icon

Ako sa osamostatniť, keď rodičia nesúhlasia?

19. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa osamostatniť, ale rodičia to nechápu. Oni nechcú aby som šla do podnájmu, chcú aby som bola ešte po škole nejaký čas u nich, šetrila a potom hypo (pomôžu mi finančne). Ale ja neviem, na jednej strane celý život im podriaďujem aby neboli sklamaný na druhej neviem ako inak. Potrebujem už žiť za seba.

gribka1
19. jan 2025

Tak si stoj za svojím, len si to dobre premysli, aby si sa raz nemusela vracať, že potrebuješ pomôcť.

stellarstar
19. jan 2025

A kde je problém? Veď keď pre nich nie je problém, tak tam ostaň bývať a keď budeš mať dosť našetrené tak môžeš odísť

lindous
19. jan 2025

Pokiaľ to finančne zvládneš a nebudeš od nich na to pýtať peniaze, tak sa osamostatni... môžeš im poďakovať za všetko, čo pre teba spravili a ochotu ti pomôcť, určite to myslia dobre, ale aj povedať, že si dospelá a chceš žiť podľa vlastných predstáv... nemusíš to s nimi riešiť, vybav si veci ako potrebuješ a oznám, že sa sťahuješ... nemáš dôvod sa im prispôsobovať a podriaďovať, je to tvoje rozhodnutie.... čo znamená "nejaký čas"?? nepoznám ich ani vzťahy medzi vami, čiže neviem či to myslia ako radu alebo na teba idú výčitkami, ale ak ťa tam chcú udržať, aby neboli "sklamaní", vždy sa nájde niečo prečo teraz nie...

patka06
19. jan 2025

Si dospelá, ak si schopná postarať sa sama o seba, hlavne finančne, stoj si za svojím.
Sadni si s rodičmi, poďakuj im, že ťa dobre vychovali a už si schopná postaviť sa na vlastné nohy.

siska53
19. jan 2025

A nejak ta obmedzuju, ked s nimi byvas?
Mne toto tiez nasi umoznili, co-to som prispela a inak si setrila. Pred x rokmi som im za to bola vdacna, lebo v skolstve to bola bieda, sama by som neprezila, po roku som odisla inde a mala moznost si vdaka nim nasetrit a nasledne s frajerom kupit byt, ano na hypoteku, ale vdaka nasetrenemu sme mohli brat nizsiu sumu.
Nemyslim, ze ti chcu zle, len ked platis aj podnajom, tak tie prachy vlastne nemas a co viem, tak na to, aby ti dali hypo, potrebujes aj nejaku hotovost. Mozno preto ti navrhli tuto moznost. Na druhej strane si dospela, mozes si robit, co chces. Im sa podakovat, no vysvetlit, ze ty to chces takto.

janinah
19. jan 2025

Majú pravdu co sa financií týka.Zit za seba predsa môžeš aj v doterajšej izbe,na to nemusíš byvas inde.Ci ti nechcú dovoliť vodiť frajera do detskej izby?

ovaaa
19. jan 2025

Tak ono je vždy lepšie sumu za podnájom dávať na hypo svojho bývania. Samozrejme ak máš niečo našetrené a dobrú prácu. Nevieme tvoj život takže ťažko sa radí...

tiezjedna
19. jan 2025

A koľko máš rokov? Oni ťa akože finančne odstrihnú a nepodporia, keď by si išla do podnájmu alebo ako to myslíš?

svetlonos
19. jan 2025

@stellarstar
problém bude na 100% vie zom, ze musi drzat hubu a krok. A to teda ani pre mna by nič nebolo.

andrea78
19. jan 2025

Kolko mas rokov? Pracujes a zarobis tolko aby si mala na najom, stravu a este Ti ostalo?

marca12
19. jan 2025

Zalezi,aki su rodicia. Ak ta komanduju a chcu ti organizovat zivot,neberu ta ako dospelu,ale stale musis robit len tak ako sa im paci,tak najlepsie riesenie je odstahovat sa. Len musis pocitat s tym,ze v podnajme si nenasetris na vlastne byvanie. Sama velmi tazko. Ja som sa odstahovala hned po skole,lebo doma sa nedalo byvat. V 24 rokoch som sa musela mami pytat,ci mozem ist von. Ak som len oznamila,ze idem von,to bol cirkus. U mna bolo jedine riesit ist do podnajmu. Ak by som mala normalnych rodicov,tak by som ostala aspon rok doma a setrila a samozrejme prispievala aj rodicom,kym by som tam byvala.

pribinak
19. jan 2025

Veď si nájdi podnájom a odsťahuj sa. Poďakuj rodičom za všetko a zi svoj život

Niekedy sa rodiča desia prázdneho hniezda a snažia sa dospelé človeka doma držať zubami nechtami
Sú z toho len problemy

januska12323
19. jan 2025

Na odsťahovanie súhlas nepotrebuješ, dobre si to premysli a konaj ako vyhovuje tebe.

subartic
19. jan 2025

ja som bola veľmi rada keď moje deti odišli z domu ,urobila som si čiarku , ďalší vychovaný schopný človek čo sa vie o seba postarať . Dcéra aj syn po VŠ akonáhle si našli zamestnanie išli do podnájmu a starajú sa sami o seba, sú zodpovední , spoľahliví. Dcéra už býva vo " vlastnom " ( hypotéka ) s manželom a syn je v jednoizbovom podnájme a šetrí na akontáciu a ja mu niečo doložím .

kitycat
19. jan 2025

Ak ti ginancne pomozu k tvojmu byvaniu, tak to ber !!!

