Ako riešiť problémové správanie nevychovanej netere?
Ahojte, idem si k vám pre radu. S manželom a dcérkou (3 roky) bývame u manželových rodičov. Dohoda bola, že prerobíme dom a postaráme sa o rodičov s tým, že švagriná nedostane podiel, dostala pozemok. Všetko bolo okay, so svokrovcami mám úžasný vzťah, až na to že švagriná s mužom si zrejme nejak nevyrátali hypotéku a výšku svojho príjmu, tak po dlhých problémoch sa nasťahovali sem k nám. Samozrejme chápem mojich svokrovcov, je to ich dcéra, tiež by som vlastné dieta a vnúča neposlala na ulicu, tak sa dohodlo že dočasne tu ostanú. Problém je práve ale správanie ich dieťaťa a ich ignorácia. Majú 7 ročnú dcéru, ktorá je vyslovene že nevychovaná a dosť zákerná. Vedome ničí veci, najmä hračky mojej dcéry, vysmieva sa jej (mala úraz tak sa jej dala prst medzi oči a s neskutočným smiechom vybehla z domu na ulicu kde vykríkala, ako moja dcéra hlupo vyzerá), mne stále hovorí aká som tučná, hlúpa, ako oni majú všetko vždy lepšie ako my, všade bola všetko videla. Nad dcérou sa neustále vyvršuje ako vie všetko lepšie, ako má všetko buď to isté alebo ešte lepšie, nikdy za nič nepoďakuje, dcéra mala narodeniny, všetko jej skritizovala od torty po darčeky ako je všetko nahovno, toto ma presne aj ona ale krajšie a podobne.. je mi strašne ľúto mojej dcéry, lebo ona sa ešte nevie brániť a nechcem aby jej išla príkladom v takomto správaní. Podotýkam že nie je žiadna chuderka (neter), ma miliardu hračiek, oblečenia, s ktorým sa sústavne vyvršuje a porovnáva... a my naopak dcéru učíme skromnosti, že je jedno akú značku ma jej oblečenie, že nepotrebuje každú hračku z obchodu, že neurážame ľudí za ich výzor, že je ok vyzerať rozdielne a nie je nič na tom, keď je niekto pri sebe, má okuliare, farba pleti.. do toho ďalší problém, že ta ich dcéra neskutočne a neustále klame a už to ide ozaj do extrémov. Moju svokru neustále naháňa spôsobom - dedo ťa volal dole, čo nie je pravda a svokra sa chudiatko aj 10x za deň trepe dole a hore zbytočne. Kradne nám mobily, svokra nemala heslo tak jej pridávala fotky z galérie na prinehy na Instagram. Neustále klame vo všetkom a už mi to lezie na nervy, lebo nechcem až to dcéra opakuje.. riešili sme to všetko so svagrovcami, podľa nich je to úplne normálne a mame “prežiť tu chvíľu čo tu budú” .. tak jedine čo mi ostáva je nejakým adekvátnym spôsobom “upratať” to ich dieťa zakaždým, keď bude robiť takéto veci, pretože je u nás doma a my sa tu cítime kvôli tomu zle. Nechcem jej však nijak ublížiť, chcem nastaviť hranice čo si k nám môže dovoliť. Ako na to?
@la_dolce_vita dom zhabala banka aj s pozemkom, ktorý vtedy dostala švagriná - na ňom ten dom postavili. Lenže očividne mali úvery aj na auta, dovolenky, motorky a podobne veci, takže prišli o celú nehnuteľnosť.
