Ako riešiť rodinné napätie kvôli etnickým rozdielom?
Ahojte,
potrebujem nezaujatý pohľad ľudí, ktorí sa na to vedia pozrieť zvonku.
S priateľkou sme spolu už 6 rokov. Od začiatku sme chceli ísť časom bývať sami, ale doteraz bývame buď u jej rodičov alebo u mojich. U jej rodičov je málo miesta a minimum súkromia, u mojich je to lepšie, ale stále to nie je vlastné bývanie. Po 6 rokoch ma to už psychicky dosť vyčerpáva.
Pred pár rokmi sme mali možnosť ísť bývať do jednej dediny v okolí, kde sú lacnejšie možnosti bývania. Jej rodina to však striktne odmietla s argumentom, že „tam sú Maďari“, oni by tam nešli bývať (vraveli jej sestry). Mne sa to dotklo, pretože ja som Maďar a viem, že v tej oblasti žije veľa Slovákov aj ľudí z rôznych častí Slovenska. Nechápem, prečo je to problém.
Časom sa pridali aj rôzne narážky – napríklad nedávno na výlete v zahraničí v Maďarsku zaznelo, že „nebudú jesť u Maďarov, radšej sa najedia doma na Slovensku“. Bolo to povedané predo mnou. Nešlo o jazyk, skôr o princíp. Takéto výroky vo mne vyvolávajú pocit, že nie som úplne prijatý.
Najviac ma však trápi to, že moja priateľka v týchto situáciách mlčí. Nemám pocit, že by sa ma zastala alebo jasne povedala, že sme pár a že náš život by sme mali riešiť my dvaja. Mám pocit, že je silno ovplyvniteľná rodinou a bojí sa ísť proti nim.
Začínam sa báť budúcnosti. Čo bude pri svadbe? Čo pri deťoch? Ja si viem predstaviť, že by naše deti vyrastali dvojjazyčne – slovensky aj maďarsky. Nie proti niekomu, ale ako prirodzenú súčasť identity. Predstava, že by mi niekto chcel zakazovať hovoriť s vlastnými deťmi po maďarsky, je pre mňa absolútne neprijateľná.
Nechcem o priateľku prísť, ale zároveň nechcem stratiť seba, svoju identitu a dôstojnosť. Som v stave, kde sa bojím, že ak budem ticho, stratím seba, a ak sa ozvem, môžem prísť o vzťah.
Zaujíma ma:
je normálne po 6 rokoch stále takto fungovať?
kde je hranica medzi kompromisom a sebazaprením?
má zmysel pokračovať vo vzťahu, ak partner nevie jasne stáť na tvojej strane?
ako by ste riešili otázku identity a výchovy detí v takomto prostredí?
Ďakujem za každý vecný názor.
@anonym_autor Na tvojom mieste by som nezvažovala ísť bývať k tvojim rodičom - určite musíte zmeniť prostredie, ale choďte rovno do vlastného. Veď hádam za tie roky, čo ste boli u svokrovcov, máte niečo našetrené. A ak aj nie a nemáte na kúpu nehnuteľnosti, tak si z platov plaťte nájom.
Navrhni to svojej partnerke, dôvoď jej (povedz jej, ako zle sa v domácnosti cítiš). Keď napriek tomu odriekne, je jasné, že jej na tebe nezáleží - a ty vieš, čo potom treba robiť.
@anonym_81caff ja som liberál, môže mať akékoľvek názory, mňa už nič nerozhádže. Doma sa na tieto témy nebavíme. Ani ja, ani on memá ambíciu načíňať. Občas sa pohádame všetci spolu na rodinných stretnutiach, lebo moja rodina je liberálna a oni sú ficovoliči. Ale kvôli nejakej maďarčine za 25 rokov nášho manželstva nebola ani jedna hádka. Deti sú slobodné tvory. Môžu sa učiť aký jazyk len chcú. Ak sa im maďarský jazyk zíde, smelo do toho. V rodine okrem starkej nikto po maďarsky nehovorí. Teda starká len sleduje občas maďarský program, so mnou ani s deťmi, ani inými vnúčatami maďarsky nikdy nehovorila. A teda ona pod papučou nie je ani náhodou 🙂.
