icon

Ako riešiť rozdielne hodnoty partnerov?

8. feb 2026

Ahojte, zaujímalo by ma, či sú tu partnerstvá, kde manželia sú po rokoch už “inde” a ako to riešite.
S manželom sme spolu 20+ rokov, bol to môj prvý vzťah, samozrejme, v tom čase naroky na partnera neboli skoro žiadne. Ja som si medzitym spravila školy, pracovala na sebe, niekam som sa dostala. Manžela som síce potiahla spraviť si školy (nemal ani maturitu a dotiahol to s mojou pomocou na VŠ, ktorá nebola najľahšia), ani nie je hlúpy, ale tým, že sa stretáva s jednoduchšími ludmi, tak nemá ambície. To jeho vyjadrovanie je také jednoduchsie (nie je vulgárny, ale tie vetne skladby a Zvolene témy nie su jednoducho na úrovni a on to vôbec nevidi). Ja sa stýkam v praci s vplyvnými, ambicioznými, inteligentnými ludmi, ale aj bohatými, a preto začínam vidieť tie extrémne rozdiely, kde je on, kde som ja, kde su ostatní.
Uvediem pár príkladov, ideme sa najest do reštaurácie, ja som pekne oblecena, mám kabát a on príde v značkových šuštákoch, keď mu poviem, že či sa zasekol v 90tych rokoch, tak sa este nahneva (pritom volakedy si dal na vzhlade zalezat)🙈 pred par mesiacmi mu nepredĺžili zmluvu, podľa mna sa v praci snazil, ale tým, že bol ako jediný ochotný riešiť komplikované prípady a manažér ho na ne dal, tak nespĺňal KPI počtu splnených úloh a pri prepúšťaní išiel samozrejme ako prvý. Odvtedy si prácu nehľadal, zije z toho, čo ma na ucte. Toto mi vadí, lebo tie mesiace, ktoré je doma vnímam ako tisíce, o ktoré mal byt obohatený rodinný rozpocet. Keby som nezaplatila letnú dovolenku, tak nikam ani nejdeme. Ako otec je tak na 90%, venuje sa ďeťom, vozi ich do/zo skoly a na kruzky, učiť sa s nimi neučí, lebo povie, že on to nevie (čo je len vyhovorka) atd. Len ja niekedy taham v praci a prídem uz keď deti spia a nemajú hotove úlohy, ale tak niekto sa musí starat o rodinný príjem, že? Pomaha ako tak v domácnosti. Komunikácia je medzi nami v poriadku, mame sa o com porozpravat, len tie hodnoty sú úplne niekde inde a neviem, čo mám robiť, lebo mám pocit, že má ťahá ku dnu a neviem si predstaviť, že s ním chcem takto zostarnúť. Nikoho iného nemám, čiže nie je to tým… Ale ani nechcem zostať sama, takze to ma tak najviac pri ňom drží.

Strana
z4
marca12
8. feb 2026

@anonym_autor Pises,ze komunikacia neviazne,mate sa o com rozpravat? Tak co mu vlastne vycitas? Nie kazdy je ambiciozny a chce travit v praci do vecera. Neuvedomujes si,ze vdaka jeho pohodlnosti si mohla ty vzlietnut? Vacsinou je to tak,ze jeden si buduje karieru a druhy musi potiahnut domacnost,rodinu. Kto by vam vozil deti do skoly,na kruzky,keby mal aj on narocnu pracu? Uplne hnily nie je,len ty si nevazis dobreho muza. Ze mal sustaky? Ty nevidis ako sa oblieka? Tak ho slusne usmerni. Chapem,ze mozno by si chcela mat reprezentativneho,bohateho manzela. Lenze ti bohati maju take maniere,ze bud rada za poklad,co mas doma. Ambiciozny muz by mozno teba ponizoval,nikdy by si mu nebola dost dobra.

reela
8. feb 2026
@anonym_3c7a6a

@patrike ku psychiatrovi chodil a prestal. Lieky si zhana cez kamaratov. A mne neustale vycita ze som mu malou oporou. Ja uz naozaj neviem ako s nim dalej fungovat. Je to velmi narocne.

