icon

Ako riešiť zastrašovanie vo vzťahu?

13. okt 2025

Chcem to zo seba dostať. S mužom sme sa cestou z nákupu rozprávali aké nové auto kúpiť. Povedala som, že som spokojná so značkou, ktorú momentálne máme. Nie je podstatná. Muž mi najskôr hovoril, že sú lepšie a treba zmenu, že som upnuta na jednu značku. Ja na to, že ok, ved výber aké považuješ za najlepšie. Nemôžeme si dovoliť drahé. Začal na mňa zvyšovať hlas, požiadala som ho slušne aby ho na mna nezvysoval, že ideme po ulici. On na to začal zvyšovať hlas, že "chceš počuť čo je to zvýšený hlas? A nahnevane to opakoval." Bála som sa eskalovania situácie, tak som od neho rýchlym krokom odišla a šla domov sama. Prišiel domov, kľudne sa navečeral a mňa ignoruje. Už to urobil párkrát, že ma zastrašoval, či chcem počuť, čo je to zvýšený hlas a potom hral urazeneho. Dnes to urobil aj na ulici. Poprosím o konštruktívne názory. Pomôže poradňa, ako sa vtedy ku nemu správať. Je to manipulácia, agresia? Na agresívne a ironické príspevky nereagujem. Dnes mám aj bez nich ťažký deň.

vorkola
13. okt 2025

@anonym_autor No on lepsi nebude, ba cakaj este horsi,Utekaj ,pokym nie je neskoro,,Ani si s nim nerob dieta..toto je narcis,,,chces ,aby ta v spoluziti znicil?

vorkola
13. okt 2025

No a namiesto urazeneho sa ti mal vlastne on ospravedlnit,, a nie ignorovat, S takymto idiotom som zila aj ja,no poviem ti ,bol to des.Dnes je uz kludnejsi,,

anonym_0d323f
13. okt 2025
@anonym_d2d08a

@anonym_b57e36 vzdy ma pobavi, ked nejaka napise, ze dnes spravil muz nieco strasne a bolo to prvykrat a potom pridava na kazdej strane dalsie a dalsie fajne zazitky. Nad rozvodom by mala popremyslat ak chce zachranit seba aj deti

@anonym_d2d08a Akoze "som prekvapena, kde sa to v nom dnes vzalo" a potom sa zisti, ze uz sa to stalo 300x.

unicornlady
14. okt 2025

Mám takého otca, aj švagra. Oni to vnímajú ako normálne. Iní nebudú, lebo to nevidia ako problém (zastrašovanie, agresivita, vyhrážanie...)

krasneleto
14. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_b57e36 Presne si napísala ako to u nás funguje. Minule ma presviedčal, že minulé Viamoce som si dala pod stromček 10 darčekov a on s deťmi dostal po 3. Že to bolo trápne a hnusné. Samozrejme to bolo klamstvo, ukázala som mu fotky z minulých Vianoc, tak začal, že pred dvomi rokmi. Mám fotky z každých Vianoc, potom začal, že na Mikuláša. Mne rozum stál

@anonym_autor tvoj muz ma problem... a ty este nie az taky velky... zatial to vnimas , ze to nie je v poriadku... ale dlhodobo prehliadas jeho spravanie, ktore nie je v poriadku, to znamena , ze jeho manipulativne hry padaju na uzitok

krasneleto
14. okt 2025

k teme poradna.. skus ju doma nadhodit... odmietne... on nema problem. ty provokujes, ty si hlupa, ty si nenechas vysvetlit, ty si nepamatas, ty to hovoris inak ako to bolo. narcista nikdy nema chybu, robi sem tam pekne veci, aby si si zvedomila, ze on to vlastne z lasky na teba nakrical, lebo si bola v debate nezastavitelna atd... to je zacarovany kruh... so vsetkych narcistov , je velmi mizive percento takych, ktory na sebe popracovali a dokazali stlmit tieto situacie... jedneho cecha sledujem , na jeho ceste zmenou... osobne som ale presvedcena, ze je to diagnoza, na ktoru nie su lieky a jedinou zachranou, hoc aj bolestivou je odchod... takyto ludia nicia, kym ta maju v sparoch si pre nich zaujimava, je to ten moment, v ktorom dokazu napravit svoje ego, dokazat si silou, slovami, vyhrazkami, manipulaciou , aku maju moc .... kricat naspat a spickovat situacie neodporucam, aby si nedostala este aj po papuli, im hanba nehovori nic .... jedine riesenie je nereagovat... a odist... navzdy