@anonym_5ee2f3 s tebou tazko diskutovat, furt ides nepochopene svoje...aj tak som presvedcena, ze ho to skrie, hoci je ticho...tu nejde o to, ze sa tinedzerske/ dospele deti zacnu ucit jazyk, aky chcu....ked on je taky zaryty antivax...vsak ste nedali deti ockovat?!
@anonym_5ee2f3 s tebou tazko diskutovat, furt ides nepochopene svoje...aj tak som presvedcena, ze ho to skrie, hoci je ticho...tu nejde o to, ze sa tinedzerske/ dospele deti zacnu ucit jazyk, aky chcu....ked on je taky zaryty antivax...vsak ste nedali deti ockovat?!
@anonym_81caff nase deti su dospele a mohli sa rozhodnut same. A rozhodli sa, ze sa zaockovat daju. Neockovani je iba manzel a jeho mama. Aj jeho sestra, s manzelom a detmi su zaockovani. Manzel nikdy ani slovom neinklinoval ku madarcine. Ma slobodnu volu, ak by chcel, mohol by povedat. Ked sme zacali spolu chodit, pytala som sa ho, ci chce, aby deti vedeli madarsky a hovorili doma po madarsky. Povedal, ze preboha nie, ze ani on nechce hovorit doma po madarsky a hovori iba s mamou a iba ked su sami dvaja. Absolutne tema madarciny nebola na stole.
@anonym_autor rodinu tvori muz a zena spolu nie sestra nie mama nie nikto ako vy dvaja. Bud chce rodinu s tebou alebo nie je vhodna na rodinu furt bude utekat mame pod suknu teda byvat u rodicov
@anonym_81caff nase deti su dospele a mohli sa rozhodnut same. A rozhodli sa, ze sa zaockovat daju. Neockovani je iba manzel a jeho mama. Aj jeho sestra, s manzelom a detmi su zaockovani. Manzel nikdy ani slovom neinklinoval ku madarcine. Ma slobodnu volu, ak by chcel, mohol by povedat. Ked sme zacali spolu chodit, pytala som sa ho, ci chce, aby deti vedeli madarsky a hovorili doma po madarsky. Povedal, ze preboha nie, ze ani on nechce hovorit doma po madarsky a hovori iba s mamou a iba ked su sami dvaja. Absolutne tema madarciny nebola na stole.
@anonym_5ee2f3 nemyslim si, ze v case ockovania mali 18...ale to je jedno, ked tak nenavidis madarcinu, neprzni slovencinu tym, ze neovladas pravopis
Tiez som sa v byvalej rodine nikdy necitila prijata, a len tolko - stalo ma to 12 rokov zivota. Ex sa nakoniec vratil ku "korenom," takze bola by som opatrna
@anonym_5ee2f3 nemyslim si, ze v case ockovania mali 18...ale to je jedno, ked tak nenavidis madarcinu, neprzni slovencinu tym, ze neovladas pravopis
@anonym_81caff v čase očkovania mali obe deti 18 rokov. A mohli sa slobodne rozhodnúť. To nie je o tom, že by som nenávidela maďarčinu. Nemám prečo ju nenávidieť. Mám k nej neutrálny resp. žiadny vzťah. Ani pozitívny, ani negatívny. Neprežívam to. Nádych, výdych.
@anonym_81caff v čase očkovania mali obe deti 18 rokov. A mohli sa slobodne rozhodnúť. To nie je o tom, že by som nenávidela maďarčinu. Nemám prečo ju nenávidieť. Mám k nej neutrálny resp. žiadny vzťah. Ani pozitívny, ani negatívny. Neprežívam to. Nádych, výdych.
