Ako rozpoznať vzťah s narcistom?
Ahojte, prišla som si ako inak, pre radu.
S pristeľom sme sa rozišli po viac ako troch rokoch. Pre priblíženie situácie uvediem aj nejaké podstatné info. Pochádza z rodiny, v ktorej bolo veľa zlého, čo si musel prežiť. Od fyzického násilia až po hladovanie, pretoze nemali ani len na cestu do obchodu. Vždy som brala ohlad nato, ze mal tazky zivot a je potrebne ho naucit vela zakladnych veci pre lepsi zivot (hygiena, to ako sa spravat vo vztahu a ine).
Problemy sme mali uz takmer od zaciatku. Zial, minulost ho dobehla a to sa s nim tahalo. Vzdy som brala velky ohlad nato, ako trpel a preto som ho nedokazala opustit v zlych casoch aj ked som vedela, ze to na nas bude dobiehat cely zivot. Postupom som zistila ze mi velakrat klamal o minulosti( dovod uviedol, ze je to minulost a on nechce aby ho prenasledovala, chce somnou zacat od zaciatku a vytvorit si konecne nieco pekne. Casto som mu to vykrikovala, pretoze som sa nevedela zmierit s tym co narobil a tiez s faktom ze mi klamal dokazala ako tak este pochopit ze preco klmala. Ale to, co som pochopit nedokazala boli nevinne klamstva aj pocas zbytku vztahu. Pisem nevinne, pretoze to boli veci, ktore by som mozno s trochou hnevu urcite prekusla. Avsak, problem bol to, ze cim dalej klamal a ja som uz vedela ze klame, pretoze po tolkej nedovere som si uz davala pozor a vsetko preverila zacal popierat a vinu vzdy hodil namna. Aj ked som mala jasne dokazy zo mna spravil blazna. Neskor to preslo do toho, ze ked pil s rodinou kazal im to zatajit predomnou pretoze vedel ze sa nahnevam (maju velmi blizko ku alkoholu a su v stadiu, kedy by som ich uz oznacila za alkoholikov). Reakcia pri komfrontacii bola stale rovnaka, ze smutne aku mam o nom mienku a podobne. Avsak, vedela som, ze pil a vedela som ze klame. Uz sme po rozchode a ja teraz rozmyslam, ci to bol dobry manipulator a narcista alebo ja som bola ta co bola prilis prisna, vybusna a bal sa ze zas bude hadka tak klamal…Rozisiel sa somnou cez spravy on, s tym, ze aj tak to dlhodobo nefungovalo (zjavne to, ze som sa snazila aby zijeme iny zivot, ako zil on, kedze ja mam pevne zaklady z uplnej rodiny) a zjavne nezniesol ze som neustale od neho vxzadovala viac, kedze neustale robil chyby, ktore by sa v normalnom, zdravom vztahu robit nemali.
V hlave mi neustale vrta, ci naozaj som ja bola ta, co sa zbytocne hadala a nenahalo ho dychat a preto furt klamal, alebo skutocne to bol len narcista, ktory nedokazal zniest akukolvek kritiku na seba. Mate skusenosri s takymito ludmi? Alebo ako to vidite vy?
Vopred dakujem za rady, urcite mi pomozu ku sebareflexii.
kedy ste sa rozisli?
@ninka2_bech nebudem to čítať. Máš potrebu sa s toho vylievať preberat to ok. Chápem robila som to tiež tak. Napísala som ti čo pomohlo mne ty uz si musíš nájsť čo pomôže tebe. Ale nekonečné rozoberanie kto co povedal neurobil hovoril je také zbytočne babranie v niečom čo chvalabohu skončilo.
@falbala132 vcera
@sova7 dakujem za kazdu radu, ano, je to cerstve cize este stale hladam vysvetlenia, ale prejde aj tento stav. Velmi mi pomohli aj vase rady, dakujem
@ninka2_bech skôr premýšľaj prečo vôbec takýto vzťah vznikol a trval tak dlho keď nemal radšej ani začať. On má toľko problémov sám zo sebou ľuďmi v rodine že tu by sa narobil aj odborník. Skôr hľadaj možnosti ako pomôcť sebe aby si takyto vzťah už s nikým nezopakovala. Aby si nabudúce bola partnerka a nie záchranná stanica. Je super že to skončilo. Nič lepšie sa nemohlo stať. Je to na oslavu. Zachránil ti život tým že zmizol. Gratulujem
@ninka2_bech daj si cas, to prejde, mne este pomohla sa z toho vypisat, akoby som mu napisala list, ktory som nikdy neposlala, cely ten cas "liecenia" som tam nieco pripisovala, az nakoniec nebolo co... tiez som si spisala na 2 listy co mi ten vztah daval + jeho dobre a zle vlastnosti. hadaj ktora z tychto 3 poloziek bola najdlhsia? jeho zle vlastnosti.
a co mi ten vztah daval? NIČ.. iba bral.
