Ako rozpoznať vzťah s narcistom?
Ahojte, prišla som si ako inak, pre radu.
S pristeľom sme sa rozišli po viac ako troch rokoch. Pre priblíženie situácie uvediem aj nejaké podstatné info. Pochádza z rodiny, v ktorej bolo veľa zlého, čo si musel prežiť. Od fyzického násilia až po hladovanie, pretoze nemali ani len na cestu do obchodu. Vždy som brala ohlad nato, ze mal tazky zivot a je potrebne ho naucit vela zakladnych veci pre lepsi zivot (hygiena, to ako sa spravat vo vztahu a ine).
Problemy sme mali uz takmer od zaciatku. Zial, minulost ho dobehla a to sa s nim tahalo. Vzdy som brala velky ohlad nato, ako trpel a preto som ho nedokazala opustit v zlych casoch aj ked som vedela, ze to na nas bude dobiehat cely zivot. Postupom som zistila ze mi velakrat klamal o minulosti( dovod uviedol, ze je to minulost a on nechce aby ho prenasledovala, chce somnou zacat od zaciatku a vytvorit si konecne nieco pekne. Casto som mu to vykrikovala, pretoze som sa nevedela zmierit s tym co narobil a tiez s faktom ze mi klamal dokazala ako tak este pochopit ze preco klmala. Ale to, co som pochopit nedokazala boli nevinne klamstva aj pocas zbytku vztahu. Pisem nevinne, pretoze to boli veci, ktore by som mozno s trochou hnevu urcite prekusla. Avsak, problem bol to, ze cim dalej klamal a ja som uz vedela ze klame, pretoze po tolkej nedovere som si uz davala pozor a vsetko preverila zacal popierat a vinu vzdy hodil namna. Aj ked som mala jasne dokazy zo mna spravil blazna. Neskor to preslo do toho, ze ked pil s rodinou kazal im to zatajit predomnou pretoze vedel ze sa nahnevam (maju velmi blizko ku alkoholu a su v stadiu, kedy by som ich uz oznacila za alkoholikov). Reakcia pri komfrontacii bola stale rovnaka, ze smutne aku mam o nom mienku a podobne. Avsak, vedela som, ze pil a vedela som ze klame. Uz sme po rozchode a ja teraz rozmyslam, ci to bol dobry manipulator a narcista alebo ja som bola ta co bola prilis prisna, vybusna a bal sa ze zas bude hadka tak klamal…Rozisiel sa somnou cez spravy on, s tym, ze aj tak to dlhodobo nefungovalo (zjavne to, ze som sa snazila aby zijeme iny zivot, ako zil on, kedze ja mam pevne zaklady z uplnej rodiny) a zjavne nezniesol ze som neustale od neho vxzadovala viac, kedze neustale robil chyby, ktore by sa v normalnom, zdravom vztahu robit nemali.
V hlave mi neustale vrta, ci naozaj som ja bola ta, co sa zbytocne hadala a nenahalo ho dychat a preto furt klamal, alebo skutocne to bol len narcista, ktory nedokazal zniest akukolvek kritiku na seba. Mate skusenosri s takymito ludmi? Alebo ako to vidite vy?
Vopred dakujem za rady, urcite mi pomozu ku sebareflexii.
@ninka2_bech mam skusenost takmer rovnaku. To iste. Akurat ze u nas nebol problem jeho minulost, ale neustala nevera z jeho strany. Rozisiel sa somnou tiez on s tym ze vsetku vinu zvalil na mna. Trapila som sa kvoli tomu a spochybnovala som sa, ci som nahodou nebola ja ta zla ako to on hovori. Presne ako ty teraz. Casom som prisla na to ze nie, a takych ludi netreba lutovat a uz vobec sa netreba spochybnovat. Oni velmi dobre vedia, co robia. O tom ta manipulacia je, ze este ty sa budes pytat samej seba, ci nahodou predsa nema on pravdu.
