icon

Ako sa naučiť brániť v kritických situáciách?

11. feb 2025

Neviem sa ohradiť. Dá sa to nejak naučiť? som tichá utiahnutá introvertka. Taký príklad, vlani zomrela krstná brala som pol dňa dovolenky z práce, s tým že v ten deň sa mama konať aj schôdza a nadriadený vedel o mojej neúčasti. Na pohreb som viezla aj rodičov a ďalšich rodinných príslušníkov. Keď sme došli na cintorín, volali mi zo školy že mám si prísť po dieťa, lebo.... proste som musela odísť zabezpečiť si dieťa a prísť po rodičov naspäť, čo je asi 250 km. O týždeň na ďalšej schôdzy som si vypočula takú hubovú od kolegu ( vyššie postaveného z inej pobočky) niečo v tom zmysle že ako som sa opovážila klamať že idem na pohreb, a pritom som tam vôbec nebola, lebo on tam bol a nevidel ma(jeho žena bola kedysi riaditeľkou v škole kde je krstna robila). Akože keď som odchádzala bolo tam viac ako sto osôb. Akože darmo som ja mojim tichým hlasom povedala, čo sa stalo dieťaťu k nemu sa pripojili ďalší a ani s nimi nehli moje argumenty. Čo mu je do toho, keby som aj na wellness šla, keď mi nadriadený podpísal dovolenku. Ale toto by som mu do očí ajtak nepovedala...
Čo by ste mojej situácia robili , povedali?

klementinka58
11. feb 2025

nic doniesla by som potvrdenie ze sa konal pohreb, po dieta by som nesla bud by som ho v ten den nedavala do skoly, alebo by som si zabezpecila niekoho v pripade nudze aby mi dieta vyzdvihol...

h2
11. feb 2025

Ako ti pomôže, čo by sme my urobili, či povedali, keď ty to v tej situácii povedať nevieš? Jedine by ti pomohlo skúsiť na tomto u seba zapracovať, skúšať v rôznych situáciách reagovať asertívne, postaviť sa sama za seba.

januska12323
11. feb 2025

Nič by som mu nevysvetľovala, ty si mala dovolenku schválenú od vedúceho a tento človek nie je tvoj nadriadený. Nemá právo s tebou niečo také riešiť.

autor
11. feb 2025

@klementinka58 čo mi pomôže to potvrdenie? Nechápem.....načo by som so sebou ťahala sedem ročné dieťa na pohreb, a ráno bolo zdravé netušila som, že sa naobed zhorši zdravotný stav. Mala som ho normálne vyzdvihnúť poobede

klementinka58
11. feb 2025

ja by som nebehala hore dole 250 km, vzdy ked idem na cely den mimo mesto, mam niekoho, kto je na telefone a pripraveny ak by sa nieco stalo. Niekedy treba predvidat.

autor
11. feb 2025

Aj keby nemalo sedem ale napr 12 tak si nenechám samé dieťa v 39st horúčkou, zvracaním a hnačkami

autor
11. feb 2025

@klementinka58 ty si myslíš že, dieťa ošetria bez zákonného zástupcu?

klementinka58
11. feb 2025

ved predpokladam, ze osetrenie lekara pocka den, ved to je zrejme viroza

klementinka58
11. feb 2025

Ja chodim k lekarom az ked teplota neustupi do 4 dní...

autor
11. feb 2025

@klementinka58 Nie, nepočká, nemusí to byť viróza. Poznám zdravotný stav vlastného dieťaťa.

h2
11. feb 2025

@klementinka58 Ona nepotrebuje potvrdenie, že sa konal pohreb, brala si dovolenku.

letfenixa
11. feb 2025

@autorka a veď tu v diskusii sa pekne ohrádzaš, tak šup šup aj naživo.

autor
11. feb 2025

@letfenixa z očí voči to nejde, ja som nacvičovala aj pred zrkadlom nula budov

h2
11. feb 2025

Možno skús nabudúce namiesto "ospravedlňovania sa tichým hlasom" len vecne a hlavne stručne podať fakty: "Bola som na pohrebe, odvolali ma zo školy k chorému dieťaťu." Nič viac. Niekedy čím viac človek vysvetľuje, tým nedôveryhodnejšie vyzerá. Okrem toho, jemu si nemusela nič vysvetľovať, to len kvôli tomu, že sa do teba pustil pred kolegami. Ak by ti to vyčítal sám, povedala by som mu "Mala som riadnu dovolenku, ak s tým máte problém, obráťte sa na môjho nadriadeného".