@anonym_3c7a6a ale tak myslim, ze si tu uz zalozila o tom temu a bolo ti poradene tam

patrike
8. feb 2026
@anonym_3c7a6a

@patrike ku psychiatrovi chodil a prestal. Lieky si zhana cez kamaratov. A mne neustale vycita ze som mu malou oporou. Ja uz naozaj neviem ako s nim dalej fungovat. Je to velmi narocne.

@anonym_3c7a6a Aha, teda lekara mal, ale prestal tam chodit, to mas strasne tazke, ak vas nenahana s nozikom, proti jeho voli ho nik liecit nebude. Sam sa z toho nedostane. Mozes ho nejako skusit vyrazit z domu alebo sa rozviest, ale tym z neho urobis bezdomovca a budes trpiet vycitkami, ked padne na uplne dno a pridu ti policajti oznamit, kde ho nasli zamrznuteho.
Este tu je jedna riskantna cesta, lieky vyhodit a ked chyti abstak, zavolat mu sanitku, v takom stave ho vezmu aj nasilu.

marca12
8. feb 2026
@anonym_autor

@patrike ako som písala, záujem o mna je, zase som dosť inteligentná na to, aby som si niečo súbežne rozbiehala, popri manželstve. Ako píšem, chcem, aby sa muž zmenil, nechcem ho vymieňať.

@anonym_autor Ak si tak inteligentna ako pises,musi ti byt jasne,ze povahu cloveka nezmenis. On sa nezmeni. Preco ho neberies takeho,aky je? Aj tebe by sa ulavilo a ani on by sa necitil pod tlakom. Satnik mu dopln podla tvojich predstav,ale z pohodlneho muza neurobis ambiciozneho. A je smiesne,co pises,ze nechces ostat sama. Tebe to vyhovuje,ze sa postara o deti a ty si mozes robit karieru. Velmi dobre si uvedomujes,ze keby si ostala na deti sama,tak by to bolo o drzku. Na mna posobis vypocitavo. Obaja ste spolu z urcitej pohodlnosti.

anonym_896ed5
8. feb 2026

@anonym_autor Sme s mužom vysokoškolsky vzdelaní, ale nok to takmer o nás ani nevie...Nikdy sme neboli povýšenecký snobi. Neznášame s mužom priam typy ako si ty .Sori. Chudák muž.

sss777
8. feb 2026
@marca12

@anonym_autor Pises,ze komunikacia neviazne,mate sa o com rozpravat? Tak co mu vlastne vycitas? Nie kazdy je ambiciozny a chce travit v praci do vecera. Neuvedomujes si,ze vdaka jeho pohodlnosti si mohla ty vzlietnut? Vacsinou je to tak,ze jeden si buduje karieru a druhy musi potiahnut domacnost,rodinu. Kto by vam vozil deti do skoly,na kruzky,keby mal aj on narocnu pracu? Uplne hnily nie je,len ty si nevazis dobreho muza. Ze mal sustaky? Ty nevidis ako sa oblieka? Tak ho slusne usmerni. Chapem,ze mozno by si chcela mat reprezentativneho,bohateho manzela. Lenze ti bohati maju take maniere,ze bud rada za poklad,co mas doma. Ambiciozny muz by mozno teba ponizoval,nikdy by si mu nebola dost dobra.

@marca12
Možno dúfala, že keď mu "pomôže" pri vzdelávaní, tak sa začne aj on snažiť. A existujú aj spokojné dvojkariérové manželstvá, kde si manželia delia všetky povinnosti, poznám desiatky takých parov.
Autorka píše, že sa odmieta učiť s deťmi, tak to asi nebude tak, že ona buduje kariéru a on pripravuje denne teplú večeru a zabezpečuje všetko okolo detí.
Má byť rada za ten poklad, čo má doma? Veď hnije v posteli do obeda, to predsa nie je úplne normálne, či? Keď to začne robiť aj autorka, tak z čoho budú žiť? Možno nie je taká povýšenecká ako ju tu všetci vykresľujú, možno nie je spokojná s tým, že je jediná, ktorá do domu nosí peniaze. A kto by sa jej čudoval...
A aké maniere by mali mať tí bohatí? Keď si človek na všetko zarobí vlastnými silami a vypracuje sa od nuly, rozhodne nemusí mať žiadne maniere, lebo si dobre pamätá, koľko sily ho to stálo.