anonym_0c90bb
14. okt 2025

@anonym_autor naozaj sa jedna dospela žena opýta ako riesit zastrašovanie vo vzťahu? Zober deti a posli ho do prdele.

anonym_6ead09
14. okt 2025

Chlapi sa vekom "odbrzdia".... mam nieco podobne, posledne rroky chodime spolu nakupovat, navstevovat - predtym sme boli v robote, teraz on vysluha, ja OP a jeho strasne rozculuju SK obchody, najradsej by nakupoval v AT co pre vzdialenost je mozno kazde 2 tyzdne no a minule kvical pri kase, kedy som tam hodila egyptske zemiaky, hnusne a plne vody, ja mu hovorim-nepredvadzaj sa, nikto na teba nie je zvedavy, kupis si v AT, urcite oni pestuju svoje, super kvalitne🤣raz ich dotiahol, ciste, prane, cierne, ale z AT.... Su chlapi, co upadnu do apatie a su schopni sa zeny pytat aj to, ci su hladni🤣my mame Zurvalcov.

viera012345
14. okt 2025
@anonym_autor

@krasneleto dokonca ma presviedčal že daná značka nemá modely áut, ktoré samé parkujú. Našla som na nete, že majú. Potom začal, že iné autá to majú v základnej výbave. Tu priplatí 500 eur. Hovorím mu, že toto bolo spoľahlivé. Za 11 rokov sa ani raz nepokazilo. Ale výber nechávam na neho. Potom to začal eskalovať a teraz išiel kľudne spať. Načo sa ma pýta keď mi potom nadá. A najhoršie to zastrašovanie. Samozrejme podľa neho to bola moja chyba lebo som si išla svoje, tak ma musel umlčať krikom.

@anonym_autor Začali ste si liezť na nervy a bude to len horšie a horšie, pokiaľ sa nebudete snažiť o kompromisy...

kitycat
14. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_d2d08a v úvodnom príspevku píšem, že v poslednej dobe to urobil párkrát ale dnes prvý krát na ulici, poprosím lepšie čítať a nie hneď ironizovat

@anonym_autor ja dom teda citala a parkrat je v podstate stale...

anonym_0c90bb
14. okt 2025
@viera012345

@anonym_autor Začali ste si liezť na nervy a bude to len horšie a horšie, pokiaľ sa nebudete snažiť o kompromisy...

@viera012345 ako sa chces snažiť o kompromis s chlapom, ktorý vrieska na manželku, manipuluje, zastrašuje, ohrozuje a prekrúca? Snaží sa z nej urobit debila v každej konverzácii. Najlepší kompromis by bol keby jej dal pár faciek aby sa prebrala a odišla od neho. Ale nieco mi vravi, ze aj keby ju dobije si to ospravedlní🤔

anonym_d2d08a
14. okt 2025
@anonym_0d323f

@anonym_d2d08a Akoze "som prekvapena, kde sa to v nom dnes vzalo" a potom sa zisti, ze uz sa to stalo 300x.

@anonym_0d323f ano presne o tomto autorke pisem a ona mi napise, ze zle citam 😅

krasneleto
14. okt 2025
@viera012345

@viera012345 uplne mimo misu

pipistrel13
14. okt 2025

@anonym_autor ak taky nebol,nemoze mat milenku?moj ex sa takto vo vztahu ku mne zmenil,a po case som prisla na to,ze ma milenku - tym spravanim ku mne sa chcel vyvinovat z toho,ze ma milenku - ze ved ja som hrozna

oliolijanka
14. okt 2025

Odpoviem priamo na tvoju otazku, ako riesit zastrasovanie vo vztahu... najlepsie je predist mu.

