 2025

Komunikuj cez sms alebo emailami, slusne napis, ze nemas zaujem a ak by neprestal alebo Ti kvoli urazenemu egu robil v praci problemy, tak pekne na HR a o miesto pride on. Ak je on sam najvyssi sef v celej firme a nie je tam ziadne HR, tak pohrozit, ze toto uvidi manzelka a hladat inu pracu.

anonym_2f06e5
16. sep 2025

Neverím, že ženáč pred ostatnými hovorí čo by s tebou robil,zas vymyslená love story😚

zabka79
16. sep 2025

@anonym_autor podla toho kde pracujes, urcite to pisomne nahlas u zamestnavatelovi. Je cas sa za seba postavit. Trba pocitat aj s tym ze to dopadne zle a pojdes pracovat inde..

anonym_d70928
16. sep 2025

@anonym_autor ja som mala podobný problém, ale tam to bolo vyslovene obťažovanie aj na fyzickej úrovni a neskôr bol aj násilný, nechcem písať bližšie info. Kolegovia vedeli, ale len nadávali.. ja som ho nahlásila, riešilo sa to, ale nakoniec požiadali mňa, aby som odišla, nakoľko mal vyššie postavenie. Keď som odchádzala, mala som vyplniť pre HR papier kde som mala dať recenziu na svojho nadriadeného. Sadol si ku mne a povedal že ho vyplníme spolu (tým myslel on), inak budem mať problém. Nahlásila som aj toto, ale nič som nedosiahla. Ak ti môžem poradiť, naozaj sa poobzeraj po inej práci, aby to nezašlo až do nejakého fyzického napadnutia pomaly. Ja som povedala, že mám aj svedkov, ale žiaľ, keď prišlo ku konfrontácii, svedkovia zrazu nikdy nič nepočuli ani nevideli 🙂

anonym_3a8d0d
16. sep 2025

tiež mám veľmi podobnú skúsenosť ako anonym d70928
len nebol to môj nadriadený, ale p. riad. školy do ktorej chodila moja dcéra. Nemala som ju kde inam dať - tento typ školy je jedna v okrese.
nemala som to ani kde nahlásiť - svojich priamych nadriadených nemal. Robil mi zo života peklo. Ak som niečo potrebovala povedal - mohol by som - ale prečo by som mal.
vydýchla som si keď odišiel na dôchodok. Prišla tam p. riad. ktorá nemala blbé otázky ako tento starý slizký chlap. a samozrejme doma mal manželku takže vo svojom okolí sa hral na cteného občana.