anonym_196ede
8. feb 2026

Si moralna chudera. Nič viac a nič menej. Ocko mal 2 roboty aby Vám mohol platiť reštiky? To je dôležité? Zodrať sa v robote na úkor rodiny , aby si sa mohla najesť v reštike a obliecť si kabát? Tak sa s ním rozveď a roztiahni nohy niekomu bohatému, vplyvnému, čo si oblečie do reštiky oblek, ale doma ti struhne 2-3 cez pysk, keď nebude ako on povie. Svojim mužom pohrdaš, ponižujes ho, rozved sa a možno sa bez takej ako si ty aj na nohy postaví.

anonym_196ede
8. feb 2026

Múdra si, krásna si, zarobíš, máš okolo seba vplyvnych, bohatych ludi... Ivan z Mrazika si to ty?

puklica13
Včera o 00:39
@anonym_c7dbff

@anonym_autor nepouzivaj tieto anglicke slovicka pri beznom pisomnom prejave,sme na slovensku tak pekne po slovensky.Nerobi to s teba viac inteligentnu zenu a zenu uz niekde inde,na inej urovni.Tam by si len chcela byt a to je rozdiel.Tvoj muz ta aj tak opusti,ci za rok,2 ale opusti.

@anonym_c7dbff ale neopusti ju, ved kto by ho zivil🤣

marca12
Včera o 05:40
@sss777

@marca12
Možno dúfala, že keď mu "pomôže" pri vzdelávaní, tak sa začne aj on snažiť. A existujú aj spokojné dvojkariérové manželstvá, kde si manželia delia všetky povinnosti, poznám desiatky takých parov.
Autorka píše, že sa odmieta učiť s deťmi, tak to asi nebude tak, že ona buduje kariéru a on pripravuje denne teplú večeru a zabezpečuje všetko okolo detí.
Má byť rada za ten poklad, čo má doma? Veď hnije v posteli do obeda, to predsa nie je úplne normálne, či? Keď to začne robiť aj autorka, tak z čoho budú žiť? Možno nie je taká povýšenecká ako ju tu všetci vykresľujú, možno nie je spokojná s tým, že je jediná, ktorá do domu nosí peniaze. A kto by sa jej čudoval...
A aké maniere by mali mať tí bohatí? Keď si človek na všetko zarobí vlastnými silami a vypracuje sa od nuly, rozhodne nemusí mať žiadne maniere, lebo si dobre pamätá, koľko sily ho to stálo.

@sss777 Mozno lezi doobeda v tej posteli,lebo vyhorel a ma uz dost toho tlaku. Jednoducho sa k sebe nehodia. On sa uspokoji s malom a ona je karieristka a na peniaze. Ani jeden z nich nie je zly,len su v nespravnych vztahoch.

efka77
Včera o 06:31
@marca12

@sss777 Mozno lezi doobeda v tej posteli,lebo vyhorel a ma uz dost toho tlaku. Jednoducho sa k sebe nehodia. On sa uspokoji s malom a ona je karieristka a na peniaze. Ani jeden z nich nie je zly,len su v nespravnych vztahoch.

@marca12 teraz di yo vystihla asi najvic aj podla mna. Nie je zle robit karieru,nie je zle ani byt zamerany na domacnost a vztahy. Len treba najst cloveka ktory to ma rovnako alebo aspon takeho co sa vedia spravne doplnat. Takze tu su dvaja nezlucitelny a navzajom sa v tom vztahu trapia.

nicegirl369
Včera o 11:09

@anonym_autor chapem, ze chces ambiciozneho muža. Aj ja takého chcem a chvala Bohu mám. Lenže na druhej strane píšeš, že ty ťaháš v práci a keď prídeš domov, deti už spia. Čiže ako si to predstavujes? Rodina je pre mňa na prvom mieste a tak sme sa s manželom dohodli, že kariéru buduje on. Ja sa starám, aby starostlivosť o deti bola zabezpečená nestojí nám to za večné naháňanie sa a opakujem- deti sú na 1.mieste. Nie som zastancom toho, že muž na materskej s zena v práci. Je to podľa mňa potieranie našej genetiky a hodnot, ktoru tu boli tisícročia. Mala by si si vybrať resp sa s muzom dohodnut. Treba si ale uvedomit, ze ak obaja chcete robit super karieru(rozumej vysoke pozicie, platy kazdy min nad 5k mecacne), odnesie to rodina. Aj ked si to mnohi nepriznavaju. Inak sa to nedá.

