Ako riešiť problém s nevďačnou kamarátkou?
Mám "kamošku", cez VŠ sme si rozumeli, ale ako má priateľa, začala mať čudné spôsoby.
Pomohla som jej raz s DP, keďže priateľ je SZČO, odvtedy ma za každým žiada o pomoc s niečím.
Býva cca 45 km od nás, pravidelne mi píše, aby sme prišli, potrebuje pomoc.
Ona by sa ma ani raz neopýtala, či mi treba pomôcť, trebárs aj s deťmi, vôbec nič.
Ona ak niečo potrebuje, tak sa ozve, či je víkend, či nie, ale mnohokrát ani ďakujem, teda samozrejmosť.
Ako by ste situáciu riešili vy?
Že by som sa vykaslala na ňu a určite by som ja nešla za ňou, keď ona potrebuje pomoc.. teda pri takomto správaní..
@anonym_autor tak keď potrebuje pomoc ona, prečo nepride ona za tebou? Veď to je základná vec. Jasne že keď jej to budeš tolerovať a budete za ňou stále chodiť na zavolanie, tak to bude využívať. Treba si nastaviť hranice
Už len to, že si kamošku dala do úvodzoviek niečo vraví a asi by som nepotrebovala s takýmto človekom kontakt... ak si ochotná jej pomôcť, daj si svoje podmienky, nech príde ona, ak niečo potrebuje, takisto, ak tebe vie ona s niečím pomôcť, ozvi sa jej ty a popros o pomoc, aspoň uvidíš ako zareaguje... ak už ochotná nie si, čo sa dá chápať, tak jej to povedz...
@anonym_autor tak keď potrebuje pomoc ona, prečo nepride ona za tebou? Veď to je základná vec. Jasne že keď jej to budeš tolerovať a budete za ňou stále chodiť na zavolanie, tak to bude využívať. Treba si nastaviť hranice
@gabika0825 nešla som už 2x, tak potom začala vyvolávať, že potrebuje pomoc, ale to vypadá tak, že ja mám čas teraz, tak volám a Ty sa prispôsob.
Tvoja neschopnost/ neochota zariadit si XXX pre mna nepredstavuje nic naliehave
@anonym_autor nechala by som.ju "vysumiet".
@gabika0825 nešla som už 2x, tak potom začala vyvolávať, že potrebuje pomoc, ale to vypadá tak, že ja mám čas teraz, tak volám a Ty sa prispôsob.
@anonym_autor dobre si urobila že si nešla, ja by som jej nabudúce keď bude volať slušne vysvetlila že ak niečo potrebuje, rada ju privítas u seba, ale že ty za ňou nebudeš chodiť keď potrebuje niečo ona od teba… a ak s tým bude mat problém tak by som ju úplne odstránila
ja som kvoli tomu usekla radsej aj pravidelny styk s rodinou
od kamaratov by som to netolerovala vobec
jedna vec je pomoct v pripade nudze, ale druha je pravidelne zneuzivanie
Malasom niečo podobné, zašlo to až tam, že mi dávala veci do príkazu a sama si určovala čas, všetko. Nešlo to po dobrom, tak som jej prestala odpisovať a nebrala tel., mala výdrž, denne napísala aj 15x.
Rozišla sa s priateľom, jeho stavala do role idiota a ona bola obeť, čo má konečne chápavého chlapa a tlačili sa ku nám aj denne, obaja bez práce.
Takýchto toxických ľudí vieš odstrihnúť iba doslova drzo.
@anonym_autor a s čím potrebuje pomoc? Je nejak indisponovaná alebo len lenivá?
@anonym_autor a s čím potrebuje pomoc? Je nejak indisponovaná alebo len lenivá?
@januska12323 pre druha s riešením agendy SZČO - za niekedy, ani nie ďakujem, doslova s bežnými problémami v živote. Podotýkam, obe máme rovnaký odbor na VŠ, ekonomický smer. Skôr by som povedala pohodlná, hlúpa nie je, ale je typ, čo vyrazia dverami, príde oknom.