Dievča, toto jé chorý vzťah od základu. A pozri, už Ťa stihol zmagoriť. Ja Ti to poviem tak, slovami jedného psychiatra. Áno, dá sa pochopiť, že má niekto traumu, že prežil zlé veci. Ale napriek tomu to nedáva nikomu právo ubližovať iným. Narcista sa nezmení, tam sú už zmeny na mozgu, ktoré zvrátiť nejde. Jediné čo by si životom s ním dosiahla je, že by si s ním vychovala rovnakých narušených ľudu ako je on/alebo obete pre tyranov. Mimochodom, Tvoja rodina asi až tak super nebude, keďže si toto dovolila a ľúbiš človeka ako on. To, že sa s Tebou rozišiel, bol dar z nebies pre Teba a tvoju šťastnú budúcnosť. Mimochodom, neviem, kde si sa dočítala, že chodiť chlastať s alkohlikmi je ok a super perspektívny partner. Pozri si na YouTube videá od Ján Dvoŕák-Poznej svého psychopata. Aby si pochopila, že nikdy nikdy nikdy s takým ešte nikto na zemi nemal šťastný a lásky plný vzťah. A aby si sak nemu nevrátila,keď sa ozve. A nie,neurobila si absolútne nič zlé. Nič z toho nie je Tvoja vina, to si úplne vyhoď z hlavy. Hádam Ti to po pozretí tých videní dôjde a už nikdy si s ním nezačneš.
Myslím, že ti treba zagratulovať k rozchodu. Vzťah si zvládla perfektne 👍. Daj si pozor, aby si sa doň nevrátila. Takí ľudia majú veľakrát "plán", ako ťa do vzťahu opäť dostať. Tieto skusenosti urcite uplatni pri vybere noveho partnera 🙂
@ninka2_bech pardon ale s takýmto človekom sa už netreba zapodievať,on sa bude časom ešte ozývať ked nebude poslúchať ďalšia v rade a ropzpracovaná, ale toho treba poslať do teplých krajov
pije a klame a ty pises ma MK odstavce o tom ci vlastne za vsetko nemozes ty?? po nejakom case si budes uz len klopat na celo.
bud rada ze si sa zvladla s nim rozist, teraz uz len nepolavit ked ta bude lanarit naspat do vztahu. drzim palce.
@enmery viete, ano, ani ja som nemala idelane detstvo ale mala som aspon vzdy co jest, teplu postel a namne nikto nasilie nevykonaval. Nasi sa hadali, boli klamstva, bolo vela co mi ublizilo a aj viem ako ma to poznacilo a nacom musim pracovat. Ale stale rozmyslam ci fakt je ten manipulator. On nikdy hadku nevyprovokoval, on nikdy nevravel co mu namne vadi. On bol vzdy tichy a vzdy mal praveze problem komunikovat. Pri kazdej kadke usiel a na tyzden sa vzdialil. Ano, znasala som vela a vidim to najma teraz, ze ina by uz davno usla. Ale ja viem, ze prave to, ze u nas vzdy boli hadky ale nikdy sa neodchadzali a vzdy sa snazilo vsetko urovnat mna poznacilo v tom, ze ostavam aj tam kde trpim a bojujem. Co on absolutne takyto priklad nemal. U nich sa vzdy utekalo. On tiez nebol absolutne agresivny. On sa uzavrel a ked som do neho ja tlkla az vtedy on nievo vobec povedal ale tiez vzdy si stal za svojim, ze ma pravdu a ja viem vsetko, ja som napojena na druzicu, len aby si neprizna ze mam pravdu. Strasne vela nanho z narcizmu sedi, ale tiez vela nesedi. Preor som bola. Aj na vazkach ze ci on bol ta chyba, alebo ja tym, ze som vybusna, prisna a velmi kontrolorska
@ninka2_bech Nerozoberaj. Spolu ste max toxickí. Úplne vylúčiť zo života a pracovať na sebe a na tom, sa dať na prvé miesto a milovať sa. Potom sa na Teba žiadny takíto magor nenalepí. Nechci ho zachraňovať, nemáš ako. Vypočuj si tie videá.
@enmery ano, je to tak ako pisete. Postupne ich pocuvam, dakujem vam krasne za rady☺️ vazim si to
Ono to má aj svoje pomenovanie. Vzťah založený na spasiteľskom základe - ty si mu pomohla ako by mohol žiť, svojim spôsobom si sa ho snažila zachrániť a tvoj život dostal iný rozmer. Buď rada, že to skončil, ty by si to evidentne nedokázala. Manželstvá na týchto typoch vzťahov nefungujú, teba by to ťahalo dole. A áno vydedukovala si si správne, čo je on zač. Nemyslím si, že ty si spravila nejakú chybu, robila si, čo bolo v tvojich silách a jeho problém ako sa on k tomu postavil.
