Ako riešiť rozdielne hodnoty partnerov?
Ahojte, zaujímalo by ma, či sú tu partnerstvá, kde manželia sú po rokoch už “inde” a ako to riešite.
S manželom sme spolu 20+ rokov, bol to môj prvý vzťah, samozrejme, v tom čase naroky na partnera neboli skoro žiadne. Ja som si medzitym spravila školy, pracovala na sebe, niekam som sa dostala. Manžela som síce potiahla spraviť si školy (nemal ani maturitu a dotiahol to s mojou pomocou na VŠ, ktorá nebola najľahšia), ani nie je hlúpy, ale tým, že sa stretáva s jednoduchšími ludmi, tak nemá ambície. To jeho vyjadrovanie je také jednoduchsie (nie je vulgárny, ale tie vetne skladby a Zvolene témy nie su jednoducho na úrovni a on to vôbec nevidi). Ja sa stýkam v praci s vplyvnými, ambicioznými, inteligentnými ludmi, ale aj bohatými, a preto začínam vidieť tie extrémne rozdiely, kde je on, kde som ja, kde su ostatní.
Uvediem pár príkladov, ideme sa najest do reštaurácie, ja som pekne oblecena, mám kabát a on príde v značkových šuštákoch, keď mu poviem, že či sa zasekol v 90tych rokoch, tak sa este nahneva (pritom volakedy si dal na vzhlade zalezat)🙈 pred par mesiacmi mu nepredĺžili zmluvu, podľa mna sa v praci snazil, ale tým, že bol ako jediný ochotný riešiť komplikované prípady a manažér ho na ne dal, tak nespĺňal KPI počtu splnených úloh a pri prepúšťaní išiel samozrejme ako prvý. Odvtedy si prácu nehľadal, zije z toho, čo ma na ucte. Toto mi vadí, lebo tie mesiace, ktoré je doma vnímam ako tisíce, o ktoré mal byt obohatený rodinný rozpocet. Keby som nezaplatila letnú dovolenku, tak nikam ani nejdeme. Ako otec je tak na 90%, venuje sa ďeťom, vozi ich do/zo skoly a na kruzky, učiť sa s nimi neučí, lebo povie, že on to nevie (čo je len vyhovorka) atd. Len ja niekedy taham v praci a prídem uz keď deti spia a nemajú hotove úlohy, ale tak niekto sa musí starat o rodinný príjem, že? Pomaha ako tak v domácnosti. Komunikácia je medzi nami v poriadku, mame sa o com porozpravat, len tie hodnoty sú úplne niekde inde a neviem, čo mám robiť, lebo mám pocit, že má ťahá ku dnu a neviem si predstaviť, že s ním chcem takto zostarnúť. Nikoho iného nemám, čiže nie je to tým… Ale ani nechcem zostať sama, takze to ma tak najviac pri ňom drží.
A ked mas tolko takych ludi okolo seba,tak mu zozen robotu,popytaj sa tych ludi,ze mas manzela sikovneho,robil to a to.Tam sa to ukaze aky su to vlyvni ludia,co???
Ano, ze je 9 mesiacov doma a nehlada si pracu to by mi vadilo.
Na druhej strane ty nim priam pohrdas, tie tvoje vyjadrenia, kde je on a kde som ja, smutne...a asi vies koho si si brala, tvoj manzel sa nezmenil, ty ano, narastlo ti minimalne ego 🤷♀️. Neviem ake hodnoty ma tvoj muz ale citajuc medzi riadkami, asi si tipnem, kde su tie tvoje.
@anonym_autor Pre ziveho Satana ! On nie je tvoje dalsie decko, ktore sa snazis nasmerovat na drahu gymnazium a vysoka skola, to je zrely chlap 15 rokov pred dochodkom, ktory ma nejaku povahu (pokojnu, vegetacku), co ma doma studovat ? Podla popisu mu mozno bude vyhovovat viac kdesi tahat kable po stavbe za polovicny plat, nez studovat technicke normy a kreslit projekt tych kablov. O vyhoreni si pocula ? Nebude on vyhoreny prave z tlakov od teba ?