@ninka2_bech Ja Ťa chápem, prečo to rozoberáš. Ver mi, že aj o Tebe budú hovoriť, že si psychopatka. Prečo si myslíš, že keď Tebe narcista klame, k ostatným je úprimný?Na youtube sú aj rozhovory so ženami, ktoré si prešli vzťahmi ako ty-klamanie, nacizmus, internetové hľadanie žien, alkohol, nevery, bitky,obviňovali, až sa z nich stali o všetkom a hlavne o sebe pohybujúce trosky. Je len rozdiel, že jeden je narcis grandiózny, druhý skrytý. Ale ako píše
@sova7 aj keby nebol narcisticky poznačený, tie všetký choré veci a vzorce sú pre odborníkov. Partner nemá nahrádzať terapiu ani obetovať svoj život. Ani nikoho zlý život doteraz neospravedlňuje. Ty si hlavne opakuj, že za to nemôžeš a jediná cesta, ako sa vyliečiť je absolútne žiadny kontakt s ním, už nikdy. A ty veľa počúvaj o tom, čítaj, aby Ti vošlo do hláv od žien, ktoré si tým prešli, že narcizmus treba len definitívne odstrihnúť a nepolemizoclvať čo by bolo keby. Oni nemajú empatiu, sympatie ani vyššie city ako my. Preto sa vždy nasosnú na silných empatov a emocionálne inteligentných ľudí.
@enmery ano, presne je to tak. Jeho činy vyvolali vomne ppocity, na zaklade ktorych som ja potom jednala ako totalny psychopat, citala som mu spravy, nedoverovala, obvinovala, no vina som aj tak nakoniec ja bez ohladu nato, odkial to pramenilo a preco sa to dialo. Cize vomne vyvolal pocit viníka
@ninka2_bech títo ľudia dokážu totižto vytiahnuť to najhoršie. Ja som sa tiež pri tom svojom nespoznávala, začalo som byt viacej ticho, dusiť to v sebe, akoby som chodila po vajecnych skrupinkach. Predtým som bola bola jedna sebavedomá asertívna žena.
@ninka2_bech je to jedno dôležité je, že ste sa rozišli.Ty nepotrebuješ dieťa, ktoré budeš strážiť a ľutovať za niečo za čo nemôžeš.Potrebujes chlapa na ktorého sa dá spoľahnúť, čo nepije a má nejaké morálne zasady
@falbala132 presne, prwstala som postupne riesit veci, ktore predtym by som riesila, len aby neodisiel, aby som nebola zas za hysterku a aby sme sa nehadali. Naucila som sa nekomunikovat v zlosti s vycitkami a nadavkami ako predtym, ale skor povedat jasne co ma trapi bez vytohavnia minulosti a nejakych vycitiek po mimo situaciu. A to prave poslednu dobu, o ktorej on napisal ze vlastne to nefungovalo. Vtedy som sa snazila najviac
@luccija ano, ja mam nejake moralne zasady, empatiu, emocionalme citenie, zatial co on to mal len ked bolo vsetko OK. Akonahle nejaky problem vsetko sa rozprchlo a bol to iny clovek.
@ninka2_bech už sa v tom popravde strácam,čo sa týka toho vyhľadávania na messengeri,že ti vyskočí niekto hneď prvý,ja neviem...
Mne vyskočí asi kadekto a nepoznám ho....
Možno tu fabulujes a preháňas( ak som správne pochopila) ale je to prirodzeny prejav po Tom,čo je človek permanentne klamany , ponižovany ,všetka chyba na neho kydnuta....
Ja mám nejaké skúsenosti s narcistami a priamo moja matka bola narcista(teda je) takže viem sa vcítiť,prečo sa cítiš ako sa cítiš a aj tvoje konania, ktoré nie sú možno správne sú v podstate pochopiteľne....
Radím ti však ak chces byť o niečo múdrejšia,a chces sa vyvarovať narcistom,kúp si knihu v zajatí narcizmu .
Ale nevrtaj sa v tom chlapovi ,len sa vzdelávaj
Narcisti vyhľadávaju vysoko empatických ľudí .....
A ľahko môžeš kydnut ešte do horších s*aciek , hlavne keď ti chlap nabulika kadehake rozprávky na začiatku vzťahu...