michaela789
11. feb 2025

Trénuj asertivitu a rešpektuj svoje vlastné hranice - to znamená, že nebudeš tolerovať správanie a situácie, v ktorých sa cítiš vystresovaná a nepríjemne. Máš právo odísť alebo brániť sa.
Nepríde to zo dňa na deň, je to proces sebapoznavania a sebaštúdia. Ale musíš to kontinuálne trénovať aj na bežných situáciách.
Ak sa máš čím obhájiť a sama pred sebou nevidíš, že si niekomu ukrivdila, ublížila alebo, ak naopak vidíš že niekto prekračuje tvoje hranice (napr. stará sa do toho, do čoho ho nič), musíš konať tak aby si ho zo svojej perspektívy slušne upratala tam, odkiaľ na teba už nebude pôsobiť nepríjemne alebo zastrašujúco.
A hlavne - bez emócií: bola som na pohrebe, na čo mám právo, páči tu je paragraf. Na to argument neexistuje. Ako náhle začne druhá strana reagovať emotívne, zvyšovať hlas a podobne, na to nemáš ako reagovať. Vtedy ja napríklad len sucho skonštatujem že preberieme to keď budeme všetci pokojní a odchádzam.

klementinka58
11. feb 2025

pripadne ak si nakoniec na tom pohrebe nebola stacilo doniest potvrdenie od lekara, kedze si s dietatom bola na osetreni...A mali by vykryte....Lebo ja chapem aj zamestnavatela, ze ak ti dal dovolenku kvoli pohrebu a den bol v praci narocny, ze vela chybalo ludi, boli porady, ze to moze brat ako klamanie....Tak tym potvrdenim od lekara by sa mozno dostal do obrazu.

autor
11. feb 2025

@klementinka58 od kial si to vzala.... nič také nebolo, porady sú pravidelné, žiaden podstav nebol, zamestnávateľ vedel kde som bola, keďže som ďalšie dni čerpala očr. Ak treba zamestnávateľ má možnosť ma odvolať z dovolenky. Ale to asi vieš.... Odvolali má, Nie....tak?

Kebyže si tri dni vopred nevypýtam dovolenku na pohreb aj tak ma pustí mám choré dieťa.
Ešte raz to napíšem zamestnávateľ mi schválil pol dňa dovolenky s tým že ani tej porady sa nezúčastnim. Kolega si vybavil asi tiež voľno. Aj keby som na kare aj keď som u dr s chorým dieťaťom tej porady sa nezúčastnim. Len on si mimo pracovnej doby pred poradiu zrazu zmyslý že potrebuje úplne podrobné údaje vsetkých pobočiek v exceli aj koláčovými grafmi. Lebo medveď.
Zosumarizovať tieto údaje v požadovanom formáte nie je otázkou piatich minút.
Druhá vec v dave ma mohol ale nemusel vidieť. Krstná , krstný tak isto ako ich dcéra pracovali celý život v školstve. Vieš si predstaviť koľko ľudí učili za tie roky u nich v obci a na okolí? Keď došiel iba každý desiaty či dvadsiaty niekdajší žiak, tak tam mohlo byť päťsto alebo ešte viac ľudí

klementinka58
11. feb 2025

No teba mat radost za zamestnankynu😃🫣 v robote usta neotvoris ale anonymne prskas jedna radost 😃

autor
11. feb 2025

@klementinka58 stále nechápem čo ti vlastne vadí??? Ak tvoj zamestnávateľ dá dovolenku kolegovi na inej pobočke, tebe asi nie je fuk či tú dovolenku trávi v kdesi na lazoch alebo v Dubaji.

eeffka
11. feb 2025

Sak otvorim usta a rovno poviem na to ze tam boli 100ludi ste si rovili prezencku? Na pohrebe som bola, karu som sa nezucastnila s rodinnych dovodov, staxi vam to takto alebo si mam zohnat svedkov do zapisnice z pohrebu ktori mi dosvedcia ucast?