Ako rozpoznať manipuláciu na sociálnych sieťach?
Predstavte si situáciu, že vám napíše cez sociálnu sieť kamarátka, ani neviem či ju mám volať kamarátkou.
Naše mamy boli spolužiačky na strednej, tak sa poznáme. Ona sa vydala potom rozviedla a po rozvode sa nasťahovala do našej ulice. Máme rovnako starých synov, v mš sa ešte kamarátili, potom už nie. Teraz žije aj s dieťaťom v zahraničí.
Proste mi napísala, že či by som miesto nej niečo neuhradila, lebo ona vie uhradiť iba zo zahranične banky a to už bude neskoro. Jednalo sa o sumu viac ako polovicu môjho mesačného príjmu. Ona by mi tie peniaze údajne poslala, ale že to trvá pár dní kým dôjdu.
Pekne som jej napísala, že sme si s mužom zažičili na Vianoce kúpiť jeden spotrebič, ďalší sa pokazil na štedrý deň a mala som výdavky ohľadom stužkovej v decembri, a zubára v januári.
Začala zjednávať, chcela potom už iba cca polovicu môjho mesačného príjmu. Na to som jej povedala že ešte musím pred ďalšiu výplatou zaplatiť poplatky na prihlášku na vš a ďalšiu splátku v autoškole.
Potom sa odlmčila. Toľko počuť o podvodoch, neviem či jej nabúrali účet alebo sa urazila?
ja by som uhradila až keby mi poslala ona na účet ... 😒
@anonym_autor podla mna jej hackol niekto ucet. Stacilo napisat sorry, nie, nemam.
Ak by sa ti to v buducnosti stalo s niekym blizsim, kde pozicanie prichadza do uvahy, poziadaj ho o telefonicky rozhovor.
@malaopicka
@0silvia0 sme v kontakte nie v pravidelnom ale sme. Ja som si sprv myslela ona my prepošle a ja mám niečo uhradiť, to som jej spravila aj v minulosti. Ale podľa nej keď posiela peniaze zo zahraničia tak dôjdu až o pár dní. Pritom viem že mala ak účet ešte v lete.
Ďalej v našich,, rozhovoroch ,,je bežné že ja píšem materinským jazykom a ona aj anj, tým že tam dlho žila/žije tak občas mieša 2 jazyky.
@anonym_autor ale načo? ved si to nechcela platit? Prečo sa potrebuješ obhajovať? Či chceš povedať že keby si si nedožičila spotrebič, nemala zubara a stužkovu a nemusela platiť autoškolu a VŠ tak by si jej to uhradila? To snad nie. 😀
@tykat neviem možno aj áno ale určite nie stovky eur
@maranco uk
@anonym_autor v Anglicku niektoré banky podporujú SEPA tak platba je na slovensku zajtra
ak by jej banka nepodporovala SEPA môže použiť Faster Payment System a do pár sekúnd max do 2 hodín poslať peniaze na účet v Revolut a z neho vie poslať okamžitú platbu € do pár sekúnd
skús jej zavolať a zisti či vie vôbec o tom čo "písala"
Akurát dnes o tom dali článok, beží to cez WhatsApp
https://www.slsp.sk/sk/aktuality/2026/2/4/sofis...
Akurát dnes o tom dali článok, beží to cez WhatsApp
https://www.slsp.sk/sk/aktuality/2026/2/4/sofis...
@maranco Ja sa tu čudujem diskutujúcim, čo hneď očierňujú tú jej kamarátku. Nevedia, ako to v skutočnosti je, ale podľa nich je určite podvodníčka a neviem čo ešte. Pritom na 95% podľa mňa ona o tom ani nevie, že cez jej soc. siete niekto komunikoval s jej kontaktmi.
A zadávateľku tiež nechápem, že sa spoľahla na nejakú textovú komunikáciu a neoverila si to napr. krátkym telefonátom.
@malaopicka
@0silvia0 sme v kontakte nie v pravidelnom ale sme. Ja som si sprv myslela ona my prepošle a ja mám niečo uhradiť, to som jej spravila aj v minulosti. Ale podľa nej keď posiela peniaze zo zahraničia tak dôjdu až o pár dní. Pritom viem že mala ak účet ešte v lete.
Ďalej v našich,, rozhovoroch ,,je bežné že ja píšem materinským jazykom a ona aj anj, tým že tam dlho žila/žije tak občas mieša 2 jazyky.
@anonym_autor ale veď mne to nemusíš vysvetľovať. Ja ti hovorím, nechceš to spraviť, tak poviem nie. A nemusíš sa ďalej u nej vyhovárať ani davat dôvody. Nie je nie a koniec debaty. Keď to chceš spraviť, tak sprav. Nie je dôvod to teraz preberať a pýtať sa na názory. My tú situáciu ani toho človeka nepoznáme, s tým si musíš poradiť sama.
@tykat neviem možno aj áno ale určite nie stovky eur
@anonym_autor https://www.cas.sk/spravy/slovaci-velky-pozor-p...
@anonym_autor https://www.cas.sk/spravy/slovaci-velky-pozor-p...
@anonym_1079cf len tak na margo správy som nedostala cez WhatsApp. A kto by sa tým trápil písať niečo tou jej anglicko-slovenskou hatlaninou?
@anonym_1079cf len tak na margo správy som nedostala cez WhatsApp. A kto by sa tým trápil písať niečo tou jej anglicko-slovenskou hatlaninou?
@anonym_autor Keď si jej aspoň 1x odpísala, tak už majú aj tvoje číslo v merku, že si aktívna. Takže nečuduj sa, ak ti niekto zavolá, že načo potrebuješ požičať peniaze?
@anonym_autor Keď si jej aspoň 1x odpísala, tak už majú aj tvoje číslo v merku, že si aktívna. Takže nečuduj sa, ak ti niekto zavolá, že načo potrebuješ požičať peniaze?
@chrobak7 nepotrebujem požičať peniaze

Skús jej zavolať a spýtať sa či ti písala, či nemá náhodou napadnutý účet na sociálnej sieti. Lebo takto sa môže chytiť podvodníkovi do pasce niekto z jej priateľov.
Ak mám zaplatiť nejakú sumu tak zjednávať sumu nedáva logiku a ešte ak to potrebuje skoro.
V akej krajine žije kamarátka?
@maranco uk