@fantaghiro21 neprehanam, ked vyhladavas niekoho, komu chces napisat priamo v messwngeri, automaticky ti tam ostane kruzok s nim. A niekolkokrat som videla ze ju tam mal ale spravy ziadne. A potom uz ju neukazovalo vobec, pretoze dal archivovat to, co jej pisal k narodeninam. Cize odvtedy uz nebolo mozne vidiet ci ju vyhladal pretoze bola ako keby skryta. Ano, turo knihu si minimalne kvoli buducnosti zaobstaram a precitam. Dakujem aj vam za nazor a tady, vazim si vas cas a vasu pomoc❤️
@ninka2_bech
dievca gratulujem k odvahe ❤ to urobi malokto.
ja to vidim tak, ze kazdy mame traumy zo zivota. niekto vacsie a niekto mensie.
ako dospievas mnohe veci si uvedomis a pochopis ci uz priamo alebo nepriamo.
snazis sa odpusit, aby sa si posunul dalej v zivote.
normalny clovek sa snazi poucit a chyby neopakovat.
ak mu to nejde a opakovane- vyhlada odbornu pomoc.
ten "nenormalny" urobi vsetko preto aby bol co najcastejsie vinny ten druhy. on hra vzdy obet.
odmieta prebrat zodpovednost.
@ninka2_bech hlavne sa s nim uz viac nedavaj do kopy.
@ninka2_bech a možno si len moc tlačila na pilu a klamstvo bolo preto aby si zas nevyvolala konflikt na niečom co nebolo podľa tvojich predstáv.Mozno si dal par poharikov ale aby neboli vycitky s tvojej strany a poznamky o alkoholizme tak to radšej zamlcal.
Písala si, že si mu neverila kvôli "malym" klamstvám. Za mňa je dôvera nosný pilier každého vzťahu. Pokiaľ sa naruší alebo zničí, časom to zničí aj ten vzťah. Verím, že ťa v živote čaká niekto lepší, držím palce
@enmery to co si dovolujes,ja narozdiel od teba mam toho dosť v živote odzite,som uz starsia a viem ,ze muzi veľakrát klamú aby bol doma klud.Poznam ženu ,ze robila krik len preto ,že si jej muž raz zacas dal jedno pivo po praci a išiel domov.Uz podľa nej sa nestaral o rodinu.A po nočných ho nenechala vyspať,lebo vraj sa treba postarať o dieťa.Takze veľakrát je pravda inde.Tak sa tu so mnou nerozpravaj ako z nejakou onucou.Ak sa takto baviš doma tak tvojho chlapa ľutujem
@mnamko Ty ma poznáš?Že vieš čo mám ja odžité/neodžité?Ešte raz, ty si asi nečítala s porozumením autorkine odpovede. Tu o jedno pivo nejde. Budíček. Jediná si sa svojou odpoveďou práve ukázala ty. Ja nemôžem za to, že nechápeš slovensky napísaný text a nečítala si všetky autorkine príspevky. Pa
@mnamko
@enmery
Ano, nešlo len o pivo. Islo o to, ze je to mlady chlap a uz v takom veku ma blizko ku alkoholu. Co oslava, to musela byt flaska. Ale respektujem, aj som respektovala minimalne zo zaciatku ze ku oslave to na slovensku patri. Avsak, tu islo o pitie palenky len tak v strede tyzdna. Co nehovorim ze je tiez uplne vylucene, ale je to vysoko navykove a vzhladom na buducnost som nebola stotoznena s tym, aby som raz mala doma alkoholika. Urcite v tomto stadiu akom bol by som ho za alkoholika oznacila nepravom. Ale tym, ze ma vzorce z domu, ze vypit si aj kazdy den, ci uz dve piva alebo palenku je spravne, myslim ze by to neskoncilo dobre.

@enmery ono jej vlastna rodina, jej otec toto tvrdil. Zas ja som si to preverila az prilis prave preto, aby nebola tato situacia, ze sa hodi spina na niekoho ineho bez dovodu. Jej vlastna teta mu pisala, po ich rozchode, ze ona mu vravela hned, ze jeho byvala je ako jej mater. Cize na tomto pravdy nieco bude a zas viem, ake veci robil mne, ako vzdy vina bola namna ( velakrat som bola ja vina, lebo mal pravdu no kedze som neverila jemu uz som hned tu pravdu neuznala a hadala sa mozno aj zbytocne) ale stale to prameni z toho ze on klamal a potom ja som dospela do tohto stavu