icon

Ako riešiť skúpeho priateľa na darčeky?

11. dec 2023

Ako by ste vnímali situáciu. S priateľom sa poznáme 4 roky. Kazdy rok sme si na Vianoce kupovali nejaký darček. Tohoto roku mi oznámil, ze nakoľko plánuje dlhodobejšie marodovat, ide šetriť a tak si tohoto roku nic na Vianoce nebudeme kupovať. Stačí, ze kupi rodičom, sestre a dcére, lebo tam bude tráviť štedrý večer. Zaskočilo ma to, lebo mi to príde akoby boli všetci dôležití a šetriť sa bude na mne... Pritom ja nechcem dar za 100€...Mne stačí maličkosť, aj do 20€. Tak sme sa dnes pohádali. Úplne ma znechutil.

Strana
z2
kornelies
11. dec 2023

Mam sialeny napad 🤣. Nekupil darcek, nedostane najest u teba. - setris. A drzo by som pred nim jedla posledny rozok. 🤣🤣🤣Aky pozicaj, taky vrat. Ludia s dospelymi detmi su uz dostatocne skuseni, aby vedeli, ze vztah v strednom veku je o win win situacii. Ziadne zneuzivanie druheho. Ak chce, moze ist, dvere su otvorene. Cudujem sa ti, ze si vo vztahu s lakomcom. Taki nedokazu ani dat lasku, city, porozumenie. Myslia iba na svoj profit.

zobaka
11. dec 2023

podľa toho čo píšeš, už by priateľom nebol, ešte do Vianoc stíhaš

aandrea9
11. dec 2023

Nie ste vy priatelia s výhodami ak po 4 rokoch netravite Vianoce spolu?

viestta
11. dec 2023

Ty riesis vianocny darcek, pricom on je dzgros cely rok... Uvedomujes si, ze v podstate cela jeho hlava je len uctovna sibenica, kde mu v kuse bez Ja som dal, mne dali? Musi byt niecim inym superatraktivny, ak je tato chodiaca kalkulacka este stale priatel, partner... Domov odnesie darceky, lebo za oplatku ho tam nakrmia. Ty ho cez sviatky krmit nebudes, takze je zbytocne ti davat darceky, proste nemal by z toho ziaden uzitok len by vyhodil peniaze do luftu

domkakvet
11. dec 2023

Tak si daj otazku na co ti je taky lakomec.

katkajaromer
11. dec 2023

A proč nebudete spolu?

tamitamitami
11. dec 2023

Podľa mňa riadne trápne a divné, kozmetický set majú v DM aj za 3-4€ (hádam jeden dospelý chlap má pár eur aby normálne kúpil partnerke darček).
A žiadna maródka ani podobné výhovorky ho neospravedlňujú.

maryetta
11. dec 2023

Pockat pockat. To nebude nejaky 20-30rocny chlapec.ci? Len ratam ze uz mas dospeleho syna. Ze uz ste ozaj niekde na inej urovni ako pubertiaci.
A toto?
Fakt je to trapne. Lebo ozaj dat do krabicky balzam. Krem. Pripadne knihu. Do 20€ vselijak.
Ale takto? Ze ostatnym dam a tebe nie???? Tak to ozaj zamrzi… aj ked by ste spolu v ten vecer neboli tak na dalsi den….
A s tou knizkou…. Keby viem ze ju syn chce. Po nej tuzi a nikde inde sa neda zohnat to by bol iny pripad ktory by to zachranil ale….

la_dolce_vita
11. dec 2023

Hmm, smutne ☹... neucta voci tebe ako partnerke. Nestojis mu ani za par drobnych. Ach jo...a dufam, ze ani ty mu nemienis nieco kupovat!! Ani hostit..

maminkadeticiek
11. dec 2023

Ja by som sa s takym muzom rozisla.A raz som to pre velmi velmi podobny dovod aj spravila.Nie kvoli tomu ze mi nedal nic hmotne,vsetko si viem kupit sama.Ale preto,ze tymgestom ti hovori ako si na to prisla uz aj sama,ovela ovela viac a to staci.Podakovala by som sa mu za spolocne straveny cas a nechala ho.