Pravovat od rana do vecera mozes robit uz teraz a domov sa chodit vyspat a rozhodne usetris za najom, kde by si ani poriadne nebola a tu slobodu si uzijes vo svojom byvani, ku ktoremu ti pomozu.

Ak ale chces ist teraz, tak im to vysvetli a chod

0silvia0
19. jan 2025

To je jedno, co chcu oni. Ak ta to doma dusi, funguj podla seba. Ich alternativa je vyhovujuca pre single cloveka. Ak mas partnera a chces ist byvat s nim, tak to ries s partnerom, nie s rodicmi. Si uz velka, nemusia ti schvalovat tvoje rozhodnutia.

nynia
19. jan 2025

Pokial si dospela tak rob co chces. Najdi si pracu, osamostatni sa, plat si ucty a vsetky vydaje a kazdemu to bude jedno nikoho suhlas nato nepotrebujes sa osamostatnit.

biba_18
19. jan 2025

a čo tam im navrhnúť, že keď ťa chcú neskôr podporiť v hypo, že by ťa podporovali už teraz? ak ti budú pomáhať, môžeš pomaly šetriť aj v podnájme ... lebo ak by si mala bývať doma a šetriť na vlastný byt - to by si tam musela bývať aj 5 rokov, možno aj viac ...

lelelienka
19. jan 2025

Nikdy nenasetris na prvy byt (alebo teda aspon potrebne minimum aby si vobec nasledne ziskala hypoteku) lepsie ako kym byvas u rodicov, tak si to naozaj dobre premysli. A este ked ti mozu pomoct. Tu vobec nie je o com vahat, 2-3 roky vydrz a potom si mozes uzivat vo svojom este cely zivot. Je uplna blbost platit najom ked nemusis, radsej si setri na vlastne, nie na splatky cudzej hypoteky 😉

kuchynka15
20. jan 2025

Dievča moje, ono to znie pekne. Som dospelá, zarábam, idem si žiť za svoje. Ale realita ťa môže a určite aj prefacká. Ako radia dievčatá, zostaň chvíľu doma, nastavte si s rodičmi pravidlá, aby ste sa vzájomne rešpektovali a šetri najviac ako sa dá. Raz za to budeš vďačná. Ja som s mužom takto fungovala u svokry asi rok a veru sme si našetrili dosť peňazí. Doteraz som za to vďačná a stále máme so svokrou výborné vzťahy. Ale to závisí aj od povahy.

smilingwoman
21. jan 2025

Veľa ľudí na Slovensku ma takú mentalitu / nazory ze radšej zostať u rodičov a šetriť na hypotéku. Ze podnájom sú vyhodené peniaze. Ale nie každý toto chce. Niekto chce žiť radsej v podnájme, mať svoje súkromie ,klud a mozno riesit hypoteku neskor. Ja teda neviem aj 2 roky viest spokojnejší život podľa predstáv stoja za to (každý má inú povahu, iných rodičov a iné preferencie) .Život nie je len o tom mať čím skôr vlastne bývanie, ale aj o tom, že si ho treba žiť podľa seba. Ci už u rodičov alebo samostane.

ibatanecnica
21. jan 2025

@smilingwoman nevuem aky ma.autorka plat ale vela ludi sa tu ohana ze nezarobia ani tusicku. Ak ma niekomu platit len 400eur z coho si nasetri na svoje? Pre mna su to tiez zbytocne vyhodene peniaze. Ja som po skole 3 roky byvala s rodicmi. No byvala. Mala.som brigady roboty kade tade aj v zahranici aby som si na byvanie nasetrila. Takze nebola som stale.doma. A nemusela som druhemu placat hypo. Isla som rcvno do svojho

alexanderkovacs
22. jan 2025

Nevieme kolko mas rokov, ci uz robis, kolko zarabas, kolko stoji podnajom u vas. Ja som par/5/ rokov bol doma po skole. Ale ja som aj predtym robil co som chcel, nijak ma neobmedzovali . Nic som im platit nemusel, kedze vedeli ze setrim, ale na motorke som pocestoval po europe .Odlozil som tolko peniazi aby som mohol zobrat hypoteku na dom a zariadit , kupit autobza 10k .