@patrike nezvyknem to písať
Chudák chlap!
A tu je ďalší dôkaz, že "trubky" majú dobrých chlapov. Robotu si hádam nájde, to jediné by mi vadilo. Možno je vyhorety.
@anonym_autor treba skúsiť " inteligentných, vplyvných " ľudí. Mňa napadol vyškerený Lajčák, ako sa naťahuje po dajakej nastročnej dievčine. Alebo Lipsic. 😂 Aj inteligentný, dravý, ambiciózny a bohatý človek je len človeka s má svoju druhú stranu. Spravidla mu chýba charakter. Nato nezabúdaj. V práci vidíš nablýskaných panáčikov, ale čo su naozaj schopní robiť svojim manželkám, to tu radšej nebudem vypisovať. Ja takých chudákov poznám, výberu sa na služobné cesty a tam idú do luxusných bordelov, lebo na to majú a je to skrátka štandard. Ich ženušky s vypchatymi papulami a cickami medzi sebou sa pretekajú, kto má lepšiu kabelku😂. No čo ti budem, úroveň až do nebies.
@anonym_autor Vo vzťahu si sa posunula len ty, stal sa z teba snob...jediné z toho čo si o mužovi písala čo by mi vadilo je , že nepracuje a ani si prácu nehľadá...ale z teba sa stal čistý snob (prepáč, ale tak vyzeráš z toho čo o sebe píšeš)
Teraz sa mi vybavuje nedavna debata, kde pani uzasna uz na vyske vedela, koho zbalit, aby boli obaja ambiciozni a spokojni. Jej to vyslo od zaciatku, ty skusas dlhodobo manzela prerabat na svoj obraz.
Hlavné zákonné a praktické dôvody rozvodu su napriklad :
Rozdielnosť pováh, názorov a záujmov: Dlhodobé nezhody, ktoré spôsobujú, že partneri si prestanú rozumieť a strácajú spoločnú reč.
@anonym_autor , v chudobe, aj bohatstve,… on teba “neťahal” keď si bola na materskej? Ak by si ty zostala doma, vadilo by mu živiť ta? 🤔 nemyslím, že dovolenka je dôležitá, mne toto príde ako nejaká výčitka. Stalo sa, skús ho nejak podporiť, nakopnúť, nie mu vyčítať také veci. 🤔 veď ho to musí raniť, aj keď to nedá najavo. Psychicky určite trpí, možno si to ani neuvedomuje. A ty mu to ani neulahcujes. Skús robit veci naopak, aby nadobudol pocit dôležitosti.
@anonym_03d9a1 nie, neťahal ma na materskej, išla som na materskú s rezervou, s ktorou som v pohode vyžila, aj som si platila hypotéku. Nikdy som od neho nepýtala peniaze. Posledný rok ma aj on switchol a bral materskú on a ja som chodila do prace, lebo som dostala dobrú ponuku a on si chcel oddychnut. Ja sa ho snažím podporit, neomielam mu každý deň, aby si uz hladal prácu. Len už je toho veľa.
Obaja máme vysoké školy a ani jeden z nás nechodí v spoločenskom oblečení, obaja máme radi obyčajnú športovú módu, čiže toto nie je o vzdelaní, ale o nastavení, ja by som si dobrovoľne neobliekla kostým s lodičkami, lebo to neznášam (hlavne silonky, v tých nevydržím ani pol hodiny). Vadilo by mi ale, keby môj muž nemal záujem pracovať, teda istý čas má právo na oddych každý z nás, ale treba vedieť kedy dosť a znova ísť do práce, lebo stratiť pracovné návyky sa dá veľmi rýchlo a naskočiť späť do rozbehnutého vlaku je už ťažšie. Pozitívne je, že sa postará o deti kým si ty preč, toto môj urobil len občas a na úlohy s deťmi nemá nervy absolútne. Mám z teba pocit, že si si už niekoho konkrétneho vyhliadla a svojho muža porovnávaš s ním.