@anonym_autor okamžite by som pri najbližšej tel stopla a pov jej
@anonym_autor V prípade, že Vaša kamarátka nie je absolventkou osobitnej školy/čo nie je,lebo ste boli spolužiačky/,tak by jej malo byť jasné, že každý človek si rieši v prvom rade svoje problémy.V prípade, že niekoho o pomoc požiadam, musím rátať aj s tým,ze sa svet nekruti okolo mňa,a teda nie vždy má ten požiadaný možnosť pomôcť mi.Zaroven to nie je povinnosťou toho druhého,a preto je povedať "Ďakujem,,minimum...ale pokojne aj protislužba, malá pozornosť je na mieste.Zhrniem to: Nemôžete vždy každému vyhovieť,a preto sa naučte hovoriť"Nie,,
@anonym_autor slová "prepáč, nemám čas" sú jednoduché, výstižné a jednoznačné, skús ich použiť
Môžeš začať "zabúdať" ako riešiť agendy, nevedieť ako to treba urobiť, urobiť sa jednoduchou, nech si zaplatí účtovníčku.
Ak ty nesleduješ zákony a nevenuješ sa tomu ako zárobkovej činnosti tak načo by si sa mala snažiť kvôli jej lenivosti, ak to robíš tieto služby ako zárobkovú činnosť nech ti zaplatí ako každý iný zákazník.
By som jej povedala, kedy môže prísť a rovno napísala aj cenu za služby, ktoré poskytnem... Veď doba je zlá 🤭😉
@anonym_autor povedz jej, ze mas toho vela okolo deti a nemas cas riesit jej zalezitosti.
@januska12323 pre druha s riešením agendy SZČO - za niekedy, ani nie ďakujem, doslova s bežnými problémami v živote. Podotýkam, obe máme rovnaký odbor na VŠ, ekonomický smer. Skôr by som povedala pohodlná, hlúpa nie je, ale je typ, čo vyrazia dverami, príde oknom.
@anonym_autor poslala by som jej odkaz na Google a dodala, že tam nájde všetko čo potrebuje. Hádam sa nenecháš využívať.
@anonym_autor Ahoj autorka a aky mas problem jej povedat,ze neprides ked nieco chce? To si taka hlupa, ze zakazdym ides ako si ona piskne tam? Nastav jej hranice, ked nieco chce a podotykam ked budes mat chut aj cas na nu, povedz jej kedy ONA ma prist. Dalsia vec, naco jej vzdy so vsetkym pomahas, ked pises,ze ani dakujem co je zaklad nepovie? No ja by som sa na nu v tomto smere po tomto co robi vysr... uplne. Si hlupa,ze toto dovolis a este behas k nej ako poslusny psik na povel🤷♀️ Nastav hranice a budes mat pokoj. Bud sa oduje alebo konecne pochopi. Nenechavaj sa takto vyuzivat. Fakt ta nechapem, ako toto dopustis🤷♀️
@anonym_autor Ahoj autorka a aky mas problem jej povedat,ze neprides ked nieco chce? To si taka hlupa, ze zakazdym ides ako si ona piskne tam? Nastav jej hranice, ked nieco chce a podotykam ked budes mat chut aj cas na nu, povedz jej kedy ONA ma prist. Dalsia vec, naco jej vzdy so vsetkym pomahas, ked pises,ze ani dakujem co je zaklad nepovie? No ja by som sa na nu v tomto smere po tomto co robi vysr... uplne. Si hlupa,ze toto dovolis a este behas k nej ako poslusny psik na povel🤷♀️ Nastav hranice a budes mat pokoj. Bud sa oduje alebo konecne pochopi. Nenechavaj sa takto vyuzivat. Fakt ta nechapem, ako toto dopustis🤷♀️
@motylik2559 písala som, že nejdem zakaždým.
@motylik2559 písala som, že nejdem zakaždým.
@anonym_autor Ale asi si tam nebola raz, dvakrat...Fakt v dobrom, nastav si voci nej hranice, lebo to robit neprestane a aby to casom nezacala zneuzivat aj za ine veci. Aj keby to bola naj kamoska, tak sa vyuzivat nenechaj.
potrebujes ju v zivote? ak nie, tak sa jej zbav.. povedz jej: nema cas, neviem, nie som doma, zabudla som, nechce sa mi... a nedaj sa zlomit ani raz
To nie je kamoška
je problém zablokovať tel.číslo?