sense
11. dec 2023

Asi spolu nezijeteale teda mna by po 4 rokoch vzťahu mrzelo skôr to ze nie je cez vianoce so mnou ako to ze nedostanem darček. Mam dieťa z prvého manželstva a mam partnera ale teda od prvého roku vzťahu sme trávili vianoce spolu ako nie štedrú večeri tak 25. 12 obed alebo. Večeru vždy a ak sme spolu netraviki tak len preto, ze jeden z nás bol v praci

martul
11. dec 2023

Mňa by viac ako darček trápil divný vzťah.

alickapusinka
11. dec 2023

TY nepôjdeš s ním k jeho rodičom. Ja by som sa s ním rozišla. Ja viem nejde Ti o drahý dar aj darček za 10 eur poteší ale že Ti povedal že si nejdete nič dávať a ON ide na Vianoce domov tak darčeky pre rodičov sestru a pre dieťa. To nemá voči tebe žiadnu úctu. Ja by som to s ním ukončila. Nemá peniaze ide šetriť ale rodičom sestre a dcére dar kúpi a tebe povie že ide šetriť. Kopni ho do zadku a nájdi si normálneho chlapa. A nie držgroša čo pre teba ľutuje dať 10 eur na darček. A nič mu nekupuj ani TY. Ak set dvaja mali ste štedrý deň stráviť spolu a potom na 1 sviatok mal ísť domov. TY budeš s kým na štedrý večer.

alickapusinka
11. dec 2023

preboha že ho hanba nefackuje 20 ročnú knihu. Ja by som to s ním skončila. Lakomec.

vulka
11. dec 2023

Mňa len zaujalo, že on plánuje dlhodobejšie maródovať. On je lekár, že to tak vie odhadnúť? A znie to ako keby si naplánoval dovolenku. S takým by som nežila.

ukulela
12. dec 2023

@vulka tak zase napr operácia chrbtice a pod, to plánuješ a vieš, že to nebude na 2 týždne....

jessx
13. dec 2023

Áno Vianoce nie sú o darčekoch ale spája sa to s nimi a aj o človeku sa dá na základe toho veľa zistiť. Lakomci to vedia pekne využiť na to že Vianoce sú o niečom inom a teda nemusia nič dávať, výhra pre nich 😊 málokto je na tom až tak tragicky že by nedokazal kúpiť fakt drobnosť. Nezabúdajme na to že je na to cely rok- keď som nemala peniaze resp vedela som že nebudem mat veľký budget pred vianocami lebo je to financne náročné obdobie, nakupovala som postupne už pomaly od septembra. Niečo som niekde uvidela cena bola priaznivá kúpila som a do Vianoc som pekne nahromadila pre každého, nestalo sa mi nikdy žeby som neobdarovala najbližších. Chce to hlavne myšlienku a o tom už podľa mna sú Vianoce-myslieť na blízkych, urobiť niečo pre nich hoci prostredníctvom darceka.to je to čo si ceníme a už podľa daru sa dá toho veľa vydedukovat. Nemusí to byt niečo honosné za stovky skôr sa vieme pozrieť koľko času nad tým niekto strávil alebo ako dobre nás pozná, ako ho zaujímame. Lebo človek ktorý nás dobre pozná a ma rad nám nedá knihu ked vie že nečítame, len aby bolo. Mna by to teda sklamalo riadne a hlavne teda preto že sa len vyhovára a mohol už dávno niečo lacné kúpiť, keď dokáže iným. Je to vec priorít.vidim takýchto ľudí vo svojom okoli a ono to nikdy nie je o tom že ten človek je inak ok a len na Vianoce sa toto stane ale žiaľ celým jeho životom a zmýšľaním sa nesú veci v podobnom duchu.
Lakomí muži sú asi najhoršia kategória chlapov lebo okrem toho majú ešte veľké ego a zuadnu sebareflexiu, žijú si v tom svojom že tak je to správne a hoci by mali kúpiť žene len cokoladu už by sa cítili ako živitelia rodiny a koľko toho pre ňu urobili a ona si neváži lebo niečo čaká 😃 smutno mi je keď takých vidím a tie ženy v tom žijú naďalej že asi to tak ma byt

jessx
13. dec 2023

@alickapusinka presne tak, tu nejde o ten samotný darček ale celé pozadie za tým. Je to len povrch že či je správne hnevať sa za to že nemám darček ale keď pojdeme hlbšie určite sa tam nájdu aj iné veci podobného ducha. Myslím si že je to presne typ chlapa ktorý sa potrebuje zavďačiť svojim hlavne asi matke tam nepocita čo pre ňu urobí, možno je to aj trosku mamanek a nie je pre neho prirodzene urobiť niečo pre inú ženu, hoci svoju
A keď áno potom sa to možno nesie v duchu výčitiek ktoré v lepšom prípade nevysloví ale je mu cudzie niečo platiť za niekoho iného
Nie som vôbec narocna ale s takýmto mužom by som nikdy nedokazala byt cítila by som sa sama trapne zakaždým keby mal niečo zaplatiť alebo rýchlo mat potrebu dohnať to.ako sa dá potom planovat budúcnosť s takýmito mužmi keď žena bude ba materskej bude mat maly príjem a väčšinu bude musieť platiť on?