@anonym_5ee2f3 precitaj si svoje prve prispevky...ako nikto tebe doma deti po madarsky vychovavat nebude
@anonym_5ee2f3 precitaj si svoje prve prispevky...ako nikto tebe doma deti po madarsky vychovavat nebude
@anonym_81caff no jasne, že nie. Moje deti hovoria po slovensky. Lebo sú slováci. Keby boli maďari, budú hovoriť maďarsky.
@anonym_81caff no jasne, že nie. Moje deti hovoria po slovensky. Lebo sú slováci. Keby boli maďari, budú hovoriť maďarsky.
@anonym_5ee2f3 mas to pomylene...jasne, tvoj muz, co vylucne s mamou hovori po madarsky, je slovak ako repa....nebud smiesna ... adeti dvojjazycnych rodicov su co?....lebo s atu narodili a maju slovenske obcianstvo, su slovaci...iste! tvoje argumenty su uplne mimo misu, takze koncim
@anonym_5ee2f3 mas to pomylene...jasne, tvoj muz, co vylucne s mamou hovori po madarsky, je slovak ako repa....nebud smiesna ... adeti dvojjazycnych rodicov su co?....lebo s atu narodili a maju slovenske obcianstvo, su slovaci...iste! tvoje argumenty su uplne mimo misu, takze koncim
@anonym_81caff teraz celkom nerozumiem. Ako má táto diskusia pomôcť zadávateľovi otázky? Rieš jeho problém. My sme safe sis.
@anonym_81caff teraz celkom nerozumiem. Ako má táto diskusia pomôcť zadávateľovi otázky? Rieš jeho problém. My sme safe sis.
@anonym_5ee2f3 napriklad tak, ako moze po case reagovat jeho partnerka...teda musim ti povedat, ze nam, slovenkam/slovakom robis hanbu, ako tvrdo nenavistne vystupujes proti madarom a vsetkemu madarskemu....a samozrejme, dochadzaju slova, tak sa pytas na zmysel diskusie
@anonym_autor Ja som tiež maďarskej národnosti (ale mám aj slovenských predkov), maďarsky rozumiem a pokúšam sa s dcérou rozprávať po maďarsky. Manželka je 100 % Maďarka zo Slovenska. Takže u nás (aj) Maďarska identita nikdy nebol problém. Ale chápem, že niektorí "roduverni" Slováci niekde od Žiliny s tým môžu mať problém.
@pr85 no neviem, neviem....tu podla jednej diskutujucej, vsetci co sa narodili na slovensku a maju slovenske obcianstvo, su slovaci!....😝
@anonym_autor príspevok je napísaný úplne perfektne,ale tvoje ďalšie odpovede ako keby písal iný človek.A prepáč,neverím žiadnemu chlapovi,ktorý použije slovo PENIAŹKY
@tykat priateľka neplatí nič lebo ona dala do toho tiež peniaze ja platim za auto lebo ona nevyužíva auto nema vodičský, ja platim poistku aj všetko co sa auta týka. Podnikam 2 mesiace to je také rodinné podnikanie; nemám to celoročne to som nedoplnil ospravedlňujem sa.
@anonym_a253d1 akurát sme to rozoberali povedal som toto čo som sem vám napísal ze chce ist somnou bývať ale bohužiaľ není voľný byty nikde ale podávame žiadosti po novom roku tak nám bolo povedané.
@crazy_cat_lady nieže nemá na nič má, len preto neplatí za auto lebo to nevyužíva nema vodičský.
@anonym_48023c kúpili sme 3 auto. Ja, priateľka, moji rodičia. Ja som dal do toho 5500€ priateľka 3500€ a rodičia najviac 8000€. Mal som nasetrene peniaze ale to som dal všetko za auto a odvtedy sa neviem pohnúť s peniazmi kedze mam vysoke výdavky. Mali sme príležitosť ísť bývať do dediny jej rodina bola proti tak čo som mal spraviť.
Teraz som sa s nou sadol a povedal som jej to, ze povieme jej rodine ze ideme bývať do maďarskej dediny. A uvidím ze ci bude vedľa mňa stať ked budú mat zas narážky na Maďarov a aj to som povedal keď budu mat a nebudeš pri mne tak mňa neuvidíš už tu a to myslim vážne nie som žiadny tutko.
