icon

Ako riešiť ťažké vzťahy v rodine a odpustiť?

21. jan 2025

Ahojte, ako sa vysporiadaváte alebo ako ste sa vysporiadali s ťažkými vzťahmi v rodine? S otcom nemám skoro žiaden vzťah a začína ma to trápiť keďže ma už svoj vek a ja občas výčitky že sa viac nesnažím ten vzťah napraviť. Urobil však v živote veci ktoré neschvaľujem a neviem mu odpustiť. Naoko sa tvárime že OK, ale vnútorne s tým veľmi bojujem.

gribka1
21. jan 2025

Tak, že sa starám o seba a snažím sa byť oveľa lepším rodičom. Neobzerám sa do minulosti.

balerina2025
21. jan 2025

tak sa s nim poropzravaj. mozno raz budes lutovat, ked to nestihnes.
jedna vec je odpustit, druha vec je vyjadrit, co citis a ze ta to skrie.

domkakvet
21. jan 2025

Jednoducho odpustit, chces to, tak to urob so vsetkym co k tomu patri, to znamena, ze ked pride na teba nejaka myslienka povies si, odpustila som.

tykat
21. jan 2025

Co urobil? Okradol ta? Zneuzival? Tyral? ...su veci ktore by som vedela odpustit a veci ktore by som neodpustila nikdy a nemala by som vycitky.

ana_s
21. jan 2025

Porozprávať sa. Kým môžeš. Či ťa vypočuje alebo nie, to už nie je tvoja vec, najmä nech to zo seba dostaneš a budeš mať pokoj na duši.

balerina2025
21. jan 2025

@ana_s presne

autor
21. jan 2025

@tykat týral psychicky

autor
21. jan 2025

@ana_s on ale neberie na váhu pocity druhých ľudí.

ana_s
21. jan 2025

Ak ti to "pomôže", ja som mala ten istý problém. Môj otec veľmi pil a veľmi mi ublížil, ale keď mu bola diagnostikovaná rakovina, posledné mesiace som ho doopatrovala. Netvrdím, že náš vzťah sa zmenil, no som rada, že som mu určité veci stihla povedať, hoci na ne nijako nereagoval, aspoň som ich zo seba dostala. Nedus to v sebe.

maury
22. jan 2025

Toto sa s tebou bude niesť stále. Buď sa s ním o tom porozprávaš a povieš mu ako ti ublížil, bez ohľadu na to, aká bude jeho reakcia, tú predpokladať a zmeniť nevieš jedine ju môžeš prijať a tebe sa uľaví, že to dostaneš zo seba alebo a to bude dlhá cesta hodíš to za hlavu a odpustíš mu. Ja som úplne nedokázala ani jedno ani druhé a v dospelosti za to občas na mňa dohliada riadna frustrácia, možno aj to mi robí zdravotné problémy, i keď by som to už mala dávno hodiť za hlavu.

telefon00
22. jan 2025

Prijať to, odpustiť mu a aj sebe, ľudia nie su neomylny a konaju nie tak, ako by sme chceli mi. Kazdy ma svoj zivot... on ma mozno traumu zo svojho zivota a nevies preco to robil. Treba pouzit emaptiu. A zase to ie uz minulost a nemala by si sa trapit tym, co nemozes zmenit, mozes to len prijat a zmierit sa s tym. Viem je to tazke, ale ak to budrs vedome praktizovat tak budes stastna. Zivot je ako vlna, raz si hore a raz dole... ak sa nechces kvoli tomu trapit, tak sa jednoducho netrap. Vypni mysel...zmen zvyky, robotu, kamaratov... ono sa to dá, len každý ma svoju cestu ma ktoru musi prist sam. 😊. Ale neboj sa, si na dobrej ceste...

ivangeline
22. jan 2025

Na začiatkoch motívy, informácie, potom z čistej lásky snaha o odpustenie, vždy keď príde ta myšlienka. To neznamená, že sa musíš na druhého usmievať a byt s ním. 🙂 Znamená to presne ten vnútorný pokoj ohľadom tejto veci.

majlo1234
22. jan 2025

@ana_s klobuk dole, moj otec mi nikdy neublizil fyzicky, ale psChick zit cele detsvo s alkoholikom, ta neistota aky pride, co zas bude…ja mam cez 30 rokov a stale, ked som u nasich, mi stiska zaludok. A teda nemam k nemu ziaden vztah a absolutne si neviem predstavit ho doopatrovat

stanulienkat
22. jan 2025

Komunikacia je zaklad. Treba sa ho opytat, preco robil tie veci a povedat mu, ze dotaraz s tym nie si ok. Tito tyrani vsak zlahcuju svoje konanie a nepripustia si svoj podiel viny. Ja som za to, ze nie kazdemu treba odpustat a ma byt odpustene.

rayla
26. jan 2025

Ty nemôžeš za chyby iného človeka, nech je to hneď aj rodič. Niečo by som odpustila, no týranie nie. A keď by som sa rozhodla neodpustit, viac by som na to nemyslela a netrápila sa nad tým. Veď to nie je tvoja chyba, ani vina, že on bol blbec..To on by sa mal trápiť a mať výčitky svedomia.