sss777
Včera o 12:25
@nicegirl369

@anonym_autor chapem, ze chces ambiciozneho muža. Aj ja takého chcem a chvala Bohu mám. Lenže na druhej strane píšeš, že ty ťaháš v práci a keď prídeš domov, deti už spia. Čiže ako si to predstavujes? Rodina je pre mňa na prvom mieste a tak sme sa s manželom dohodli, že kariéru buduje on. Ja sa starám, aby starostlivosť o deti bola zabezpečená nestojí nám to za večné naháňanie sa a opakujem- deti sú na 1.mieste. Nie som zastancom toho, že muž na materskej s zena v práci. Je to podľa mňa potieranie našej genetiky a hodnot, ktoru tu boli tisícročia. Mala by si si vybrať resp sa s muzom dohodnut. Treba si ale uvedomit, ze ak obaja chcete robit super karieru(rozumej vysoke pozicie, platy kazdy min nad 5k mecacne), odnesie to rodina. Aj ked si to mnohi nepriznavaju. Inak sa to nedá.

@nicegirl369
Z vlastnej skúsenosti hovorím, že sa dá zvládnuť aj stav, kde majú obaja kariéru a aj funkčnú rodinu. Len na to naozaj treba dvoch zrelých a tolerantných ľudí a veľa snahy. Ale fakt to ide

sara07
Včera o 12:42
@anonym_1755c0

Ked je doma z detmi a stara sa o ne netvrdil by som ze nic nerobi.

Ambicioznost dvojsecna vlastnost a hlavne len do urciteho veku, niekedy treba zacat aj zit a nie cely zivot si len hovorit "este dosiahnem tohto a potom uz si uzijem zivot..." tolko takych ludi poznam co s tymto idu az do hrobu. Len par ich vie zastavit a vykaslat sa nato, radovat sa z deti a rodiny.

Na mna sa vrhaju mlade ambiciozne zeny, ale vzivote by som ich nevymenil za tu co mam doma, sice neupravenu a v roztahanych leginoch s plnymi rukami prace s nasimi detmi, ale absolutne uzasnu zenu, a o tom je zivot. Kariera, ambicie, ciele su nakonci dna len doplnok k zivotu nie jeho ciel.

@anonym_1755c0 skus čitat čo piše o deti sa stara tak že ich odvezie na kružky, s detmi sa neuči a kedže nemaju ulohy urobene občas tak ich ani nekontroluje

anonym_1755c0
Včera o 13:01
@sara07

@anonym_1755c0 skus čitat čo piše o deti sa stara tak že ich odvezie na kružky, s detmi sa neuči a kedže nemaju ulohy urobene občas tak ich ani nekontroluje

@sara07 skus citat ty, pise VENUJE sa detom to neni len o tom vozeni na kruzky. To ze sa s nimi neuci je samostatna kapitola mozno si nato fakt netrufa, tazko polemizovat.

majlo1234
Včera o 13:15

My sme spolu len cez desat rokov, ale tiez zacinam vnimat hodnotove rozdiely, teraz ked mame spolocne deti. Rozumovo/ambiciozne(co je u vas problem) by mi to nevadilo, obaja sme vysokoskolsky vzdelani, on nie je hlupy, ale je dusou gadzo z dediny proste😂 ale ani to mi nevadi, ako sa kto oblieka neriesim. Mne vadi, ze je zasedeny doma, nema sportove konicky, ktore by ucil deti, nema rad vylety a aktivne travenie volneho casu. A este mi aj keca do toho, ked to chcem robit s detmi ja😂Nema pravidelne stravovacie navyky, stravuje sa nezdravo. Vecne pustene spravy v telke, pripadne sport. No a takychto somarin je kopec, na ktorych sa sekame. Je to narocne a vycerpavajuce, sama som zvedava, ci je to dlhodobo udrzatelne

zuzana76
Včera o 13:26
@majlo1234

My sme spolu len cez desat rokov, ale tiez zacinam vnimat hodnotove rozdiely, teraz ked mame spolocne deti. Rozumovo/ambiciozne(co je u vas problem) by mi to nevadilo, obaja sme vysokoskolsky vzdelani, on nie je hlupy, ale je dusou gadzo z dediny proste😂 ale ani to mi nevadi, ako sa kto oblieka neriesim. Mne vadi, ze je zasedeny doma, nema sportove konicky, ktore by ucil deti, nema rad vylety a aktivne travenie volneho casu. A este mi aj keca do toho, ked to chcem robit s detmi ja😂Nema pravidelne stravovacie navyky, stravuje sa nezdravo. Vecne pustene spravy v telke, pripadne sport. No a takychto somarin je kopec, na ktorych sa sekame. Je to narocne a vycerpavajuce, sama som zvedava, ci je to dlhodobo udrzatelne