@anonym_b80829 vyhliadla som si milion ludi, s ktorymi ho porovnávam, to je pravda. Nie nikoho konkrétneho. Veď píšem, že nechcem skončiť sama, že to ma odrádza…
@anonym_b80829 vyhliadla som si milion ludi, s ktorymi ho porovnávam, to je pravda. Nie nikoho konkrétneho. Veď píšem, že nechcem skončiť sama, že to ma odrádza…
@anonym_autor To nie je laska. To je kalkulacia, ak sa objavi niekto, kto bude pre teba "lepsi", hned mu skocis na jeho vplyvny elegantny vzdelany kolik.
Ty uz si vo faze, ked chces muza vymenit, len sa obavas samoty, kym by sa nasiel niekto lepsi, nez on. Dobre si to rozmysli, lebo s dvoma detmi na ZS budes len milenka a pan podnikatel ti bude tlacit kaleraby, ako so si zenou nerozumie, nespia spolu a zajtra sa rozvedie.
@anonym_autor ale veď ty ústí neskončis sama. Taká vzdelaná inteligentná žena, veď o teba sa chlapi pobijú
@anonym_autor nepouzivaj tieto anglicke slovicka pri beznom pisomnom prejave,sme na slovensku tak pekne po slovensky.Nerobi to s teba viac inteligentnu zenu a zenu uz niekde inde,na inej urovni.Tam by si len chcela byt a to je rozdiel.Tvoj muz ta aj tak opusti,ci za rok,2 ale opusti.
@anonym_autor ale veď ty ústí neskončis sama. Taká vzdelaná inteligentná žena, veď o teba sa chlapi pobijú
@anonym_30e87d este som aj pekna, neboj sa, záujem o mna je. Ale ako píšem, radšej by som bola, keby sa muž zmenil, ako ho vymieňať.
@anonym_autor nepouzivaj tieto anglicke slovicka pri beznom pisomnom prejave,sme na slovensku tak pekne po slovensky.Nerobi to s teba viac inteligentnu zenu a zenu uz niekde inde,na inej urovni.Tam by si len chcela byt a to je rozdiel.Tvoj muz ta aj tak opusti,ci za rok,2 ale opusti.
@anonym_c7dbff nemyslím si, že by ma opustil, on si dobre uvedomuje, že som zlata sliepka.
@anonym_autor To nie je laska. To je kalkulacia, ak sa objavi niekto, kto bude pre teba "lepsi", hned mu skocis na jeho vplyvny elegantny vzdelany kolik.
Ty uz si vo faze, ked chces muza vymenit, len sa obavas samoty, kym by sa nasiel niekto lepsi, nez on. Dobre si to rozmysli, lebo s dvoma detmi na ZS budes len milenka a pan podnikatel ti bude tlacit kaleraby, ako so si zenou nerozumie, nespia spolu a zajtra sa rozvedie.
@patrike ako som písala, záujem o mna je, zase som dosť inteligentná na to, aby som si niečo súbežne rozbiehala, popri manželstve. Ako píšem, chcem, aby sa muž zmenil, nechcem ho vymieňať.
@patrike ako som písala, záujem o mna je, zase som dosť inteligentná na to, aby som si niečo súbežne rozbiehala, popri manželstve. Ako píšem, chcem, aby sa muž zmenil, nechcem ho vymieňať.
@anonym_autor Co si si vzala, to mas a stareho psa novym kuskom nenaucis. Jedine, co opravnene pozadujes, je chodenie do prace alebo fungujuce vlastne podnikanie. Do nicoho ineho ho netlac, nie je to dobry napad.
