Ako riešiť problémy so starými rodičmi a deťmi?
Ja už neviem ci som divna , ale dneska sa to už vo mne nakopilo a vybuchla som 😒 mam pocit ze som zlyhala ako matka 😞
Iba tak v skratke. Mam dve deti , syn ma 6rokov a chodi rad ku starkej (moja mamima) , samozrejme lebo mu tam dovolí všetko. Hlavne teda aby mala pokoj tam trištvrtinu času sedí na mobile a vyjedá sladkosti.
Doma mame nejake pravidlá, dovolim mu dat si maskrtu , ale prvorade musi byt najedení. Dovolim mu kuknut si napríklad rozprávku raz za deň, ale stanovím mu čas o kolkej to má vypnúť a urobí to. Snažim sa snim vypravat kazdy vecer o jeho pocitoch, dni, osprsvedlnim sa mu ked nieco prehnam atd…
No ale stou starkou ma ti dneska uz tak vyburcovalo ze neviem uz co dalej … jeden den sa stretne snou a potom si nevie dat pokoj a mrnčí mi kazdy ddn ze chce ist k starkej, dneska ho napr. vzala o 15zo skoly, o 16 mal mat trening (uz mi plakal do telefonu ze on nechce ist dneska, lebo chcel ostat u starkej ) tak som mu to vysvstlila a sme ss dohodli ze pred 16tou ho vyzdvihnem a pojdeme. Prišla som a samozrejme hned vo dverách že on chce po tréningu íst zas k starkej 🙄 pýtam sa a co si jedol? (Naposledy mal obed v skole o 12 , do 16nič nejedol a mal mať trening kde vydava zas energiu) že nič. Moja mamina “pytala som ss ho ci chce kolac(nejaky kupovany), ale nechcel 🤷🏼♀️” a v ustach uz cukriky samozrejme , tak to mu dovoli ale nie zeby mu povedala ze najskor ss najedz a potom si mozes dat 🙄
Mna to uz vytocila, plac , do toho este , do toho som sa snazila ho motivovat na ten trening … mamima sa odula 🙄 a ja som v aute uz vybuchla na syna a nesla som snim ani ns ten trening … vyplakala som sa , aj on , teraz som ss snim povypravala , ospravedlnila a snazila sa mu to vysvetlit… ale pointa ako to mate vy so svojimi rodicmi? Ako to beriete aj v takychto veciach? Pre mna je strava a zdravie na prvom mieste…
Ked je u babicky raz za cas, tak prezije aj cukriky a kupovany kolac bez uhony. Ked bude doma, miesto cukrikov mu das zelerovy salat. To sa vyrovna.
Tak ja z Teba neviem. Doteraz som nepochopila ci vlastne Ti prekaza ze ku babke chodi, alebo ze nemate starkych co by mali zaujem. Pises, ze cca kazde 2 tyzdne ho chodia povozit v aute, aktivity pomedzi to, ak nejake su, pravdepodobne plus, alebo strazenie ak Ti treba doktorov, okolo malej atd. Keby aj nic a vidia sa len kazde dva tyzdne na chvilu ako si napisala, je to minimalne 25 krat do roka co Ti ho mama varuje. Tak si vyber, bud si to vaz a nenadavaj ze co je na tom vsetko zle a ako sa Ti to nepaci, alebo si uvedom ze to je pre Teba velka pomoc kedze to zjavne potrebujes, a prestan sa na mamu ponosovat. Mnohi maju babky stovky kilometrov alebo na krku chorych rodicov ktori nie ze pomozu, ale su este aj komplikacia a zataz - tak to je.
Vzdy ma clovek na vyber. Mas na vyber davat ho k babke kde teda zjavne rad chodi a ano kazdy stary rodic sa vtedy inak venuje a stara o deti, to asi nezmenis. Takze bud ho davaj k babke a bud za to rada a vaz si to, alebo ho tam nedavaj a nefrfli (na rovinu povedane). Nie ze ho das, a potom chudak dieta zaziva emocne sceny ako z telefonovely. A kvoli blbostiam.
a preco z tadial chodi nahnevany ? lebo tam chce ostat a nechce ist domov ?
Neziarlis tak trochu na tvoju mamu? Preto to všetko vnímaš tak precitlivelo?
Vieš deti povedia všeličo, niekde chce ist, niekde nie, Ty si mama, určujes pravidla doma, vrátane toho koľko bude syn u starkej. Dnes nejdes ku starkej. Bodka. Nerozpitvavat, neriešiť sama v sebe, nerozmyslat či si zlá mama lebo syn chce ist tam kde ma viac dovolené.