@anonym_autor Ale asi si tam nebola raz, dvakrat...Fakt v dobrom, nastav si voci nej hranice, lebo to robit neprestane a aby to casom nezacala zneuzivat aj za ine veci. Aj keby to bola naj kamoska, tak sa vyuzivat nenechaj.
@rozculena nie je, problém je tam, že vyvoláva vždy z iného.
@trema nie, nepotrebujem, zrejme to budem riešiť ráznejšie.
@motylik2559 musím sa naučiť povedať nie. Ja by som takáto nevedela byť.
Ďakujem kočky, dodali ste mi odvahu povedať nie.
@rozculena nie je, problém je tam, že vyvoláva vždy z iného.
@trema nie, nepotrebujem, zrejme to budem riešiť ráznejšie.
@motylik2559 musím sa naučiť povedať nie. Ja by som takáto nevedela byť.
Ďakujem kočky, dodali ste mi odvahu povedať nie.
@anonym_autor Zial, nielen v dnesnej dobe je velmi dolezite sa naucit slovicko nie. Lebo takto, ked to nevies, tak vela krat ides sama proti sebe...a vnutorne ta to potom urcite skrie nemalo krat. Ako kedysi daaavno este platilo, ze za dobre dostanes dobre, tak dnes to takmer uz neplati ani kolkokrat v kamaratstvach. Uz v tejto uponahlanej dobe ludia pozeraju len na seba a aby ziskali co chcu, nech to je hocijakou formou, co na tom ze sa to dotycnej koho ziadaju nemusi pacit. A vela krat na takych veciach aj troskotaju vztahy-sebectvo a bezohladnost a v neposlednom rade sa dost vytraca aj ucta a v nich skryte carovne slovicka ako dakujem a prosim. Takze cim skor sa to naucis autorka, tym skor sa bude aj tebe lahsie dychat. A pokial je to skutocna kamaratka, tak to ustojite, lebo kamaratstvo by malo byt o pochopeni aj druhej osoby a nie iba sameho seba, v kamaratstvach sa hovori aj o tom co sa nepaci a nie len o ruzovych oblacikoch s fialovymi slonikmi, aby bolo vsetko v poriadku.Velmi ti drzim palce, aby to dopadlo pre teba tak, ako si prajes🍀
@anonym_autor Zial, nielen v dnesnej dobe je velmi dolezite sa naucit slovicko nie. Lebo takto, ked to nevies, tak vela krat ides sama proti sebe...a vnutorne ta to potom urcite skrie nemalo krat. Ako kedysi daaavno este platilo, ze za dobre dostanes dobre, tak dnes to takmer uz neplati ani kolkokrat v kamaratstvach. Uz v tejto uponahlanej dobe ludia pozeraju len na seba a aby ziskali co chcu, nech to je hocijakou formou, co na tom ze sa to dotycnej koho ziadaju nemusi pacit. A vela krat na takych veciach aj troskotaju vztahy-sebectvo a bezohladnost a v neposlednom rade sa dost vytraca aj ucta a v nich skryte carovne slovicka ako dakujem a prosim. Takze cim skor sa to naucis autorka, tym skor sa bude aj tebe lahsie dychat. A pokial je to skutocna kamaratka, tak to ustojite, lebo kamaratstvo by malo byt o pochopeni aj druhej osoby a nie iba sameho seba, v kamaratstvach sa hovori aj o tom co sa nepaci a nie len o ruzovych oblacikoch s fialovymi slonikmi, aby bolo vsetko v poriadku.Velmi ti drzim palce, aby to dopadlo pre teba tak, ako si prajes🍀
@motylik2559 ďakujem Ti. Myslím, že si mi pomohla celkom dosť.
@motylik2559 ďakujem Ti. Myslím, že si mi pomohla celkom dosť.
@anonym_autor To som rada🙂 a za malicko🍀

Vyuzivat ta moze pokial jej ty dovolis. Ked povies parkrat nie, tak mas o “kamosku” menej. Alebo sa uvedomi. Hranice si stanovujes ty sama.