Energie sme povodne hradili výlučne my (aj za svokrovcov) po ich nasťahovaní hradíme my polovicu a oni polovicu.
tak ked myslis.. medzi hlupost a naivitu sa kludne da dat rovna sa.. ale ked si teda presvedcena, ze sa nemozes postavit pred celu rodinu a urcit, co a ako bude v TVOJEJ domacnosti, tak ti ostava len trpiet.. lebo s ludmi tamtoho typu sa nedohodnes.. len stracas cas
Hmm napíšem ti, čo by som spravila ja na tvojom mieste. Ak by ničila niečo a ešte sa aj smiala, keď ju posielam preč, vytrhla by som jej našu hračku z rúk, chytila ju za ruku a vyviedla z miestnosti s komentárom, že sa má konečne naučiť chovať a kým to nespraví, nech mi nelezie na oči. Nezbila by som ju, ani jej neublížila, ale nebola by som ako jej rodičia, že len reči a ona má z toho zábavu. To som ale ja. Viem, že niektoré by si to "nedovolili" ale ja áno. Keď ju rodičia neučia ako sa správať, je to ich vec, no ako náhle to zasahuje do môjho dieťaťa, tam končí sranda...
tak ked sa bude povysovat povedz narovinu narozdiel mod teba my mame domov a vy nie .. malej hracky daj do jej izby a tomu decku tam zakaz vstup .. s nimi si vydyskutuj ,ze ok pomozete odtial potial ale nech sa laskavo zdrzuju v ich izbe pokial sa mieneia povysovat .. a decku ako ono k tebe tak ty k nemu ..n hold ked mater nevie vychovat ... treba zvysit hlas
Sorry jako... vy ste dostali dom s bremenom, Šva pozemok, ty ako si mohla dopustiť, aby sa vrátila síce domov, ale kde jej už nič nepatrí a zo svojou rodinou, ved sa tam pozabijate, kazdym dňom sa papinak tlakuje. 👿
Spratka nekomentujem, o 10 rokov trpko zaplaču. 💦
15.44.😁
Takže vás došli vyžrať a doraziť.
Vypakuj ich 27.12. Na ulicu. Ich imbecilita, ich problém.
Hm, nechat to dojst tak daleko a prist o vsetko je velka nezodpovednost, ved take veci sa daju riesit... kazdopadne pre vas to znamena, ze sa ich nezbavite, oni uz tazko niekde dostanu hypo alebo nejaky uver. S tym malym nevychovancom by som si urobila sama poriadok, ako pisu vyssie, k mojej dcere by nesmela a ani k nam, ked sa nevie spravat slusne. Za predpokladu, ze nebyvaju priamo u vas v domacnosti samozrejme.
Banda skrachovalcov sa nasáčkovala do TVOJHO domu a robí zle Tvojmu dieťaťu? Tebe nadáva do tlstej? A to tam ešte stále bývajú? Rozum mi to neberie. A svokrovci nemajú právo rozhodovať, kto tam bude bývať, dom je Váš. Neviem si ani predstaviť takúto situáciu, ja by som ich vyhodila.
Treba ísť na to dieťa výchovne a keď sa im to nepáči, tak ukázať, kde sú dvere. Je to váš dom, máte právo o ňom rozhodovať. Nastavte si jasné hranice fungovania a termín sťahovania. Treba im to stále pripomínať. A dieťa pokojne napomínaj, vysvetľuj, ja by som sa nebála aj hlas zvýšiť. Mňa iritujú mnohé deti na detskom ihrisku, keď mojej malej robia cielene zle a vždy ich upracem. Samozrejme slovne. Keď to nevedia rodičia, urob to ty..
Dom je vo vlastníctve teba a tvojho manžela, vy dvaja rozhodujete, kto tam bude bývať a za akých podmienok. Dokonca by som aj to decko vychovávala. Môžu byť radi, že neskončili na ulici.
@reanda neprekrucaj moje slova, ja som nepovedala že sa nemôžem postaviť pred všetkých a povedať ako sa bude fungovať v mojej domácnosti. To sme urobili niekoľkokrát. Ja som povedala že sa nemôžem postaviť a sama ich vyhodiť, toto nie je len môj dom ale aj môjho muža a dostali sme ho od svokrovcov, ktorí ho stavali holými rukami, takže to chce úctu, rešpekt a kompromis aj voči svokrovcom.