@sevrin problém je v tom ze nestojí vedľa mňa priateľka. Neska im to povieme ze sme podali žiadosti na byty aj keď to není pravda som zvedavý na tie ksichty ako budú pozerať.
@anonym_5ee2f3 prečo nemôžu hovoriť tvoje deti po maďarsky? Čo ti na tom vadí? Kvôli čomu si s nim? Peniaze? Chudák. Dúfam že dostane rozum čoskoro lebo toto si určite nezaslúži.
@siesta3 tak sme podobne na tom az na to ze ste vy manželia a my nie.
@pr85 nie sme práve odtiaľ ale chápem čo chceš povedať.
@tinka3435 ved práve ma to ubíja a neska to povieme ze sme "podali žiadosti na bývanie" ako budú reagovať som veľmi zvedavý.
@motylik2559 ano mam malo peňazí ale poucil som sa z toho a mám nejaké peniažky aj napriek vysokým výdavkam. Chce ist bývať riešime to. Začali sme o tom rozprávať viacej, pozeráme byty.
@anonym_ec3d9f prečo si to myslíš?
@anonym_autor to akože vážne? Nemáš peniaze, ale kúpiš si auto za 17000 eur? Môžeš mi napísať, kde dávaš 6 rokov peniaze? Píšeš, že máš veľké výdavky, nerozumiem. Nemáš ani hypo, ani neplatíš nájom, na čo ti je byt? Ako ho chceš financovať?
Ja som vzdy hovorila, ze aka skoda...moja svagrina ma otca Madara, pristahoval sa sem na stredne Slovensko za manzelkou. A on krasne rozprava po slovensky, sice s prizvukom, ten nezaprie, a vzdy ma zaujimalo, preco neucil dcery rozpravat po madarsky. Ze naco, ked ziju tu? Svagrina mi povedala, ze ona rozumie, ked idu k babke a tak, ale nevie rozpravat. Tak toto je pre mna skoda. A ja ked poviem, ze pochadzam od Lucenca, tak kazdy na mna, ze tak to isto vies po madarsky. A veru by som rada vedela a neviem ani ceknut, lebo my sme uz tak skor blizsie k Detve, ale stale okres Lucenec 😅. A rovnako tak nerozumiem, ze svagor neuci malu rozpravat po cesky, ziju tu na Slovensku. Jasne, ze on rozprava, ale uz tak ceskoslovensky, on je ako huba, co nasava a je to srandovne. Ale bolo by podla mna fajn, keby si dieta naucil pekne po cesky, moze to neskor vyuzit. Moj nazor. A nikdy som nechapala tuto nevrazivost, ci ako to nazvat. Jazyk/nejazyk, narodnost/nenarodnost. Neviem, co Ti poradit. Len otvorene sa s nou porozpravat. Nebyt ticho a vyriesit si to.