Ano, tvoj partner je cholerik deformovany profesiou. Zrejme aj vekom straca nejake muzske hormoby a stava sa z neho hysterka.. asi aj toho sexu mate menej, ako kedysi.
Riesit to ty nemozes, to si on musi poriesit sam. Ty mozes iba predchadzat takym situaciam, rozumiet im.

Neviem, nasledne coho zacne vystrajat doma, ale konkretny pripad, ktory popisujes v uvodnom prispevku je dosledkom nervozity z nakupovania.
Povedala by som, ze niektore obchodne retazce sa priam vyzivaju v tom, ze ludi rozculia do nepricetna. Uzke ulicky, tovar kazdy tyzden na inom mieste, akcie z letakov schovane tak, ze ich treba hladat, plus obrovske nakupne voziky a zopar stuchnuti od inych uz nervoznych nakupujucich.
Toto by rozprudilo krv aj flegmatikovi a nie profesionalnemu vojakovi.
(To sa ho nezastavam a ani by som s takym nebola, ale ty ho mas a chces to riesit, nepytas radu, ako odist.)

Doma je uz upokojeny, zrejme sa aj za seba hanbi, alebo je sam znepokojeny z toho, ze sa neovladol. To, ze sa nevie ospravedlnit, to je druhy problem, jeho ego.

Cize moja rada, skus odsledovat, co sa deje predtym, ako tvoj partner strati kontrolu nad svojim chovanim a ked budes tusit, ze to pride, tak sa s nim nebav a v ziadnom pripade neprejednavaj zlozite temy, akou je aj vyber auta.

anonym_12ab6d
14. okt 2025

Z tvojich opisov je jasné, že ti na ňom už absolútne nezáleží. Netrápi ťa prečo sa takto mení. Ty si ho už odpísala, a preto to bude len horšie a horšie. On bude konfliktný viac a viac. Prečo by jemu malo záležať na záchrane manželstva, keď z teba ide pocit, že všetko na ňom je zle? Čím skôr to ukončite.

krasneleto
14. okt 2025
@anonym_12ab6d

Z tvojich opisov je jasné, že ti na ňom už absolútne nezáleží. Netrápi ťa prečo sa takto mení. Ty si ho už odpísala, a preto to bude len horšie a horšie. On bude konfliktný viac a viac. Prečo by jemu malo záležať na záchrane manželstva, keď z teba ide pocit, že všetko na ňom je zle? Čím skôr to ukončite.

@anonym_12ab6d a ja mam zase pocit, ze o zivote s narcistom a narusenym clovekom nemas ani len sajnu... jemu nikdy nebude zalezat na manzelstve ako takom ale na tom udrzat si obet... a z nej nejde pocit... ale fakty... a ty ju utvrdzujes v blude, ze JEJ nezalezi na manzelstve.. nerob to prosim , ked si s takymto clovekom nezila

krasneleto
14. okt 2025
@oliolijanka

Odpoviem priamo na tvoju otazku, ako riesit zastrasovanie vo vztahu... najlepsie je predist mu.

Ano, tvoj partner je cholerik deformovany profesiou. Zrejme aj vekom straca nejake muzske hormoby a stava sa z neho hysterka.. asi aj toho sexu mate menej, ako kedysi.
Riesit to ty nemozes, to si on musi poriesit sam. Ty mozes iba predchadzat takym situaciam, rozumiet im.

Neviem, nasledne coho zacne vystrajat doma, ale konkretny pripad, ktory popisujes v uvodnom prispevku je dosledkom nervozity z nakupovania.
Povedala by som, ze niektore obchodne retazce sa priam vyzivaju v tom, ze ludi rozculia do nepricetna. Uzke ulicky, tovar kazdy tyzden na inom mieste, akcie z letakov schovane tak, ze ich treba hladat, plus obrovske nakupne voziky a zopar stuchnuti od inych uz nervoznych nakupujucich.
Toto by rozprudilo krv aj flegmatikovi a nie profesionalnemu vojakovi.
(To sa ho nezastavam a ani by som s takym nebola, ale ty ho mas a chces to riesit, nepytas radu, ako odist.)