Najdi si niekoho z tvojej high society a neponizuj sa s hentou blamujucou sustiakovou sockou🤣alebo vydrankaj pre neho pracovne miesto od tvojich vplyvnych inteligentov🌠
@anonym_autor
Ja ti úplne rozumiem, vôbec si neviem predstaviť vážiť si muža, ktorý do obeda vyspáva a len tak vegetuje. Skús sa s ním porozprávať, možno zájsť za psychológom, možno naozaj vyhorel a len potrebuje terapiu.
Ak mu to takto vyhovuje, tak verím, že ťa to trápi. Všade okolo vidíš šikovných cieľavedomých mužov a doma pecivál.
Za mňa bol problém na začiatku, že si ho musela "ťahať". Taká tá dravosť a ťah na bránku by mal byť asi v človeku, to nevyrobíš a ani nezmeníš.
My sme ambiciózni obaja a vôbec si to neviem predstaviť inak. Každý deň na svojho muža pozerám s veľkým obdivom (okrem iného) za to, čo všetko vie a dokáže.
Držím palce, nech nájdeš správne riešenie!
@patrike nezvyknem to písať
Chudák chlap!
@anonym_9b6fb5 chudak chlap? By som chcela vidiet ako by fungoval keby od neho autorka odisla
Najdi si niekoho z tvojej high society a neponizuj sa s hentou blamujucou sustiakovou sockou🤣alebo vydrankaj pre neho pracovne miesto od tvojich vplyvnych inteligentov🌠
@anonym_6eba08 obycajne slusne sa obliect do restauracie, sam od seba bez toho aby ho usmernovala zena, je snad minimalne ocakavanie. Smoking od neho nikto neziada
@anonym_autor problemom bolo, ze ty si ho tlacila do kariery, do maturity, potom VS, on taky od zaciatku nebol, ale poddal sa ti. Teraz mozno "trucuje", zije tak ako on chce. Ano, rozdielne nastavenie partnerov je takmer vzdy problem. Ty si si ho bohuzial ani nemala vziat, ale stalo sa. Ty ho nedokazes obdivovat, lebo obdivujes ludi ambicioznych a nastavenych na karieru. Ten obdiv a ucta je podla mna zaklad kazdej lasky. Bude to len horsie. Grcat nikto nemusi, su aj zeny karieristky a je to ok.
@anonym_autor
Ja ti úplne rozumiem, vôbec si neviem predstaviť vážiť si muža, ktorý do obeda vyspáva a len tak vegetuje. Skús sa s ním porozprávať, možno zájsť za psychológom, možno naozaj vyhorel a len potrebuje terapiu.
Ak mu to takto vyhovuje, tak verím, že ťa to trápi. Všade okolo vidíš šikovných cieľavedomých mužov a doma pecivál.
Za mňa bol problém na začiatku, že si ho musela "ťahať". Taká tá dravosť a ťah na bránku by mal byť asi v človeku, to nevyrobíš a ani nezmeníš.
My sme ambiciózni obaja a vôbec si to neviem predstaviť inak. Každý deň na svojho muža pozerám s veľkým obdivom (okrem iného) za to, čo všetko vie a dokáže.
Držím palce, nech nájdeš správne riešenie!
@sss777 moje slova, ale ked ma zena pred vstupom do manzelstva nastavene nejake kriteria, tak je povazovana za zlatokopku, som sa tu dozvedela.
@sss777 moje slova, ale ked ma zena pred vstupom do manzelstva nastavene nejake kriteria, tak je povazovana za zlatokopku, som sa tu dozvedela.
@zuzana76 Tvoje kriteria neboli vobec zlatokopecke, to sa ta kedykolvek zastanem. Ty si ziadala (a dostala) podobnu ambicioznu povahu. Peniaze su potom len prijemny plus ako vysledok onoho vyberu.
Dnes moze doniest domov slusne peniaze aj sikovny remeselnik s ucnovkou, v sustakoch a bez vseobecneho rozhladu. Vacsinou viac nez niekto, kto sa prepracoval kdesi v statnej sprave na riaditela uradu.