Ahoj. Tak za mňa, problém vo vzťahu nie je len etnický. Za dosť vážny problém, by som považovala bývanie. Pokiaľ sa neosamostatnite, ťažko môžeš mať predstavu o skutočnom živote so svojou priateľkou. Ďalšia vec jej viazanosť na rodinu, tiež nie je dobrým signálom pre Teba. To auto.... Vieš, keby ste sa presťahovali, možno by ste nepotrebovali auto. A áno, chválim taktiež tvoju slovenčinu, ale nemyslím, že jej rodina je proti Tebe, to by Ti už dali inak pocítiť, tie narážky sú myslené všeobecne na Maďarsko... Ako niekedy sa hovorilo, že od Poliaka je aj čiapka plana. Samozrejme sú to hlúposti. V každom vzťahu sú prekážky. My s manželom sme tiež veľmi rozdielni. Najviac je to v otázke viery. Ja som veriaca, on je ateista. Napriek tomu máme svadbu v kostole a máme 3 detí, ktoré sú pokrstene, najstaršia krásne spieva, tak je v zbore v kostole, chlapec má 6 rokov a keďže jeho kamarát je miništrant, začal miništrovať aj on. Poslednú nedeľu sme boli v kostole aj s mužom obnoviť si manželský sľub, inak do kostola nechodí. Som mu vďačná, že nezakazuje deťom robiť čo chcú. Samozrejme deti su všestranné, chlapec hrá hokej, vie postaviť náročné lego. Dcéra okrem spevu je šachistka a chodí na plávanie. Priznám sa. Pred svadbou som ozaj ani ja nevedela o Tom, že by sme mohli takto fungovať, že muž toho bude tak veľa tolerovať. Ale ani ja som nevedela akou cestou pôjdu naše deti. Každopádne moja rada pre Teba, určite vlastne bývanie, my máme rodičov na opačnej strane SR a musím povedať, že je to výborné. Ja nemám rada, keď ma niekto ovplyvňuje, alebo mi podsúva svoje názory. Možno priateľka potrebuje dospieť. Každopádne sa s ňou musíš porozprávať. Rýchlo splatiť auto a nájdi si prípadne bývanie sám, aj pri Maďaroch ako sa povie. Ak ťa priateľka skutočne ľúbi, zostane s Tebou, ak nie, máš poučenie a vieš, čo od vzťahu chceš. Ale myslím, že toto sa dá vysvetliť, len si to musíte prebrať len vy dvaja a na rovinu.
Takto ti poviem. Môj manžel je maďar. Doma s mamou hovorí po maďarsky (občas) a tam to končí. Ani naše deti nehovoria maďarsky, ani u nás doma sa nepoužíva tento jazyk. Rovnako ani jeho sestra doma maďarsky nehovorí, ani jej deti nevedia maďarsky. Obe máme super manželstvá. Ak bude maďarčina svetový jazyk a dohovorí sa tým jazykom vo svete, nech sa páči. Naše deti hovori anglicky, nemecky a španielsky čiastočne. To len na margo toho jazyka. Doma mi deti nikto nebude vychovávať v maďarskom jazyku.
@anonym_5ee2f3 nechcela by som byt Vaše dieta
@anonym_autor príspevok je napísaný úplne perfektne,ale tvoje ďalšie odpovede ako keby písal iný človek.A prepáč,neverím žiadnemu chlapovi,ktorý použije slovo PENIAŹKY
@rozculena poznam takych
@anonym_autor nie je to normalne, sko sa tvoja priatelka sprava. Otvorene sa s nou porozpravaj a ked sa ti jej odpovede nebudu pozdavat, odid od nej. Mas urcite na viac, ako pocuvat blbe narazky na madarov.
@anonym_autor Porieš si svoje bývanie hoc i v podnájme a v ďalšom vzťahu nebudeš mať narážky od žiadnych rodičov a brať na výlet z priateľkou jej rodičov taktiež načo?Na výlety len vo dvojici chodte.A či maďarské jedlo,holandské bárs aké keď niekto ide na výlet tak je tamojšie jedlo lebo je na výlete/dovolenke.Buď je priateľka nezrelá alebo len nechcela odvrávať svojim rodičom a zastávať sa ťa.jedno je isté porozprávaj sa sňou a nech Ti povie pravdu ako to cíti stebou.Roky idú a 6rokov nie je málo mi sme na 4rok brali a u našich sme boli len 1rok aj to bolo veľa prvé 3roky som ešte študovala a veru vo svojom je naj bez rodičov.Sme už vzatí 18rokov tento september bude 19rok čo sme manželia.Držím palce nech to dopadne pre vás oboch čo najlepšie.

@anonym_autor kupili ste spolu auto? Ty platis 350 a priatelka kolko?
Si zamestnany popri tom.podnikas a mas prijem 1100? Niekde je chyba, najdi si poriadnu pracu. To auto je na prijem 1100 uplny luxus, aj platba aj prevadzka. Ake je to auto? MHD nefunguje?
@tykat mam kamaratov madarov, ktori vyucuju slovensky jazyk☺️ len ma poburila tvoja poznamka🤣🫣