@maury ano, snazila som sa a velmi. Tiez mam svoju povahu a velakrat som vybuchla len tak za nic, no to pramenilo uz z nedovery ktoru mi dal klamstvami a zatajovanim. On na druhu stranu bol fakt uzasny(ked odmyslim toto vsetko) nebol to typ co by mi niekedy nieco vykrical a to mi davala aj drahe dary, aj dovolenky no nikdy to on nepouzil proti mne. Ked nieco pouzil proti mne bolo to vseobecne. Preto mi to aj nesedelo uplne na narcistu, pretoze tí praveze vykrikuju, co skor ja som mala tuto tendenciu, vykrikovat co prenho robim a ako sa on na oplstku sprava.
@ninka2_bech nemusí byť zrovna, že ti všetko vykrikuje. Môže aj byť aj tichý, robí to štýlom, že ty budeš mať pocit viny. Alkohol mení osobnosť človeka, takže dosť to súvisí aj s tým. Keď človek nechce sám pomoc, tak to je ťažko potom
Môže mať len nejaké črty z tých špecifických narcistickych čŕt, no nemusí byť narcis, na to musi spĺňať viac ako 5 čŕt.To je jedno, aj keby nebol, dôležité je, že si nerozumiete, hádate sa a neviete nájsť kompromis.Ty by si mala popracovať na svojej výbušnosti lebo každý jeden vzťah budeš mať problematický.
@ninka2_bech nevhodný na vzťah ak sám predtým nepôjde na dlhodobú terapiu. Partner nemá suplovať lekára a terapiu. Nebol to zdravý vzťah a vôbec sa v tom už nevrtaj. Nič lepšie ako rozchod sa nemohlo stať. Nikdy netreba riešiť minulosť ak nám človek v súčasnosti ubližuje alebo pre nás nie je vhodný partner. Minulosť je dobre poznať ale ak ňou clovek len ospravedlňuje svoje súčasné skutky schováva sa za ňu a nič so sebou nerobí len vyvoláva v druhom lutost nie je to zrelý človek na vzťah a nikto nie je povinný mu jeho chovanie trpieť ak sám s tým ako sa správa nerobí nič. Určite sa už k nemu nevracaj.
Buď rada, že od teba odišiel on, lebo ako tak čítam, obavám sa, že by si s ním bola navždy… Proste sa zresetni a kašli na to a určite ho neber naspäť, ak by doliezol.
ahoj, tiez som bola s narcistom, prve znamky som zacala badat uz po mesiaci a este som to tahala dalsie 3 mesiace, obhajovala som ho sama pred sebou, ze ved on za to nemoze, on to tak nemysli, on mal tazke detstvo a podobne. nakoniec nechal on mna lebo na mne videl ze som zrazu nejaka "divna" - bola som, vysal zo mna zivot, myslela som, ze ma to totalne polozi, prve dni som neskutocne plakala, potom zurila, potom precitala asi 3 knihy o skrytych narcistoch, sledovala asi 20 profilov na IG na tuto temu a vsetko mi do seba zapadlo, na 98% mal nediagnostikovanu narcisticku poruchu osobnosti. a jedneho dna som sa zobudila, usmiala sa a podakovala mu v duchu za cennu lekciu do zivota.
https://www.martinus.sk/694021-jak-odhalit-skry...