Áno, je prirodzene ze deti vidia svojho rodiča plakať, hnevať sa či inak prejavovať emocie a vedieť ich potom dieťaťu vysvetlit, vykomunikovat si to
Ale s mierou. To co ty robíš je prehnane, svoje dieťa emočne veľmi zaťažujes. Rieš svoju citlivosť s psychológom, nie so 6 ročným synom
Chlapec ma iba 6 rokov, je to len dieťa. Nie nadarmo sa tomu hovorí prvá puberta. To co robí teraz občas - malé záchvaty hnevu, oduvania sa, presadzovania si svojho, občas je drzé sa v normálnej puberte 10x znásobí
Skús sa dovtedy ty zastabilizovať, aby ta také bezne mini hádky s vlastným dieťaťom nepolozili. Lebo celá ta situácia s babkou je len taká mini hra o moc. On niečo chce verzus ty niečo chceš.
Znies ako hrozná premitivovana emocialne labilná žena sorry.. vyplakala si sa pred synom, to prečo? Nepoviem keby sa stalo niečo hrozné ale pre takú prkotinu.. wow nemám slova
ako to mame my? ze k nim chodia len obcas, castejsie chodia babky k nam, a teda nosia im hlavne ovocie a zdrave sladkosti. ak idu ku svokre, tak im vzdy normalne navari, ale najcastejsie aj nieco sladke, ale domace - palacinky, domace buchty, jablka v zupane. ale to sme si s nimi museli nastavit, vsetko sme im vysvetlili, ze vnucatka mozu rozmanavat aj inak, napr.absolutnou pozornostou, ktoru im davaju ked su s nimi. to je pre nasich najviac - stara mama sa s nimi hrala na harry pottera, to potom spominaju cely tyzden. nie cukriky a mobil. tvoja labilita je jedna vec, ale ze tie ostatne veci (len sladkosti z obchodu, cas straveny na mobile) by velmi vadili aj mne. len kvoli tomu tam chce chodit, nie za peknymi zazitkami s babkou. ak s nou nie je rozumna rec (co ma inak zaraza, ze preco je problem mu dat rohlik ak je u nej alebo sebe obed nevari??), tak frekvenciu a dlzku navstev rozhodni ty a hotovo. ze mrnci - nechaj ho mrncat, k babke pojde napr. v piatok na 3 hodiny a koniec. nie si hrozna matka, co vieme o tebe sudit z jednej situacie?nic
Už tu asi všetko napísali. Som tiež babka a nechápem babky, ktoré všetko dovolia, aby mali pokoj, ktoré nerešpektujú želania detí pri starostlivosti o vnúčatá. Jasné, u nás babiek je to iné, ale nie natoľko, aby vnucata nejedli, co treba a robili nejaké cirkusy. Práve naopak, u mňa vždy zjedia viac a sú možno poslušnejsie ako doma, aj s mojím rozmaznavanim. Treba sa porozprávať s babkou, nie robiť sceny pred dieťaťom. Ak babka nebude iste veci rešpektovať, nedala by som tam dieťa tak často aj povedala prečo.
@autorka Neurobila si mu žiadnu traumu. Mala mu dať normálne jedlo a potom cukríky. Nepodporovala by som rozmaznávať syna, že bude šéfovať celej rodine čo on chce jesť, robiť a nerobiť, plačom manipulovať. Chceš ísť k babke? Ok, ale kým zješ sladkosť, tak sa naješ. Nie pre mňa, ale pre seba, aby Ti rástli svaly a nie pupok a kazili sa zuby. Ak sa u babky nenaješ, tak tam chodiť nebudeš. Ostatné by som neriešila.
Ja vôbec nerevem pred deckami. Však pre nich je to traumatické a zaťažujúce, a potom oni sa cítia blbo, že niečo pokandili... Treba ich nechať žiť šťastne aj u starých rodičov, lebo nevieš dokedy budú žiť, ...... moji dedovia žili veľmi krátko
Moja mamina detom (6 a 4.5) dovoli sladke aj to len trocha aj to az po riadnom jedle. Tiez je za to, ze riadna strava musi byt. Casto im miesto maskrty nakraja jablka, pomaranc, kiwi. A to je mamina makkys. Treba si to s nou odkomunikovať
Och úplne ťa chápem, veľakrát mám preto aj ja nervy, mojej mame nedovolím strážiť dieťa iba naozaj vo výnimočných situáciách, ona nerešpektuje nič z toho čo poviem ako sa má starať (dieťa si poznám najlepšie a viem čo je preňho dobré), babka je s deťmi často s ňou sa viem dohodnúť viem že sú určite výnimky ktoré deťom robí ale tvárime sa že o tom neviem a ona že to nerobí 😀 ja na tvojom mieste by som nastavila jasné pravidlá a ak ich nebude rešpektovať zariadila by som sa tak aby som nebola odkázaná na stráženie mamou 😊
Bohaaaaaa niekotré ženy sú také hysterky

ak je len babka tvoj jediny aktualny a realny problem, jednoducho tam nechodit, a problem mas vyrieseny, a nebudes mat dovod na plac,