icon

Ako riešiť spor so susedom o prístupovú cestu?

17. jún 2024

Ahojte máme problém so susedom, kedysi to bol jeden pozemok ktorý patril svokrovcom, ten pozemok sa rozdelil na dva medzi deti - švagrinú a manžela , po smrti švagrinej zdedil jej časť švagor ktoey začal robiť peklo. Ide o to že máme most cez potok ktorý je našou jedinou prístupovou cestou, zistilo sa že 37 cm z brány patrí švagrovi takže nám chce tento kus zahradit a tým pádom nebude pre nás možné dostať sa do dvora autom pretože nemôžeme most posunúť keďže tam je jeho prípojka na plyn ( je na našej strane ) . Kam sa prosím máme s týmto problémom obrátiť ? Lebo mesto dáva ruky preč . Odpredať ten kúsok nechce a my mu plyn nemôžeme zrušiť

syslik81
•
17. jún 2024

poradit sa s pravnikom a potom na sud ak to odporuci

autor
•
17. jún 2024

@syslik81 my sa ale nechceme súdiť na to nemáme

syslik81
•
17. jún 2024

ale nic ine vam neostava ..ak sa on nechce dohodnut

ernesternst
•
17. jún 2024

Tak ako on môže zabrániť váš vjazd, vy môžete zrušiť jeho plyn. Ved to u dobre vyjednávacie argumenty na neho. Skúste sa ešte s týmto dohodnúť, skôr ako sa pôjdete sudit

autor
•
17. jún 2024

@ernesternst skúšali sme , najskôr sme mali dohodu že on nám nechá tých 37 na moste a my mu necháme meter na opačnej strane lebo je tam svah takže to bol pekný predel ale jemu prdlo v gebuli a konečná nechce povoliť ...

syslik81
•
17. jún 2024

ale ak ma ten plyn zapysany podla dohody tak s nim nepohnu ..jedine dat ziadost na plynarne a to si budu platit ty co davaju ziadost ... treba zistit ake bremeno je na plyn a ci sa s tym vobec da daco robit ..

autor
•
17. jún 2024

@syslik81 a vieš poradiť kde by sa to dalo zistiť ?

viera27
•
17. jún 2024

Smer pravnik,zapisat pravo prejazdu. Bud dohodou,alebo vydrzanim. Tak by som to riesila ja.

syslik81
•
17. jún 2024

netusim ale ako prve by som sa pozrela do katastra a potom skusila volat plynarom ..

syslik81
•
17. jún 2024

https://www.modrastrecha.sk/ skus sa tu poradit

autor
•
17. jún 2024

@syslik81 dik skúsila som napísať

euie
•
17. jún 2024

viem ze xyz rokov dozadu v chatovej
oblasti pri Ba bol pristup ku chatkam len napeso chodnikom pomedzi ine pozemky ale musel sa posunut plot a spravil sa oficialne prijazd a susedom sa tak ubralo z pozemku, dovod bol aby sa tam zmestilo hasicske auto keby bolo treba...

vyrovnanaosoba
•
17. jún 2024

Kvôli 37cm take peklo. Ja by som mu omurovala prípojku 🤣

autor
•
17. jún 2024

@vyrovnanaosoba to sa nedá , musím zabezpečiť prístup plynární ku pripojke tá je na hranici pozemku s potokom čiže jediný prístup je z našej záhrady

autor
•
17. jún 2024

@euie jj musí byť 3m široká cesta lenže pokiaľ je cesta 30m od domu my sme od hlavnej cesty bližšie takže týmto nemôžeme argumentovať

marianarem
•
17. jún 2024

Isla by som za pravnikom, ja som si to kedysi zistovala, kedze mame tiez pozemok, ku ktoremu vedie jedina pristupova cesta cez iny pozemok. Tu je napr. o tom clanok:
https://www.narks.sk/kedy-mi-musi-sused-povolit...
V principe je pravo na vasej strane, kedze mate na pozemku stavbu.
Ale neda mi si nezanadavat, co to je za cloveka, ktory sa handrkuje s vlastnou rodinou o 37cm a chce zahradit pristup k domu. Neskutocne, a ze mu to za to stoji, asi nema inu napln zivota.

moonlight1210
•
18. jún 2024

Znami toto pred rokmi riesili. Tam sa zistilo, ze susedovi v ramci rodinnych vazieb (dedeni pozemkov) patri dokonca cely ich most. Nakoniec sa cez sud muselo zriadit bremeno vecne v susedovom LV, ze po moste mozu prechadzat a aj na nom ostat stat (tiez dolezite, lebo inak by im mohol dat auto odtiahnut). A to vratane kazdeho, kto na ich pozemok potrebuje s ich povolenim vstupit. Lebo sa vyhrazal, ze ked tam uvidi kohokolvek ineho, hned vola policiu a da ho odtiahnut.

Kedze uz je stary, cakaju v podstate, kedy umrie. Ze skusia most odkupit od dedicov. Je sanca, ze budu rozumnejsi. Lebo stary pan sa s nikym nemusi. Ani s rodinou.

zelenina1
•
18. jún 2024

Je to vas svagor. Preboha, urovnajte si vztahy. Ako k tejto situacii vobec mohlo dojst? Preco su vase vztahy tak vyhrotene?

Sadnite si vsetci za jeden stol a rieste to bez pravnika. Privolanim pravnika to vyeskaluje to miery, ktoru uz tazko vratit spat.

autor
•
18. jún 2024

@zelenina1 my sme sa snažili ale on je žiaľ taká povaha , celú rodinu odstrihol s nikým sa nebaví. Obávam sa že inak ako s právnikom to nepôjde

jamimo
•
19. jún 2024

@zelenina1 tebe sa to zdá čudné, ale niektorí ľudia sa skutočne narodili len preto, aby robili peklo druhým zo života🤔 Lebo ja poznám rôzne prípady 😵‍💫😵‍💫😵‍💫