icon

Ako riešiť zastrašovanie vo vzťahu?

13. okt 2025

Chcem to zo seba dostať. S mužom sme sa cestou z nákupu rozprávali aké nové auto kúpiť. Povedala som, že som spokojná so značkou, ktorú momentálne máme. Nie je podstatná. Muž mi najskôr hovoril, že sú lepšie a treba zmenu, že som upnuta na jednu značku. Ja na to, že ok, ved výber aké považuješ za najlepšie. Nemôžeme si dovoliť drahé. Začal na mňa zvyšovať hlas, požiadala som ho slušne aby ho na mna nezvysoval, že ideme po ulici. On na to začal zvyšovať hlas, že "chceš počuť čo je to zvýšený hlas? A nahnevane to opakoval." Bála som sa eskalovania situácie, tak som od neho rýchlym krokom odišla a šla domov sama. Prišiel domov, kľudne sa navečeral a mňa ignoruje. Už to urobil párkrát, že ma zastrašoval, či chcem počuť, čo je to zvýšený hlas a potom hral urazeneho. Dnes to urobil aj na ulici. Poprosím o konštruktívne názory. Pomôže poradňa, ako sa vtedy ku nemu správať. Je to manipulácia, agresia? Na agresívne a ironické príspevky nereagujem. Dnes mám aj bez nich ťažký deň.

Strana
z6
krasneleto
15. okt 2025
@bennn

Ja nerozumiem, prečo ľudia spolu žijú, keď sa naozaj len hádajú alebo si proste nesedia. A je jedno, či majú deti, koľko sú spolu atď. Proste je prirodzené, že keď si ľudia nesedia, tak spolu nebudú žiť predsa. A už vôbec nie preto, lebo su spolu 10 20 30 rokov a majú deti ... ešte pochopím ak to nie je vážne a deti sú na ZŠ alebo MŠ... ale 15 ročný dokáže pochopiť situáciu, nemysli si že nie. Aj mladší dokáže pochopiť, to len vám už po rokoch čo ste zabudli ake to je byť mladý, pripadajú deti ako deti. Deti sa učia rýchlo. Aj sa s tým rýchlejšie vyrovnajú aj to rýchlejšie pochopia ako ich rodičia. ... A áno je to proste taká osobnosť. Možno na to vplývajú nejaké lieky, ale myslím, že to si človek proste musí uvedomovať a nevyhovárať sa na nejaké lieky. Áno môže emocionálne uletieť vplyvom liekov, ale musí si to uvedomiť, že uletel prakticky hneď v zápätí.
Rozvod ani rozchod nie je nič čoho sa treba báť ani sa strániť. Spolu žijú ľudia, ktorí spolu žiť chcú. Bodka.

@bennn zazila si podobnu situaciu? mas rodinu a deti o ktorych si musela rozhodnut? ci len teoretizujes a davas rady od stola, ako som tu uz raz spominala, pri ktorom si nikdy nesedela? velmi cierne a biele sa zdaju veci, pokial sa ta osobne nedotykaju a pokial to nie je to iste ako radit kamoske, ako zarucene a jednoznacne je jednoduche sa zachovat...

anonym_322dd2
15. okt 2025

Prechádzam tym istym. Nie autom ale s nacistom.

autor
15. okt 2025
@krasneleto

@bennn zazila si podobnu situaciu? mas rodinu a deti o ktorych si musela rozhodnut? ci len teoretizujes a davas rady od stola, ako som tu uz raz spominala, pri ktorom si nikdy nesedela? velmi cierne a biele sa zdaju veci, pokial sa ta osobne nedotykaju a pokial to nie je to iste ako radit kamoske, ako zarucene a jednoznacne je jednoduche sa zachovat...

@krasneleto Kto nezažil, nepochopí

autor
15. okt 2025
@krasneleto

@krasneleto Napríklad mne kamarátka tvrdila, že ona by neveru nikdy neodpustila, okamžite by sa rozviedla. Chlap ju po dvadsiatich rokoch podviedol a čo urobila ona? Odpustila mu a pridávajú na facebook zamilované fotky a ľudia im píšu akí sú krásni pár. Povedala mi, že keď sa ocitla v tej situácii, odrazu zvažovala mnoho vecí. Veď kto by ju po po štyridsiatke chcel, čo keď si nájde horšieho, delenie majetku, deti, nenašla odvahu na rozvod a šúcha nohami. A predtým sa smiala z takých žien.

autor
15. okt 2025
@krasneleto

@anonym_autor kritike sa nevyhnes... po dlhsich rozhovoroch totiz prides na to, ze taketo spravanie a priznanie si , ze je to mimo, si dlhodobo prehliadala. ale je to cesta k nastaveniu a znovuobjaveniu samej seba... drzim ti velmi palce

@krasneleto Ďakujem veľmi pekne

krasneleto
16. okt 2025
@anonym_autor

@krasneleto Napríklad mne kamarátka tvrdila, že ona by neveru nikdy neodpustila, okamžite by sa rozviedla. Chlap ju po dvadsiatich rokoch podviedol a čo urobila ona? Odpustila mu a pridávajú na facebook zamilované fotky a ľudia im píšu akí sú krásni pár. Povedala mi, že keď sa ocitla v tej situácii, odrazu zvažovala mnoho vecí. Veď kto by ju po po štyridsiatke chcel, čo keď si nájde horšieho, delenie majetku, deti, nenašla odvahu na rozvod a šúcha nohami. A predtým sa smiala z takých žien.