To strasne dieta je len zrkadlo svojich nevychovanych rodicov, v tejto situacii je nakoniec uplne nepodstatne. Tu ide o to, ci pojdu z domu svagrovci alebo ty autorka s muzom a dcerou, lebo toto spoluzitie vam narusi vsetky vztahy. Ked ste uz boli vsetci taki hm povedzme "naivni" a nechali ich vobec len uvazovat o tomto rieseni, tak si musite teraz dupnut. Dat im presny termin na vystahovanie - skratila by som to na polrok a uz mesiac predtym ich pomaly zacat balit, objednat im stahovacie auto atd aby to bolo jasne, ze pojdu. Neustupit ani krok - aj keby mali ist na ubytovnu. Oni sa podla mna absolutne nechystaju odist a rataju s tym, ze vam bude luto ich vyhodit. Aby si autorka o par rokov nepisala zufaly prispevok, ze uz nevladzes....
Autorka a akú úctu a rešpekt prejavujú oni k Tebe? Dovolila si im tam bývať a ubližujú Tebe aj Tvojmu dieťaťu. Tu končí každý súcit. Ale chápem ako to myslíš, nechceš ublížiť svokrovcom. Len škoda, že svokrovci nevidia, že je ubližované Tebe a ich vnučke.
ak ti zas budu daco vraviet a utocit podaj im vytlacene inzeraty na podnajmi a povedz,ze by bolo mile pre klud v rodine aby si zacali hladat podnajom ... ked sa im nepaci aky mate ne-vztah k ich decku
ja by som malej normalne na drzovku, medzi styrmi ocami povedala, ze toto je dom tvojho manzel a tvoj, a ked ta nebude respektovat, tak ich vsetkych vyhodis na ulicu, ze pravo byvat v nom maju len jej stari rodicia, ale oni nie. Normalne drzo by som sa jej vyhrozila, ze ak sa bude vysmievat, drza bude, nebude posluchat tvoje nariadenia, tak ich posles prec a mozu si hladat podnajom. Neboj sa, hentaka papula to pochopi, co jej tym chces povedat.
a zakazala by som jej chodit medzi nase osobne veci, neviem ako to mate podelene, ale do spalne a detskej by nechodila, nech sa zdrzuje v spolocnych priestoroch
Riesenie je vymedzit priestor, kam ma dieta pravo vstupovat - tam kde maju svoju izbu. Zakaz vstupu do detskej izby Tvojej dcery a Vasich priestorov. Ak ho bude porusovat - vystahovat. Hned na zaciatku ste mali stanovit pravidla spoluzitia, uz teraz to bude tazke, lebo uz su tam a su si isty ze aj budu.
Svagrine by mal povedat Tvoj manzel, ake spravanie budete tolerovat a ake nie. Za znicene veci ziadat nahradu. Atd drzim palce, mna by porazilo z takych "spolubyvajucich".
@denisa0504 ďakujem, ale ja som už skúsila ju chytiť a odvliect preč keď nefungovali slova, schytala som kopanec. A to keď som následne riešila s jej rodičmi tak mi povedali, že sa chudiatko iba bránila lebo sa určite zľakla čo jej chcem urobiť
Prosím? To nemyslíš vážne, že si schytala kopanec od takého zasrana. Raz by ma niekto kopol, viac krát nie. A čo na to tvoj muž? On je s tým v pohode ako sa správa k jeho dieťaťu či tebe? Toto teda nie....
A teba zatakuje malé dieťa? 😆 Prepáč, no toto všetko sú výhovorky. Keby ma kopla, tak ju schmatnem silnejšie a vyšmarím ju von. Načo by som to riešila s jej rodičmi, ktorým by bolo jedno, aj keby sa vám s prepáčením vyserie do postele? Keby malá videla, že sa k tebe tak chovať nemôže, že jej to nedovolíš, tak s tým prestane. Naozaj, aby si si neporarila s malým nevychovaním deckom a len tu písala, že jej rodičom to nevadí 🤦♀️ ok, im to nevadí, ale ak tebe áno, tak konečne niečo už rob. Hocičo... Týmto končím, rady sú zbytočné..