Teraz sa mi vybavuje nedavna debata, kde pani uzasna uz na vyske vedela, koho zbalit, aby boli obaja ambiciozni a spokojni. Jej to vyslo od zaciatku, ty skusas dlhodobo manzela prerabat na svoj obraz.
@patrike vidis a prave mna zbalil moj manzel a bola to laska na prvy pohlad a on splnal hned od zaciatku moje kriteria, aj ja jeho, on je na mna tiez patricne hrdy. Stale tvrdim, ze rovny rovneho si ma hladat a stale sa mi to potvrdzuje, v nejakom momente sa zacnu ukazovat nezrovnalosti a vztah sa stane mrtvym. Na ambicioznych ludoch nie je nic zle, tak ako ani na tych neambicioznych. Vztah mozno dokaze este fungovat, ked je ambiciozny chlap a zena nie, ta sa prisposobi, ale ked je ambiciozna zena a chlap zacen byt submisivny, tam to skor vzdy zacne haprovat.
@zuzana76 Tvoje kriteria neboli vobec zlatokopecke, to sa ta kedykolvek zastanem. Ty si ziadala (a dostala) podobnu ambicioznu povahu. Peniaze su potom len prijemny plus ako vysledok onoho vyberu.
Dnes moze doniest domov slusne peniaze aj sikovny remeselnik s ucnovkou, v sustakoch a bez vseobecneho rozhladu. Vacsinou viac nez niekto, kto sa prepracoval kdesi v statnej sprave na riaditela uradu.
@patrike ja s tymto suhlasim a vies, ze nemam nic proti ucnovke 😉
@patrike inak vies, ze som nad tym vsetkym rozmyslala? a prisla som k tomu, ze ak si niekto niekoho vedome vyberie, ze ma nastavene kriteria, mozno aj dost vysoko a tento clovek ich splna, tak je nizsie riziko krachu vztahu. Lebo to, co vsetci nazyvaju laskou, tak je zo zaciatku len burka hormonov. Zalubenie nie je laska a trva do 6 mesiacov az 2-3 rokov a v tomto horizonte sa mnohe pary vezmu, cize sa vezmu ako keby v alkoholovom opojeni, maju ruzove okuliare a potom si zacnu na druhom vsimat rozne veci a myslia si, ze sa zmenil. A on taky bol ale oni to nevideli. Ked si vsak clovek vedome vybera nejake kvality a vyberie si cloveka, co ich splna, tak vie do coho ide. Aj my sme boli velmi zalubeni, nie som bezcitna, ale ano, okrem srdca, som aj rozmyslala.
@anonym_autor daj si odpoved, dokedy budes tolerovat nezamestnanost. Co potom? Rozvod? Asi ano.
Ostatne veci su hluposti, ze je z nizsej ligy, vies uz 20 rokov a napriek tomu si rozumiete. Nie si zodpovedna za jeho vyzor/spravanie na verejnosti. Mohla by si uz mat trochu nadhlad.

@anonym_4a9319 nejako by sme sa zladili. Ale on nie je hlupy, keby na sebe popracoval, tak by niečo v zivote aj dokázal. Ale on nechce, ani ten čas doma nijako nevyužíva na vzdelávanie… toto je pre mňa úplne premrhávanie života, čo robí… keďže som obklopená dravými ľudmi, veľmi mi to vadí.
@anonym_autor Pre ziveho Satana ! On nie je tvoje dalsie decko, ktore sa snazis nasmerovat na drahu gymnazium a vysoka skola, to je zrely chlap 15 rokov pred dochodkom, ktory ma nejaku povahu (pokojnu, vegetacku), co ma doma studovat ? Podla popisu mu mozno bude vyhovovat viac kdesi tahat kable po stavbe za polovicny plat, nez studovat technicke normy a kreslit projekt tych kablov. O vyhoreni si pocula ? Nebude on vyhoreny prave z tlakov od teba ?