@anonym_autor presne tak. lahko sa radi , ked clovek ma "zarucene" nastavenia, realita moze priniest uplne ine rozhodnutie

unicornlady
16. okt 2025

@krasneleto A navyše, ľahko sa radí z odstupu, keď sa to človeka netýka. Ale ak je v tej situácii a nemá oporu, je už zmanipulovaný, už nevie ani rozoznať, čo je realita.

Nebohý psychológ Radek Ptáček hovoril, že časom klesá tá schopnosť reakcie.

amdornik
16. okt 2025
@anonym_322dd2

Prechádzam tym istym. Nie autom ale s nacistom.

@anonym_322dd2 s nacistom 😀 ale asi chápeme, čo si tým myslela.

dana73204
16. okt 2025
@amdornik

@anonym_322dd2 s nacistom 😀 ale asi chápeme, čo si tým myslela.

@amdornik ano ano narcistom dakujem za opravu . Mobil to prepisal a vzniklo cosi.... ani neviem ale asi snad cosi horsie. 🫣ospravedlňujem sa a dakujem za pochopenie

dana73204
16. okt 2025
@dana73204

@amdornik ano ano narcistom dakujem za opravu . Mobil to prepisal a vzniklo cosi.... ani neviem ale asi snad cosi horsie. 🫣ospravedlňujem sa a dakujem za pochopenie

@dana73204 teraz mam cas pisat... požiadal ma aby som sa s nim nebavila teraz.

amdornik
16. okt 2025
@dana73204

@dana73204 však v pohode, ja som sa aj zasmiala normálne nahlas 😀 taký smutno-milý preklep 😀

amdornik
16. okt 2025
@dana73204

@dana73204 teraz mam cas pisat... požiadal ma aby som sa s nim nebavila teraz.

@dana73204 som ťa nemohla nájsť. predtým si písala ako anonym..

anonym_0a20e7
18. okt 2025

Ahoj, to je ako môj muž cez kopirak. Čítala som skoro všetky tvoje odpovede tu a mam to doma tak isto, tiež muž vo veliacej pozícii, 10 rokov som s nim, 10 rokov to nebolo až také, resp.som bola možno taka ze pre pokoj v rodine som ustupovala, nerada sa hádam, nerada mam takéto situácie pred svedkami.. takisto ma presviedča o veciach ktoré som nepovedala alebo nespravila a naopak-- keď mu pripomeniem co mi povedal všetko napríklad v hádke, tak to si vymýšľam, to nie je pravda.. vymýšľa si pred inými napr ze aké je náročné ostrihať malému nechty a pritom mu nestrihal nechty nikdy za tie 2 roky.. a keď som sa ho doma na to normálne opýtala ze to prečo povedal na navsteve keď on mu ešte nechty nestrihal, tak hneď že o čo mi ide, čo zase riešim a ze sa mam ukludnit a dat mu pokoj.. začal byť fakt hrozný odkedy som bola tehotná , často na mňa zvyšuje hlas len preto ze si dovolím niečo poznamenať alebo sa mi niečo nepáči a slušne to poviem.. mam pocit ze sa to zhoršuje a to aj preto ze si už nenechám skákať po hlave odkedy mame syna, nejak sa vo mne prebudil taky ochranarsky inštinkt, že mňa a syna chranim a tak sa s nim už aj hádam, keď on zvýši hlas a nechce ho stisit a baviť sa normalne, tak začnem aj ja alebo odidem. Stalo sa ale keď bol malý babatko, že som myslela ze mi z neho šibne už, to chodil aj ožratý domov a moje nervy praskali tak ze som s placom kričala po nom ze je chorý, s malým na rukách... momentálne som na pol ceste v mojom plane odísť.. ale keďže je manipulativny potrebujem nazbierať viac dôkazov, aby som pri rozchode mohla dokázať aký bol, hlavne jeho rodine, keďže mi je vopred jasne ze by zmanipuloval všetkých aká som sviňa ze som mu zobrala syna a jeho mama by mi iste robila peklo...
Je to ako žiť s blaznom. Ráno najdokonalejsi partner, objíma, pusinkuje, raňajky spraví a večer po mne huka, že som hysterka, že ho vytacam tým ze som a pod...
Ak chceš napíšem ti správu

angelix
19. okt 2025

Je to magor, po hadke sa smeje a hra pc hry. No cisty magor. Otazka casu, kedy na teba dvihne ruku. Tu je zbytocne radit, ked si s magorom. Ty vobec neries, ze taky nebol, on totiz je magor tu a teraz a co je pre teba podstatna info - bude sa to zhorsovat. Nepomoze sedenie, terapia ani rozhovory. Proste ked je raz niekto vymlety a guma, tak ho na normalneho cloveka uz nic neprerobi. Bud ta zacne po case otlkat, a to zacne, alebo bude revat ako pavian este par rokov, a ty budes mat zo zivota peklo. Uz teraz ho mas, len si to nechces pripustit. Na tvojom mieste by som zacala rozmyslat nad novym zivotom bez magora, budovat rezervy, chodit na kurz sebaobrany (kvoli odvahe, ktoru nemas, lebo magor ta udupava) a do terapie pre tyrane zeny,a zacni sa pomaly pripravovat na utek. Utek, lebo magor len zacne s peklom, a ty to vies, preto mas taky strach. Ale strach sa da porazit pripravenostou, obrnenostou a poriadnou davkou sebavedomia a vela dobrymi priatelmi, ktori pomozu. To sebavedmie ty nemas, lebo magor systematicky pracuje na tom, aby si ziadne nemala. Takze tu neriesme ako magorovi pomoct, aby uz nebol magor, ale riesme, ako pomoct tebe.

Strana
z6