Doma je uz upokojeny, zrejme sa aj za seba hanbi, alebo je sam znepokojeny z toho, ze sa neovladol. To, ze sa nevie ospravedlnit, to je druhy problem, jeho ego.

Cize moja rada, skus odsledovat, co sa deje predtym, ako tvoj partner strati kontrolu nad svojim chovanim a ked budes tusit, ze to pride, tak sa s nim nebav a v ziadnom pripade neprejednavaj zlozite temy, akou je aj vyber auta.

@oliolijanka ja neznasam obchody a ludi... ale vitaj v 21. storoci, ak mam vrieskat kvoli tomu na muza, staci si objednat a donesu ti pred dvere.. lahka pomoc, odpoved

binarypete
Autor odpoveď zmazal
martinadomianova
14. okt 2025

@anonym_autor od takého ruky preč. Zažila som niečo podobné, a nie raz. A trpieť som to veru nechcela. Tak som to zakaždým ukončila. A ešte máte k tomu deti. To ich fakt chcete tomuto vystavovať ? Lebo buď skončia ustráchané a bojazlivé alebo sa budú časom chovať ako ich otec.

bluka2
14. okt 2025

Je by som bola radsej sama, nez toto psycho. Znie to skor ako narcizmus nez trauma, ale ktovie, je to aj pomerne jedno. Na co si nad tym lamat hlavu, radsej pokojny zivot

drobecbobo
14. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_610eb2 odkedy mu prešla štyridsiatka, jeho správanie ide dolu vodou. Dokonca ma presviedča, že som niečo povedala aj ked som si istá, že nie.

@anonym_autor skús si pohľadať niečo o narcistoch. Tiež som sa naučila na vlastnej skúsenosti....

autor
14. okt 2025
@anonym_12ab6d

@anonym_12ab6d Kde si prišla k záveru, že mi na nom nezáleží? Keby nie, uz tam nie som a este to nahlásim jeho velitelovi aby mal problémy. Doma nechodím okolo neho po špičkách a nebojím sa ho. Keď je kľudný, pýtam sa ho čo ho trápi, prečo je nervózny. On na to s kľudom povie, že veď ja som si za to mohla, vyprovokovala som ho. Buď sa so mnou nebaví alebo sa na druhý deň tvári, že nič sa nestalo. On sa mi nikdy neospravedlňuje, veď on musel kričať kvôli mne. Nemá zdravotné ani finančné problémy. Do poradne nechce, ja mám ísť lebo ja robím nepokoje. Takže tak. Ale uz som dnes našla čísla na terapeutov, pojdem tam.

autor
14. okt 2025
@binarypete
Odpoveď bola zmazaná

@binarypete Ktovie čo o mne rozprava za chrbtom. Možno by som bola prekvapená a lutovala ho s kým musí žiť.

autor
14. okt 2025
@krasneleto

@oliolijanka ja neznasam obchody a ludi... ale vitaj v 21. storoci, ak mam vrieskat kvoli tomu na muza, staci si objednat a donesu ti pred dvere.. lahka pomoc, odpoved

@krasneleto Jemu nevadia nákupy, on sa vytočí aj doma pre hlúposť. Potrebuje si na niekom vybiť zlosť z práce.

anonym_260a9d
14. okt 2025
@anonym_autor

@krasneleto Jemu nevadia nákupy, on sa vytočí aj doma pre hlúposť. Potrebuje si na niekom vybiť zlosť z práce.

@anonym_autor tebe robí dobre to čo robí? Na čo si s ním ? Chudence deti pri takom tatkovi

enmery
14. okt 2025
@anonym_autor

@binarypete Ktovie čo o mne rozprava za chrbtom. Možno by som bola prekvapená a lutovala ho s kým musí žiť.