velmi mi pomohla tato kniha
@ninka2_bech narcisti co nevykrikuju, sa volaju skryti, tzv. "covert nascissist"
A prosím Ťa, študuj a čítaj si to. Ale nie preto, aby si ho chápala a zachraňovala ho. Na koňovi od júla riešime jednu babu, ktorá nie a nie odísť od narcistu a už je psy hotová a sama potrebuje lekára. Tiež to všetko išla študovať, aby "ho pochopila" a myslela si, že tým sa on zmení a vylieči a budú žiť šťastné až do smrti. Nakoniec z nej vypadlo, že mala všetkých partnerov takých. Je to chodiaca troska. Nedaj si zničiť život aj ty. Radšej napíš sem, keby sa ozval alebo si ty mala nutkanie sa k nemu vrátiť. ❤️
@ninka2_bech cca tu vzniklo toxické trauma partnerstvo. Dvaja ľudia s ťažkým detstvom si našli cestu k sebe väčšinou sa takýto spolu nájdu a vytvoria si taký spoločný nezdravý vzťah kde prežívajú to čo poznajú z pôvodnej rodiny. Veľký pozor na toto. Ak zas narazis na podobneho treba to useknut hneď a ak by sa to opakovalo tak si nájsť terapeuta literatúru a dať si dokopy svoje zranenia. Robiť záchranára nie je dobrý základ žiadneho vzťahu. A na tohoto už úplne zabudni vôbec sa v tom nerochni a už s ním nič nerieš
Problém sa vyriešil sám, našťastie,aspoň v jednom prípade (žiaľ ) mal rozum,a rozišiel sa s tebou,aby si si našla lepšieho muža,ktorý si ťa bude vážiť,mať rád ,nebudete ti klamať....
V ostatných prípadoch sú to len úbohé pokusy hodiť všetko na teba ,aby si sa cítila tak,ako sa cítiš teraz....
Ale absolútne nemáš prečo sa cítiť zle...Nič vás nespája,žiadne dieťa, žiadne manželstvo,vec vybavená.... Dýchaj,ži a tes sa zo života,nových príležitostí
Na druhej strane,treba by viac sebakriticky a nerobiť butlavu vŕbu a ošetrovatelku za každú cenu....
@enmery suhlasim, ja som si to citala preto, aby som pochopila, ze chyba nebola vo mne a ja som neurobila nic zle a nebola zaseknuta v sebaobvinovani, nie preto aby som ho chapala a mohla tak s nim byt.
@sova7 vsetkym vam krasne dakujem za rady. Uz miestami som naozaj v tom ze asi som bola ja ten narcista ktoremu nwbolo nic dobre. No neboli to tak vzdy. Jasne ze zo zaciatku mi vadilo ked sme sa spoznavali a uz sme spolu boli ako par no este to nebolo povedane ze si napriklad pridaval baby na insta. Ked som sa spytala ci to ma za potreby alebo teda nie je spokojny v tom co budujeme usekol to a prestal s tym. No tym, ze on v minulosti porobil nepekne veci, z minuleho vztahu ma dieta, ktoremu plati vyzivne no nestrwtava sa a nechce sa strwtavat kvoli tomu, ze byvala bola psychopatka ( co mam potvrdene od nestrannych ludi, pretoze mi vrtalo v hlave ci si len on takro predomnou neospravedlnuje ze nechal to dieta a tak som zistivala nestranne nazory nanu a o nej). No vzdy nieco vyplavalo na povrch alwbo som to proste ja nasla postupom ako som stracala soveru, samozrejme, uz potom som kontrolovala a uistovala sa ci nepokracuje v klamstvach. Na druhu stranu on sa somnou citil zjavne ako vo vazeni. Ze vsetko muselo byt podla mna, ako som ja chcela a pod. Po analyze a zhodnoteni mal pravdu. Jeho vzorce a byvaly zivot bez zodpovednosti a bez alkoholu mu nevyhovovali a len sa prisposoboval mne a ked som nebola v dohlade rob to, co mal rad, pil. Je pravda ze ja som ho dost sekirovala ale na druhu stranu jeho konicky som mu nikdy nebranila, bez ohladu nato, ze vikendy spolocne sme nemali od konca zimy az do jesene.
@fantaghiro21 on tvrdi, ze ja som to takto chcela a aj ja sa rozisla s nim. Co viac menej ma pravdu, pretoze samozrejme sme to riesili cez SMS ako vzdy s nim a napisala som ze tymro u mna skoncil, ze to bolo posledne. On vlastne rozchod pripisuje mne.. a posledne spravy od neho boli ironicke a maximalne arogantne.
@ninka2_bech tým pádom si múdrejšia...
Dievča,neviem čo riešis.
Je to zakomplexovana kôpka nešťastia,ktorá za kazdu cenu potrebuje cítiť,že ten iný je hovno,aj keď umelo vytvára obvinenia... ktoré nie sú pravdive...
Nemáš s ním nič ,nič ťa nespája ,čo je výhra....