Ďakujem za všetky rady, dnes to budem riešiť ešte s mužom, s malou sa budeme musieť teda zamykať dočasne v jej detskej izbe keďže nič iné nefunguje a budem apelovať na muža aby sme podnikli všetky kroky k tomu, nech idú preč. Chvalabohu muž je na mojej strane, tak snáď sa nám to podarí čím skôr vyriešiť a rozumne vysvetliť aj svokrovcom.
Vôbec nemám pocit, že muž je na tvojej strane, inak by nedopustil aby sa k vám takto chovali...
Ako bolo spomenuté, ty sa musíš zastať seba a dcéry, jedno akým spôsobom, jedno ako sa to komu bude či nebude páčiť.
@denisa0504 ale ja som nenapisala, že keď ma kopla tak som ju tam nechala, ja som ju stále držala a odvliekla som ju k jej rodičom, kde som to začala okamžite riešiť. Potom keď mi hento povedali som zobrala svoju dcéru a šli sme sa vyvetrať na ihrisko, lebo aj na nej som videla že jej je do plaču.
@huxy môj muž sa veľa krát už neudržal a navrieskal na ňu aj na švagrinú, povedal im že môžu ísť na ulicu keď sa nevedia správať, tu malú tiež už veľa krát odvliekol k jej rodičom a povedal jej že keď sa nevie správať nech k nám nechodí, lenže to vždy dopadne tak že obidve urevané bežia za svokrovcami. Proste len ich vyhodiť, nič iné sa nedá, my mame s mužom obaja dobru prácu, mali by sme na to kúpiť si napríklad byt, ale boli by sme sprostí ich tu nechať bývať zadarmo, nevyplatili by nám ani cent.
1. Sadla by som si so svokrovcami (bez svagrovcov) a uplne vazne sa porozpravala. O ich penaznej situacii ako vidite, ze nic nerobia aj o ich dcere. Voci vsetkej ucte k nim ale presne na rok by som zavolala policajtov a vykazala by som ich z bytu.
2. Nasledne plan by som aj so svokrovcami povedala svagrovcom. Ziadna diskusia.
3. V ramci tohto planu by som navrhla zamykanie izieb. Neviem ako mate rozvrhnute izby, kolko kupelni, kolko kuchyn ale vsetko co suvisi s vami a svokrovcami by som zamkla na kluc.
4. Pri kazdom poskodeni nejakeho nabytku alebo predmetu by som pytala odskodne.
Tento stav nie je prijatelny, ja by som trvala na max 6 mesacnej dobe a nasledne poslala prec.
vieš kto bude nakoniec najhorší???? TY 😂 resp.vy dvaja s mužom.... tu je krásny dôkaz že ani najmilší svokrovci a vyplatená švagriná a prepísaný dom NIČ NEZNAMENÁ 😜 proste nikdy nikdy nikdy k rodičom, stále ste "u nich" hoci právne aj finančne ste všetko urobili správne. toto nem-dopadne dobre 😉
Boze az mi je smutno z takej situacie
To decko je rozmaznany spratek a obraz svojich rodicov
Kedy uplynie ten rok na ktorom ste sa dohodli?
Aj ked je to asi nepodstatne ked nerobia nic preto aby sa dostali z problemov ktore maju
Kopanec si dostala od toho smrada? Jeden by dostala odo mňa, zasran jeden. Vytočená som a to ani nie je môj problém 🧐
vo vlastnom dome sa budes zamykat v izbe, lebo to chce respekt a uctu k druhym.. te buh.. komu niet rady, tomu niet pomoci.. sa mozno spamatas, az ti neter dokope aj dceru.. alebo ani potom nie..

@pribinak a ani platit za dom nebudu, naco, ked tam mozu byvat zadarmo? a zjavne uz okrem dlhov nic ine nemaju