@anonym_autor Vieš, asi každý vztah má aj dobré aj zlé chvíle. Ale úprimne?Ja by som určite odmietala žiť ako boxovacie vreca chlapa, ktorý by ma mal chrániť, ľúbiť, mali by sme byt tím. Ved to nie je zivot, to je psychické živorenie. Ja by som tym pádom radšej sama s deťmi. Aj keď prepnutý asi narcista bude aj potom, ale už ho nebudeš mať 24/7 a on nech si hľadá inú obeť. A hlavne by som nechcela, aby moji deti brali ako štandard, ze sa takto má správať jeden otec, muž a manžel. Never ever.

zunaf
14. okt 2025

Podľa mňa je chyba, že ty sa hanbíš za to, ako sa on k tebe správa. Ale to sú tiež vzorce, ktoré si nesieme, že žena má dbať na to, aby v rodine bola harmónia a pohoda. Keby dospelý svojprávny chlap a ešte s nejakým postavením začal vrieskať na ulici na ženu, tak si poviem, že on je šibnutý, keďže sa nevie ovládať. A druhá vec je, že keď uvažuješ, že nechceš v tomto vzťahu pokračovať, tutlanie a vytváranie dojmu, že všetko je v poriadku, škodí len tebe. Nechaj ho, nech sa prejaví, keď tak veľmi chce. Ak pôjdete od seba, aspoň bude okolie vnímať, že "no hej, veď ako sa k nej správal" a nie že všetko bolo super a zrazu rozchod a on si vytvorí svoju vlastnú verziu.
Už na teba skúša ukážkový gaslighting a hlavne sa nenechaj presvedčiť, že dusno je kvôli tomu, ako ty reaguješ, že on musí kričať. Môj muž je tiež výbušnejší, ale nie tak "zákerne", aj okolie to o ňom vie, proste ja som viac flegmatik, on je cholerickejší. Keď vybuchne, tak mu len poviem, že chápem, že je nervózny, ale ja odmietam byť jeho hromozvod. Ale keď pridá, že on musí kričať, lebo... tak toto stopnem, aj keď to povie dieťaťu, toto neznášam... Ty si ma nahneval a ja musím teraz kričať - no nemusíš - to, ako reaguješ, je tvoje rozhodnutie, ty si zodpovedný za svoje správanie, nepresúvaj to na mňa. Kedysi, keď bolo dieťa menšie, som ustupovala, tiež kvôli atmosfére, ale nebolo to lepšie, skôr akoby sa tie hranice postupne posúvali. Naopak, keď si teraz podržím hranicu, tak sa aj ja cítim lepšie aj on sa "spamätá". Ale on nemá manipulátorské črty, a vie sa aj ospravedlniť, takže sa dá. Držím ti palce akokoľvek sa rozhodneš.

anonym_0c90bb
14. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A ty si na ňom finančne alebo inak závislá? Alebo preco si s ním?

anonym_12ab6d
14. okt 2025
@krasneleto

@anonym_12ab6d a ja mam zase pocit, ze o zivote s narcistom a narusenym clovekom nemas ani len sajnu... jemu nikdy nebude zalezat na manzelstve ako takom ale na tom udrzat si obet... a z nej nejde pocit... ale fakty... a ty ju utvrdzujes v blude, ze JEJ nezalezi na manzelstve.. nerob to prosim , ked si s takymto clovekom nezila

@krasneleto áno, idú z nej fakty. A faktom je, že ani jej nezáleží na ňom. Ak by bol také monštrum ako ho opisuješ a ona chúďa obeť toxického vzťahu, tak tu nepíše pasívne agresívne o ňom. Ona nie je obed. Iba ak svojej pasivity. Ak je s ním tak zle, tak nech požiada o rozvod a má pokoj. Ona pre niečo s ním ostáva a určite to nebude tým, že je obed narcistu. Píše agresívne, nie je žiadna chudinka zmanipulovaná. V poradni jej tiež otvoria oči kde je jej problém.