@majlo1234 a toto je tiez to, co som mala na mysli aj ja. Aj toto boli napr veci, co som si vsimala, napr cistotnost, poriadkumilovnost, nech nie je typicky dedinsky clovek (nic proti tomuto sposobu zivota a mentalite, moj otec je taky), cinorodost atd... necitim sa byt panicka, ale su jednoducho navyky, ktore mi vadia.

zuzana76
Včera o 13:28
@nicegirl369

@nicegirl369 toto je v poriadku, ani ona by mozno nechodila tak neskoro, keby ten ctiziadostivy u nich bol muz. Ja si myslim, ze ona je vo vnutri frustrovana a tym, ze muz nesplna jej obraz schopneho a ambiciozneho chlapa, tak sa snazi o to viac tahat ona a nakoniec skoncia frustrovani obaja, ona si ho ani nebude vazit, neskor uz ani ten sex s nim nebude chciet, lebo ho nebude vnimat ako chlapa.

zuzana76
Včera o 13:31

A treba si uvedomit, keby neboli ambiciozni a ctiziadostivi ludia, tak by neboli ani podniky a firmy a pracovne miesta a ti menej ctiziadostivi by nemali kde pracovat. Takze mi tiez pride nefer pustat sa do nej, ze chce nieco viac a je ctiziadostiva.

sara07
Včera o 13:54
@anonym_1755c0

@sara07 skus citat ty, pise VENUJE sa detom to neni len o tom vozeni na kruzky. To ze sa s nimi neuci je samostatna kapitola mozno si nato fakt netrufa, tazko polemizovat.

@anonym_1755c0 pre deti je snad momentálne dobra domaca priprava dôležita , zvlašt ak je cely den doma
on je cely den doma nie je schopný im skontrolovat ulohy , však to su ulohy zš nie bakalarska praca

zuzana76
Včera o 14:08

Ja si myslim, ze tema je vymyslena, nie ze by bol takytoˇproblem nerealny, ale autorka nereaguje, vypichla take tie najvacsie do oci bijuce provokacne veci ako restauracia, obleky, nezamestnany chlap s VS , take najvacsie lakadla, aby vyzerala ako snobka a namyslena. Pritom ziaden ctiziadostivy, inteligentny clovek si na tomto prave nezaklada. Ani na obleceni, ani restauracie, investuje vsak do zdravia a sebarozvoja a pripadne do dalsieho majetku, aby mal napriklad pasivny prijem.

letfenixa
Včera o 16:54

Celkom by ma zaujímal názor autorky diskusie po všetkých príspevkoch.

anonym_9b6fb5
Včera o 16:55

Koze bolo dobre išla sa na lad šmýkať
Len aby to nedopadlo pre ňu zle

majlo1234
Včera o 18:58
@zuzana76

Ja si myslim, ze tema je vymyslena, nie ze by bol takytoˇproblem nerealny, ale autorka nereaguje, vypichla take tie najvacsie do oci bijuce provokacne veci ako restauracia, obleky, nezamestnany chlap s VS , take najvacsie lakadla, aby vyzerala ako snobka a namyslena. Pritom ziaden ctiziadostivy, inteligentny clovek si na tomto prave nezaklada. Ani na obleceni, ani restauracie, investuje vsak do zdravia a sebarozvoja a pripadne do dalsieho majetku, aby mal napriklad pasivny prijem.

@zuzana76 no ale nejaka pani z hornej dolnej, co ma mgr zo socialnej prace(neberte to prosim ako urazku, ak sa v tom nahodou najde) a vyrastala v malomestiackom svetonazore “len aby sme v hanbe nezostali” a “treba ukazat vsetkym, ze my na to mame” to realne moze vnimat ako problem, viem si to predstavit

Strana
z4