pralinka25
13. dec 2023

inak keby sme uz aj pripustili ze dospely clovek isto po 30 ale asi aj po 40-tke nema ani 10 eur na darcek tak to mohol povedat inak.
zlato nemam teraz peniaze ale aj tak spravim pre teba krasne vianoce. budem s tebou, budeme spolu pozerat filmy (alebo rozpravky) pojdeme sa prejst do mesta pozriet svetielka, betlehemy, vianocny koncert v kostole ... urobime si pekne sviatky spolu.

alebo ked uz teda musi ist rodicom mohol sa dohodnut s rodicmi vysvetlit im situaciu a pozvat aj ju so synom. utuzit rodinne vztahy. ved 4 rocny vztah dospelych ludi nie je malo. to uz nie je pubertalne chodenie. mohli ste tam stravit stedru veceru, priniest mozno nieco na jedenie urobit si potom pekny vecer spolu.

dalo by sa to hocijako uhrat a este z toho vytlct pekne vianoce. ale nie tak ako to urobil ten clovek. uplne pod uroven. mne by bolo jsne na akom mieste sa nachadzam a minimalne ja osobne by som na takom mieste byt nechcela. jeho byvala partnerka asi vie preco je on jej byvaly.

fakt by ma jeho pristup zamrzel. a to pisem ako clovek ktory nerad dostava darceky.

kornelies
13. dec 2023

@pralinka25 Kde je napisane, ze ju svokra chce mat doma aj s jej dietatom? Nie su manzelia, takze je iba priatelka.

pralinka25
13. dec 2023

@kornelies ja nehovorim aby sa tam ona tiskla. ja hovorim o tom ze priatel to mohol vyriesit roznymi sposobmi. bola to len jedna z moznosti, pretoze niekedy su vztahy v rodine normalne. nemusi byt jeho mama hned xantipa ktora by ju nechcela. mozno je a mozno nie. tazko sudit. ak ju nechce je to len dalsi dovod prehodnotit vztah s tymto partnerom.

kornelies
14. dec 2023

@pralinka25 Nemyslim, ze buduca svokra je Xantipa. Proste Stedry den je pre najblizsich, pokrvnych pribuznych. Mozno jeho dcerka si chce uzit otca, tetu, babicku a nie cudziu tetu s jej dietatom. Este su dalsie sviatky, kedy mozu byt spolu.
Aitorka so svokrou zit nebude. Mna skor zaraza dotycneho lakomost. Ja by som s takym chlapom nebola. Nie som hodna ani 5E darceku, tak on by mal dvere dokoran otvorene. Chrapun, ktory sa otrase a viac ho nezaujima.

ibatanecnica
14. dec 2023

@elmivelmi teiž počujem prvýkrát, že darček na stužkovú.

pralinka25
14. dec 2023

@kornelies vsak ano ale v dospelosti je uz 4 rocny vtah dost dlhy na to aby sa povazovali za blizkych. druha vec je ze svadby sa uz nenosia. keby sa stala manzelkou po polrocnom vztahu nebola by o nic blizsia ako teraz. len na papiery. tazko povedat ako to maju. ale ako pises on je ocividne chrapun tak asi aj dobre ze su len takto. o to lahsie sa odchadza z takeho vztahu.

kornelies
14. dec 2023

@pralinka25 Praveze poznam pary, ktore sa po 20 rokoch spoluzitia zosobasili. Dovod je uplne prosty. Vdovsky dochodok.
Tal ci onak, je mi luto autorky. Zasluzi si muza, ktory si ju vazi.

sidicek
29. dec 2023

Tak hlavne ani ty naňho nemin viac ani cent a hned uvidis ako ta miluje. Nie je s tebou len z vypocitavosti?Lebo z lásky teda určite nie.

Strana
z2