Prúser by bol, ak by vo vzťahu boli deti,majetky .
To je už iný adrenalinivy šport a nutné riesit...
Nemusíš riešiť nič,zabudni na neho,daj si dobrú kávu,koláčik v kaviarní a užívaj si voľnosť....
Máš to ako výstrahu prosím ta len nepadni ešte do väčších s*aciek
@ninka2_bech prečo sa v tom potrebujes vŕtať? Názor takejto trosky na teba nie je dôležitý. Sustred sa na seba a keď chces mať istotu aké máš problémy a či nemáš poruchu osobnosti psychológ ti urobi testy. A prečítaj si niečo o spoluzavislosti. A traume. Pre seba. Jeho už prosím ťa nerozoberaj nerieš chvalabohu že je preč. Ani len neuvazuj že sa s ním dáš ešte dokopy.
@fantaghiro21 chvalabohu nic take nie je, no skor ja uz som bola taka ze som vytvarala obvinenia po tom vsetkom, ktore nemuseli byt pravda. Napriklad “ja” v jeho verzii som sa rozisla preto, ze vyhlasaval dlhsiu dobu cez messenger byvalu. Chat nemali uz 3 roky ziadny. No ked som otvorila vyhladavanie niekolkokrat som nasla ju prvu, naslednw vymazal ze ju hladal ale interakcia ziadna. Potom som za dlho nesla do jeho telefonu. Ono to bolo tak, ze zo zaciatku kym nenarusil doveru mohol jo nahat odblokovany ja som nepozrela, neskor, ked skryval veci uz som hladala. No posledny nesiac som normalne citila az strsch z toho pozriet, co najdem. Mozno to bola uz intuicia. Nasledne jej pisal k narodeninam, ktore nema ona uvedene nikde. Cize, musel ju mat v hlave. A toto bola premna bodka. Ja sa neplanujem ku nemu vratit, jeho pislednymi arogantnymi spravani znicil nieco vomne. Mozno to nebola laska, ta urcute niekde za hnevom a odporom este je ale skor mne itvoril oci. Len stale mam tolko itaznikov. Tym, ze ja som vzdy cestna a poviem pravdu aj ked ma má stáť veľa, poviem ju. Prero analyzujem, rozmyslam a uvazujem. Ostalo to vsetko bez pravdy a to jw moj najvacsi problem. Nie to, ze som uz ostala bez neho, dlhsie som vedela ze toto nebude zjavne navzdy. Ale ta pravda, to vysvetlenie. Medzi poslednymi spravami ked som sa opytala co vlastne jemu vadilo, preco podla neho to nefungovalo bolo ze nevude nic vraviet, aby dalej nesiril nenavist. A to mne vrtva v hlave
@ninka2_bech Never tomu, že jeho ex bola psychopatka. Okolie s nimi nežilo, oni vedia dokonale urobiť z človeka toho chorého. On sa nezaujíma o svoje dieťa a ona je psychopatka?Aj keby nebol "poškodený", tak alkáč, oháňač báb z insta a klamár určite nikdy nebude milujúci partner a ani otec. A predpokladám, že Ty o rodine snívaš. Mimochodom, tá spomínaná baba tu z koňa si tiež myslím, že chyba je v nej, jeho ex bola tiež psychopatka. Mám skvelú kamošku, ktorá bola vydatá za takého pacienta a má s ním 3 deti. Skončila až na liekoch a hádaj čo. Pre ex je ona ta vadná a psychopatka.
@sova7 akurat som odpisala jej pani, preco sa v tom vrtam. Ak tak poslednu moju odpoved prosim precitajte. A moje prekliatie je ze som vysoko empaticka a prilis spravodliva

Tým posledným odsekom si sa asi trafila - áno narcista Ta presvedčí aj o tom, ze si blondína aj keď nou nie si.
Takže ak už teraz mas výčitky asi sa mu podarilo, ze Ta uplne "nabúral." Aby si mu ešte zväčšila jeho EGO bude ti hovoriť, že to Ty si vás vzťah zničila.
Emócie u takého človeka nehľadaj, ten len otočí list a ide ďalej.
Bud vďačná, že si stratila len 3 roky a môžeš vystúpiť z toho vlaku, pretože čím dlhšie by si ostala tým dlhšie by si sa dostávala z toho.